Son birkaç yıldır oyun endüstrisi remastered ve remake kavramlarına son derece aşina olmuş durumda. Yeni oyunlardan ziyade artık eski oyunların elden geçirilmiş ya da yeniden yapılmış sürümleri karşımıza çıkıyor. Tabi bu, yeni oyun duyurularının kesildiği anlamına da gelmiyor. Fakat yine de sayıları hiç azımsanmayacak derecede artan remastered ve remake oyunlar günümüzde son derece popüler hale geldi. Size aklımızdaki oyunlardan bahsetmeden önce bu kavramların neler olduğunu anlatalım ki, yazının devamında kafa karışıklıklarına yer bırakmayalım. Öncelikle remastered ve remake nedir? Cevaplayalım.
Bu yazıda sizi karşılayacak içerikler:
Oyuncuların en çok kafa karışıklığı yaşadığı konulardan biri bu olsa gerek. Basitçe anlatmak gerekirse remastered, bir oyunun görsel olarak yeniden elden geçirilmiş sürümüdür. Bu tür projelerde ana odak hiçbir zaman oynanış mekanikleri ya da oyunun temel dinamikleri olmaz. Daha çok görsellik üzerine çalışılır. Oyundaki dokular, parçacıklar, ışıklandırmalar, işleme sonrası efektleri gibi bazı kısımlar günümüz teknolojisinin sağladığı daha geniş imkanlar ile yeniden tasarlanır. Yani bir oyunun remastered sürümü, sevdiğiniz fakat artık eskimeye başlayan masanızın verniklenip eskisinden daha parlak hale gelerek önünüze tekrar çıkan sürümüdür de diyebiliriz. Bu tür yapımlarda hikaye ya da oynanış alanında yenilikler beklememek gerekiyor.
Peki Remake nedir? Bu sorunun yanıtı elbette biraz daha karmaşık. Kelime kökünden de yola çıkarsak remake, bir oyunun yeniden yapılmış sürümüdür. Hikaye bütünüyle değiştirilmese de orijinale sadık kalınarak zenginleştirilip, yeni ara sahneler, yeni görevler eklenebilir. Tabi hikaye anlamında hiçbir şey yapılmaması olasılığı da var. Oynanış ise ya bütünüyle yeniden tasarlanır ya da geçmişte örneklerini gördüğümüz gibi, serinin daha sonra çıkan oyunların daha zengin oyun mekanikleri, eski sürüme eklenir. Bununla birlikte ara sahneler ve animasyonlar yeniden tasarlanır, birçoğunda hareket yakalama teknolojileri kullanılarak gerçekçilik artırılır. Diyalog sesleri, oyun müzikleri elden geçirilir ve kalite artırılır. Oyunun temel mekaniklerine ek olarak, görsel iyileştirmeler de yapılır. Yani bir oyunun remake sürümü daima remastered sürümüne nazaran daha detaylı ve daha uzun sürede geliştirilir de diyebiliriz.
Aradaki farkı sizlere açıklamak için Mafia üçlemesinin 2020'de çıkan yeni sürümlerini ele alabiliriz. Öyle ki Mafia'nın ilk oyunu remake projesi olarak karşımıza çıkmışken, Mafia II Definitive Edition, remastered sürümü olarak piyasaya sürülmüştü. Serinin ilk oyununun remake sürümünde, son oyunun oynanış mekanikleri kullanılmış ve görsel olarak baştan aşağı yeniden yapılmıştı. Bununla birlikte sinematikler yeniden çekilip, animasyonlar yeniden tasarlanmıştı. Mafia II Definitive Edition ise sadece görsel iyileştirmeler yapılarak piyasaya sürülmüş, ana oyunun dinamiklerine sadık kalınmıştı. Farkı daha da iyi anlamak için aşağıdaki bağlantılardan iki oyuna dair yazdığımız incelemeleri de okuyabilirsiniz.
Şimdi iki sürüm arasındaki farkı anladıysak, asıl konumuza dönebiliriz. Bugün yeniden yapılsa ve oynanış dinamikleri geliştirilerek 2022 teknolojisiyle karşımıza çıksa tadından yenmeyecek yüzlerce oyun var. Ancak biz burada, serinin sürdürülebilirliğini de göz önünde bulundurarak sizlere 5 oyun ismi vereceğiz. Tabi bu oyunlar, benim bakış açım ve öznel görüşüm olduğu için sizlerin de görüşlerine tamamen açık. Dilerseniz yorumlar kısmında sizler de yeniden yapımını görmek isteyebileceğiniz oyunları belirtebilirsiniz.
Oyunlar:
Piyasaya sürülme tarihi: 26 Ekim 2007
Serinin 2007'de piyasaya sürülen ilk oyunu The Witcher bugünlerde gerçekten oynaması imkansız oyunlar arasında. Belki zamanında güzel olan ancak şu anda kimsenin oynayamadığı oynanış mekaniklerine sahip. Evreninin genişleyip ekranlara da taşmasıyla birçok insan Witcher hikayelerine aşık olmuş durumda. Serinin son iki oyununu oynayıp hala The Witcher oynamamış insanların sayısı ise gerçekten çok fazla. Şöyle güzel bir remake gelse de hikayesini doya doya oynasak dediğimiz oyunlardan birisi, kesinlikle The Witcher olarak karşımıza çıkıyor.
Piyasaya sürülme tarihi: 6 Eylül 2011
Piyasaya sürülme tarihi: 29 Nisan 2002
Skyrim bugün her ne kadar popüler olsa da, serinin en iyi hazırlanmış oyunu olarak kabul edilen Morrowind kesinlikle geri dönmesi gereken yapımlardan. Hayranların tabiriyle serinin en iyi oyunu olan Morrowind günümüz teknolojisi ile tekrar hazırlanıp piyasaya sürülse gerçekten mükemmel olurdu. Ancak Bethesda'nın ne kısa ne de uzun vadede böyle bir planı yok. Zira The Elder Scrolls VI bile bir duyurunun ardından kayboldu. Starfield'dan önce karşımıza çıkmayacakmış...
Piyasaya sürülme tarihi: 31 Ocak 1999
Tüm zamanların en iyi korku serilerinden biri olan Silent Hill kesinlikle bugün yeniden yapılması gereken bir seri. İlk 4 oyunundan hangisi remake yapılırsa yapılsın büyük ilgi göreceği ve satışlar konusunda müthiş başarılar yakalayacağı aşikar. Bunu Resident Evil serisinin başarısıyla söylemek mümkün. Çünkü hem Resident Evil hem de Silent Hill serileri çok uzun zamandır en iyi iki hayatta kalma korku serisi olarak oyuncular tarafından kabullenilmiş durumda. Yakın zamanda bir YouTuber tarafından UE5 ile küçük bir kısmı geliştirilen Silent Hill görüntüleri bile oyuncuları heyecanlandırmaya yetmişti.
Piyasaya sürülme tarihi: 30 Temmuz 1998
Hideo Kojima'nın vizyonu olmadan yeniden görmek istemeyeceğimiz bir seri. Ancak bu serinin bir oyunu eğer geri gelecekse bu da 1998'de çıkan Metal Gear Solid olmalı diye düşünüyoruz. Bizi tekrar o evrenin içine bir remake fırlatacaksa bunu KONAMI değil Kojima yapsın ve bu oyun Metal Gear Solid olsun diyoruz!
Benim aklıma gelenler şimdilik bu kadardı, tabi sizde de çok fazla oyun ismi olduğunu biliyorum. Yorumlarınızı bekliyorum!
PlayStation 5 e yeniden uyarlansa daha güzel olur yeni futbol oyunları pekde eskisi kadar zevk verdiği söylenemez açıkçası insan ne olursa olsun o eski dünya yıldızlarını arıyor futbol ozamanlar daha keyifli ve zevkliydi insan o oyunları özlüyor...