Gran Turismo Sport

Platformlar PlayStation 4
Gran Turismo Sport
  • Yapımcı - Yayıncı Polyphony Digital - Sony Interactive Entertainment
  • Çoklu Oyuncu: Var
  • Oyun Türü: Simülasyon,Yarış
Merlin Puanı 77
3 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%76
Artılar - Muhteşem grafikler, Keyifli yarış deneyimi, Geliştirilmiş fizikler
Eksiler - Yetersiz araç sayısı, GT Mod'unun olmayışı, Sesler yine olmamış
Özel İnceleme
Furkan Sakoğlu 25.10.2017 - 17:08
Beklediğimize değdi mi?

Sanıyorum ki dünyada otomobiller haricinde bir madde olan, ancak sahibine bu kadar mutluluk veren başka bir cisim yoktur. Özellikle erkekler için adeta birer evlat gibi olan otomobiller, her ne kadar yakıt tüketimiyle, muayenesiyle yahut MTV'siyle bizler için büyük birer külfete dönüşmüş olsa da, gaza basınca adeta seni seviyorum der gibi bağırışı ile de gönüllerimizi ferahlatıyor. Tabii ki araç sahibi olmak az önce saydığım birkaç sebepten ötürü çok da kolay bir iş değil. Araç sahibi olsun olmasın, asfaltı ağlatmak isteyenler, eğer bir pist bulamıyorsa soluğu video oyunlarında alıyor. 

Şimdi ülkemizde araba yarışı denildiğinde akla ilk gelen yapımlardan biri Need For Speed olsa da, dünyada durum daha farklı. Video oyunları dünyasının belki de en çok oynanan yapımlarından biri olan Gran Turismo serisi, gerçek anlamda otomobil tutkunları tarafından merakla bekleniyor. Çıkışına da sayılı günler kala, erken bir şekilde elimize ulaşan Gran Turismo Sport'ta, uzun yıllardır PS4 sahiplerinin açlığı çektiği güzel bir simülasyon ihtiyacına adeta ilaç olacak. Önceki oyunlardan olduğu gibi Polyphony Digital tarafından geliştirilen oyunun PS4 sistemine gelmesi çok ama çok uzun bir vakit aldı. Buna sebep olarak Polyphony'nin kusursuzluk takıntısı gösterilse de, bizlerin artık sabrı kalmamıştı. Gran Turismo Sport ilk duyurulduğunda, hepimizi bir heyecan sarmış, lakin bazılarımız Gran Turismo'nun yanında bulunan Sport ekine de takılmıştı. Acaba Gran Turismo 5 Prologue gibi bir geçiş oyunu mu olacak? Yeteri kadar içerik ile karşılaşacak mıyız? Polyphony işin altından kalkacak mı? Gibi sorular ile boğuşurken, yapımcılardan gelen çelişkili açıklamalar da bizleri iyiden iyiye korkutmuştu.

Gran Turismo Sport
Gran Turismo'yu Gran Turismo yapan şey her ne kadar ilk bakışta yapımın grafikleri gibi gözükse de, işin altında aslında Gran Turismo'nun her türden oyuncuyu başında tutabilen oynanış yapısı bulunuyor. Örnek vermek gerekirse, serinin şuan için rakiplerinden biri olan Project Cars, ancak direksiyon seti ile ve pür dikkat oynanırsa oyuncuya keyif verebiliyor. Gran Turismo Sport'ta ise oyundan keyif almak, başarılı olmak, iddialı bir yarışçı konumuna geçmek için yüzlerce lira verip bir direksiyon seti almanıza gerek yok. Gran Turismo Sport, PS4'ün standart gamepad'i ile dahi rahatlıkla oynanabiliyor. Ancak bunu söyleyince "oyun gerçekçi değil mi?" gibi bir soru aklınızda oluşmuş olabilir. Bu sorunun cevabı hayır, oyun gerçekçi. Ancak burada da ince bir çizgi var. Gerçekçi olup olmadığına benim cevap vermem çok da doğru değil. Hayatımda hiçbir piste çıkıp 200 km hız yapmadım. Hayatımda hiç Porcshe 911 de kullanmadım. Bu yüzden oyunun gerçekçiliğini sürüşün verdiği gerçekçi hissiyattan çok, gerçek araç kullanırken benzer bir deneyim yaşayıp yaşamadığım üzerinden yapmaya çalışacağım. Uzun yıllardır Go-Kart tecrübelerim ile de yarış hissinin gerçekten başarılı olduğunun altını çizmem gerekiyor.

Gran Turismo Sport gerçek pistlerde gerçek yarış deneyimi yaşamayı bekleyen oyunculara odaklı bir yapım.

Sizlerin de bildiği gibi Gran Turismo serisi, duvarlara sürte sürte, virajlara tam gaz girip 5 kişiyi sollayabileceğiniz bir oyun değil. FPS oyunlarından örnek vermek gerekirse, NFS serisi Call of Duty ise, Gran Turismo'ya rahatlıkla ARMA diyebilirim. Oyunu satın almadan önce beklentinizin ne olduğunu çok iyi kararlaştırmanız gerekiyor. Aksiyon arayışındaysanız Gran Turismo Sport'tan kesinlikle uzak durun, bu oyun size aksiyon vermeyecek, zaten vermeyi de asla vaad etmedi. Bu yüzden Gran Turismo Sport gerçek pistlerde gerçek yarış deneyimi yaşamayı bekleyen oyunculara odaklı bir yapım. Oyunu satın alıp, ilk yarışa girdiğiniz anda, ilk virajda bile tekerlerin yola tutunmak için verdiği savaşı, aracınızdaki canavar gibi motorun sizi koltuğunuza yapıştırmak için mücadelesini iliklerinize kadar hissedeceksiniz. O motorun bağırması, egzozdan çıkan duman... Anlayamazsınız... 

Neyse, konuyu dağıtmadan devam edelim. Gran Turismo Sport'un oynanış özelliklerinden en dikkat çekeni, serinin şimdiye kadar tüm oyuncular için ulaşılabilir bir oynanış sunması. Eğer daha önce hiç simülasyon tarzı bir yarış oyunu oynamamış olsanız dahi, Gran Turismo Sport, içerisindeki çok detaylı ve eğlenceli öğretici mod'u ile sizi neredeyse gerçek bir yarışçıya çevirecek. Ayrıca oyunun gamepad ile rahatlıkla oynanabilmesi de, yapımın daha geniş kitlelere ulaşabilmesine yardımcı olmuş. Bu yüzden bir önceki paragrafta belirttiğim beklentiler ile acaba oynayabilir miyim sorusunu ayırmak gerekiyor. Oyunu oynayabilir miyim? Becerebilir miyim? Gibi soruların cevabı evet, kesinlikle Gran Turismo Sport'a alışabilir, oyunda zaman geçirdikçe uzmanlaşabilir, direksiyon setiniz olmasa dahi büyük keyif alabilirsiniz.

Gran Turismo Sport'u en çok takdir ettiğim konu az önce belirttiğim ulaşılabilir olması. Simülasyon tarzı yarış oyunları ile haşır neşir olan bendeniz, Sport elimize ulaşmadan önce Project Cars 2 ile zamanımı geçiriyordum. PC platformunda direksiyon seti ile oynamama rağmen, araçlar sanki yağlı bir yolda ilerliyor hissi veriyor, hiç abartmıyorum en ufak hatamda bile kendimi mesneviden ders aldım diye diye spin atar halde buluyordum. Her ne kadar simülasyon özellikleri bakımından Project Cars serisi başarılı olarak görülse de, bir aracın bu kadar basit ve kolay bir şekilde spin atabileceğine ben ihtimal vermiyorum, tabii ki dediğim gibi hiç 500 beygirlik bir yarış aracı kullanmadım. Gran Turismo Sport ise Project Cars 2'ye göre çok daha hata affeden bir yapıya sahip. Ancak bu oyunun basit olduğu hissiyatı yaratmasın, tamamen tüm yardımlar kapalı şekilde oynarken, Sport'ta da freni yarım saniye ile geç bastığım, ya da gaza gerekenden uzun süre bastığım anlarda aracımı toprağa gömülmüş halde buldum. Ancak bu durumun olmamasını sağlamak, Sport'ta Project Cars 2'ye göre çok daha kolay. 
Gran Turismo Sport içerisinde yarış öncesinde aracınızın performansını en ince detayına kadar özelleştirebilmeniz de mümkün, lastik seçiminden aerodinamik ayarlamalara, vites aralıklarından, aks esnemesine kadar kendi yarış stilinize en uygun ayarlamaları, deneme yanılma yöntemi ile öğrenebilir, bu sayede performansınızı da ciddi derecede arttırabilirsiniz.

Grafikler

Gelelim Gran Turismo Sport'un grafiklerine. Bu konuda söylenecek çok fazla şey var. Gran Turismo serisi, yıllar boyunca her yeni oyunu ile grafik kalitesindeki çıtayı belirleyen bir bayrak taşıyıcıyı konumundaydı. Önceki nesillerde bile grafikler, neredeyse bir nesil ileride seyrediyor, gözlerimize bayram ettiriyor, keşke tüm oyunlar böyle gözükse dedirtiyordu. Gran Turismo Sport'ta da bu durum değişmiyor. Özellikle ışıklandırma konusunda ağzımı açık bırakan Gran Turismo Sport, tekrarları izlerken samimiyetle söylüyorum gerçek bir yarış izliyor hissi uyandırmayı başarıyor. Araç modellemelerinde de keza aynı başarıyı yakalayan Gran Turismo Sport, her aracın en ince ayrıntısına kadar detaylı bir modellemeye sahip. Pist çevresinde de önceki oyunlara kıyasla büyük bir gelişme kaydeden yapım, sizleri yarış atmosferine fazlasıyla bürümeyi başarıyor. Standart PS4'de bile 1080P 60 FPS olarak oynanan Gran Turismo Sport, en kalabalık sahnelerde bile gözle görülür bir performans düşüşü sergilemiyor. Grafikler ile ilgili eleştiribileceğim tek durum, bazı noktalarda gölgelendirme çözünürlüğünün düşük olması. Önceki yapımlarda da aynı sorun ile yüzleşen Gran Turismo serisi, bu konuda biraz daha özen göstermesi gerekiyor.

Sesler

Sesler konusunda da Gran Turismo serisi her zaman eleştiri oklarına hedef olan bir yapım olmuştu. Gran Turismo Sport'ta bu durum ciddi anlamda çözülmüş, ancak yine de altını çizerek belirtmek gerekiyor ki rakiplerinin gerisinde. Özellikle teker seslerini biraz daha yükseltmesi gereken yapım, müzikleri ile de kulağımı tırmaladı. Açılış müziğinin efsaneliğini kenara koyarak belirtmek istiyorum ki Polyphony Digital'te oyun içerisindeki müzikleri seçen ekibin bir gözden geçirilmesinde fayda var. Bazı müzikler cidden oyun içi müzikleri kısmanıza neden olabiliyor.
Gran Turismo Sport ile bir hafta boyunca haşır neşir olduktan sonra incelemeyi artık tamamlayabilir, oyunun çevirimiçi alt yapısından ve tek kişilik mod'dan bahsedebilirim. Öncelikle şimdiden belirteyim ki Gran Turismo Sport, tek kişilik hikayeye odaklı bir yapım cidden değilmiş. Oyun içerisinde Senaryo tuşuna tıkladığınız anda karşınıza gelen yalnızca üç adet bölüm bulunuyor. Bu bölümler Sürüş Okulu, Görev Mücadelesi ve Pist Deneyimi olarak belirlenmiş. Sürüş okulu içerisinde size nasıl araba kullanıldığını öğreten ve gittikçe zorlaşan, sizi yavaş yavaş bir yarışçı haline getiren kısa kısa görevler mevcut. Bu görevleri yerine getirdikçe yaptığınız süreye bağlı olarak daha yüksek miktarda ödüller alıyorsunuz. Aldığınız ödüller ile de seviye atlıyor, ya da araç satın alabiliyorsunuz.

Senaryo mod'undaki bir diğer bölüm olan Görev mücadelesinde ise yapımcıların sizler için hazırlamış olduğu irili ufaklı birçok farklı görev yerine getiriyorsunuz. Görevlerin bazıları sizlere büyük bir yarış yaptırırken, kimileri bir kaç viraj içerisinde rakiplerinizi teker teker sollamanızı ve yarışı kazanmanızı isteyebiliyor. Oyunun hikaye mod'una yakın tek seçenek yeri de zaten burası. Tekli oyuncu mod'unda zaman geçirebileceğiniz bir diğer bölüm ise pist deneyimi bölümü. Bu bölümde ise oyun içerisinde bulunan tüm haritalarda en iyi performansı almak için sizlere haritalar viraj viraj öğretiliyor. Oyunda profesyonel olarak zaman geçiren GT hayranları için kesinlikle uğraştıracak bir bölüm olan Pist Deneyimi mod'u, şahsen benim oldukça hoşuma gitti.

GT mod'unun olmayışı, şahsen bende inanılmaz bir hayal kırıklığı yarattı.

Oyunun tekli oyuncu kısmının size verecekleri ne yazık ki yalnızca bu kadar. Önceki Gran Turismo oyunlarından aşina olduğumuz GT mod'unun olmayışı, şahsen bende inanılmaz bir hayal kırıklığı yarattı. Zaten oyunun puanına baktığınızda, size puanın düşük gelmesinin bir numaralı sebebi de bu. Eski Gran Turismo'lar gibi farklı araçlar satın almak, onları modifiye etmek, yeniden satmak, yarış kariyerimizde yavaş yavaş yükselmek, GT Sport satışa sunulmadan önce en büyük hayalimizde, ancak Polyphony Digital ne yazık ki bu beklentimizi karşılayamadı ve GT Sport'u online ağırlıklı bir oyun olarak piyasaya sundu.

Çevirim içi yarışlardan bahsetmişken detaylandırmaya çalışayım. GT Sport bildiğiniz üzere çok uzun yıllardan beri geliştirilme aşamasında, yapımcılardan gelen açıklamalar ile de oyunun online alt yapısı üzerinde duracağı anlaşılmıştı. Ancak şahsen ben bu açıklamalar ile online tarafta GT Sport'tan beklentilerimi yükseltmiştim. Ancak oyun bu tarafta da beni tatmin etmeyi başaramadı. Sport mod'u verilen online mod'da, resmi olarak çevirimiçi yarışlara katılabiliyorsunuz. Düzenli olarak günlük yarışlar bulunan mod'da, yarış sonuçlarınız resmi olarak kabul görüyor. Yarışlardaki derecenize göre de oyundaki dereceniz yükseliyor.

Gran Turismo Sport
Oyunun Sürücü Derece sistemi şöyle çalışıyor. Oyuncular sırasıyla E, D, C, B, A ve S olarak sınıflandırılıyor. Her oyuncu oyuna E sınıfı ile başlıyor ve başarılarına göre yükselerek S'e kadar çıkabiliyor. Sürücü Derecesinin yanında SPD ismi verilen Sportmenlik Derecesi de mevcut. Sürücü Derecenizi belli bir noktada yükseltmek için, SPD değerinizi de yükseltmeniz gerekiyor. SPD değeri ise oyun içerisinde sportmence davranılarak kazanılıyor. Örneğin yarış içerisinde hiç kimseye çarpmadan yarışı bitirirseniz SPD dereceniz yükseliyor. Oyun bu yönden sizi mümkün olduğu kadar temiz bir yarış yapmanız konusunda zorluyor. Aksi halde ne kadar birinci olsanız da Sürücü Dereceniz, sportmen olmadığınız için yükselmiyor. Geçmişte çevirimiçi yarış oyunlarında ciddi bir şekilde zaman geçirmiş biri olarak bu özelliğin hayli hoşuma gittiğini belirtebilirim. Aksi takdirde oyun herkesin birbirine çarpa çarpa ilerlediği bir yarış oyunu haline gelecekti. Polyphony Digital Sportmenlik Derecesini, Sürücü Derecesi ile birleştirerek mantıklı bir iş yapmış.

Sport mod'unda günlük yarışlar bulunuyor günlük yarışlar farklı araçlara göre farklı kategorilere sahip. Kendi aracınıza göre uygun bir kategoride yarışa gidiyorsunuz. Yarışların saatleri ekranda gözüküyor. İstediğiniz yarışa girerek, çevirimiçi şekilde diğer yarışçılar ile yarışıyorsunuz. Yarış başlamadan önce piste girerek tur zamanlaması yapıp yarışa önde de başlayabilirsiniz. Oyun size bu imkanı da sunuyor. Ancak yarış içerisinde tüm araçlar güç olarak dengeleniyor. Aynı kategorideki farklı araçlar, ufak farklar hariç aynı hissiyatı veriyor. Ayrıca çevirimiçi mod'da lastik değiştirmenize bile izin verilmiyor ki bu da sevmediğim durumlardan biri oldu.

Gran Turismo Sport
Ayrıca günlük yarışlar haricinde şampiyonalar da mevcut. Birden fazla turdan oluşan şampiyonlarda, her turda gösterdiğiniz performansa göre şampiyona puanı kazanıyorsunuz. Yarışlarda üst sıralarda bitirirerek mümkün olduğunca çok puan kazanarak şampiyon olabiliyorsunuz. Sürücü Dereceniz de aldığınız puanları direkt olarak etkiliyor. Oyundaki bu derecelendirme sistemi bazı oyuncuları bir süre Gran Turismo Sport'ta tutabilir. Ancak oyunun eksilerini göz önüne aldığımızda bu süre ne kadar uzar, bilemiyorum.

Gran Turismo Sport otomobil tutkunları için yapılan bir oyun ve otomobil tutkunları doğal olarak otomobil istiyor.
Oyundaki araç sayısının çok kısıtlı olması Gran Turismo Sport'un en büyük eksisi. Hepi topu 162 araç ile bir yarış oyunu tabii ki yapılabilir, ancak bir Gran Turismo oyunu yapılamaz. Bu konuda Polyphony'nin kaçacak deliği yok. Gran Turismo Sport otomobil tutkunları için yapılan bir oyun ve otomobil tutkunları doğal olarak otomobil istiyor. Hali hazırda yarış araçlarına odaklı Project Cars gibi bir oyun varken, Gran Turismo'nun da aynı kulvara girmesi şahsen NFS'nin Shift'i çıkarması gibi bir etki yarattı bizde. Bizler yolda gördüğümüz araçları oyunda kullanmak istiyoruz, sadece pistlerin tozunu atan canavarları değil. 

Yavaş yavaş incelemeyi bitirmek istiyorum ancak son sözlerimi dikkatli okuyun çünkü burda bir Gran Turismo hayranının oyunu beğenmek için çırpınışına şahit olacaksınız. Gran Turismo Sport, bizlere beklediğimiz Gran Turismo deneyimini oynanış ve görsel olarak fazlasıyla sunuyor olsa da, içeriksel olarak ne yazık ki beklentilerimize yaklaşamıyor bile. Oyunun kısıtlı içeriği, sürekli olarak çevirimiçi kalmanızı istemesi, tekli oyuncu mod'unun neredeyse olmaması derken, Gran Turismo hevesim ne yazık ki kursağımda kaldı. Bu eksikler, zaman içerisinde DLC'ler ile (ki bu DLC'ler ücretsiz olmaz ise Gran Turismo serisine ben elveda derim) toparlanabilir. Ancak keşke ve keşke oyun biraz daha içeriksel olarak doygun bir şekilde karşımıza çıksaydı demeden edemiyorum. Eğer bir yarış tutkunuysanız ve Gran Turismo eşittir çocukluğunuz/gençliğiniz ise oyunu zaten satın almışsınızdır. Ancak sadece yarış oyunları ilgi duyuyorsanız, oyunu satın almak için DLC'leri bekleyin derim. Ne diyelim, sağlık olsun... 
Yorumlar 26
MK Okuru
MK Okuru 3.12.2024 20:30
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 22.12.2021 10:24
Gran turismo sport 2017'yi arcade modda yapay zekaya karşı oynuyordum 20. level'e ulaştım.Başka bölüm yok mu?100gb lık oyunda başka bölüm kalmadı mı daha 1000000cr lik arabayı alamadan oyun bitti mi yani yoksa başka bölümler açılacakta ben mi bilmiyorum yardımcı olur musunuz ne yapmalıyım.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 27.03.2019 15:09
400 duvara vur aynen yola devam hic bir yerine bisey olmuyor cok kalin sac tan yapilmis arabalar yani alavak arkadaslara duyrulur sakin sakin bulasmayin
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 27.03.2019 15:07
gran turismo sport taki sesler bence kaliteli bir elektirik supurgesinden alinma yada sanayi yikama makinasindan hepsi ayni
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 27.03.2019 15:04
Ya bir kere ayar mayar hepsi yalan dolan gibi hepsi ayni noktalarda ayni hiz oylesine koymuslar aylarca ugras bos aldigima pismanim yazik oldu paraya
Kalan Karakter: 300 Gönder
ultrAslan
ultrAslan 25.10.2017 21:09
İncelemenin altına ben de imzamı atarım. Bende bir kaç tane eksi özellik yazayım oyunla ilgili. Berbat kamera açıları var oyunun. Yol mu hareket ediyor araba mı hareket ediyor belli değil. Cam shake denen olayın zerresi yok ve bu çok can sıkıcı. Yani yarıştığını hissedemiyorsun, yoldaki kıvrımı hissedemiyorsun, yaptığın hızı hissedemiyorsun. Araç içinde oynuyorsun ve fren yapıyorsun. Kamera açısında en küçük değişiklik olmuyor. Pilot 1 cm bile kımıldamıyor. Böyle bir rezillik olamaz yani. Sen simülasyon oyunu yapıyorsan ben gerçekten o koltukta oturduğumu hissedeceğim. Hissettirmiyorsan açarım telefonumda Real Racing 3 oynarım. En azından bedava ve gerçekçi bir sürüş hissiyatı var mobil bir oyun olmasına rağmen. Şaka gibi yani şu oyunu ben kesinlikle kabul etmiyorum. Elektrik süpürgesi gibi iğrenç sesli ucube arabaların bu oyunda hala devam etmesini hiç bir şekilde kabul etmiyorum. Oyunda belki tek iyi olabilecek olan split-screen modunun da içine etmişler. Ekranı alttan ve üstten yarı yarıya kesen iki şerit var ve bu iğrenç bir şey. Buna ek olarak zaten oyuna fizik koymamışlar bunu da söyleyeyim. Yani 300 km hızla bir duvara giriyorsun ama arabada bırak yamulmayı, doğru düzgün çizik bile olmuyor. Rakip yarışıya temas ediyorsun ama ettiğini hissedemiyorsun. Yani rezillik üstüne rezillik. Satarsa sadece marka algısıyla satar bu oyun başka en küçük bir şansı bile yok benim gözümde...
MK Okuru
MK Okuru 15.01.2018 11:04
Boş konuşmalar oyun ayarlarını incelemeyin sonra yok öyle böyle söyleyiniz. Pilot bakış açısı ile araç bakış açısı dengelerini ayarlayabiliyorsunuz. İster sırf çarptığında hiçbir şey olmamış gibi durur ister çarpıştığında tepki verir. AYARLARDA MEVCUT.

Birde "OKU" yani "OKU"
MK Okuru
MK Okuru 27.10.2017 15:47
aman grafik yapayım derken kendini grafik uğruna yok etmiş bir yapıtla baş başa bırakıldık .. =).. hele o kamera açısı rezalet sırf onun yüzünden bile oyun oynanmaz .. yazık.. Forzamı ? Tartışılmaz..
MK Okuru
MK Okuru 26.10.2017 09:32
Kaza olaylarında şöyle bir mevzu var hatırladığım kadarıyla, yapımcıların araçların hasarı için de telif benzeri bir şey ödemesi gerekiyordu. Ayrıca hasar eklememeleri kendileri için daha kolay, hasar modellemesi için fizik ve modelleme yapmak zorunda kalmıyorlar. Yani hem fakirlik hem tembellik.
MK Okuru
MK Okuru 25.10.2017 23:23
1.Kamera açısı bence gayet iyi ama kokpitten doğru gerçekçi değil.2.Split Screen yan yana olmuş tek kötü yanı bu. 3.Fizik olarak çarpmalar sence yapılamadığından mı yoksa bilerek mi koymamışlar ? bu simülasyon oyunu değil SÜRÜŞ simülasyon oyunu.
Kalan Karakter: 300 Gönder