Heroes of the Storm

Platformlar PC
Heroes of the Storm
  • Yapımcı - Yayıncı Blizzard - Activision Blizzard
  • Çoklu Oyuncu: Var
  • Oyun Türü: Gerçek Zamanlı Strateji,MOBA,Strateji
Merlin Puanı 85
8 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%62
Artılar Yeni başlayanlar için öğrenmesi son derece kolay. Sanat tasarımı çok başarılı. MOBA türüne yeni bir soluk getirmeyi başarıyor. Haritalar son derece ilgi çekici
Eksiler Hey şey çok pahalı. Stratejik olarak yeterince derin değil. Yaşanılan peformans sorunları can sıkıcı olabiliyor
Özel İnceleme
Emin Çıtak 24.06.2015 - 16:39
Kerrigan ile Diablo'yu kapıştırabileceğiniz tek oyun!
MOBA veya  F2P (oynaması bedava) oyunlara karşı mesafeniz varsa, zaten Heroes of the Storm radarınıza yakalanmamıştır. Eğer türe ve Blizzard oyunlarına ilgi duyan biriyseniz birkaç hafta
önce sektöre yepyeni bir MOBA “Merhaba!” dedi.

“Blizzard’ın son yıllardaki gidişatı iyiye işaret değil.” Veya “Blizzard böyle oyunlar niye yapıyor?” veya “Dota 2, LoL varken kim ne yapsın HotS’u!” diyenlerdenseniz, muhtemelen Heroes of the Storm’u oynamamışsınızdır.

Bilmiyorum belki aranızda Blizzard’ı sadece hikayeleri için sevenler vardır. Ben ise hep tam tersi bir oyuncu oldum. Yakın arkadaşlarımla en çok tartıştığım konuların başında gelir hikaye/oynanış ikilemi. Neyse ki bu başka bir yazının konusu da (Bakış Aşısı) sizin kafanızı şişirmeyeceğim.

Blizz’e karşı mesafeli bir sevgim vardır. Yaptıkları bazı işlerden ölümüne nefret ettim, bazılarını da çok sevdim. Elbette bu kişisel bir durum ama bugün hala Blizzard’ı anlattığı hikayeler için seven varsa, başka oyun oynamamış olmaları gerekiyor. Hani bu firmanın adı anıldığında benim aklıma tek bir terim geliyor: Taş gibi oynanış mekanikleri.

Heroes of the Storm’un önceliği “erişilebilir” olmak ve sizi olabildiğince hızlı bir şekilde oyunun içine sokmak.
Heroes of the Storm söz konusu olduğunda da durum değişmiyor ve Blizzard türün diğer temsilcilerinden aldığı özellikleri kendi hamurunda harika bir şekilde yoğurmayı başarıyor. Diğer MOBA’lara saygı duruşunu ihmal etmeden kendi çizgisini çekiyor ve oyunculara “gerçekten” farklı bir oyun sunmayı başarıyor.

Günümüzün PC modası olan F2P oyunlar, özellikle barındırdıkları rekabetçi içerik ile hayli dikkat çekiyorlar. Rekabetçi arenanın yıldızları arasında yer alan Dota 2, League of the Legends hem turnuvaları hem de izlenme oranlarıyla başı çekiyorlar.

DotA’nın aslında Blizzard’a ait olduğu geyiklerine filan hiç girmeyeceğim ama firmanın neden bir MOBA oyunu yapıyor olduğunu sorgulamamak gerekiyor. Neden mi? Çok uzağa gitmenize gerek yok çünkü rekabetçi oyun kavramını popülerleştiren firmadır Blizzard. Diyorum ya, artık hikayesi güzel oyunlar yapmıyorlar diye firmayı ittirmeden önce geçmişe bir bakmak gerekiyor. StarCraft ve beraberinde gelen çılgınlığı göz ardı etmek gerçekten de garip bir durum olur.

İnsanlar Heroes of the Storm’u farklılaşan Blizzard olarak düşünebilirler ama ben geçmişe baktığımda, firmayı bütünüyle değerlendirdiğimde farklı bir durum göremiyorum. Yani, yine yapmaları gereken şeyi yapıyorlar. Bu adamlar her zaman rekabetçi oyunlar üretiyorlardı.

Günümüzün PC trendi MOBA’lar ve PC oyunculuğunun önemli bir kısmı F2P pazarındayken nasıl bir yöntem izlemeleri gerekiyordu?

Bakın bahsettiğim şey, “Heroes of the Storm inanılmaz!” anlamına gelmiyor. Sadece “Blizzard’ın ne işi olur böyle oyunlarla?” diye garip bir soru soranlara cevap niteliği taşıyor.

Oyun güzel mi peki?


Durduğunuz yere ve bir MOBA oyunundan beklentilerinize göre tamamen değişebilir. Heroes of the Storm elbette çok güzel bir oyun ama beklentilerinize göre feci halde hayal kırıklığına da uğrayabilirsiniz, inanılmaz memnun da kalabilirsiniz. Çünkü MOBA kültürüne artık yerleşen birçok kavram HotS ile tamamen çöpe atılıyor.

E.T.C. ve onun alan sersemletmesi yok mu...>
Değişken tecrübe puanı sistemi yok, artık takımla beraber seviye atlıyorsunuz ve sizin seviyeniz aynı zamanda bütün bir takımın seviyesi oluyor. Siz geriye düşerseniz, herkes düşüyor. Altın yok! Bu nedenle satın alınacak eşyalar, farm alanları ve altın farkları yok. Yine seviye üzerinden ilerleyen yetenekler var. Seçim sekansı yok (Normal Mod için), ne oynamak istiyorsanız onu alıyorsunuz. İstediğiniz kahramanı seçip oyuna başlıyorsunuz. Bu kadar basit. Oyun zaten yapısı gereği oyun öncesi stratejilerini otomatikman çöpe atıyor. Siz bir kahramanı seçiyorsunuz ve sistem kalan oyuncuları takım rollerine göre kendisi buluyor.

Farkındaysanız daha şimdiden nasıl da kendini diğer MOBA’lardan ayırdı. Stratejinin gitmiş olması kötü bir özellik mi? Dedim ya, bu sizin beklentinize göre tamamen değişebilir. Heroes of the Storm’un önceliği “erişilebilir” olmak ve sizi olabildiğince hızlı bir şekilde oyunun içine sokmak. Bu durum ana menüden, oyun aşamasına kadar hiçbir zaman değişmiyor. HotS hızlı bir oyun, hem öğrenme açısından çok hızlı hem de oyunlar çok hızlı. Bu kadar hızlı bir yapıdan, satranç kafasında bir strateji beklemek pek akıl karı gibi görünmüyor.

Oyun sistemini harita üzerinden kuruyor. Diğer MOBA türlerinin aksine HotS tam bir harita cenneti. Oyunun çıkışını tam yedi harita ile yaptı. Bu haritalara bir yenisiyse önümüzdeki dönemde Eternal Conflict ile eklenecek.

“Haritalar ne kadar önemli?” diye sorarsanız size vereceğim cevap şu olur: “Haritalar bu oyunun, eli, gözü, kulağı, burnu, derisi… Haritalar, HotS’un duyu organları, HotS’u durduğu farklı yerde özelleştiren en önemli parçalar. Hem oyunun eğlencesinde, hem de ne kadar uzun ömürlü olabileceği konusunda en büyük paya sahipler.

Standart, üç koridorlu MOBA haritalarının aksine, HotS’ta duruma göre koridor sayısı düşebiliyor. Oyunun stratejik derinliği işte bu haritaların yapısında yatıyor. 7 haritanın 7’si de tamamen farklı görünüyor ve farklı görevlere ev sahipliği yapıyor.
Örneklerle açıklamak gerekirse, Haunted Mines’ta normal haritanın altında ikinci bir maden haritası var. Oyun başladıktan bir süre sonra buraya giriyor, madene özel minion’ları keserek kafatası topluyorsunuz. Çünkü iki takımında birer adet boss niteliğinde Golem’i var ve hangi taraf daha fazla kafatası toplarsa, o avantajı ele geçiriyor. Golem durdurulamaz bir güç şeklinde yapılara saldırırken, eğer Golem güçleri arasında büyük fark varsa, Golem’i güçlü olan mutlu sona daha yakın oluyor.

Sky Temple’daysa haritada üç farklı mekan var ve bu mekanları elinde tutan taraf, karşı tarafın yapılarına sürekli ışın yolluyor. Eğer bir turda üç tapınağı birden kaybederseniz bir anda inanılmaz geriye düşebiliyorsunuz. Başka bir haritada altınlar için kapışıp, korsana rüşvet vererek yaylım ateşinde bulunabiliyorsunuz. Kısacası her bir haritanın kendi hikayesi, görevleri ve özel yönleri var.

Haritadaki bir diğer ittirme günücüyse tarafsız yaratıklar karşılıyor. Ormanlardaki yaratıkları öldürdüğünüzde sizin için koridora gidiyorlar ve oyunu ittirmeye başlıyorlar. Gazlowe gibi ormancı karakterler bir anda yaratıkları temizlediğinde hayli büyük bir ittirme gücü kale kapılarınıza dayanabiliyor.

Diğer MOBA oyunlarına, özellikle de benim uzun süre oynamış olduğum Dota 2’ye göre oldukça küçük haritalar sizi bekliyor. Kaçıncı söyleyişim bilmiyorum ama Heroes of the Storm bir hız oyunu. Savaşa dahil olmanız gereken süre saniyelerle ölçülebiliyor. Her şey çok ama çok hızlı bir şekilde olup, bitiyor. Blizzard küçük ama her bir köşesi detaylarla dolu haritalar oluşturmayı tercih etmiş. Strateji yönünden çok eksik oldukları doğru ama ana amacını başarıyla gerçekleştiriyorlar; farklı bir eğlenceyi oyunculara yaşatma.

Kaybedilen tek bir harita görevi bile inanılmaz önde olduğunuz maçı aleyhinize sonuçlandırabiliyor.
Haritalar her ne kadar güzel olsalar da bu iş biraz iki ucu sivri değnek tutmaya benziyor. Blizzard bu oyunu boş bırakamaz. Hani yok öyle bir durum. Sürekli etkinlikler düzenlemeliler ve sürekli yeni haritalar eklemeliler. Gerçi bu sözü verdiler ve önümüzdeki dönemde iki ayda bir yeni harita bizlerle buluşacak. Haritaların çok güzel olmalarının yanı sıra, bir süreden sonra aynı içeriği tekrar, tekrar oynamak sıkıcı gelebiliyor ve Blizzard için bu oyunun metası haritalarda yatıyor. Yani ne kadar çok harita o kadar eğlence!

Haritadan sonraki en önemli etken olan kahramanlarsa… Yahu ben şimdi ne diyeyim? Zaten Blizzard’ı duyan herkesin adını ezberlediği kahramanlar emrinize amade oluyor. İllidan, Slyvanas, Arthas, Zeratul, Raynor, Kerrigan, Tyrael, Diablo… Şimdi düşündüm de, Heroes of the Storm bir yanıyla, Blizzard’ın oluşturduğu devasa evrenlerin farklı bir dışa vurumu. Sonuçta Diablo ile Kerrigan’ı çarpıştırabileceğiniz yegane yapım. Malfurion (I’am panicking!) ile Nova’nın kapışabileceğini tek Blizzard oyunu.

her bir kahraman Blizzard'ın sunduğu dört farklı sınıftan birine ait: Diğer kahramanları öldürmek için her türlü donanıma sahip Assassin'ler, takımını gelen saldırılara karşı korumalarıyla ünlü Warrior'lar, attıkları sağlık yenilemeleri sayesinde can simidi olan Support'lar ve bir saniye bile boş bıraktığınızda anında kulelerinizi harcayan Specialist'ler.

Nexus’ta yaşayan kahramanlarımızın diğer MOBA’lardan ayrılan diğer yönüyse kuşkusuz oyuna başlama şekilleri. Oyuna bir pasif, üç aktif yetenekle başlıyorsunuz. Belli seviyelerde oyun sizden yetenek seçmenizi istiyor ve gelişiminizi bu şekilde yapıyorsunuz. Yani isterseniz aktif üç yeteneğe çok fazla dokunmadan ilginç kahraman düzenleri oluşturabilirsiniz. Zaten her yetenek hemen açık olmuyor. Öncelikle kahramanınızı bir süre oynayıp, dördüncü seviyeye getirmeniz gerekiyor. “Talent” olarak geçen yeteneklerimizin tamamına bu sayede ulaşabiliyoruz. Her kahramanın iki farklı heroic (Ultimate) yeteneği var ve genelde ikinci heroic gücümüz çok etkili oluyor. Bence kahramanları bir an önce dördüncü seviyeye çıkarmak için yeterli bir sebep.

Aslında tüm MOBA'lar işin özünde hiçbir işe yaramayan bu şeyi yok etmek üzerine.
Oyun içerisinde bu heroic yetenekleri kullanabilmeniz için takım seviyesinin bir an önce 10 olması gerekiyor. Heroes of the Storm’u hızlı yapan etmenlerden biri de heroic yeteneğini bir an önce açabilme yarışı. Ortada farm yapmak ve haritadaki dağılma stratejileri olmayınca, yetenekleri önceden ele geçirmek birinci öncelik oluyor. Zaten HotS’ta savaşmaktan kaçamazsınız. Eğer kaçıyorsanız muhtemelen savaşı kaybedeceksiniz demektir.

League of Legends’ı çok fazla oynamadım ama Dota 2 hakkında hayli bilgi sahibi olduğumu düşünüyorum. HotS’un diğer oyunlara göre çok daha hızlı olabilmesinin nedeni ilk 15-20 dakikayı kapsayan erken oyunu (early game) tamamen tedavülden kaldırmış olması. Yukarıda saydığım özellikler oyunu şu an bulunduğu hale getiren etkenler olarak göze çarpıyor. Kahramanlarınız oyuna yetenekleri açık başlıyorlar, orman yaratıkları aktif olduğu anda oyunu ittirebiliyorlar ve harita görevleri daha ilk dakikadan tarafları savaşa zorluyor. Heroes of the Storm tüm bu yönleriyle sizi oyuna 15 dakika sonrasından başlatıyor.

Bu hız ise oyunun diğer bir sağlam yönünü ortaya çıkartıyor. Heroes of the Storm’da geri dönüşler gerçekten de oyunun metasını oluşturuyor. Kaybedilen tek bir harita görevi bile inanılmaz önde olduğunuz maçı aleyhinize sonuçlandırabiliyor. Maçlar öylesine açık uçlu ki kendinize ne kadar güvenirseniz güvenin tek bir yanlış hareket sonucu yapılarınızın yarısını ve seviye avantajınızı kaybedebiliyorsunuz. Geri dönüş mekaniği gerçekten işliyor ve oyun sizi son ana kadar içinde tutuyor. Heroes of the Storm’da Core’unuz saldırı altındayken bile saniyeler içinde maçı lehinize çevirme şansınız var. Bunun tek kötü yönü karşı tarafında aynı şansa sahip olması. Öyle olunca üzülüyor be insan. Sadece biz geri dönüş yapalım.
Elbette Heroes of Storm çok erişilebilir bir oyun. Bahsettiğim gibi bu erişilebilirliğin tek kötü yanı türün strateji öğelerini pek umursamıyor olması. Kötü ama kişiden kişiye tamamen değişebilecek bir özellik. Evet, Heroes of the Storm’u diğer MOBA’lara ve özellikle Dota 2’ye kıyasla çok daha kolay öğrenebilirsiniz ama Nexus kuralları içerisinde yapacaklarınız gayet sınırlı. Belli yetenek ağacı üzerinden kahraman şekillendirmek oldukça kullanışlı gözüküyor olsa da, kahraman metalarının firma tarafından belirlenecek olması özgürlüğünüzü biraz kısıtlıyor. Öte yandan Dota 2’yi sadece oynamak için bile aylarınızı harcamak zorunda olmanız bu eksi özelliği bir şekilde yok sayabileceğiniz anlamına geliyor. Heroes of the Storm’da bir kahramanı rahat bir şekilde oynayacak hale gelme süreniz Dota 2 gibi oyunlara göre hayli kısa. Blizzard bir eksiyi alırken, bunu başka bir özellikle ikame etmeyi başarıyor.

Kahramanlar çok güzel görünüyor demiştik ama işin diğer bir can sıkıcı yanı mikro ödeme sistemi. Mikro ödeme olmasın diye bir şey söylemiyorum, sonuçta oyunu üreten firma gelirini bu şekilde sağlıyor ama o kahraman fiyatları gerçekten çok yüksek. Altın size hem belli aşamalarda hem de günlük görevlerle geliyor ama az geliyor. Hero League’e girip, rekabetçi maçlar yapmak istiyorsanız, ya gece gündüz demeden görev kovalayacaksınız ya da parayı basıp 10 kahramanı alacaksınız.

Kahraman fiyatları Tier’lere ayrılmış durumda. Sonya, Lilly gibi kahramanlar en alt Tier olan 2000 altın ile satılıyor. Nova, Thrall gibi kahramanlar ise son Tier’de bulunuyor. Bu kahramanlar satışa ilk çıktıklarında 15.000 altına satılıyorlar, iki hafta sonra ise bu fiyatlar 10.000’e çekiliyor.
Blizzard’ın gerçekten fiyat düzenlemeye ihtiyacı var. Evet, 2000’lik kahramanlar da iş yapıyor ama fiyatlar arasında ciddi bir uçurum var. En basitinden çok pahalılar. Kozmetik ürünlerin pahalı olmasını anlarım çünkü keyfi bir olay. Diablo’ya kostüm almak beni oyunda ön plana çıkarmayacak. Önemli olan o Diablo’yu alabilmek. Blizzard’ın oyunun geleceğini düşünerek ya günlük görevlerin altın miktarını arttırması yada fiyatları düşürmesi gerekiyor. En azından sahip olmadığımız kahramanlar ve kostümler için bir deneme bölümü var da en azından aldığımız şeyi net olarak deneyebiliyoruz.

Günlük görevleriniz ise size rastgele veriliyor. Bir büyük görev ve iki küçük görev alabiliyorsunuz. Üçlü görev barını doldurduğunuzda, önceki görevlerden birini yapmadan yenisini alamıyorsunuz. Görevler yapay zekaya karşı bile yapılabiliyorlar ve bu sayede günlük görevler vasıtasıyla 240-250 civarı bir altın ortalaması tutturabiliyorsunuz.

Oyuna ilk başladığınız Blizzard size kahraman hediye etmediği için (Eğer Starter Pack almadıysanız) yapmanız gereken en önemli şey haftalık rotasyonları doğru değerlendirmek. Her kahraman beşinci seviyeye ulaştığında size 500 altın veriyor ve HotS’un hızlı yapısı içerisinde buna ulaşmak işten bile değil. Kendinize ait olan ilerlemede belli aşamaları geçtiğinizde iki kahraman daha rotasyona dahil oluyor. Bu da başlangıç için sağlam bir para kaynağı demek. Eğer oyuna hiç para harcamak istemiyorsanız her fırsatı en iyi şekilde değerlendirmeniz mantıklı olacaktır.

Uther kaçıyor, nedendir bilinmez...
Farklı evrenlerden gelen kahramanlar birleşince ortaya çıkan renkli yapı, haritalarla birlikte gerçek bir görsel şölen sunuyor. Grafiksel yapı bana daha çok StarCraft II’yi yaşatırken Blizzard’ın sanat tasarımı konusundaki işçiliği bir kez daha kendine hayran bıraktı. Haritalar, kahramanlar, üssünüzü oluşturan yapılar son derece incelikle işlenmiş. Hele o binaların oyun başlarken kurulması yok mu? Heroes of the Storm oynanabilir olmasının yanında son derece de izlenebilir bir oyun olmuş.

Oyunun müzikleri ve kahramanlar arası diyaloglar da son derece güzel olmuş. Özellikle kendi evrenlerinde birbirlerine düşman olan karakterler aynı takıma düşünce eğlenceli anlar yaşanabiliyor. Yine de seslendirme bana yeterince uzun gelmedi ama bunu da oyunun çok kısa olmasına yoruyorum. Hem oyunun genel süresi hem de aksiyona giriş süremiz oldukça kısa. Bu yüzden HotS kahramanlarından Dota 2’deki çenesi düşük Bounty Hunter’ları, Slark’ları beklemeyin.

İşin teknik yönündeyse en büyük sorun oyunun sabit 60fps’le çalışmaması olmuş. Oyun yine akıcı ve hızlı ama yer yer 45fps gibi değerler alabiliyorsunuz ve inanın bu rekabetçi bir oyunda çok can sıkıcı olabiliyor. Üstelik bu sorunun nedeni PC’niz sitemi veya grafikleri çok yükseltmeniz de değil. Blizz keşke beta sürecini biraz daha uzatsaymış. Bunun gibi irili ufaklı birçok sorun böylece çıkış yapılmadan giderilebilirmiş.

Sonuç olarak, Heroes of the Strom bir Dota 2 değil. Bir LoL değil. Çünkü böyle bir derdi yok, hiç olmadı. Blizzard betanın ilk aşamalarında gelen eleştirilerin ardından son derece sağlam bir F2P oyunla karşımıza çıktı. MOBA türüne giriş yapmak istiyor ve tüm o stratejik olaylardan korkuyorsanız, eğer daha erişilebilir, daha kolay öğrenilebilir bir oyuna ihtiyacınız varsa Nexus sizi çağırıyor.
Yorumlar 41
MK Okuru
MK Okuru 22.11.2024 02:31
Kalan Karakter: 300 Gönder
13
13 19.10.2015 14:35
Mobalar arasında tercih ettiğim bir yapım. Yaklaşık 1200 maç atmışımdır , bir süredir girmiyorum. 9 puan
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 31.07.2015 13:21
cidden biraz optimizasyon yapsınlar tf de fps in 40lara düşmesi hiçde iyi bir durum değil
MK Okuru
MK Okuru 11.09.2015 20:50
fps sorunumu? ben problem yaşamadım.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 5.09.2015 00:18
dota 2 ' i gerçek anlamda oynayan biri olarak (ego) bu oyunun daha zevkli , seviyeli , keyifli olduğunu söyleyebilirim. 1000 + maç attım totalde dota'nın 1 maçında sinirlendiğim kadar sinirlenmemişimdir. invoker-meepo gibi herolar bana basit gelir ,ama burada The lost vikings var bir oynayın derim.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 21.08.2015 19:57
grafik kötü ama lol gibi kötü bir oyundan sonra iyi gelir.
MK Okuru
MK Okuru 5.09.2015 00:15
Grafik kötü ama lol gibi diye bir giriş yaparsan ya donanımsal ya da donanımsal (0) anlamda sıkıntın vardır. Bundan daha iyi grafiği olan bir moba yok henüz. ya git donanımını yenile ya da donanımını geliştir (0) anlayan anladı , bir gün frekansta level atlaman dileğiyle.
MK Okuru
MK Okuru 26.08.2015 13:11
15 yaşındaki bir çocuk için normal bir açıklama. Moba da HOS'dan daha iyi bir grafik yok...tabii pc ezikse bir şey diyemem. lol gibi veled-i zi.. oyunla kıyaslanamayacak kadar iyi bir oyun.
MK Okuru
MK Okuru 21.08.2015 23:35
Lowda oynuyon herhalde
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 24.06.2015 18:47
gördügüm en aptal moba türü
MK Okuru
MK Okuru 26.08.2015 13:13
MK Okuru, 24.06.2015 18:47
gördüğüm en aptal yorum türü.
GhostAkeno
GhostAkeno 24.06.2015 19:35
Tahmin edeyim LoL oynuyosun dimi? Sizin gibi zavallılara acıyorum yaa
Kalan Karakter: 300 Gönder