Ghost of Tsushima Ön İnceleme

Samet Basri Taşlı 6.06.2020 - 13:14
Playstation 4'ün son bombalarından biri olarak gösterilen Ghost of Tsushima Ön İnceleme yazısında, oyunun hikayesine ve sahip olduğu özelliklere bakıyoruz.

Ghost of Tsushima Ön İnceleme: Sly Cooper ve Infamous serilerinin yapımcısının elinden çıkacak olan uzak doğu temalı Ghost of Tsushima için özel olarak düzenlenen State of Play etkinliğinde öğrendiğimiz her şeyi bir araya toplayıp, Temmuz ayında yayınlanacak oyunda bizi nelerin beklediğini öğrenelim. Mayıs ayı içerisinde Sony tarafından gerçekleştirilen bir State of Play etkinliği, birçok oyuncunun merakla beklediği Ghost of Tsushima hakkında merak ettiklerimizi gösterdi. Yaklaşık 18 dakikalık oynanış görüntüleri izlediğimiz etkinlikte, oyun hakkında merak ettiğimiz bir çok konuya da değinildi. 

Ghost of Tsushima Ön İnceleme

13. Yüzyıl sonlarında, Japonya’nın Tsushima Adası bölgesinde geçecek olan oyunda, Moğol işgali sonrası hayatta kalan samuraylardan birini kontrol ediyoruz. Oyunun açık dünya olması, tapınakları, köyleri, ormanları ve dağlarıyla, bütün Tsushima Adası’nın bizi beklediği anlamına geliyor. Japonya’nın özgürlüğü için savaşan karakterimiz, zafere ulaşmak için birden fazla yönteme sahip olacak.

Ghost of Tsushima Ön İnceleme

State of Play etkinliğinde oyunun oynanış videosunun yanı sıra, hikaye ve karakterler üzerine bazı bilgiler de edindik. Oyunun yapımcılarından Nate Fox “Infamous oynarken, yeni güçler keşfediyordunuz. Bu oyunda ise ortaçağ döneminde kocaman bir diyarda samuray olmanın nasıl olduğunu keşfedeceksiniz.” diyor. Ana karakterimiz olan Jin Saka, elinde katanası, tırmanma ve hareket için kullanabileceği kancası ve güvenilir atıyla, tarihin en korkunç ordularından birisine karşı mücadele edecek. 

Ghost of Tsushima Hikayesi

Moğol işgal kuvvetleri karşısında Tsushima Adası’nın son savunucularından birisi olan, Jin Sakai isimli samurayı kontrol ediyoruz. Çocukluğundan beri samurayların geleneksel eğitimlerini alan Jin, bütün samuraylar gibi onurunu hayatının önüne koyacak şekilde büyümüştür. Doğup büyüdüğü Tsushima Adası’na saldıran Moğol kuvvetleri adanın halkının ve samuraylarının büyük çoğunluğunu katlettiğinde, adayı kurtarabilmek için geri kalan insanları bir araya getirme görevi Jin’e düşer. 

Ghost of Tsushima Ön İnceleme

Samurayların gelenekleri gereği onurlu bir ölümü, onursuz bir zafere tercih eden Jin, Moğol kuvvetleri karşısında yeni “Ghost” yeteneklerini de öğrenmeye başlar. Samuray onuruna aykırı olan gizlilik ve numaralara sırtını dayayan bu yetenekler, zamanla Moğol ordusunun ondan bir hayalet olarak bahsetmesine ve saldırılarından korkmaya başlamalarına sebep olur. Ada halkı da Jin’in yaptığı seçimlere göre, arkasından iyi ya da kötü şeyler söylemeye başlar. 

Ghost of Tsushima Oynanış

Ana karakterimiz bir samuray, yani bolca kılıç dövüşü bizi bekliyor. Ada işgal altında olduğundan, Moğol ordusunun birçok mensubu ile mücadele edeceğiz. Yayınlanan videoya bakarak, dövüşlerin “önüme geleni keser, sonra arkamdakine de saplarım” şeklinde değil, birebir kılıç dövüşleri şeklinde olacağını tahmin ediyoruz. Rakiplerinin saldırılarını bekleyen Jin, uygun zamanda darbeyi karşılayıp, dengesini kaybeden rakibini keserek ilerliyor. Rakipler yalnızca kılıç değil, mızrak ve kalkan gibi silahlar da kullanıyor. Özellikle birden fazla düşmana karşı dövüşürken, fazla acele etmeden, her darbeyi uygun bir şekilde karşılamak gerekli. Bu dövüşler, samuray yolunu seçen karakterlerin ustalaşması gereken taraf oluyor.

Ghost of Tsushima Ön İnceleme

Her ne kadar samuray geleneklerine aykırı olsa da, evimizi savunmak için gizlilik ve tuzaklara da başvurabiliyoruz. Gizlice düşmanlara yaklaşıp, hızlı bir biçimde işlerini bitirmemizi sağlayan yetenekler bulunuyor. Karakterimizin sahip olduğu kanca yardımıyla yükseklere çıkıp, daha çok ninjalara yakışan teknikleri kullanmamız mümkün olacak.

Ghost of Tsushima Açık Dünyası

Oyunun geçtiği Tsushima Adası, karakterimizin istediği gibi gezebileceği bir açık dünya olarak tasarlanmış. Hikaye görevlerinin yanı sıra, baskına uğrayan bölgeleri kurtarma, rehineleri serbest bırakma gibi görevler yapacağız.Adayı yürüyerek gezmek çok vakit alacağından, istediğimiz zaman çağırabileceğimiz bir atımız olacak. Ayrıca belirli noktalarda hızlı seyahat özelliği de aktif olarak kullanılabilecek.

Etraftan çeşitli kaynakları toplayıp, bunları çeşitli geliştirmeler için kullanabileceğiz. Ayrıca etrafta gezinen tilkileri takip ederek, karakterimizin geliştirmeler kazanabileceği sunakları ziyaret etme şansı edineceğiz. Karakterimizin oyun stiline göre geliştirmeler ve kullanabileceğimiz zırhlar, yine açık dünyada gezerken yaptıklarımıza göre değişiklik gösteriyor. Topladığımız çiçekler ile eşyalarımızın rengini değiştirme, yeni zırh setleri bulma ve bulacağımız yetenek eşyaları sayesinde karakterimizi özelleştirme konusunda farklı seçeneklere sahip olacağımızı söylemek yanlış olmaz.

Ghost of Tsushima Ön İnceleme
 

Dil Seçenekler ve Görsel Özellikler

Japonya’da geçen Ghost of Tsushima, benim gibi oyuncuları çok sevindirecek bir özellikle geliyor. İngilizce olarak seslendirilmiş olan oyunu, istersek Japonca dil seçeneği ile oynayabileceğiz. Oyunun ortamına daha uygun bir dil seçeneği olmasının yanı sıra, ana karakterimiz Jin Sakai’yi JRPG ve anime izleyenlerin hemen tanıyabileceği bir ses olan Kazuya Nakai seslendiriyor. Persona 3, Xenoblade X ve Dynasty Warriors gibi oyunlarda da görev alan Nakai’yi, One Piece serisinde Roronoa Zoro’nun ardındaki ses olarak da tanıyabilirsiniz. 

Oyun ile ilgili tanıtılan özelliklerden biri de Fotoğraf Modu oldu. Bu mod sayesinde oyun içerisinde harika fotoğraflar ve videolar çekmek mümkün olacak. Fotoğraf moduna geçtiğimiz zaman rüzgarın hızını ve yönünü seçmek gibi özelliklere sahip olacağız. Oyunun müziklerinden herhangi birinin arka planda çalması, farklı sahnelerde değişik efektler kullanma gibi seçenekler olacak. Oyunun en ilginç özelliklerinden biri ise, eski samuray filmlerinin havasını tekrar yaşamamızı sağlayacak olan siyah beyaz filtre. Bu filtreyi açan oyuncular, oyunu başından sonuna kadar eski samuray filmleri havasında oynama imkanına kavuşacak. İlk oynayışta denenecek bir özellik değil gibi ama oyunu farklı bir havada tekrar oynamak isteyen oyuncular için oldukça hoş bir seçenek.

Playstation 5’in yıl sonuna doğru çıkacağını düşünürsek, Last of Us 2 ile birlikte, bu neslin son büyük exclusive oyunlarından birisi olacak olan Ghost of Tsushima, 17 Temmuz 2020 tarihinde Playstation 4 konsolu için yayınlanacak. 

Yorumlar 17
MK Okuru
MK Okuru 23.04.2024 19:47
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 6.06.2020 15:58
Çakma Assassins Creed
Phoenixboy
Phoenixboy 10.06.2020 15:51
"Phoenix velet insanlara hakaret edince zeki olmuyorsun anladın?" Doğru söylüyorsun kardeşim..Sen bunun iyi bir kanıtısın zaten. :) Arasıra kendini dinlemeni tavsiye ederim. İnsanlara bebe, velet, bir halt bildiğin yok ve çocuk diyip hakaretlerle konuşmaya başlayacağına bence önce ne dediğini oku, düşün de yaz.
Phoenixboy
Phoenixboy 10.06.2020 15:44
Aynen katılıyorum. Sadece diğer arkadaş "Çakma" kelimesi ile "Esinlenmiş" kelimeleri arasındaki farkı bilmiyor. Önce çakma dedi sonra ..."inceleme siteleri bu oyunun AC'den esinlendiğini söylüyor" dedi. Lafım onaydı. Baştan "Esinlenmiş" deseydi. Ok derdim de fakat...piyasada bu tarz bir ton oyun var.
MK Okuru
MK Okuru 10.06.2020 08:11
Phoenix velet insanlara hakaret edince zeki olmuyorsun anladın?
MK Okuru
MK Okuru 9.06.2020 15:36
Bir şeyi de beğenin arkadaş ya! Bu yeni nesilin tatminsizliği ne olacak böyle? Çakma olsa ne olacak oyun güzel olduktan sonra. Dünya üzerinde en fazla kaç tür oyun var.?Kaç bin tane de oyun var. Hepsinin farklı olma ihtimali var mı? Bu yeni nesilin tatminsizliği ne olacak böyle.
Phoenixboy
Phoenixboy 8.06.2020 14:54
İnsanlara bebe,çocuk diyen zihinsel gelişimin tamamlamamış arkadaşım..bak yukarıda adam gibi cevap veren biri var. Sende dene, geliş artık. Dediğimin neresi fanboylukla alakalı onu da anlamadım. Assassin Creed'in son çıkan oyunları gayet güzel yani benzese ne olur. Olay en basitinden " yumurta mı tavuktan çıktı, tavuk mu yumurtadan çıktı" misali :) Piyasa da bu oyundaki oynanabilirliğe benzeyen bir ton oyun var Assassin Creed dahil. Şahsen ilk bakışta vahşi dünyasıyla, hikaye anlatımı, gameplay sistemi (( level atlama,skill etc, At olması, Days gone'da motorumuz vardı) ile bana daha çok Samuray teması olan, zombiler yerine moğolların olduğu bir Day Gone havası verdi. Büyük ihtimalle oyun o kadar da uzundur diye düşünüyorum.
MK Okuru
MK Okuru 7.06.2020 22:42
Doğru dedin valla
MK Okuru
MK Okuru 7.06.2020 22:21
o topa girersen assassins creed de çakma prince of persia. ne yapalım şimdi :)
MK Okuru
MK Okuru 7.06.2020 15:57
Phoenixboy la bebe belli ki bi halt bildiğin yok nari susta adam sansınlar. Çoğu yabancı oyun inceleme siteleri bile bu oyunun ac den esinlendiğini söylüyor. Sen sırf ps fanboyluğu yapıcam diye her yoruma atlama anladın mı çocuk?
Phoenixboy
Phoenixboy 7.06.2020 13:44
He Doğru...oyun dünyasında stealth teması içeren tek oyun Assassin's creed zaten :D
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 8.06.2020 07:21
Bu oyunda days gone havası sezdim. Zombi yok biliyorum ama o oyun tarzı bana hissettirdi.
Phoenixboy
Phoenixboy 8.06.2020 15:00
Aynen. Bana da o hissi verdi. Vahşi dünyasıyla, hikaye anlatımı, gameplay sistemi (( level atlama,skill etc, At olması, Days gone'da motorumuz vardı) i daha çok Samuray teması olan, zombiler yerine moğolların olduğu bir Day Gone havası var. Büyük ihtimalle oyun da o kadar da uzundur diye düşünüyorum. Hikaye de akıcı ise tadından yenmez.
Kalan Karakter: 300 Gönder
allalla
allalla 8.06.2020 14:20
Videoda, 'önüme geleni keser, sonra arkamdakine de saplarım' şeklinde de ilerlenebildiğini gösterdiler. Birebir dövüşler, belirli sahneler ve bosslar haricinde isteğe bağlı bırakılmış görünüyordu.

Ayrıca ok kullanımı ve ok vuruş hassasiyeti kötü görünüyordu. Ok yiyen bir düşman, adeta kutu gibi uçuyordu geriye.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 8.06.2020 10:55
Oyunda yapa zekanın olmaması felaket bir şey,insan biraz olsun zorlanmak istiyor.
Kalan Karakter: 300 Gönder
BooGeMaN
BooGeMaN 8.06.2020 01:42
Bu tarz oyunlarda en sevmediğim şey karakterin iz normal bir insan olduğu halde tek başına ordu misali olması.DarkSouls serisi, Sekiro, Witcher tarzı oyun yapalım derken firmalar hep bu kısmı unutuyorlar. Bu oyunların hepsinde karakter normal biri değil. Ama Ghost of Tsushima da şimdiye kadar gördüklerime göre normal bir insanı canlandırıyoruz.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Ghost of Tsushima Ön İnceleme
İlginizi Çekebilir