Hazine ve Maliye Bakanlığı Facebook, Spotify ve Google’a Erişimi Engelleyebilir!

Furkan Güler 13.12.2019 - 10:55
İlerde neler olacak?

Türkiye’de İnternet tabanlı hizmet sunan yerli şirketlerin yaşadığı rekabet sorunları dönem dönem TELKODER tarafından ortaya konan rapor ve çözüm önerileriyle gündeme geliyordu. Yerli İnternet Tabanlı Hizmetler (ITH) şirketleri hem yüksek maliyetlerle yatırımlar yapıp hem de yüksek vergiler ödemek durumunda kalırken; küresel düzeyde faaliyette bulunan Google, Facebook, YouTube, Spotify, Skype, WhatsApp, Dropbox gibi büyük bir çoğunluğu ABD sermayeli şirketler ülkemizden yayıncılık ve reklam hizmetleri üzerinden milyarlarca lira gelir elde ederken herhangi bir vergi düzenlemesine tabi olmuyordu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Facebook, Spotify ve Google’a Erişimi Engelleyebilir!

Bu doğrultuda TELKODER yabancılardan alınmayan, sadece yerli şirketler tarafından sunulan hizmetlerden alınan vergilerde ve dolayısıyla rekabette adaletin sağlanmasını savunuyordu. Bugün gelinen noktada 7 Aralık 2019 Cumartesi günlü Resmi Gazete’de yayımlanan 7194 sayılı yeni yasa ile gündemimize %7,5 oranında bir dijital hizmet vergisi girdi. Ülkemizde verdikleri hizmetlerden büyük gelir elde eden küresel ITH şirketleri de Türkiye’de kurulmuş, tam mükellefiyeti bulunan bir şirketleri olmasa dahi vergi verecekler.

Düzenleme ile getirilen önemli bir uygulama ise; vergi yükümlülüğünün yerine getirilmemesi halinde T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından alınacak bir karar ile bu hizmet sağlayıcılarına erişimin engellenecek olması. Bu yeni ve oldukça önemli bir karar.

Yakın bir zamanda internet yayıncılığı için RTÜK tarafından çıkarılan düzenlemeyle birlikte ele alındığında önemli bir boşluğu dolduracak gibi görünen yeni yasaya ilişkin görüşlerini paylaşan TELKODER Başkanı Yusuf Ata Arıak: “İnternet hizmetlerinde yerli ve yabancı eşitliği sağlanmalıydı. Google, Facebook ve Spotify gibi bugüne kadar vergilendirilemeyen küresel şirketlerle aynı hizmetleri Türkiye’den sunmaya çalışan işletmecilere vergi dahil bazı önemli teşviklerin getirilmesi, desteklenmeleri gerekir diyorduk. Geldiğimiz noktada, haksız rekabeti gidermek, adaleti sağlamak için küresel oyuncuları vergi sürecine dahil eden %7,5’lik dijital hizmetler vergisi hayatımıza girdi. Aynı servislere aynı vergi uygulamasının bu alanda rekabetin sağlanması açısından faydalı olacağını düşünüyoruz. Diğer taraftan yerli şirketlerin tabi oldukları vergi dışındaki diğer yükümlülükleri içeren düzenlemelere küresel firmaların da tabi olmaları gerektiğini ayrıca bugüne kadar gelişen eşitsizliği aşabilmek adına yerli işletmecilere uygulanabilir ve etkili teşvikler getirilmesi gerektiğini de hatırlatmak istiyoruz.” dedi.

-Basın bülteni

Yorumlar 20
MK Okuru
MK Okuru 21.12.2024 16:06
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 14.12.2019 20:29
herkes mescidlere gidecek, gitmeyenler uyarılcak, ısrar edenlerin boynu vurulacak, ve sonunda hepimiz alice harikalar diyarında sonsuza kadar mutlu yaşayacağız :)
MK Okuru
MK Okuru 19.12.2019 23:39
Alakası nedir acaba?
MK Okuru
MK Okuru 18.12.2019 21:25
Alakaya gel :)
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 18.12.2019 09:38
Ne ülke olduk be erişimi engelle hatta interneti falan kapat tv falan yapın birşeyler işte ;) yürümeye falan koşmaya vergi getirin ok bb
Kalan Karakter: 300 Gönder
Ghost86
Ghost86 13.12.2019 20:18
Ulan vergiler yerli işletmecileri zor durumda bırakıyorsa o zaman adamların yükünü hafifletip vergileri kısarsın. Rakiplerinin vergisini yükseltmenin yerli şirketlere ne faydası olacak?! Google'a koyar mı vergi? Öder geçer, insanlar da google kullanmaya devam eder. Yerli servis sağlayıcılar yine aynı vergi yükünün altında, aynı kullanıcıya hizmet vermeye devam edecek, ne değişecek? Amaç yerli işletmecileri desteklemek olsaydı adamların yükünü hafifletirdiniz. Çocuk mu kandırıyorsunuz? Daha nereden ne kadar tırtıklayabilirimin derdindesiniz siz. Olur da google verginizi vermezse ona da erişimi kaldırın. Kaldırın ki dünya yol almış ilerlerken biz güncel birçok teknolojik servisten mahrum kalarak yaşamımıza devam edelim. Öylesi daha mantıklı(!) çünkü!
Ghost86
Ghost86 17.12.2019 11:38
Oğlum sen saf mısın? Yoksa saf rolü yapmak hoşuna mı gidiyor? :D İçerde dönen hangi paraymış yaa o? Ortada dönebilecek bir para mı var zannediyorsun sen hala? :D Hayatı bu kadar toz pembe görmek için ne içiyorsunuz siz abim? O senin bizim paramız dediğin para hiç senin olamıyor ki vergilerden, abartı harcamalardan safım benim. Cebine girene(!) kadar yedi ceddi bellenen paraya hala benim param diyor. Googledan tırtıklayacağın para da senin olacak değil mi? Hep yol köprü fabrika olarak sana geri dönecek değil mi? Kıyamam yaa, cahil olmak gerçekten ne güzel, dert yok tasa yok :)) safım benim.
MK Okuru
MK Okuru 13.12.2019 23:21
aynştayn..sen ne kadar zekisin öyle.bırak googleda ödesin vergi
yerlinin vergisini kıssanda arttırsanda para içerde dönüyor sonuçta.bizim paramız
burda önemli olan parayı batı ülkelerinden koparmak
alabildiğiniz kadar vergi alın türk devleti.doğru karar destekliyorum.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 16.12.2019 00:31
Yerinde bir uygulama. Hala elestireneleri anlamak mümkün değil. Adam ülkemizden yığınla para kazAniyorsa vergisini verecek.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 15.12.2019 12:03
Aslında firmalar kestikleri fatura karşılığı herhangi bir ödeme almamalılar. Müşteri, ödemeyi doğrudan Maliye'nin hesabına yapmalı. Maliye de uygun gördüğü kadarını firmaya harçlık olarak yatırır. Yeni vergiler yaratma derdi ortadan kalkar, herkes rahatlar.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Hazine ve Maliye Bakanlığı Facebook, Spotify ve Google’a Erişimi Engelleyebilir!
İlginizi Çekebilir