Google Stadia için Türkiye’deki internet hızları yeterli mi?

Ersin Kılıç 27.03.2019 - 10:04
Önümüzde birçok engel var

Google Stadia'nın duyurulması ile birlikte aklımızdaki en önemli soru ülkemizdeki altyapının böyle bir sistemi çalıştırıp çalıştıramayacağı oldu. İlk etapta ülkemizde kapalı olan Google Stadia, bu şartlar altında ülkemize gelse de, muhtemelen kullanıcıların sadede çok küçük bir kısmı bu sistemden faydalanacak. Telkoder'in yapmış olduğu açıklamalar da bu durumu işaret ediyor. Yapılan açıklama şu şekilde;

Google Stadia için Türkiye’deki internet hızları yeterli mi?

Google, San Francisco’daki Oyun Geliştiricileri Konferansı’nda (GDC 2019) çevrimiçi oyun hizmeti sunan Stadia’yı duyurarak oyun sektöründe devrim niteliğinde bir gelişmeye imza attı. Stadia, hemen hemen her oyunu, herhangi bir cihazla çalıştıracak şekilde tasarlanmış bir bulut oyun platformu olarak sektörde sıkça konuşulacağa benziyor. İyi bir performans için 25 – 30 mbps internet hızına ihtiyaç duyduğu belirtilen platformun yakın bir zamanda Türkiye’de hizmete girse bile sorunsuz bir şekilde çalışmasının çok zor olduğunu düşünülüyor. Zira Stadia’daki oyunlar bir veri merkezinden indiriliyor ve bu süreçte hem yüksek hızlı hem de kesintisiz bir internet kullanımına ihtiyaç duyuluyor. Bunun yanı sıra son zamanlarda AKN konusunda alınan yeni kararlar doğrultusunda artan internet fiyatlarının da oyun severlerin bu gelişmeden faydalanmasına engel olacağı düşünülüyor.

Yıllardır fiber altyapıların yaygınlaşması ve geliştirilmesi için gerek devlet gerekse özel sektör çerçevesinde çalışmalar yürüten Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Türkiye’de pek çok sektörde olduğu gibi oyun sektöründe de fiber altyapıların öneminin ne kadar yüksek olduğuna dikkat çekiyor. Türkiye’deki oyuncuların ve oyun geliştiricilerin Stadia’nın sunduğu kesintisiz oyun deneyiminden mahrum kalmaması gerektiğini aktaran TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Dünyada heyecanla karşılanan bu geliştirmenin ülkemizde sorunsuz çalışamayacağı yönündeki yorumlar oldukça üzücü. Oyun pazarının ülkemizdeki büyüklüğü 1 milyar dolara yaklaşıyor. Dolayısıyla bu kadar yüksek bir büyüme potansiyeline sahip bir pazarı yeni bir boyuta taşıyacak bu platformun Türkiye’de sorunsuz işlemesi gerekiyor. Fakat ülkemizde her seferinde sıklıkla dile getirdiğimiz gibi hızlı internet için gerekli olan fiber altyapı oldukça yetersiz. Bu konunun artık hükümetin ve yerel yönetimlerin öncelikli konuları arasına girmesi gerekiyor.” diyor.

Google Stadia için Türkiye’deki internet hızları yeterli mi?

TELKODER’in bu zamana kadar fiber altyapıların geliştirilmesi için yaptığı çalışmalarını da aktaran Arıak sözlerini şöyle sürdürüyor: “Dernek olarak 16 yıllık çabalarımızın sonunda fiber altyapıların ortak kullanıma açılması noktasında çok önemli bir adım atıldı ve bizim de taraf olduğumuz bir protokol imzalanarak operatör şirketlerimizin var olan fiber altyapılarını birbirlerine kullandırmaları yönünde bir karar alındı. Fakat ülkemizde yeni fiber altyapıların kurulması için yapılması gereken 25 milyar liralık yatırımı 4-5 milyara liraya düşürecek ve internet fiyatlarının düşmesine orta ve uzun vadede destek verecek bu protokolle ilgili gelişmelerin hala yeterli düzeyde olmadığını görüyoruz. Ülkemizin yerel seçimlerin tamamlanmasının ardından hem devletin hem de operatör şirketlerin bu konuya önemle eğilmeleri gerektiğini düşünüyoruz. Öte yandan şehirlerimizde de fiber altyapı kazıları belediyeler tarafından bir rant aracı olarak görülerek ya engelleniyor ya da fahiş maliyetlerde geçiş hakkı bedelleri uygulanıyor. Yerel seçim süreçlerinde belediye başkan adaylarıyla bire bir ya da toplu görüşmeler yaparak konuyu kendilerine aktardık ve seçilmeleri halinde bu konuları ele alacak stratejik planları hızla hayata geçirmeleri noktasında değerli sözler aldık.”

Yaygın bir internet altyapısına kavuşmadığımız sürece ekonomik ve özelikle teknolojik rekabette dünyayla yarışamayacağımızın da altını çizen Arıak, 5G için de fiber altyapının yaygınlaşmasının şart olduğuna dikkat çekiyor.

Yorumlar 10
MK Okuru
MK Okuru 28.03.2024 23:59
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 22.05.2019 23:10
hedef 2123
Kalan Karakter: 300 Gönder
hakande84
hakande84 28.03.2019 15:21
Belediye başkan adayları birçok söz veriyor, sonra yapmıyorlar. Bütçeleri yüksek olmayacak ki. Yerel yönetimlerin tek sorunu fiber altyapı olsa yapılsın derim; ama çok fazla problem var. Bunları mevcut adaylar plana alırlar; ama yıllarca sürecek bir süreç bu. İnşallah dedikleri gibi hızlıca yapsınlar da biz de rahat edelim.
etemelkuran
etemelkuran 28.03.2019 17:24
belediye sadece kazı izni veriyor. normalde IBB Topbaş döneminde kablo kiralama işinin karlı olduğunu görüp, IBB Telekom kurup kendi kablosunu döşedi. Fahiş fiyatlara kullandırdı fakat kimse kullanamadı. Başkasına da döşeme izin vermedi. Bu malum belediyelerde bir kafa vardır her şeyleri kendileri yaparlar.
Ayran, ekmek, sucuk, su falan. Böyle bir belediye örneği başka hangi ülkede var bilmiyorum. Belediyeler sanki şirket gibi.
trafik felç olmasın diye sırayla düzgün bi şekilde yoğun olmayan saatlerde vermesi lazım. ayrıca uygun para alması lazım.
sonra gidip kazı yeri kapatılmış mı bakması lazım. şu anda kazı yerlerini çok düzgün açmak için araçlar var, asfaltı delik deşik etmeden yapıyor.

Tarihi iller özelinde tarihi yerlere zarar vermeden titreşimi yaymayan deliciler ve kırıcılar var. Malum Japonya gibi boru hatlarımız tünellerimiz yok. Londra'da kırma işini böyle yaptılar. Ayrıca kabloyu yoldan değil kaldırımdan döşediler. Sonra da tünel işine girdiler. Şu anda Londrada tünelden.
Başka ülkelere altyapı yapıyoruz fakat kendimize gelince yok.
Kalan Karakter: 300 Gönder
etemelkuran
etemelkuran 28.03.2019 04:07
Google Plus'ı Nisan başı kapatarak boşta kalan sunucuları bu işlere yönlendirecekler galiba.
Stadianın çalışma mekanizması nedir? Eski on-demand cloud gamingler gibi gecikmeye rağmen mi olacak? Yani renderlanmış görüntünen gelme ihtimali pek yok çünkü komut veremeyiz, komut hesaplamaları nasıl olur falan bilmiyorum.

5G ile zaten bu iş olmaz. Sabit bağlantı lazım. Ping ülkemizde sıkıntı, exchange pointler yok, routelar dandik. kablo yolları, kablo kalitesi dandik ucuz routerlar.
Arabi + Hükumet Telekom beş kuruş yatırım yapmadı.İnternet haram,fazla, porno sitelere girmeyin haram günah vs.
Google'ın Türkiye'de hiç sunucusu yok. Türkiye operasyonunu Bulgaristan üzerinden götürüyor.
Kalan Karakter: 300 Gönder
alperhan52
alperhan52 28.03.2019 00:11
En az(en az diyorum) 10 yıl ekmek yememiz gerek.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 27.03.2019 10:52
Google nin yeterince sunucusumu yok yoksa Türkiye de
MK Okuru
MK Okuru 27.03.2019 22:44
13:33 ama 2 side önemli değilmi
MK Okuru
MK Okuru 27.03.2019 13:33
Sen istersen tüm dünya sunucularını Türkiye'ye koy. O sisteme erişecek alt yapı yoksa neye yarar. İnternet yavaşsa neye yarar?
Kalan Karakter: 300 Gönder
Google Stadia için Türkiye’deki internet hızları yeterli mi?
İlginizi Çekebilir