İyi Oyuncu Monitörü Seçimi

Murat Oktay 11.06.2021 - 12:44
İyi oyuncu monitörü alacaksanız, bu özelliklere dikkat edin. Paranızı gereksiz pahalı ya da performans alamayacağı bir ürüne yatırmak istemezsiniz.

Bu makalemizde, yeni bir ürün almaya karar veren oyunseverlere "İyi Oyuncu Monitörü" seçiminde yardımcı olmaya çalışacağız. Oyunlarımızla bağlantı kurmamıza yarayan ekranlarımız, bilgisayarımızın en önemli parçalarından biridir. Hali ile seçim yaparken de, hem tercihlerimiz hem de bütçemiz için en doğru kararı vermemiz çok önemli. Kısaca özetleyecek olursak, oyuncular yüksek yenileme hızlarına ve düşük tepki sürelerine öncelik vermeli. Ancak dikkat edilmesi gereken tek özellik de bu değil elbette.

İyi Oyuncu Monitörü Seçimi İçin Bilmeniz Gerekenler

Daha önceki makalelerimizde ucuz oyuncu koltuğu satın almak için nelere dikkat etmeniz gerektiğiniz yazmıştık. Herşeyin başı ekonomi olsa da, ucuz fiyatlı bir monitör almak, her zaman için doğru karar değildir. Bütçemizi belirledikten sonra, tercihlerimizi belirlememiz en doğru karar olacaktır. İyi oyuncu monitörü seçebilmek için sırası ile aşağıdaki maddelere odaklanmanızda fayda var. Lafı dolandırmadan bu özellikleri sıralamaya başlayalım.

Panel Boyutu ve Çözünürlük

Oyun monitörleri söz konusu olduğunda, alacağınız ürünün büyük olmasını istemek hakkınız. Ne kadar büyük, o kadar iyi mantığı ile yaklaşmadan tabii ki. Günümüz oyunlarının 4K desteğe sahip olması, onlardan alacağınız keyfi maksimuma çıkartırken, sistem yatırımını da artırmanızı gerektiriyor. Bu sebeple eğer bütçeniz çok yüksek değilse, orta boyutlu ama iyi özellikleri olan ürünlere yönlenmenizde fayda var. Mesela 30'' bir monitör alıp da istediğiniz sayıda çıkış ya da girişe sahip olmayan bir ekran, sizi mutlu etmekten çok üzecektir.

Ayrıca bu monitörü koyacağınız yerin de genişliği açısından önemli. Alanınız darsa, monitörünüzün büyüklüğünden ötürü, klavye ve farenizi koyamayacağınız bir masa, işkenceye dönüşecektir. Bu sebeple seçeceğiniz monitörün panel büyüklüğü ortamınıza da uygun olmalı. Eğer "Şimdi monitörü alayım, daha sonra elim rahatlayınca da yeni masa alırım" derseniz, o işlerin öyle olmadığını bilin. Genelde çalışma ortamımızı geliştirmeyi en sona bırakırız.

Panel boyutu için önemli bir diğer nokta ise, yukarıda yazdığımız üzere, sisteminiz. 4K destekleyecek güçlü bir sisteminiz yoksa, zaten bu çözünürlüğü destekleyen monitörleri rahatlıkla es geçebilirsiniz. Tavsiyemiz 24'' seviyesinde bir monitöre yönlenmeniz olacaktır. Bu sayede, bu büyüklükteki bir monitörden daha yüksek verim alabilmeniz için gereken bütçenizi artırabilmiş olacaksınız.

İyi Oyuncu Monitörü Seçimi - 2021

Piksel Tepkisi ve Yenileme Hızı

Oyun monitörleri hızlı piksel tepkisine ve yüksek yenileme hızına sahip olmalıdır. En yaygın olarak kullanılan piksel tepkime özelliği, milisaniye cinsinden ölçülen ve bir pikselin bir gri tonundan diğerine geçişi için geçen süreyi belirten griden griyedir. Düşük piksel yanıt süresi, hareketli görüntülerin dağılmasını engellemektedir. 2 milisaniye veya daha kısa bir süre griden griye yanıt için idealdir, ancak 4 milisaniyelik bir griden griye yanıt bile oyun için tipik olarak yeterlidir.

Bir monitörün yenileme hızı (tazeleme hızı olarak da geçmektedir), tüm ekranı yeniden çizmek için geçen süreyi (saniyede) ifade eder ve Hertz (Hz) cinsinden ölçülür. Çoğu LCD monitörün 60 Hz yenileme hızı vardır, bu, ekranın saniyede 60 kez yenilendiği anlamına gelir, ancak hızlı hareket eden görüntüler bu yenileme hızında bulanık görünebilir veya panel, monitör parçaları görüntülediğinde oluşan bir ekran yırtılmasını oluşturabilir. 120 Hz veya daha yüksek yenileme hızına sahip bir monitör, bahsettiğimiz sorunları ortadan kaldırmaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda aktif 3D teknolojisi için bir gerekliliktir.

İyi oyuncu monitörü, G-Sync ve FreeSync teknolojilerini de desteklemektedir. Bu monitörler, giriş gecikmesini azaltırken yırtılma ve diğer hareket kusurlarını azaltmaya yardımcı olmak için senkronizasyon teknolojisini kullanır. Nvidia'nın G-Sync veya AMD'nin FreeSync modülleriyle donatılmış monitörler, ekranın yenileme hızının kontrolünü, monitör yerine GPU'ya verir. Bu da ekranın değişken bir yenileme hızıyla çalışmasına olanak tanır. Ama unutmamak lazım ki G-Sync ve FreeSync teknolojileri, displayPort 1.2 çıkışlı uyumlu bir grafik kartı gerektirmektedir. Ayarların doğru yapıldığında HDMI1.4 ile de çalışmaktatır.

Ekran kartınız desteklemiyorsa, seçeceğiniz monitörde bunun şart olmadığını bilmeniz lazım. Gitgide kendiniz için uygun olan iyi oyuncu monitörü özelliklerini belirlemeye başladınız, değil mi? O halde bir sonraki dikkat etmemiz gereken özelliğe geçelim.

Panel Teknolojisi

Birkaç çeşit görüntüleme teknolojisi vardır ve her birinin artıları ve eksileri vardır.

Twisted Nematic (TN) paneller en uygun fiyatlı olanıdır ve hızlı piksel tepkileri ve yenileme oranları sundukları için oyuncular arasında popülerdir, ancak renk kayması yaşamanız sebep olurlar.

Dikey Hizalama - Vertical Alignment (VA) paneller, yüksek doğal kontrast oranları, sağlam renkleri ve derin siyahları görüntüleme yetenekleriyle bilinir, ancak oyun performansına zarar verebilecek, gözle görülür gölgelenme efektleri ürettikleri de bilinir.

Düzlem İçi Anahtarlama - In-Plane Switching (IPS) paneller, her yönden en iyi renk kalitesini, güçlü gri tonlama performansını ve geniş görüntüleme açılarını sağlar, ancak TN panellerin piksel yanıtıyla eşleşemezler ve hareket bozukluklarına maruz kalırlar.

Kontrast, görüntü kalitesi ve güvenilirliğindeki en önemli faktördür. Oran ne kadar yüksekse, alacağınız verim de o kadar yüksektir. İyi bir görüntü kalitesi için IPS > VA > TN daha doğru olabilir.

Daha pahalı IPS ve VA ekranlarla renk bölümünde kendilerine ait olabilecek birçok TN ekranı inceledik. Genel algı, TN'nin VA ve IPS panellerinden daha az doğru renk ve kontrast sunduğu yönünde olsa da, farkı görmeme ihtimaliniz de var. Birçok oyun monitörü, hızları için TN panelleri kullanır. Renk kalitesinin, panel teknolojisine ve fiyata göre daha fazla farklılık gösterdiğini gördük.

Yerleşik Giriş ve Çıkışlar

İyi oyuncu monitörü üzerinde farklı video girişleri olmalı. Eğer oyunlarınızı farklı platformlar üzerinden oynuyorsanız (hem PC hem de konsol gibi) farklı görüntü girişlerine ihtiyacınız olacaktır. Kimi ekran kartları için DVi kullanırken, konsol için de HDMi kullanmanız gerekebilir. Hatta mümkünse çift HDMi girişi olan monitör seçmelisiniz. Ekran kartınız HDMi çıkışlı ise konsolunuza geçerken sürekli monitörün arkasından kablo değiştirmek istemezsiniz. Ayrıca monitörün üzerinde USB bağlantı noktaları da olması, oyun denetleyicilerine, farelere, flash sürücülere ve diğer harici çevre birimlerine bağlanmayı kolaylaştırdıkları için güzel bir özelliktir.

Son dönemde kimi monitörlerde yerleşik subwoofer'a sahip bir hoparlör sistemi de bulunuyor. Bu, oyun deneyiminizi geliştirecek ve masanızdaki alanda daha rahat bir alana sahip olmanızı sağlayacaktır.

İyi Oyuncu Monitörü Seçimi - 2021

Tasarım

İyi oyuncu monitörü seçerken bir diğer önemli özellik de ürünün tasarımıdır. Ekranın bağlı olduğu ayağın güçlü ve ayarlanabilir olması önemlidir. Bu sayede monitörü rahatça döndürebilir, yukarı aşağı kaydırabilirsiniz. Görüş açısı da ne kadar yüksek olursa, rahat edersiniz.

Fiyat

Aslında hepimiz için zurnanın zırt dediği noktaya geldik. Monitörlerimizi uzun süre kullandığımızı göz önüne alırsak, seçeceğimiz ürünün de önemi o kadar artıyor. Fiyatı ucuz diye, işimizi görmeyecek ya da ihtiyacımızı karşılamayacak bir ürüne para yatırmak, bir süre sonra evimizin teknoloji çöplüğüne dönüşmesine sebep olacaktır. O sebeple bugün almak istediğiniz ürün için yeterli bütçeniz yoksa, birkaç ay daha sabrederek, elinizden geldiğince para artırmanızı tavsiye ederim. Bizim "ucuz etin yahnisi yenmez" diye çok güzel bir lafımız var. Özellikle iyi oyuncu monitörü alacaksanız, mottonuz bu deyim olmalı.

Monitörlerin fiyat skalası oldukça geniş. bin liraya da ürün bulabileceğiniz gibi, 10binlerce liraya da ürünler bulabiliyorsunuz. O sebeple yukarıda saydığımız maddeleri göz önünde bulundurursanız, doğru karar vermeniz kolaylaşacaktır.

Hala kararsız kalıyorsanız sizin için bir de seçim yaptık. Ürün Türkiye’de bir süre boyunca sadece İtopya'da satışta olacak ve dönemsel olarak da farklı indirimlerin olacağını bilgisini aldık. 

Tavsiye: Gigabyte 24.5" AORUS FI25F

Bu monitör yukarıda saydığımız özellikleri karşılıyor. Fiyatı da alınabilir segmentte. Bu sebeple fiyat/performans ürünü olarak rahatlıkla değerlendirilebilir. 24.5'' lik bu monitörün özellikleri de oldukça üst seviyede. Özellikle 240Hz yenileme hızını 0.4ms gibi inanılmaz agresif bir tepki süresi ile sunuyor oluşu bu ürünü kendi segmentindeki birçok modelden ayrıştırıyor. Hal böyle olunca da rekabetçi oyunlar için sizi rakiplerinizden ciddi derecede öne çıkaran bir oyuncu monitörü olarak karşımıza çıkıyor.

İyi Oyuncu Monitörü Seçimi - 2021

Teknik Özellikler

  • Ekran Boyutu: 24.5
  • Çözünürlük: 1920 x 1080
  • Yenileme Hızı: 240 Hz
  • HDR: Var
  • Panel: IPS
  • Tepkime Süresi: 0.4ms
  • Parlaklık: 400 cd/m2
  • Kontrast Oranı: 1,000:1
  • Görüş Açısı: 178° (H) / 178° (V)
  • Vesa Uyumluluğu: Var
  • Vesa Ölçü: 100 x 100mm
  • Sync Teknolojisi: G-Sync (NVIDIA)
  • HDCP Desteği: Yok
  • DisplayPort: 1
  • HDMI: 2
  • USB3.0: 2

Gigabyte 24.5'' Aorus FI25F monitörü incelemek ve satın almak için İtopya'nın web sitesine bakabilir, diğer modeller ile de karşılaştırabilirsiniz.

Sonuç

İyi oyuncu monitörü seçimi yapabilmek görüldüğü gibi, çok kolay olmasa da birkaç ana özelliği bilmekten geçiyor. Bunları değerlendirmek elinizde. Piyasada farklı markaların farklı modelleri bulunuyor. Satın almadan önce onları mutlaka incelemenizde de fayda bulunuyor. Ancak işin özünde monitör almış olmak için almayın dememiz gerekiyor. Sonuçta göz, boyun ve omurilik sağlımız ile doğrudan ilgili bu cihazları alırken doğru karar vermemiz oldukça önemli.

Yorumlar 14
MK Okuru
MK Okuru 19.12.2024 14:51
Kalan Karakter: 300 Gönder
ibrahimbalcı
ibrahimbalcı 16.06.2021 21:27
Monster aryond monitör tafsiye ederim uygun fiyatlı özlellikleride çok iyi tam bir fiyat performans ürünü.
Kalan Karakter: 300 Gönder
System32
System32 11.06.2021 15:39
Sevgili Murat abi,
Önerdiğiniz monitörün belirttiğiniz linkte ki şuan ki satış fiyatı 4.899 TL. Günümüz şartlarında bu fiyat en azından benim için gereksiz lüks oluyor. Gerçi günümüzde oyuncu olmak da artık pahalı hobi olarak geçiyor. Makale için teşekkürler.
System32
System32 13.06.2021 19:00
öncelik her zaman saglik olmali abi. ben belki de biraz acele edip indirim yakalayip Samsung Oddysey G5 aldım 1 ay kadar once. Kör olana kadar devam :))
oktay1
oktay1 11.06.2021 18:12
Benim önceliğim sağlık. O yüzden biraz yüksek bir ürün seçtim. Yazımda da belirttiğim üzere, eğer şansın varsa biraz paranı biriktirip almanı tavsiye ederim. Bu ürün özelinde konuşmuyorum. Muadil olabilecek birçok marka ve model var. Hepsine bakabilirsin. Kendimdem örnek vereyim. Yıllarca düşük monitörler kullandığımız için -ki o dönemin teknolojisine göre yine de en iyileri idi- şu an ışığa karşı çok ciddi bir hassasiyetim başladı. Aynısını sizlerin de yaşamanızı asla istemem.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 12.06.2021 22:08
Bi kardeşe yetkiyi bu millet olarak verdik ya.. Hah o günden sonra hiç teknolojik ürün bakamaz oldum.. emeği geçen tüm.. neyse siz anladınız.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 11.06.2021 16:30
Açıkcası dolby vision desteği yoksa bir monitörün o kadar para vermeye gerek yok..
MK Okuru
MK Okuru 12.06.2021 15:31
Gereksiz bir özellik
Kalan Karakter: 300 Gönder
levis
levis 12.06.2021 14:51
Bunun mu fiyatı alınabilir segmentdeymiş. Bence gereksiz yere pahalı bir ürün. Varsın 240 hz olmasın.
Kalan Karakter: 300 Gönder
İyi Oyuncu Monitörü Seçimi
İlginizi Çekebilir