En Çok İşten Çıkarma Yapan Teknoloji Devi Şirketleri

Barış Dertli 3.02.2024 - 12:53
Bazı teknoloji şirketleri özellikle daha fazla kâr etmek için işçilerini işten çıkarabiliyor.

Yapay zekanın gelişmesi bazı sorunları da beraberinde getirmektedir. Artık özellikle teknoloji şirketleri yapay zekayı aktif iş gücünün yerine koymaktadır. Bu da işten çıkarmaların önünü oldukça açmaktadır. İşte yeni yılın ilk ayında en çok işten çıkarma yapan 13 şirket:

En Çok İşten Çıkarma Yapan Teknoloji Şirketleri

Özellikle enflasyon nedeniyle birçok kez işten çıkarmalara şahit olmuşuzdur. Ancak yapay zekanın gelişmesi, enflasyon nedeniyle olan işten çıkarmaların önüne geçmiş durumda. Artık şirketler yapay zeka ile çok daha az maliyet harcayarak aynı verimi aldığı için aktif işgücüne de ihtiyaç duymamaktadırlar. İşten en çok işten çıkarma yapan teknoloji şirketleri.

En Çok İşten Çıkarma Yapan Teknoloji Şirketleri

Google (Birkaç Yüz Kişi)

Teknoloji devi Google, haberine göre net bir rakam bilinmese de 2024 yılının ilk ayında yaklaşık birkaç yüz çalışanını işten çıkardı. 2023 yılında da 12 binden fazla çalışanını işten çıkartan Google, işçilerine ödediği kıdem tazminatı ve diğer ücretlerle beraber 2,1 milyar dolar zarar etmişti.

Amazon (Yüzlerce Kişi)

Amazon, 2023 yılının henüz ilk aylarında yaklaşık 18 bin çalışanını işten çıkarmıştı. Ardından 9 bin çalışanını daha işten çıkarmak durumunda kalmıştı. Amazon bu yıl da işten çıkarmalara hızlı bir başlangıç yaptı. Amazon şimdiden daha ilk aydan yüzlerce işçisi ile yollarını ayırdı.

Zoom (Yaklaşık 150 Kişi)

Özellikle pandemi döneminde birçoğumuzun gerek canlı dersler, gerekse de toplantılar için sıkça kullandığımız Zoom da işten çıkarma yapan şirketler arasında yer alıyor. Yaklaşık 150 işçisi ile yollarını ayıran Zoom’un çalışanlarının yalnızca %2’sinden azını işten çıkardığı biliniyor.

Twitch (500 Kişi)

Amazon’un alt markalarından birisi olan Twitch’de ise 500’e yakın çalışanın işten çıkarıldığı biliniyor. Bu rakamın ise tam zamanlı Twitch çalışanlarının %35’ine tekabül ettiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. İşçilerinin üçte birini işten çıkaran Twitch’in ileri günlerde ne yapacağı merak konusu.

Riot Games (530 Çalışan)

Özellikle League of Legends ve Valorant yapımlarıyla bilinen Riot Games de 530 işçisi ile yollarını ayırdığını duyurdu. Bununla birlikte Riot Games %11 küçülmeye gitmiş oldu. Bununla birlikte Riot Games’in hikayeli oyunlarını yapan Riot Forge’un da kapatıldığı duyuruldu.

eBay (1000 Kişi)

Dünyanın en çok kullanılan e-ticaret sitelerinden birisi olan eBay ise tam zamanlı iş gücünün %9’unu yani 1000 kişiyi işten çıkarma kararı aldı. Aynı zamanda eBay tarafından açıklanan resmi verilere göre 2023 yılındaki kâr oranları 1,3 milyar doların üzerinde.

Block (1000 Kişi)

Twitter’ın kurucusu olan Jack Dorsey tarafından kurulan Block, Amerikan bir finansal teknoloji ağıdır. Oldukça büyük bir ağa sahip olsa da Block henüz şimdiden 1000 işçisini işten çıkardı.

PayPal (Yaklaşık 2500 Kişi)

2016 yılında Türkiye’de yasaklanan PayPal şu anda dünyanın en büyük on-line ödeme sistemidir. Ancak PayPal buna bu yıl yaklaşık 2500 işçisini işten çıkarmayı planlamaktadır. Henüz bir işten çıkarma olmasa da PayPal CEO’su Alex Chriss tarafından çalışanlara gönderilen mektupta bu yıl işçilerin %9’unun işten çıkarılmasını planladıkları yazmaktadır.

Discord (Aktif İş Gücünün %17’si)

En çok kullanılan topluluk uygulamalarından birisi olan Discord ise net bir rakam vermese de iş gücünün %17’sini işten çıkardığını duyurdu. 2023 yılının Ağustos ayında da çalışanlarının %4’ünü işten çıkardığını duyurmuştu.

Brex (Çalışanlarının %20’si)

Brex isimli şirketi belki duymamış olabilirsiniz. Bunun nedeni ise Brex’in Türkiye’de faaliyet göstermemesidir. Girişimcilere destek veren Brex de iş gücünün %20’sini işten çıkardı. Bu işten çıkarmayla ilgili elimizde net bir rakam yok.

Unity (Çalışanlarının %25’i)

Özellikle Firewatch ve The Long Dark gibi hikayeli oyunların ve Fall Guys gibi on-line oyunların yapımında kullanılan Unity ise ekibin yüzde 25’lik bir kısmının yani başka bir deyişle ekibin 4’te 1’inin işten çıkartıldığını duyurdu. Net bir rakam bilmesek de yüzdelik rakam işten çıkarmaların nasıl bir boyuta geldiğini göstermeye yetiyor.

SAP (8000 Çalışan)

Avrupa’nın en büyük yazılım geliştirme şirketi olan SAP da bu yıl 8000 işçisinin ya işten çıkarılacağını, ya da pozisyon değişikliğine uğrayacağını bildirdi. Bu da 2023 yılında da 3000 işçisini işten çıkaran SAP bu yıl geçen yıla kıyasla 2 katından daha fazla işçisini işten çıkaracak gibi duruyor.

Şirketler Neden İşten Çıkarmalar Yapıyor?

Şirketlerin işten çıkarma yapmalarında birçok neden söz konusu. Pandemi döneminde işten çıkarmaların asıl nedeni tüm dünyada enflasyonun artmış olması olsa da şu anda yapay zekanın gelişmesi gerçek insan gücünü neredeyse gereksiz kılıyor. Bu da çalışanların işten çıkarılmasına neden oluyor.

Dünyadaki En Değerli Teknoloji Şirketleri Nelerdir?

  • Dünyanın en değerli şirketleri listesinde ilk sırada 2,72 trilyon dolarlık devasa bir değer ile Apple var.
  • Onun ardından ise Windows ve Copilot ile tanıdığımız, aynı zamanda Xbox’ın da sahibi Microsoft geliyor. Microsoft’un değeri ise 2,52 trilyon doların üzerinde. Aynı zamanda teknoloji devinin 221 binden fazla çalışanı bulunuyor.
  • 3’üncü sırada da 1,72 trilyon dolar ve 187 binden fazla çalışan ile Google’ın üst kuruluşu olan Alphabet geliyor.
  • Ardından ise işten çıkarmaları ile çok kez gündeme gelen Amazon geliyor. Amazon’un değeri ise 1,49 trilyon dolar. Aynı zamanda şirketin işten çıkarmalara rağmen 1 milyon 600 bin çalışanı bulunuyor.
  • 5’inci sırada da Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın sahibi olan Meta geliyor. Meta’nın değeri de 800 milyar doların üzerinde ve 87 binin üzerinde çalışanı bulunuyor.
  • 6’ncı sırada da PubG Mobile gibi yapımlara imza atan ve aynı zamanda Riot Games’in de sahibi olan Tencent Games var. Tencent Games’in değeri 400 milyar doların üzerinde ve şirketin 100 binden fazla çalışanı da bulunuyor. 
  • Tencent’in ardından da hepimizin adını sıkça duyduğumuz Samsung geliyor. Samsung’un değeri de 367 milyar dolar ve şirketin 320 binin üzerinde çalışanı bulunuyor.
  • 8’inci sırada da en büyük teknoloji firmalarından biri olan Cisco var. Cisco özellikle bilişim teknolojileri ve siber güvenlik alanında oldukça kaliteli işlere imza atan bir şirkettir. Cisco’nun değeri ise 213 milyar doların üzerinde. Ayrıca şirketin 80 binin üzerinde de çalışanı mevcut.
  • Cisco’dan sonra da Java, MySQL ve Linux ile öne çıkan Oracle, 203 milyar dolarlık değer ile 9’uncu sırada bulunuyor. Ayrıca şirketin 143 binin üzerinde çalışanı bulunuyor.
  • 10’uncu sıramızda ise Slack, Customer 360 ve Tableau gibi ürünleri geliştiren Salesforce var. 169 milyar doların üzerinde değere sahip olan şirket aynı zamanda 74 binin üzerinde de çalışana sahip.
Yorumlar 1
MK Okuru
MK Okuru 27.04.2024 09:34
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 5.02.2024 13:21
Blizzard, Epic Games da eklenmeli listeye. Kıyım vardı orada da.
Kalan Karakter: 300 Gönder
En Çok İşten Çıkarma Yapan Teknoloji Devi Şirketleri
İlginizi Çekebilir