Ülkemizde en çok takip edilen spor dalı olan futbol, uzun yıllar içerisinde Türkiye’ye has bir kültür oluşturmayı başardı. Hiç alakası olmayanın bile büyük derbi maçlarından haberdar olduğu futbol, bu denli bir büyüklüğe ulaştığından ülkemizin oyuncuları da futbol oyunlarına özel bir sevgi besliyor. FIFA ve PES serisinin yanı sıra futbolun kökleriyle ilgilenen ve bu sporun akıl oyunlarına kafa yoran oyuncular her sene hiç sektirmeden Football Manager serisinin yeni oyununu kütüphanelerine ekliyor. Öğrencilik dönemlerinde saatlerimi yiyen bu seriye artık zamansızlıktan dolayı eskisi kadar vakit ayıramasam da, hala kariyer modundan kopabilmiş değilim.
Yıllar içerisinde her bir oyununda daha detaylı hale gelen Football Manager serisi, artık gerçek bir kulüp yönetme boyutuna ulaşmış durumda. Hatta birkaç kere Football Manager vesilesiyle gerçek hayatta kulüp çalıştıran oyuncular bile gördük. Hal böyle olunca Football Manager serisi, yıllar içerisinde elinde bulundurduğu kemik kitleyi daha niş bir hale soktu. Taktik ve transfer yapmak dışında onlarca detay barındıran Football Manager serisi, yeni oyununda bu gidişata dur demek istemiş. Yeni oyunda artık kariyer moduna başlamadan önce oyun sizi sıralı bir şekilde oyunu tanıtarak başlatıyor. Eğer FM 2019’u oynadıysanız, 2020’ye geçtiğinizde dediğimi çok daha net anlayacaksınız.
Kulübünüzü seçip oyuna başladığınızda kulübün gelenekleri, tarihi ve nasıl işlediği konusunda küçük brifingler alıyorsunuz. Takımın kaptanı üzerinden kendinizi takıma tanıtmak ve daha fazlasını yaparak oyuna giriş yapabiliyorsunuz. Oyunun giriş kısmında bulunan tecrübeli menajer sorusuna olumsuz yanıt verirseniz de daha az detaylı bir oynanışla karşılaşıyorsunuz. Oyunun minik detaylarından hoşlanmayan oyuncular için var olan bu özellik, seriye bu nedenle küsmüş oyuncuları geri çağırıyor.
Oyunun ön plana çıkan yeniliklerine geçecek olursak, geliştiricilerin artık sitem edilen maç motoruna el attığını görüyoruz. Hava durumuna göre stadların değişkenlik göstermesi, oyunu daha gerçekçi bir hale büründürmüş. Artık yağmurlu bir havada maç oynuyorsanız, grafiksel olarak bunu fark edebiliyorsunuz. Yenilenmiş maç motorunun içerisine gol sevinçleri ve kaçan goller sonucunda oyuncuların sinirli halleri de yenilenmiş bir şekilde eklenmiş.
Tüm bunların yanı sıra yeni oyunda çok köklü bir değişiklik bulunmasa da kulüp vizyonu sistemi, oyuncuya aşması gereken yeni bir zorluk sunmuş. Daha önceki oyunlarda çalıştırmaya başladığınız takımın hedefleri, belli başlı kurallara dayalıydı. Yeni oyunda ise artık kulüp yöneticileri daha esnek davranarak, duruma yönelik kararlar alabiliyor. Böylelikle yeni sistem hem sizi daha çok zorlarken, hem de rahat olmanız yerde rahat bırakılıyorsunuz.
Oyunun eksi taraflarının başında ise maalesef lisans problemi gelmekte. Çoğu kulübün logosu, hatta ismi Football Manager 2020’de farklı bir şekilde karşımıza çıkıyor. Bu sene PES ile olan anlaşmadan dolayı özellikle İtalyan kulüpleri, farklı isimlerle oyuna eklenmiş. Diğer bir yandan benim gibi birçok oyuncunun yaşadığı, karar verilen taktiğin maç içinde uygulanmaması sorunu da can sıkıcı olabiliyor. Örnek vermek gerekirse; sağ ve sol bek oyuncularınıza hızlı hücum ve orta açma taktiği öğrettiğinizde oyuncularınız sizi dinlemiyor. Kısa bir araştırmayla bu sorunun çoğu oyuncuda olduğunu ve oyundan dolayı teknik bir hata olduğunu keşfettim. Umarım kısa zaman içerisinde geliştiriciler bu gibi hataları düzeltecek teknik yama yayınlarlar.
Sona geldiğimizde Football Manager 2020, serinin hayranlarını memnun edecek bir yapıyla karşımıza çıkmış. Değişiklik anlamında risk almayan yapısıyla, hali hazırda çalışan mekaniklerini değiştirmeyen ve üzerine detay anlamında yenilikler ekleyen yapımcılar, bakalım bir sonraki oyunda oyunu daha ne kadar detaylandıracak?