EA Spors FC 24 ön inceleme

Ersin Kılıç 20.07.2023 - 15:06
FIFA serisine isim olarak veda eden EA Sports, FC 24 ile seriye yeni bir ivme kazandırma peşinde. Peki oyunda hangi yenilikler var?

Geçtiğimiz günlerde EA Games'in davetlisi olarak Hollanda'nın Amsterdam şehrine gittik ve burada EA Sports FC 24 için düzenlenen özel bir etkinliğe katıldık. Etkinliğin ilk gününde birçok oyun severin de canlı yayında izlediği ve yıldız isimlerin sahne aldığı sunuma yer verilirken ertesi gün ise sadece basın ve katılımcılara özel olarak düzenlenen bir sunum yapıldı.

EA Spors FC24

Bu 2. günde ayrıca yapım ekibi ile sohbet etme fısatı da yakaladık ve oyunu tabi ki uzun süre denedik. Bu içeriğimizde tabi ki isim değişikliği ile yeni bir ivme kazanmaya çalışan serisinin yeni oyununa daha yakından bakacağız.

EA Spors FC 24 ön inceleme / Oynadık!

Öncelikle sunum sırasında Figo, Drogba, Ronaldinho, Laura Georges ve Haaland gibi isimleri yakından görmek bir futbol sever olarak, benim için unutulmaz oldu. EA gerçekten de futbolun tanıtımı ve kadın futboluna olan ilgiyi arttırmak için güzel bir etkinliğe imza atmış. Bunu hem ekrana yansıyan hem de kamera arkasında gördüğümüz detaylar için net bir şekilde söyleyebilirim. 

EA Spors FC24

Ülkemizde de tüm dünyada olduğu gibi gün geçtikçe daha popüler bir hale gelmeye başlayan kadın futbolu bildiğiniz gibi bir süredir FIFA oyunlarında karşımıza çıkıyordu. Her ne kadar istatistiksel anlamda oyuncu sayısı daha dominant olan erkek futboluna göre çok düşük kalsa da firmanın bu desteğini sürdürmesi takdir edilesi. 

Detaylara geçmeden önce altını çizmemiz gereken bir diğer nokta ise isim değişikliği. EA Sports bildiğiniz gibi neredeyse 30 yıldır kullandığı FIFA ismine yüksek telif nedeniyle bu sene veda ediyor ve yoluna Football Club, yani kısaca FC olarak devam edecek. Bu isim değişikliği aklınıza oyunun da büyük ölçüde değişeceği fikrini getirmesin. çünkü genel hatlarıyla baktığımızda her sene olduğu gibi güncellenen ve yenilenen bir oyun var karşımızda. Tabi yeniliklere bu yazımızda değinirken aslında atılan bu adımların ne kadar doğru olduğuna oyun çıktığında daha net şahit olabileceğiz.

EA Spors FC24

Oyundaki en büyük yeniliklerin başında geliştirilen HyperMotion motoru geliyor. Fizik motoru da diyebileceğimiz ve HyperMotionV olarak adlandırılan bu yeni motor sayesinde animasyon konusunda önemli atılımların yapıldığını görüyoruz. Aslında maç yaparken bunu belki fark etmeyeceksiniz ama arka planda hem oyuna etki eden hem de görselliğe etki eden birçok detay bulunuyor.

Makine öğrenimi ile binlerce saatlik veriyi analiz eden ekip, bunları oyuna aktarmayı başarmış. Hem yıldız oyuncu hareketlerinde hem de önemli pozisyonlarda bunun etkisini görebiliyoruz. Mesela oyunun tanıtım fragmanında da yer alan Erling Haaland'ın Şampiyonlar Ligi'nde Borusia Dortmund'a karşı attığı uçar tekme golü oyuna aynı şekilde aktarılmış durumda.

EA Spors FC24

Diğer taraftan özellikle ünlü isimlerde fizik üzerine de ince detayların oyuna aktarıldığını görüyoruz. Oyuncuların yüz ifadeleri dışında kol, el hareketleri bile fark edilecek. Yine oyunun kapağını da süsleyen Haaland üzerinden örnek verecek olursak; Haaland bildiğiniz gibi fizik olarak oldukça kuvvetli bir oyuncu. Ve depar atarken ellerini çok daha geriye doğru sallıyor. Hatta kendine has bir koşu tarzı var bile diyebiliriz. İşte oyunda bu tarz futbolcuların hareketleri çok daha net bir şekilde belli olacak. Tüm bu detaylar yapay zeka ile izlenmeler sonucu oyuna aktarılmış.

Yapımcılar ile katıldığımız söyleşide kendilerine aslında yapay zekanın oyuna nasıl etki ettiğini de sordum. Yapay zekanın işlerini kolaylaştırdığını mı yoksa çok daha farklı kapılar mı açtığı şeklinde bir soru ilettim. Yapım ekibi yapay zeka teknolojisini özellikle veri toplamada çok efektif bir şekilde kullandıklarını dile getirdi. Yani işlerini kolaylaştırmaktan ziyade çok daha farklı noktalara odaklanmalarını sağlamış. Normalde 1000 saatlik maç özetini çıplak gözle izleyip bunu tam olarak oyuna aktarmanın çok zor olduğunu fakat yapay zeka sayesinde bu veri toplama işinin çok daha kolay olduğunu belirttiler.

EA Spors FC24

Oyundaki en önemli dinamiklerden birisi de PlayStyles, yani oyun stili. Bunu aslında ben Pro Club modundaki karakter gelişimine benzetiyorum. Nasıl Pro Club'da ya da RPG oyunlarında bir stile daha çok ağırlık veriyorsunuz ve o tarzda ustalaşıyorsunuz. FC 24'te de benzer bir işleyiş oyuncuları bekliyor olacak. Yani kanatlardan gidip orta açarak kafa vurmayı seviyorsanız bu tarzda daha ustalaşacaksınız. Ya da kısa paslar ile savunma bloğunu geçen, uzaktan şut çeken, kontra atağa geçen bir oyuncuysanız tüm bu dinamiklerde ustalaşmanız mümkün.

Mesele Messi dar alanda çok iyi top sürüyor, Mbappe kendine boşluk yaratmakta, boş alan bulmakta usta bir isim. Oyunda da sizin tarzınıza göre daha iyi olacağınız taktiklere sahip olacaksınız. Yani normalde göbekten gitmeyi tercih eden bir oyuncu ile sürekli kanat organizasyonu yapan bir oyuncu arasında gelen ortaya kafa atmak arasında önemli bir fark olacak. Orta ve kafada iyiseniz ya da duran toplarda çalımlarda iyiyseniz oyunda da ona göre bir avantajınız olacak. Bu noktada FC 24'te 34 farklı Oyun Stili olduğu ve bunlarında kendi içinde dallanıp budaklandığı söyleniyor.

EA Spors FC24

Çalım demişken oyundaki çalımlarda da önemli yenilikler söz konusu. Ekranda izlediğimiz hemen hemen tüm hareketleri oyunda da yapmak mümkün. Dribling kısmında ise hassas geçiş özellikleri dikkat çekiyor. Ara paslarda ise derinlemesine pas olayı daha da önem kazanmış. Artık LT + RB ve Y tuşları ile öne ara paslarda çok daha net sonuçlar almamız mümkün olacak.

Menü kısmında da EA Sports'un daha sade bir yapıda karar kıldığını görüyoruz. Ana menüde liste şeklinde bir tercih yapılmış. Alt menülere indiğinizde ise tablar karşımıza çıkıyor. Eğer çok detaylı iseher tab altında yine farklı listeler ile karşılaşıyorsunuz. Menü tarafında özellikle Maç Günü muhebbetini çok sevdim. maç başlamadan ya da devre arasında seçtiğiniz takıma, stada ya da maça göre farklı ara sahneler ile bu Maç menüsü süslenmiş durumda. Ayrıca maç girişleri dinamik bir şekilde ayarlanmış. Hem bu kısımda hem de oyundaki kamera açılarında gerçek bir maç izliyormuş hissiyatını yakalamak istediklerini söylüyorlar.

EA Spors FC24

FUT modunda başta da belirttiğim gibi kadın futbolunun izlerini net bir şekilde göreceğiz. Burada tabi ki oyuncu puanları konusunda nasıl bir dengeleme yapılacağı merak konusu. Kariyer modu ise serinin en çok eleştirilen yönleri arasında yer alıyordu. Neyse ki bunun farkında olan ekip beklenen değişiklikleri kariyer moduna eklemiş. Artık agresif transfer kovalamamıza gerek kalmayacak. Tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi gitmek istediğiniz bir takım olduğunda paşa paşa menejerinizin kapısını çalacaksınız. Tabi burada hem kariyeriniz hem de potansiyeliniz büyük takımlara gitmek için önemli bir değer olacak.

Oynanıştaki bu değişikliklerde olduğu gibi görsel tarafta da ufak değişiklikler söz konusu. Zaten top ve oyuncu fiziğinden detaylı olarak bahsettik. Kostüm hareketleri üzerine de fazlasıyla durulmuş. Top sektirirken bile formanın nasıl duruma ayak uydurduğunu görebiliyorsunuz. Ayrıca atmosferi daha etkileyici kılmak için hem gölgeler hem de ambient oclusion gibi detaylar üzerinde çalışılmış. İyi gölgeler ile hem saha içinde hem de taraftarlar kısmında daha iyi bir atmosfer, derinlik yakalanmış. 

EA Spors FC24

Sonuç olarak EA Sports FC 24 oyunu bir önceki oyunun üzerine önemli yenilikler katmayı başarmış. Ben oynadığım süre boyunca yaptığım maçlardan ve girdiğim pozisyonlardan gerçekten keyif aldım. Fakat oyunu tam olarak görmek için tabi ki tam sürümünü denemek lazım. Çünkü oynadığımız demoda sadece PSG ve Manchester City takımları açıktı. Serinin en çok eleştirilen yönleri de bildiğiniz gibi uzun oynayışlar sonucu belli olan dinamikler. Diğer taraftan oyunun rakibinin olmaması tabi ki büyük bir dezavantaj. Tüm bu pozitif yönler ve kafalardaki soru işaretlerinin kalkması için ise oyunun çıkış tarihi olan 29 Eylül'ü beklememiz gerekiyor.

Yorumlar 14
MK Okuru
MK Okuru 28.04.2024 03:50
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 23.07.2023 17:24
Çalım ve arapası öldüren oyun. Klavye ile oynayanlara düşman oyun. Önce buna bir çözüm bulmaları lazım.
MK Okuru
MK Okuru 27.09.2023 13:12
Şu klavye olayına takılan bir ben değilmişim.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 26.07.2023 11:31
pes 21'e devam
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 23.07.2023 22:19
pes 21 king of the football
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 22.07.2023 15:31
Kendime bu mu yoksa Starfield mi diye sordum Starfield'i seçtim. Bunu zaten kariyer için alıyorum sonra alırım.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 22.07.2023 01:45
Hocam keşke video olarak incelemeyi yapsaydın senin incelemelerin eşsiz.
Kalan Karakter: 300 Gönder
EA Spors FC24
İlginizi Çekebilir