Master Detective Archives: Rain Code inceleme: Dedektif hikayeleri ilginizi çekiyor mu? Peki ya doğaüstü olaylar, insanüstü varlıklar ve şirketlerin kontrol ettiği şehirlerde çözülmesi gereken gizemler? Master Detective Archives: Rain Code Hepsini bir araya getirip, olayın merkezine hafızasını kaybetmiş bir şekilde ana karakterimizi bırakıyor.
Master Detective Archives: Rain Code inceleme
Popüler görsel roman ve animesiyle tanınan Danganronpa serisinin yazarı Kazutaka Kodaka,Spike Chunsoft ile tekrar bir araya gelip, Master Detective Archives: Rain Code’u (bundan sonra sadece Rain Code diyeceğiz) Nintendo Switch kullanıcılarının beğenisine sunuyor. İlk bakışta Danganronpa ekibinin elinden çıktığı belli olan macera oyunu beklentileri ne kadar karşılayabiliyor, Nintendo Switch performansı Pokemon Scarlet/Voilet'ı geçebilecek mi, hikayeyi ne kadar iyi sunabilir, haydi birlikte inceleyelim.
Oyunda hafızasını kaybetmiş Yuma Kokohead isimli usta dedektifi kontrol ediyoruz. Dünya Dedektif Örgütü (WDO) isimli organizasyonun üyesi olan Yuma bir tren istasyonunda hafızasını kaybetmiş şekilde uyanıyor. Cebindeki kimliği ve WDO tarafından gönderilen davetiye dışında hiç ipucu olmayan Yuma, davetiyedeki trene son anda biniyor ve maceramız başlıyor.
Master Detective Archives: Rain Code inceleme
Oyunun en başında öğrendiğimiz üzere WDO üyesi usta dedektifler yalnızca olay çözmekte usta değil, her birinin kendi özel yetenekleri var ve olayları çözerken bunları kullanabiliyorlar. Örneğin bir dedektif gördüklerini akıllı cihaza video kaydı olarak aktarabiliyor, bir başka dedektif ise ölülerin kıyafetlerini giyerek bir süreliğine onlar ile iletişim kurma yeteneğine sahip.Yuma’nın yeteneğini ise, hafızasını kaybettiği için bilmiyoruz. Hem bu hem de trende beklenen 1 fazla kişi olması sebebiyle oluşan gerginlik, kısa süre içerisinde başlayan cinayetler ile zirve yapıyor.
Spoiler vermemek adına hikayeden fazla bahsetmeyeceğim ama dedektiflik maceramız boyunca yalnız değiliz. Shinigami-chan adındaki yardımcımız var, kendisi gerçekten bir ölüm meleği ve olayları çözmek konusunda özel yeteneklere sahip. Genellikle hayalet benzeri bir formda etrafı gezen Shinigami-chan, olayları çözmek için geçiş yaptığımız diğer boyutta gerçek formunu alıyor ve bizimle birlikte olayları inceliyor.
Master Detective Archives: Rain Code inceleme
Oyunun hikayesi “aşırı güzel, asla unutmayacağınız bir macera” diyebileceğim seviyede değil ama sonuna kadar ilginizi üzerinde tutmayı başarıyor. Bazı anlarda hikayeyi baştan sona anlatmaları, bizim çoktan çözdüğümüz bazı şeyleri karakterlerin inatla algılayamaması gibi durumlar var, bunlar biraz sıkabiliyor. Zaten başından beri oynadığım ve çözdüğüm hikayeyi “şimdi olay şöyle oldu” diye baştan sona tekrar anlatmasını geçebilseydik daha güzel olurdu.
Her şeye rağmen hikaye güzel, özellikle hikayesiyle öne çıkan bir türe ait olduğundan bu en çok önemli bir durum. Amaterasu Corp. tarafından yönetilen ve yağmurun asla dinmediği Kanai Ward tam dedektif hikayelerine uygun, karanlık atmosfere sahip “noir” bir şehir. Beklediğimden daha canlı ama tekinsiz bir bölge. Özellikle dock modunda oynarken neon ışıklar altındaki yağmurlu şehrin atmosferi harika.
Şehrin kendisi, yan karakterler ve davalar oldukça iyi olsa da oyunun asıl parladığı nokta Shinigami-chan ile Yuma arasındaki diyaloglar oluyor. Sürekli Yuma ile eğlenen ama bir yandan yardımcı olan Shinigami-chan’ın olaylar karşısında verdiği tepkiler, yorumları ve düşünceleri oyunu dışarda oynarken istemsizce kahkaha atmama ve ters bakışlar yememe sebep oldu.
Master Detective Archives: Rain Code inceleme
Davaları çözerken tanıdığımızı sandığımız insanların gerçek doğalarını öğreniyor, bazı davaların sonucuna yaklaştıkça ikilemlere düşebiliyoruz. Oyunda bazı şeyleri önceden tahmin edebiliyoruz demiştim ama bir iki twist vardı ki hem karakteri hem de beni şaşkınlığa düşürdü. Yine spoiler sayılabilecek nedenlerden burada pek ayrıntıya giremiyorum ama ana karakterin işlenişinden memnunum.
Oyuna ilk bakışta “Görsel Roman” gibi yaklaşabilirsiniz, sonuçta tam olarak o sınırların içinde kalmasa da Danganronpa serisi de bir görsel roman olarak anılıyor. Rain Code içerisinde mini oyunlar barındıran bir macera oyunu.
Bolca konuşma yapıyor, çevreyi gezip etkileşime geçerek ipuçları topluyor, topladığımız ipuçlarından yola çıkarak olayları çözmeye çalışıyoruz. Davanın ilk kısmı olan araştırma aşamasındayız. Burada diğer dedektif dostlarımız kendi güçleri ile bize yardımcı olabiliyor, kılık değiştirerek insanlarla konuşmak ya da zamanı geri almak gibi. Araştırma bölümündeki bütün güçler beklediğim kadar iyi kullanılmamış olsa bile, genel anlamda güzel işlenmiş. Hatta bir bölümde işiniz bittiyse “burada işim kalmadı” diyen Yuma sayesinde aynı yerleri anlamsızca gezme sıkıntısı yaşamıyosunuz. Bu arada yaptığımız hareketler sonucunda tecrübe puanı kazanıp Yuma’nın bazı özelliklerini de geliştirebiliyoruz.
Master Detective Archives: Rain Code inceleme
Sonra olaylar ilerliyor ve diğer dünyaya geçiş yapıp gizemleri kırmaya başlıyoruz, burası da çeşitli mini oyunlar ile ilerlediğimiz kısım. Mystery Labyrinth adı verilen diğer dünyada topladığımız ipuçları “enteresan” bir şekilde anahtara dönüşüyor ve gerçeklerin kapısını açıyor. Tabi davanın çözülmesini engellemeye çalışan Phantom isimli engellerimiz var. Bunların önümüze koyduğu engeller bir yana, kendileriyle de mücadele etmemiz gerekiyor.
Reasoning Death Match isimli bölümleri ben çok eğlenceli buldum. Mantık savaşı diyebileceğimiz bu kısımda çözüme ulaşmamızı engellemek isteyen rakip bir suçlamada bulunuyor ve biz elimizdeki anahtarlardan doğru olanı kullanarak onun savını çürütüyoruz. Tabi her sav çürütülemiyor, cevap veremediklerimizden kaçınıp, bir yandan bonus puanları da toplamaya çalışıyoruz. Danganronpa’da buna benzer bir bölüm vardı, oynanış oldukça benzer ve eğlenceli.
Shinigami-chan’ın içinde bulunduğu varildeki doğru harfleri seçip bazı eksik noktaları doldurduğumuz ya da devasa bir Shinigami-chan ile kaleyi fethetmek için rakibin saldırılarını savuşturduğumuz, hem absürt derecede komik hem de eğlenceli çeşitli oyunlar da bulunuyor.
Master Detective Archives: Rain Code inceleme
Karakteri geliştirmek bahsetmiştim, onu da biraz açayım. Detective Points isimli puanları çevreyi araştırıp ipuçlarını topladığımızda ve yan görevleri ve çeşitli küçük etkinlikleri yaptığımızda kazanıyoruz. Deathmatch sırasında hareketlerimizi hızlandıran, daha fazla can puanına sahip olmamızı sağlayan ya da varil üstündeki sahte harflerin sayısını azaltan geliştirmeler bulunduğundan, bu puanları toplamak önemli. Yan görevler çok kötü olmadığından ve etkileşimler genelde komik olduğundan, puan toplamak için bunları yapmak can sıkıcı bir hale gelmiyor. Tabi elde oynarken loading sürelerini sorun etmezseniz.
Rain Code görsel olarak gayet iyi bir performans sergiliyor. Zaten Danganronpa oynamış olan oyuncular karakter dizaynlarına hemen ısınacaktır, sonuçta eski tasarımcıların ellerinden çıkmış yepyeni ve egzantirik karakterler var. Şehrin atmosferinden ve mekanların güzelliğinden biraz bahsetmiştim, genel anlamda gayet güzel bir görünüm ile karşı karşıyayız. Keşke biraz daha sorunsuz olsaydı.
Master Detective Archives: Rain Code inceleme
Oyun performans kısmında biraz sorunlu ama asla oyuncuyu rahatsız edecek kadar fazla sorun yaşatmıyor. Özellikle Kanai Ward içerisinde gezerken el modu ile dock üzerinden oynamanın farkını rahatlıkla görebiliyorsunuz. Geniş alanlarda render işlemi biraz gecikebiliyor, oyunun yükleme süreleri biraz uzun olabiliyor. Yükleme sürelerinin dikkat çektiği başka bir kısım da Reasoning Deathmatch oluyor, el modunda bu bölümlerin yüklenmesi 45 saniyeyi bulabiliyor. Bir iki kere de yükleme ekranını geçtiğim halde karakterimi hareket ettiremediğim durumlar oldu, sanırım yükleme ekranı beklenenden erken kaybolduğu için yaşadığım bir sorun.
Oyunun müzikleri hem türe uygun hem de atmosferi tamamlayacak kadar iyi hazırlanmış. Daha karanlık yerlerde eski dedektif filmlerinde çalsa yadırgamayacağımız müzikler çalarken, Shinigami-chan ipleri ele aldığında ortalık yıkılıyor. Sıkılmadan dinledim. Seslendirme konusunda yine Japonca seslendirmeyi önereceğim, İngilizce seslendirmelerde bazı karakterlerin “okuyayım da bitsin” havasında konuştuğunu duymak can sıkıcı.
Nintendo Switch konsolunda çıkan Mastery Detective Archives: Rain Code, ortalama 27 saat süren güzel bir macera oyunu olmuş. Neredeyse hiç sıkıcı hale gelmeyen hikaye anlatımı, ters köşe yapan sürprizleri, eğlenceli mini oyunları ve ilginç karakterleri oyunu önermem için yeterli sebepler. Fakat çeşitli yetenekler kullanarak rakipleri dövmek isteyen, az diyalog bol aksiyon olsun diyen, bir de anime tarzına sahip içeriklerden hoşlanmayan kişiler bu oyundan hoşlanmayacaktır. Bir de özellikle Shinigami-chan’ın dönüşüm ara sahnelerinde konsolunuzu herkesin görebileceği şekilde tutmayın, insanlara açıklayamıyorsunuz ne olduğunu.
Şu an için Nintendo Switch konsoluna özel bir oyun olan Mastery Detective Archives: Rain Code, My Nintendo Store üzerinden 60 dolar fiyat etike ile satışta. Danganronpa ve Ace Attorney tarzında, görsel roman tarafı ağır basan, davaları karakter ile birlikte çözmeye uğraştığınız macera oyunlarını seviyorsanız bir şans vermenizi öneririm.