1/2

Fifa 2002: Road To World Cup

Murat Oktay 3.06.2010 - 12:31
Fifa 2002'in Tek Resmi lisanslı oyununu aldık, inceledik ve sunduk.
Platformlar PC
Fifa 2002: Road To World Cup
Merlin Puanı 88
Artılar -
Eksiler -
Bu duyguyu bir kere daha yaşamıştım. Fifa serisinin 98 versiyonunda. Onun da Dünya Kupası versiyonu çıkmıştı. Ve beni büyülemişti. Ama bu sefer çok daha farklı bir duyguyu da birlikte yaşıyorum.

Fifa 98 : Road To World Cup çıktığında, bugüne kadar oynadığımız futbol oyunlarının bir fasa fisodan ibaret olduğunu görmüştük. EA Sports bunu bir kural yapmış olsa gerek ki bu oyununda da aynı gelişmeyi kat etmiş. Fifa 2002’de gördüğüm en önemli detay, oyunun grafik olarak beklentilerimin altında gelişmiş olsa da yeni bir yola girdiğinin göstergesi olduğu idi. Road To World Cup’ta ise yoldan çıktıklarını gördüm. Hemen belirteyim, bu oyun, 2002 Fifa Dünya Kupası’nın tek resmi oyunu olma özelliğini taşıyor. Tabii durum böyle olunca oyun sadece PC yada PSX için çıkmıyor. PC, Playstation, Playstation 2, X-Box ve GameCube için çıkıyor.

Hemen, pek çoğunuzun merak ettiği ilk konuya giriyorum. Oyunun grafikleri... Oyunun grafik motoru değiştirilmemiş olsa bile beni oldukça iyi sonuçlar veren modifikasyonlar yapılmış. Oyuncuların suratları ve detayları gerçeğe bir o kadar daha yaklaşmış. Belki televizyon gibi izleyemiyoruz ama bir sonraki adımda bunun elde edileceği garantisini verebilecek nitelikte. 

Nitekim seyircilerinde görüntüleri muhteşem olmuş desem yeridir. Stadyum havasını son derece başarılı bir şekilde yansıtıyorlar. Fifa 2002’de, seyircilerin ellerinde ki bayram miktarlarının çokluğundan rahatsız olmuştum. Oyuna konsantre olmamı zorlaştırıyordu. Road To World Cup’da bayrak miktarı azaltılmış. Seyircilerin giydikleri formalar ile bayrakların azlığı pek fark edilmiyor.

Oyuna eklenen AirPlay özelliği sayesinde futbolcuların oyun ile etkileşimi arttırılmış. Bu özellik sayesinde oyuncular ister yerde ister havada olsunlar topa hakim olabilmek için cengaver gibi çalışıyorlar. Kullanılan tuş kombinasyonu çok farklı olmasa da pozisyona bağlı olarak oyuncunun hareketlerini farklı gözlemleyebildim.

Oyunun ilginç özelliklerinden biri de oyun sırasında oyuncuların üzerinde çıkan yıldız işaretleri. Başta buna bir anlam verememiştim. Oynadıkça bunun sebebini anladım. Oyunda “Yıldız Oyuncu” kavramı bulunuyor. Her takımın favori oyuncularının üzerinde topu almadan önce bu işaret çıkıyor. Topu aldıktan sonra daha güçleniyor. Bu o futbolcunun bir Star olduğunu gösteriyor. Bu starlar genelde forvet oyuncularında bulunuyor. Orta saha ve defans’ta yıldız oyuncuya çok rastlamadım.

Oyunun grafiklerin bahsederken, stadyumların ihtişamından söz etmeden geçmek olmaz. Gerçekten kıskandım. Stadların 9 Kore şehrindeki stadlara sadık kalınarak yapıldığını düşünürsek, gerçekten Kore’nin bu işi fazlası ile hak ettiğine inanabiliriz. Standlar son derece büyük olmakla kalmıyor, dizayn açısından da senfonik bir eserin uyumunu andırıyor.