1/3

Lara ve Kurtis ölümden nasıl döndü?

Merlinin Kazanı 3.06.2010 - 12:31
Ölümden hayata dönüşün hikayesi
"Yazı için Cem Filiz'e teşekkür ederiz."

Edebiyatçılar iyi bilir…Linear Stories, Cirricular Stories ve Open-Ended Stories…Ben bunlardan sadece Open-Ended hikayeleri açıklayayım konumuzla direk ilgili olduğu için. Bu tarz hikayelerde yazar hikayeyi merakın doruk noktasında (climax) bırakır ve çözümü (resolution) okuyucu belirler.

Ve dikkatinizi çekmek istediğim ikinci önemli konu; Tomb Raider Angel Of Darkness oyunu orijinal cdsi elinde olanlar bilir. Cd’nin içindeki kitapçığın en son sayfasında şu cümle yazar.

“Lara Croft is more than just a game” (Lara Croft bir oyundan daha fazlasıdır)

10 yıl önce Toby Gard, Lara Croft’a bir beden verdiğinde yarattığı karakterin 2006’da Guinness Rekorlar Kitabına gireceğini elbette bilemezdi. Belki de bu nedenle ilk oyundan sonra (Tomb Radier 1) Lara Croft’u terk etti ve kendisini 2004’e kadar meşgul edecek olan “Galleon” oyununun çalışmalarına başladı. Özetle, Toby Gard Lara’yı “Core Design” çalışanlarına emanet etmiş ve bu oyun stüdyosu ile ilişkisini kesmişti.

Lara ve Kurtis ölümden nasıl döndü?

Core Design TR çalışmalarındaki maddi desteği Eidos Interactive adli yayım şirketinden alıyordu, yani bu şirkete bağlı bir stüdyoydu. 1996’da Tomb Raider 1, 1997’de Tomb Raider 2, 1998’de Tomb Raider 3 üretildi ve oyun severlerle buluştu. Ve bu 3 ana oyun ara oyunlarla birlikte Core Design’in ününe ün kattı, ayni şekilde Core Design’da Lara’yi dünyaya tanıtmiş oldu. (Bu 3 oyun dünya çapında 16 milyon kopyadan fazla satmıştı ve 1999’da Core Design bu nedenle en başarılı şirket olarak tanınıyordu) Nitekim bir oyun stüdyosu tek bir oyuna bağlı kalamaz. Core Design çalışanları sadece Tomb Raider oyunları ile devam edemezdi. Bu hem maddi açıdan stüdyoyu zora sokar, yeniliklerden uzaklaştırır, hem kendilerini geliştirmelerini engeller, hem de hep ayni tarzı yansıtmaktan yaptıkları işten aldıkları keyfi azaltırdı. 1999’da Core Design stüdyosunun Tomb Raider oyunlarında geldiği nokta buydu. Sonuçta Tomb Raider, stüdyonun hayat verdiği 25 oyundan sadece biriydi. Ve Core Design bu düşüncelerle Lara Croft’u en güzel çağında öldürmeye karar verdi. Yeni oyunun adı bunu apaçık ortaya koyuyordu : The Last Revelation, yani “Son Keşif”.

Lara ve Kurtis ölümden nasıl döndü?

Yinede bu dördüncü oyunun senaryosunu hazırlayan dört yazar (Pete Duncan, Kieron Ohara, Richard Morton, Andy Sandham) bu ölümü “open-ended” şeklinde sunmayı daha uygun buldu. Bu şekilde fanatikleri dilerlerse Tomb Raider’ı yaşatabilecekler, gerekirse stüdyo olarak kendileri de Lara’ya hayat verebilecek, ayni şekilde bu “mezardan çıkma” macerasını kullanmak isteyenler stüdyo ve yayımcıya farklı gelir kaynakları da yaratabilecekti.” Eğer Lara’ya ne oldu diye soran olmaz ise (aslında Core Design’ın istediği de tam olarak buydu) Core Design amacına ulaşmış olacaktı. Bu durum tam anlamıyla bir çeşit kumar olarak nitelendirilebilir. Örnek vermek gerekirse Core Design firmasının 1989-1990’larda çıkardığı “Rick Dangerous” oyunları. İlk oyunun başarısıyla ikinci oyun yayımlandı. Keza, 3.oyuna da niyetlenen firma, Rick Dangerous 2 oyununun sonunda baş düşman “Fat Guy”ı bir teleporter cihazından geçirerek Rick’ten kaçırmıştı. Oyun “What will Rick do next?” cümlesiyle bitmekteydi! Lakin oyun severler bu soruya hiçbir zaman cevap bulamayacaklar çünkü Rick Dangerous 3 oyunu asla çıkmayacaktı.