Geçtiğimiz ayın sonunda ilk defa, Microsoft'un yeni işletim sistemi Windows Vista'yı kanuni (legal) bir lisans edinmeden de ilelebed kullanmayı mümkün kılan bir "crack"in internette boy gösterdiğine dair bir haber yayınlamıştık. Microsoft şimdi ilk kez bu konuya değindi.
Şirketin bir sözcüsü, Microsoft Watch adlı web sitesinin çalışanlarına, internette Windows Vista'nın ürün aktivasyonunu aşabilecek çok sayıda talimat ve crack bulunabileceğini tasdik etti. Karşı hamle olarak bu nevi cracklerin yayılmasını engellemek adına tedbirler alınacağı bildirildi.
Hâlihazırda "time stopper" denen crackler yakından inceleniyor ve bunların şimdiye kadar çok büyük bir tehdit arz etmediği düşünülüyor. Böylelikle, bunların çok da yayılamayacağı, zira bu sürecin büyük kısmının otomatik olarak vuku bulamayacağından yola çıkılıyor. Çünkü crack Windows Vista'nın tüm sürümleriyle çalışmıyor. Crack, 32 Bit bir sistemde tam manasıyla etkili olabilirken, Vista'nın 64 Bit varyantını kullananlar bundan faydalanamıyorlar. Ayrıca, bilgisayarın BIOS saatinin 2099 yılına ayarlanması şartı da var.
Windows Vista için geçenlerde internette meydana çıkmış olan crack, işletim sistemini kanunen elde edilmiş ürün anahtarı olmadan 30 günlük deneme safhasının ardından da kullanılmasını mümkün kılıyor. Birçok yerde söylendiğine göre, bu şekilde kanunsuz etkinleştirilmiş Vista kullananlar önceden olduğu gibi güncelleme işlevinin de tadını çıkarabiliyorlar.