2019 yılında iOS ve mac sürümleri ile karşımıza çıkan Lego Builder's Journey bu sefer PC ve Nintendo Switch sürümleri ile karşımıza çıktı. Ben de bir süredir oyunun PC sürümünü deniyorum. Bu incelemede oyunun dinamiklerine de yer vereceğim ama daha çok RTX (Işın izleme) ve DLSS özelliklerinden bahsetmek istiyorum. Çünkü Lego Builder's Journey'ın PC sürümü bu teknolojiler için adeta biçilmiş kaftan olmuş ve her iki teknolojiyi de çok yerinde kullanıyor diyebilirim.
Tabi bu konuya geçmeden önce kısaca oyunun genel dinamiklerinden bahsetmek istiyorum. Lego Builder's Journey adından da anlaşılabileceği gibi tamamen Lego parçalarından oluşan bir dünyayı karşımıza getiriyor. Oyunun temel oynanış dinamiklerinde bulmaca öğelerinin ve Lego parçalarının yeri büyük olsa da alt metinde bir çocuk ebeveyn ilişkisinin yatırıldığını da görüyoruz. Karşımıza çıkan bulmacaları çözdükçe bu ilişkinin ufak ufak detaylarını görüyor ve çalışmak zorunda olan bir ebeveyn ile onun peşinden giden bir çocuğun hikayesi anlatılıyor aslında.
Tabi bu hikaye boyunca bölümler halinde ilerleyen bir bulmaca sistemine yer verilmiş. Toplamda 35 farklı göreve yer verilmiş. Oynanış hızınıza göre 3-4 saat içerisinde bitirmek mümkün. Bulmaca dinamikleri tabi ki Lego parçalarını birleştirme ve çoğu zaman da bunu yaparak karakterimizi hedefe doğru ilerletme üzerine kurulu. İlk etapta birkaç Lego parçasını birleştirerek başladığımız bu macera ilerleyen aşamalarda daha da komplike bir hale geliyor. İşin içine zamana göre parçaları dizdiğiniz ya da renge göre bir ahenk yakalamaya çalıştığınız bulmacalar ekleniyor.
Yine de her şeye rağmen Lego mantığının o basit yapısından vaz geçilmemiş. Arada uğraştığınız, parçaların uyumunu bulmaya çalıştığınız bölümler oluyor ama en baba bulmaca bile sizi çok fazla uğraştırma üzerine kurulmamış. Parçaları birleştiriyor ve yolunuza devam etmeye çalışıyorsunuz.
Oyunun dünyası tamamen Lego parçalarından oluşsa da bunu bir kalıba sokmamışlar. Yani ufak evler, fabrikalar ile karşılaşıyorsunuz. yeri geldiğinde de akan suların lego parçaları gibi dalga dalga aktığına şahit oluyorsunuz. Hatta bataklık temalı bölümler bile var ve tüm bu ufak bölümler Lego parçalarının o ahengini bozmamış. Bu parçaların yerleşimi, sizin olaya müdahil olmanız ve oyunun grafik yapısı ile birlikte ortaya güzel ve naif bir iş çıkmış diyebilirim.
Oynanış ise yine oyunun genel mantığı gibi basit tutulmuş. Çoğu zaman sadece farenin sağ ve sol tıkı ile işi bitiriyorsunuz. Sağ tık kamerayı belli ölçülerde çeviriyor sol tık ise lego parçalarını alma ve onları yerleştirme görevi üstleniyor. Lego parçalarını almak için bir kere tıklıyorsunuz, tekrar tıkladığınızda ise tuttuğunuz lego parçasını çevirmeniz sağlanmış. yerleştirmek ya da boş bir alana bırakmak için ise tuşa basılı tutmanız gerekiyor. Genelde işleyiş tıkırında gidiyor ama bazı anlarda lego parçasını tam istediğiniz şekilde kullanamıyorsunuz. Dar kısımlarda kayıyor, yuvasına oturmuyor ama bu durum dediğim gibi her zaman yaşanan bir aksaklık değil.
Gelelim oyunun teknik detaylarına. Daha önce Işın izleme ve DLSS konusunda çok detaylı ve farklı içeriklere imza attık ama oyunun bu detaylarına ve teknolojileri kullanım performansına geçmeden önce kısaca Işın İzleme ve DLSS nedir konularına değinelim.
Işın İzleme teknolojilerinde çok fazla alt detay bulunuyor ama basit bir şekilde özetlemek gerekirse artık belirlenen ışık kaynağına göre bu kaynağın oyun alanına nasıl yansıtılacağının gösterilmesi diyebiliriz. Eskiden ışık kaynağının tüm yansımaları el ile tasarlanırdı fakat RTX teknolojisi ile artık bu işlem otomatik olarak yapıldığı gibi çok daha gerçekçi sonuçlar veriyor. Işık kaynağı belirleniyor geriye kalan işlemleri ve yansımaları ise Işın İzleme (RTX) teknolojisinin dinamik bir şekilde yaptığını görüyoruz.
Yeni nesil da bel kemiğini oluşturan Işın İzleme teknolojisi, teknik detayların yanı sıra daha doğal ve gerçekçi görünümlü oyunları karşımıza çıkarıyor diyebiliriz.
Deep Learning Super Sampling (Derinlemesine Öğrenme ve Süper Örnekleme) ifadesinin kısaltması olan DLSS teknolojisi ise yapay zeka kullanımı ile daha iyi frame oranlarına ulaşmamızı sağlıyor diyebiliriz. Kısaca özetleyecek olursak, yapay zeka kullanımı ile birlikte ekran kartına güç binmesini engelleyen bu sistem böylelikle daha iyi sonuçlar elde etmemize de kapı aralamış oluyor.
Daha önce Anti Allising gibi teknolojiler ile birlikte köşe yumuşatma gibi özelliklere kavuşuyorduk. Bu gibi özellikleri açtığımızda ise ekran kartına binen gücün yükseldiğini, doğal olarak FPS değerinin de düştüğünü görüyorduk. Nvidia'nın DLSS teknolojisi ise köşe yumuşatma işlemini ve netliği dinamik bir şekilde gerçekleştiriyor. Bu sayede ekran kartına binen güç azaldığı için hem bu özelliklere daha iyi bir şekilde kavuşuyor hem de daha yüksek FPS değerlerine ulaşabiliyoruz.
Lego Builder's Journey'ın PC sürümü Işın izleme özellikleri ile birlikte keyifli bir bulmaca oyunu olmasının yanı sıra adeta bir teknik demo gibi işliyor. Oyundaki ışıklandırmalar, gölgelendirmeler çok iyi bir şekilde kullanılmış. RTX açtığınızda ise bu farklı daha net bir şekilde görebiliyorsunuz. Çünkü RTX tarafında sadece ışın izlemeli yansımalar değil aynı zamanda ortam aydınlatma, gölgelendirme gibi teknolojiler de kullanılmış. Tüm bu grafiksel detayları oyunun ayarlar kısmında görebiliyor ve dilediğinize müdahale edebiliyorsunuz. Eğer RTX bir kartınız varsa oyunu kesinlikle bu şekilde oynamanız gerektiğini söylemeliyim. Özellikle kapalı alanlarda kullanılan detaylar gerçekten de çok hoş olmuş.
DLSS tarafına geldiğimizde ise beni oldukça şaşırtan detaylar ile karşılaştığımı söyleyebilirim. Daha önce Death Stranding başta olmak üzere DLSS destekli birçok oyunu test etme şansım olmuştu. Bu oyunlarda bu teknolojinin sunduğu performan artısından da bahsetmiştim. Lego Builder's Journey ise bu konuda çok daha büyük bir fark ile karşıma çıktı. Performans moduna aldığınızda neredeyse 50 - 60 FPS farkı oluştuğunu bile görebiliyorsunuz. Tabi bu aradaki fark kullandığınız sisteme göre de değişecektir. Ben oyunu Intel I9 9900K ve NVidia GeForce RTX 3080 model ekran kartında test ettim.
DLSS için kapalı, otomatik, dengeli, performans ve kalite olarak dört farklı ayar seçeneğine yer verilmiş. Oyun DLSS kapalı, RTX dahil tüm ayarlar açıkken 70 FPS civarında seyrediyor. Aynı bölümde DLSS ayarını performans moduna aldığınızda ise oyunun kare saniye oranı tam 130 civarına fırlıyor. gerçekten ilk test ettiğimde inanamadım, bölüme ve o bölümdeki RTX yüküne göre bu oran değişse de genelde en fazla 4-5 FPS fark ettiğini görüyorsunuz. Mesela aynı bölümde DLSS ayarını Kalite olarak seçerseniz oyunun FPS değeri 100 civarında seyrediyor. Yani en yüksek DLSS ayarında bile 30 - 35 FPS'lik bir fark oluştuğunu görüyoruz. Dengeli olarak ayarladığınızda ise ikisinin ortası yani 110 - 115 FPS civarlarında seyrediyor.
Sonuç olarak Lego Builder's Journey ufak ama oynaması keyifli bir oyun. Kafa dağıtmak için çok yormayacak bir bulmaca oyunu arıyorsanız denemenizi tavsiye ediyorum. En azından şimdi olmasa da indirim dönemlerinde kovalayacağınız bir oyun olabilir. Diğer taraftan RTX destekli bir kartınız varsa Işın izleme özellikleri ve özellikle DLSS performansını görmek için de göz atabilirsiniz.