iPhone fiyatları artış gösterebilir

Berat Darıcı 18.05.2020 - 10:29
Donald Trump yeni vergi peşinde. Eğer hayata geçerse konsol fiyatlarında artış yaşanabilir. iPhone başta olmak üzere Apple ürünlerde de fiyat artışı olacak.

ABD ve Çin arasında yaşanan özellikle Trump ile daha da şiddetlenen ticaret savaşı yakında dünyayı etkileyecek yeni gelişmelere sahne olacak. Başkan Donald Trump, ABD dışında üretim yapan Amerikan şirketlerine yeni vergiler getirmek istiyor. iPhone modelleri dahil pek çok teknoloji bileşeninin fiyatında artış ortaya çıkabilir.

Özellikle telefon sektörünü hedef alan Donald Trump uzun süredir Çin merkezli firma Huawei'nin üzerine kara bulut gibi yerleşmiş durumda. Geçtiğimiz haftalarda Donald Trump Huawei üzerindeki yasağı bir yıl daha uzattı.

Pandemi yüzünden pek çok ülkede mağazaları kapatan Apple, aşamalı olarak mağazaları yeni yeni açmaya başladı. ABD dışında bileşen üreten firmalar arasında Nvidia, AMD, Intel, Apple gibi teknoloji devleri bulunuyor.

iPhone fiyatları artış gösterebilir

iPhone başta olmak üzere pek çok ürünün fiyatı artacak

Söz konusu vergi işlemci, ekran kartı, telefon, bilgisayar parçaları olmak üzere pek çok ürünün fiyatını arttıracaktır. Verginin getirilme sebebi üretimin ABD'ye taşınmasını sağlamak. Başkan Trump'ın bu konuda başarılı olduğunu söylemek doğru olacaktır. Tayvan merkezli yarı iletken üreticisi TSMC, ABD'de 2. üretim fabrikasını açmaya hazırlanıyor.

2024 yılında üretime başlaması hedeflenen fabrikanın Arizona bölgesine kurulması hedeflenmekte. Kuruluma 2021 yılı içerisinde başlanacak. TSMC, Nvidia, AMD, Intel, Apple gibi pek çok ABD merkezli teknoloji firmasına çip üretimi yapmakta.

Konsol fiyatları da ertkilenebilir

Microsoft'un Xbox Series X ve Sony'nin PlayStation 5 konsollarının işlemci ve GPU çözümleri AMD tarafından geliştirilmekte. Bu parçaların üretimi ise ABD dışarısında yapılıyor. Eğer söz konusu vergi hayata geçerse bu durum konsol bileşenlerinin fiyatlarına yansıyacağından dolayı konsollarında fiyatlarında artışa sebep olacaktır.

Yeni nesil konsolların fiyatları henüz açıklanmadı. Her iki konsolda bu yılın sonlarında satışa çıkacak. Microsoft, Xbox Series X için 3. parti oyunlarını geçtiğimiz haftalarda Inside Xbox etkiliği ile duyurdu. Sony'nin Haziran ayı içerisinde konsol hakkında yeni detaylar paylaşacağı biliniyor. Henüz resmi bir bilgi olmasa da Sony'nin pek çok oyun göstereceği de yine söylentiler arasında. Sızıntılar arasında gerçekleşecek etkinliğin 4 Haziran tarihinde olabileceği var. Diğer yandan Xbox Series X'in seri üretimi başlamış durumda.

Yorumlar 4
MK Okuru
MK Okuru 28.03.2024 22:13
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 20.05.2020 15:20
Series x 100 milyar olsa nolur olmasa yada ps5 100 milyar olsa nolur olmasa yalandan teraflops ve ışın izleme göz boyamaları ile millete yeni nesil diye cilalı konsolları satacaklar yazık..çizgi film animasyonlarıyla yine milleti keklicekler artık insanların gözünü açması lazım
Kalan Karakter: 300 Gönder
Spider_hip
Spider_hip 18.05.2020 20:23
Zamlansın tabi. Reisimiz yerli üretici rekabet edemiyor diyor. En ucuz iphone 20.000TL'den başlasın. Diğerleri de xiaomi kullansın. Konsollara da daha yeni vergi gelmişti zaten yerli konsol üreticilerimiz rekabet edemiyor diye. En ucuz yeni nesil konsol 10.000TL den başlasın. Araba fiyatları gayet iyi gidiyor zaten. Full paket egea falan 200.000TL'ye bulunabiliyor. İlla 0 araç almak şart değil zaten. 2. el arabaların hemen hemen %90'ı ağır hasarlı ya da ağır hasarı işlenmemiş ama pert durumda araçlardan oluşuyor. İnsaflısına denk gelirseniz 0'dan daha ucuz fiyata 2. el ağır hasarlı, kemerler dirençle kandırılmış, hava yastıkları çalınmış ya da patlamış güzel araçlar bulabilirsiniz. Hem gümrük araçları da yaygınlaştı. Onlar yurt dışında darmaduman olmuş, her tarafı yamulmuş araçların makyajlanıp, hasarsız olarak satılan versiyonları. Yabancı plakadan dönüşüm olduğu için hasar kaydı görünmüyor. Sonuçta artık otobüsler 4 kat zamlandı. Uçaklarda öyle olacak. Bu durumda 200.000TL'ye Egea bulmuşken kaçırılmaz.
MK Okuru
MK Okuru 19.05.2020 01:21
Ben artık elimizdekini kaybetmeyelim de üstüne iğne koyarsak kardır modundayım. 2009 da aldığım i5 750 yi cilalayıp cilalayıp yoluma devam ediyorum.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 18.05.2020 22:43
Zaten bizim temel telefon, bilgisayar gibi ihtiyaçların her biri için ayrı ayrı minimum 2-3 tam maaş arttırmamız gerekirken, adamlar 1 aylık maaşlarının 5de 2si/3ü gibi bir dilimiyle bunların ikisini de helledebiliyorken, bir de bu vergilendirmelerin gelmesinin bizim için hayırlı olmayacağı malum..
Kalan Karakter: 300 Gönder
iPhone fiyatları artış gösterebilir
İlginizi Çekebilir