Özellikle araba yarışı oyunlarıyla tanınan İngiliz oyun şirket Codemasters, 1980'lerin ortasından bu yana piyasaya sürdüğü oyunlarla oyun severlerin gönlünde özel bir yer edinmiştir. Firmanın dikkat çeken popüler araba yarış oyunlarından bazıları, hepimizin yakından tanıdığı DiRT serisi ve F1 serisidir. EA Sports WRC İnceleme yazımızda firmadan WRC serisine yeni katılan yapıma yakından bakıyoruz.
Codemasters'ın en bilinen serisi DiRT'te ralli yarışlarına odaklanıp, dünyanın dört bir yanındaki pistlerde mücadele ettik. Formula 1 yarışlarının resmi oyunu olan F1 serisinde ise oyunculara bir F1 pilotunun yaşamını deneyimledik. Ayrıca yine yakından bildiğimiz GRID serisi ile sokak yarışlarından profesyonel pist yarışlarına kadar geniş bir yelpazede yarıştık. Firmanın daha başka yarış serileri olsa da benim en keyif alarak oynadığım yapım kuşkusuz ki Micro Machines olmustu. Bu sebeple firmadan çıkacak olan tüm yarış oyunlarına ayrı bir sevgiyle yaklaşıyorum.
Geçen sene WRC Generations olarak piyasaya sunulan oyun, EA'nın Codemasters'ı satın almasından sonra serinin EA SPORTS WRC olarak adlandırılmaya başladı. Yeni oyun FIA Dünya Ralli Şampiyonası'nın resmi video oyunu ve çok övülen DiRT Rally serisinin arkasındaki ödüllü ekibi de koruyor. Firma ve oyunun geçmişini kısaca hatırladıktan sonra bakalım WRC nasıl olmuş, göz atalım.
EA Sports WRC İnceleme / PC
WRC Generations kötü bir ralli oyunuydu. Oyunun dinamikleri, kayan ağırlık merkezi, kötü belirlenmiş hız hissi standartlar ve diğer birçok özelliği ile bugüne kadar gördüğümüz en kötü yarış oyunlarından biri olarak karşımıza çıkmıştı. Kylotonn Games'in artık resmi WRC oyunlarını geliştirmeyeceği, bunun yerine Dirt Rally ve Dirt Rally 2.0'ın arkasındaki ekip tarafından üretileceği açıklandığında, yeniden muhteşem olabilecek bir yarış oyunu ile karşılaşacağıma son derece emindim.
EA Sports WRC, Dirt Rally 2.0 kadar çok araba içeriyor ve fizik motoru aynı, diğer her şey yeni. Codemasters eski tescilli Ego Motorunu Unreal Engine 4.8 ile değiştirmiş. Bu da bir önceki oyunda 19 millik ralli yoluna sahipken, yeni yapımda 65 milden fazla yol içermesi için önemli bir katkı sağlamış. 17 ülke, 204 etap ve 82 arabanın yanı sıra bir kariyer modu, hayalinizdeki arabayı üretebileceğiniz bir araba yapım modu ile günlük mücadelelere olanak tanıyan çevrimiçi oyun modları ve elbette dünyanın en iyi sanal ralli sürücüsünün taçlandırılacağı turnuvalar sunuluyor. EA Sports WRC için zengin ya da içerik dolu olduğunu söylemek adına yetersiz kalır.
EA Sports WRC İnceleme / PC
Yapımı yükleyip alıştırma turlarına başladığımda ilk dikkatimi çeken gelişmiş dinamik yol tutuş sistemi dikkatimi çekti. Bu sistem, araçların farklı yol ve hava koşullarında nasıl tepki verdiğini simüle eden bir teknoloji. Aracın lastiklerinin yol ile etkileşimini, süspansiyonunun davranışını ve genel ağırlık dağılımını gerçekçi bir şekilde modeller. Bir aracın fiziksel ve mekanik özellikleri, özellikle de süspansiyon sistemi ve lastikler, farklı zemin tiplerinde - asfalt, toprak, çakıl veya kar gibi - ve ıslak, kuru veya buzlu gibi farklı hava koşullarında nasıl performans göstereceğini belirler.
EA Sports WR'de de toprak, asfalt veya kar gibi çeşitli yüzeylerde yarışıyoruz. Ayrıca kuru, ıslak veya içine buz serpiştirilmiş karla kaplı yolda yarışma şansına sahibiz. İsterseniz farklı yarış koşulları yaratabilecek farklı mevsimler de seçebiliyoruz. Bu da yarışların çeşitliliğini artıyor. Çeşitlilik böylesine fazla olduğundan mıdır yoksa fizik motoruna yeterince vakit harcanmamış mı bilemiyorum ancak yol tutuş sisteminin tam olarak doğru yansıtılmadığını düşünüyorum. Zira kimi zaman düz asfalt yolda giderken bile aracın kontrolden çıkması benim beceriksizliğim değildir diye umuyorum.
EA Sports WRC İnceleme / PC
Diğer taraftan yağmurlu hava yarışlarında dikkatimi çeken bir noktayı atlayamayacağım. Yağmur altında ilerlerken hiçbir yerde karşıma su birikintisi çıkmadı. İster asfalt yolda yarışın isterse kumda olsun, hepsinde durum aynı. Gerçekçiliği de hesaplayıp, bunların olması gerektiğini, co-pilotumuzdan destek alamadığımız anlarda anlık kararlarımızı da buna göre verebilsek, çok daha keyifli sürüş deneyimine sahip olabilirdik. Araçlarımızın asfaltta beklenen şekilde yolu kavraması, ıslak ve karla kaplı yüzeylerdeyse çekiş gücünün azalması, momentumu korumak adına dengeyi mükemmel bir şekilde ayarlamanın önemini ortaya koyuyor.
Önceki sürümlerde güçlü motorlara sahip arabaların kontrolü, EA SPORTS WRC'de olduğundan çok daha zorlayıcıydı. Ancak bu oyun, en üst düzey araçlara geçip etapları başarıyla tamlayabileceğim konusunda beni ikna etti. Yol tutuş ve sürüş deneyimi tatmin edici olmakla birlikte, oyunun zorluk derecesinin arttığını hissediyorum. Ralli yarışlarında sürekli tam gaz gitmek mümkün değil. Düz bir hat üzerinde bile tekerleklerin kaymaya meyilli olması oyunun gerçekçilik algısını az da olsa etkilemiş.
EA Sports WRC İnceleme / PC
Dirt Rally 2.0'nın başlangıcında eksik olan kariyer modu, "Colin McRae Flat Out" güncellemesiyle getirilmişti. EA Sports WRC ile Codemasters, Kylotonn Games'in WRC 10'unda bulunanlara benzer bir kariyer modunu tasarlamış. Kendi ralli aracımızı oluşturabileceğimiz araç yapım modu, rekabetçi bir WRC aracını oluşturmanın incelikleri konusunda daha ayrıntılı bir perspektif sunmak için eğlenceli bir mod. Ancak, araç yapımının spesifik düzenlemelere tabi olmaması ve daha çok hayali araçlar yaratma eğiliminde olması hayal kırıklığı yarattı.
Kariyer modunun en önemli avantajlarından biri, resmi WRC takviminin tamamını deneyimleyebilme fırsatı sunması. İstemediğiniz etaplardan sıyrılıp Ogier ve Loeb gibi part-time yarışan bir sürücü olabilir ya da tarihi araçlar ve temalı etkinliklerle yarışın atmosferini değiştirebilirsiniz. Sponsorluklar, oyuncular üzerinde belirli bir baskı oluşturarak onlara hedefler belirleme şansı verir ki bu da gayet işlevsel bir mekanizma; başlangıçtaki eğlence seviyesi endişe etmeniz gerekecek kadar düşük olmadığı için rahat bir başlangıç yapabilirsiniz.
EA Sports WRC İnceleme / PC
Anlar modunun sunumu biraz kafa karıştırıcı olabiliyor. Başlangıçta yalnızca üç senaryo sunuluyor (iki tanesi gerçek hayattan ve bir tanesi kurgusal) ve burada performansınıza göre üç farklı madalya türünden birini kazanmanız bekleniyor. Daha tuhafı, ek iki senaryonun EA Play'in ücretli servisi arkasında ekstra bir ücretle sunulması. Bu mod oyunculara tarihsel yarışları yeniden yaşama veya güncel yarışlara geri dönme fırsatı veriyor. Ayrıca, oyunculara her gün yeni bir deneyim sunmak ve oyunun çeşitli arabalarını test etme şansı sağlamak amacıyla günlük olarak yenileniyor.
WRC'de bir de kendine güvenen ve yarış becerilerini geliştirmek isteyen oyuncular için Ralli Okulu bulunuyor; burası, oyuncuları motor sporlarının inceliklerini öğrenmeye teşvik eden bir bölüm. Doğrudan lisans testleri olmasa da, deneyim kazanmanıza yardımcı olacak kısa süreli görevlerle benzer bir yapıya sahip.
Oyunda Ray Tracing (ışın izleme) teknolojisi bulunmuyor. Bu da bazı olumsuzluklar katıyor. Bazı yansımalar garip görünebiliyor. Gerçi düşük sistemlerde ciddi performans sorunu olduğunu var sayarsak bir de bunun üzerine ışın izleme eklenmesi oyunu ne hale gerirdi bilemiyorum.
EA Sports WRC İnceleme / PC
Oyunun yeni motora taşındığını yukarıda söylemiştik. Bu, gelişmiş sürüş fiziği ve tüm aşamalarda daha fazla ayrıntı sağlıyor. Çimen, kaya veya ağaç olsun, her pistte bir ton yeşillik var. Çizim mesafesi, her konum dolu hissettirdiği için aynı yeşillik seviyesini sunuyor. EA SPORTS WRC yalnızca mevcut nesil konsollarda ve PC'de bulunuyor, ancak PC'deki görünümü sunmuyor ve performans sorunları olduğunu diğer okuduğun incelemelerde gördüm. Ben RTX 4070 ekran kartı ile ultra ayarlarda 4K ile oynarken en ufak bir takılma hisetmememe rağmen, RTX 3080 ile 4K ultra'da yükseltme teknolojisinin yardımı olmadan, yarış sırasında sürüşü yeterince bozacak kadar takılmalar oluşmuş.
Tüm bu anlattıklarımın ışığında oyun yine de son dönemde oynadığım en keyifli ralli yarışlarından biriydi. Teknik hataların zamanla giderileceğinden ve ışın izleme teknolojisinin getirileceğinden eminim. Eğer aradığınız Need for Speed'den bir adım ötesi, gerçekçi yarış ama F1 oyunlarındam bir tık daha düşük simülasyon seviyesine sahip bir oyunsa, EA Sports WRC'ye bir şans vermenizi tavsiye ederim.