Europa Universalis IV inceleme: Al dünya senin olsun be gülüm! Strateji oyununa yakından bakıyoruz.
PlatformlarPC
Yapımcı - YayıncıParadox - Paradox
Çoklu Oyuncu: Var
Oyun Türü: Strateji
Merlin Puanı82
12 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%64
ArtılarGelişmiş muhteşem derinlikli diplomasi sistemi, gelişmiş ticaret sistemi, eskiye nazaran daha detaylı tutorial, tarih kısmında tüm yaptıklarınızın detaylı anlatımını takip etmek çok zevkli, iron man zevke zevk katmış
EksilerMüzikler artık bir yenilense, hala oyunun mekaniğini kavramak çok zor, coğrafi keşiflerde pek bir yenilik gözükmüyor, yapay zekaya biraz daha önem verilebilirdi
Artık sıkıcı olsa da geçtiğimiz haftanın başında yazdığım Rome 2 incelemesinde bile (ciddi olanlardan bashediyorum) Osmanlı muhabbeti olunca, EU4’ün yazısına bu alt başlığı atmasam olmazdı.
Evet Paradox’un Crusader Kings 2’den sonraki yeni harita starteji oyunu Europa Universalis IV de oyun dünyasında yerini aldı. Benim için ne mutlu bir zaman ki her haftaya güzel tarihi starteji oyunları ile başlıyorum.
Beni bilenler Paradox’un ne kadar hayranı olduğumu bilirler. Hearts of Iron, Crusader Kings, Europa Universalis gibi starteji oyunları ile gönlümü çelen firma her serisinin yeni oyununa getirdiği güzelliklerle de beni sürekli mest ediyor.
Bu motoru hiç unutmayacağım süt oğlan Clausewitz adını belki pek çoğunuzu duymadınız ya da şu anda okuyanlar “Aa bir dakika o, Prusyalı general ve entelektüel Carl Philipp Gottlieb von Clausewitz değil mi?” diye düşünebilir ancak hayır. Paradox’un yıllardır bu tarzdaki strateji oyunlarına dstek veren ve her seferinde daha da kaliteli görseller sunan Clausewitz aslında oldukça istikrarlı bir motor. Evet belki kullanıldığı oyunlar bizlere bir Crysis 3 aksiyonu sunmuyor ve neredeyse text bazlı diyebileceğimiz oyunlar ancak EU4’ü oynarken bir iki gün öncesinde Humble Bundle ile aldığım EU3’ü açtım ve aradaki farkın ne kadar büyük olduğunu gördüm. Elbette aradaki 6 yıllık farkın bu kadar belirgin olması gayet doğal lakin geçen sene çıkan CK2’den bile daha cilalanmış bir şekilde karşıma çıkan Europa Universalis IV görsel açıdan beni mest etti. Her ne kadar Clausewitz hakkında sayfalarca konuşalacak (en azından sunduğu görsellik açısından) bir motor olmasa da bu kadar zaman içinde ona da değinmek gerektiğini düşündüm.
Her geçtiği döneme göre farklı bir arayüz tasarlayan firma 1444 yılında başlayan Europa Universalis IV ile de döneme has bir hava yaşatan arayüz ile karşımıza çıkıyor. Ortaçağdan yavaş yavaş yeni çağa geçen, aristokrasinin yükselmeye başladığı, kralların kılıç kullanmak yerine yemek yemeği öğrendiği ve en önemlisi de yeni dünyaların keşfedildiği bir döneme yelken açtırıyor bizleri EU4.
EU4’ü incelemek diğer Paradox oyunlarını incelemek kadar çetrefilli olacak elbette. Misal bu incelemenin üç farklı kitlesi bulunuyor; daha önce bu tarz hiçbir paradox oyunu oynamamış olanlar, daha önce EU serisini oynamış olanlar, daha önce bu tarz bir Paradox oyunu oynayıp EU serisini oynamamış olanlar. Nitekim EU4 ile EU3 arasında sadece görsellik değil oynanışta bile dağlar kadar fark bulunuyor.
Aile iyi güzel de ülken olması gibisi yok Serinin önceki oyunlarını oynamış olanlar için anlaşılması kolay bir oyun EU4. Sadece birkaç yenilik ve birkaç değişiklik eklenmiş. Tahminimce bir iki oynama ile kısa zamanda oyuna adapte olabileceksiniz. Dolayısı ile sizler yan odada oyunu oynarken ben EU serisini ya da bu tarz oyunları hiç oynamamış olan arkadaşlara detaylandırayım biraz.
Bahsettiğim gibi oyun 1444 yılında yani İstanbul Osmanlılar tarafından ele geçirilmeden 9 sene öncesinde başlıyor. Oyunda benzerlerinde olduğu gibi o dönemde bilinen bütün devletleri seçme imkanımız bulunuyor. Bunun yanında oyundaki senaryoların tarih ve dönemlerine göre oyun size seçilebilecek önemli ulusları da belirtiyor. Örneğin ilk iki senaryo “Rise of Ottomans” ve “Fall of Byzantium” da Osmanlı doğal olarak seçilebilecek önemli uluslar arasında yer alıyor.
EU4’ün oynanış dışındaki en önemli iki özelliği cloud save ve Iron Man sistemi. Cloud sistemi ile Steam Cloud üzerinden oyunu save edip başka bir bilgisayarda kaldığınız yerden devam edebiliyorsunuz. Bunun yaında lokal save özelliği de devam ediyor. Iron Man ise artık son dönem strateji oyunlarında karşımıza çıkan ve hatanı düzeltmene izin vermeyen sistem. Bu sistemde tek bir save slot’u hakkınız var. Autosave’i kendi kafasına göre ayarlayan ve kayıtlı oyununuzu yeniden açarken her Paradox oyununda bulunan aynı oyuna farklı ulusla devam etme opsiyonu kapalı durumda.