1/3

Efsaneler: PONG

İsmet Ergül 8.12.2015 - 10:08
Oyun dünyasını derinden etkilemek
Oyun maceralarımıza neredeyse çoğumuz NES, SNES hatta Sega Genesis ile başlarken, kimimiz de PlayStation, Dreamcast veya PC üzerinden bu dünya ile tanıştı. Çocukluğumuzu süsleyen bu dünya ile tanıştığımız zamanlarda, Mortal Kombat gibi oyunların kanlı ve vahşet dolu  atmosferinden etkilenirken, ilk Grand Theft Auto oyunları gibi oyunlar ile de özgürlüğe ulaşmıştık. Oyun kültürü artık genel kültürün bir kısmı oluşmuşken ve ülkelerin gelir kaynaklarının büyük bir kısmını oluştururken, bu güne gelmemizde desteği olan oyunları ve konsolları unutmak hiç de adil olmaz. Sizleri PlayStation'dan da geriye, hatta Nintendo'nun başarılı konsolları olan NES ve SNES'ten de geriye, ilk 'arcade video oyunlarından' birine götürüyorum. Sıkı tutunun.

Açıkçası bu oyun fazlasıyla basit görünüyordu. İki boyut üzerinde, tenise benzeyen bir oynanış sunmakla birlikte oyunculara basit, ancak eğlenceli vakitler geçirmesinde yardımcı oluyordu. Oyun her ne kadar basit olsa da, etkisi ve başardıkları oyun çağının başlamasına etken olan olaylardan biriydi. Atari'nin o zamanki kurucuları olan Nolan Bushnell ve Ted Dabney tarafından geliştirilen Computer Space'ten daha sonra çıkmasına rağmen ulaştığı kitle tarafından kısa sürede sevildi ve ilk 'ünlü' oyun olmayı başardı. Bahsettiğim oyun ne mi? Belki de çoğumuzun bir NES oyunu olan Power Rangers 2'deki 'boss fight'ından tanıdığı o oyundan bahsediyorum. Elbette, Pong'dan bahsediyorum!

Efsaneler: PONG
Pong'tan uzun uzun bahsetmeden önce, sizleri 1972'ye, oyun endüstrisinin ilk kahramanlarını sizlere sunmak istiyorum. 1948 doğumlu olan Allan Alcorn çığır açan bir bilgisayar bilim adamı ve mühendisi olmakla birlikte Elektrik Mühendisliği'nden 1971'de mezun olan birisiydi. İlk zamanlarında çığır açan Ampex isimli Amerikan Video Şirketi'nde çalışan Allan, burada Ted Dabney ile tanıştı ve kısa sürede kendini Atari'de buldu.

Ted Dagbey ve Nolan Bushnell ile tanışan ve onlardan etkilenen Allan Alcorn, kendini Pong'u yaratırken ve oyun endüstrisine adını altın harflerle yazarken buldu. Aynı zamanda Atari 2600 üzerinde de çalışan Allan, o zaman Atari'de çalışan Steve Wozniak ve Steve Jobs'la  da tanışarak Apple 1'in protototipini de hazırlamıştır. Bildiğiniz üzere Steve Wozniak ve Steve Jobs birlikte Apple Bilgisayar şirketini kurmuştur. Sadece Allan'ın değil, aynı zamanda da Atari'nin oyun endüstrisine yaptığı katkıları düşündükçe tüylerim ürperiyor.

Efsaneler: PONG
Peki Pong neydi? Neden bu kadar büyük bir etkiyi yaratmıştı?
   
Pong geliştirilen 'ilk spor arcade video oyunu' olmakla birlikte çoğu spor oyununun oluşmasında da büyük rol oynamıştır. İki boyutlu grafikleri oyunculara sunan bir tenis oyunu olan Pong, ilk popüler kitleye ulaşan ve hitap eden oyun olarak bilinir. Amacımız, rakibimizi tenis maçında yenmek ve olabildiğince yüksek puan elde ederek rekor kırmaktı. Gayet hoş ve basit bir konsept değil mi? Açıkçası Pong, Allan Alcorn için bir eğitim göreviydi. Bu sayede Allan video oyunu geliştirmesi hakkında kendini geliştirebilir ve başarılı oyunlar yaratabilirdi.
   
Pong'u Magnavox Odyssey'in elektronik ping-pong oyunundan esinlenerek fikri Allan'a süren Nolan Bushnell'in amacı ise dikkati Atari'nin üstüne çekmekti. Alcorn'un Atari öncesi oyun programlama hakkında bilgisi yoktu. Bunun üzerine Allan Alcorn'a sunulan eğitim ve alıştırma projesi, Alcorn'un yeteneği ve vizyonu ile kısa sürede başarıya ulaştı. Atari için bir yarış oyunu geliştirmesi beklenirken, Alcorn'un Pong çalışmasından fazlasıyla etkilenen Bushnell, yanına Ted Dabney'i de alarak, oyunun piyasaya sürülmesinde karar kıldı. Bushnell'in amacı, daha fazla oyun üretmek ve lisans fikirlerini de diğer şirketlere satmaktı.