Korsan içerik nedir? Neden kullanılır? Engellemenin yolu var mıdır?
Son günlerde korsan içerik tartışmaları ciddi anlamda arttı. Microsoft’un kullanıcı sözleşmesinde korsan içerikleri silebilme hakkı olduğunu belirtmesi üzerine sitemize yüzlerce yorum geldi. Korsan içerik hakkında herkesin farklı görüşü var ve bugün burada hepsini birleştirip, ufkunuzu açacak bilgiler vermeyi amaçlıyorum. ‘’Korsan kullanan hırsızdır.’’ gibi havalara girmeden olayı derinlemesine inceleyeceğiz. Fakat bir konuya açıklık getirmeliyim. Kullandığınız korsan içerikler bir ihtiyaç değil, lükstür. Oyun, yazılım, film, dizi gibi içerikler bir ihtiyaç değildir. Bu tür içeriklere illegal yollardan ulaşmak sizi hiçbir zaman haklı yapmaz.
Korsan içeriğin ne demek olduğundan başlayalım. TRIPS Anlaşmasının 51. Maddesinin dipnotlar kısmındaki tanımına göre “doğrudan veya dolaylı olarak bir nesneden yapılan ve kopya niteliğini haiz her tür ürün, eğer üretimin yapıldığı ülkedeki hak sahibi veya onun yetkili kıldığı kişinin izni olmaksızın üretilmiş ve bu faaliyet, ayrıca ithalatın yapıldığı ülke hukukunda bir telif hakkı veya bağlantılı hak ihlali oluşturmakta ise” korsan ürün olarak nitelendirilmektedir. Ülkemizde 1995 yılında başlayıp 2000 yılında ciddi anlamda artış gösteren korsan içerikleri hepimiz az çok kullanmışızdır. Fakat devir değişti. Artık oyun, yazılım, kitap, dizi, film ve daha fazla içeriğe ulaşmak son derece kolay ve zahmetsiz hale geldi. Korsan içeriğin şirketlere maddi zararı, kullanmanın getirdiği riskler ve daha birçok sonucunu tartışacağız. Peki neden insanlar korsan içerik kullanıyor? Özellikle ülkemizde korsan içeriğin bu kadar artmasının sebepleri ve korsanın yayılması nasıl oldu? Bunlarla hemen başlayalım.
Ülkemizde tezgahta satılan VCD-DVD içerikler elbette korsanın ekmek teknesi. 15-20 yıl önce elbette istediğiniz filmi bulamıyor, bulsanız bile makul bir fiyatta olmuyordu. Bu sebeple korsan son derece mantıklı gözüküyordu. Hatta çoğu film satan dükkanda sadece korsan içerik olurdu. Orijinal film isteseniz bile bulamazsınız. (Yaşanmış olay) Yazılım alanında insanların kendini geliştirmesi için gerekli ortam sağlanıyordu. Şirketler korsan yazılım sayesinde sermayeyi daha farklı alanlara kullanıyordu. O dönemde mantıklı gözüken korsan ürünler neden hala kullanılıyor? Birçok ürüne günümüzde çok pratik ve makul yöntemlerle ulaşabilirken, neden emek hırsızlığına girip korsan kullanıyoruz? Şimdi sırayla bahanelere bakıp biraz tartışalım.
-‘’Demo sürümleri artık çıkmıyor. Torrent’tan indirip denerim beğenirsem alırım’’ Bizim inceleme yazmaktaki amacımız bu. İnternette istediğin oyun ile ilgili tonlarca inceleme, oynanış videoları ve kullanıcı yorumları var. Biraz araştırarak bir fikir sahibi olabilirsin. Biraz kendini kandırmaya dönüşüyor olay. Beğenmedim deyip her gün yeni oyun indiren birisi isen yazık ama cidden oyunları satın alıyorsan bir alternatif olarak düşünülebilir.
-‘’Türkçe dil desteği yok. Türkçe olmayan oyunu almam’’ Türkçe dil desteğinin gelmemesinin en büyük sebebinin korsan ürün kullanımının fazla olduğunu belirtmek isterim. Kimse satılmayacağını bildiği halde zaman ve para harcayıp oyununu Türkçe dil desteğiyle sunmaz. Ayrıca hikaye bazlı oyunları yabancı dille oynamak yabancı dilinizi geliştirecektir. Hala memnun kalmadıysanız ülkemizde oyunlara dil desteği veren birçok internet sitesi mevcut. Onlara destek verebilirsiniz.
-‘’Öğrenciyim. Orijinal ürünlere ayıracak bütçem yok’’ Yazılım şirketleri özellikle üniversite öğrencilerine yönelik ücretsiz veya %90’a varan indirimler uyguluyor. Birçok büyük şirketin uyguladığı bir yöntem. Sadece öğrenci olduğunuzu belirterek bu indirimlerden, ücretsiz sürümlerden yararlanabiliyorsunuz. Buradaki amaç zaten profesyonel iş hayatında bu tip program kullanacak olan kişileri programa alışkın hale getirip ileride satın almasını sağlamak. Üniversite öğrencilerinin bu konuyla ilgili üniversitelerine danışmalarını tavsiye ederim. Anlaşmalı şirketler elbette vardır.