İnternetin günümüzde hayatımızın her alanına girdiği bir gerçek. Hayatımız ile birlikte artık oyun dünyası da her taraftan bu devasa ağa bağlı. Tabii ki böyle bir ağın gelişmesi ve internetin, dolayısı ile de online oyunculuğun gelişmesi, tüm dünyada sporun elektronik şekli olarak tanımlayabileceğimiz E-Spor’un da doğmasına neden oldu.
Dünya çapında E-Spor’lar milyonlarca oyuncu tarafından sıkı sıkıya takip edilmeye, üzerlerinde büyük bahisler oynanmaya ve devasa sponsorluk anlaşmalarına neden oluyor. Tabii ki kendi başına bir endüstri olmaya başlayan E-Spor’lar için de oyuncular büyük yatırımlar yapabiliyor. Sevdikleri oyunlarda daha başarılı olmak için ellerinden geleni yapan oyunculara birkaç tavsiye de biz verelim dedik.
İşte naçizane fikirlerimiz ile başarılı bir E-Spor’cu olmak için yapmamız/dikkat etmemiz gerekenler:
1- Hangi türün sizin için uygun olduğunu kavrayın:
E-Spor denildiğinde aklımıza tek bir oyun türü gelmiyor. MOBA’sı, FPS’i, RTS’si, RPG’si, Yarışı, Simülasyonu derken birbirinden farklı birçok türü içerisinde bulunduruyor. İyi bir E-Spor’cu olmak için öncelikle hangi türde yeteneğiniz olduğunu oynayarak çözmeniz gerekiyor.
12- Profesyonel oyuncuları izleyin:
Hiç şüphe yok ki el elden üstündür. Eğer E-Spor’larda başarılı bir oyuncu olmak istiyorsanız, sevdiğiniz, oynadığınız, yetenekli olduğunuzu düşündüğünüz türün uzman oyuncularını takip etmek önemli. Onların oyunlarını izleyerek, hem kendinizi geliştirebilir, hem de bariz hatalarınızı keşfederek daha başarılı olabilirsiniz.
23- Pes etmeyin, oynayın!
Bir oyun türünde yetenekli olduğunuzu düşündükten sonra oyuna başlayıp kötü oyunlar sergileyebilirsiniz ancak pes etmeyin. Unutmayın ki hiçbir başarılı E-Spor oyuncusu hiçbir oyuna tepeden başlamadı. Hepsi zaman içerisinde sabırla oyunlarını oynadılar, azmettiler ve kendilerini geliştirdiler. Bu yüzden sabır sizin en önemli dostunuz olacak. Sabrettikçe zaman içerisinde çok daha başarılı olabileceğinizi göreceksiniz.
34- Gelişmenin en iyi yolu dereceleri oyunlardır:
Hangi türde oyun oynuyorsanız oynayın, eğer kendinizi geliştirmek istiyorsanız oynadığınız oyunun dereceli bölümlerine yer bulmak zorundasınız. Örneğin Overwatch içerisinde Quick Play yaparsanız oyuncular genelde karakter denemek veya yalnızca eğlenmek için girdiği için ciddiyet göstermezler. Ancak dereceli oyunlarda hem siz, hem de rakipleriniz ciddiyetle oyun oynadığı için çok daha zorlu ve rekabetçi oyunlar ile karşılaşırsınız. Kendinizi de zorlamadan geliştirmeniz çok zor.
45. Ekipmanlarınızı iyi seçin:
İyi ekipman her zaman pahalı olandır diye düşünmeyin, en iyi oyuncu ekipmanları, elinize en iyi oturanlardır. Özellikle Mouse satın alırken dikkatli seçim yapın. Mouse’u nasıl tuttuğunuz dikkate alın. Mouse satın almadan önce kesinlikle deneyin. Hatta mümkünse oynadığınız oyunda deneyin. Acele karar vermekten kaçının, eliniz küçük ise küçük, büyük ise büyük Mouse tercih edin. Ağır bir Mouse satın aldıysanız daha kaygan, hafif bir Mouse aldıysanız daha yoğun Mouse pad’leri tercih edin. DPI ayarlarınızı kendinize göre ayarlayın. Ekranınız FreeSync veya G-Sync destekli değilse, V-Sync ayarınızı kapalı hale getirin, aksi halde Mouse hareketlerinizde gecikme hissedersiniz. Milisaniyelerin bile önemli olduğu E-Spor’larda herşey konforunuza ve performansınıza uygun olmalı.
56. Yüksek FPS önemlidir:
Rekabetçi E-Spor oyunlarında oyundan aldığınız performans her zaman çok önemli bir yer teşkil eder. Hiçbir E-Spor oyuncusu düşük FPS ve takılan bir oyun ile tam performans gösteremez. Gerekirse grafik ayarlarınızı düşürün ancak FPS’iniz asla 60’ın altını görmesin.
67. Ping’lerinize dikkat edin:
Çevirimiçi oyunlarda hiç kuşku yok ki en büyük sorunumuz daima yüksek gecikme değerleri oluyor. Bu yüzden mümkün ise oyuna girdiğinizde arka planda hiçbir güncelleme, indirme yapmayın. Mümkünse oyuna girmeden önce ping değerlerinizi kontrol edin. Eğer genelden yüksekse modeminizi resetleyin, yine düşmezse servis sağlayıcınıza başvurun. Ayrıca ping’inizi düşürmek ve bağlantınızı stabil bir hale getirmek için ekstra yazılımlar kullanabilirsiniz. Bunun için internette WTFast, Battleping gibi ekstra yazılımlar satın alabilirsiniz. Bu özel VPN’ler ping’lerinizi düşürerek stabil bir bağlantı sunar.
78. İletişim önemlidir:
Oynadığınız oyunlarda mümkün oldukça sesli iletişim kullanın. E-Spor’larda genellikle takım oyunu odaklı bir anlayış hüküm sürdüğü için iletişim çok önemli rol oynar. Maç içerisinde takım arkadaşlarınız ile oyun odaklı iletişiminizi koparmayın. Takım arkadaşlarınızı da iyi seçin. Tamamen farklı oyun stilini benimseyen takım arkadaşları ile oyun oynamak keyiften çok can sıkıcı bir deneyim olacaktır.
Çok enteresan gençlik döneminde oynadığımız online oyunların bir profesyonellik gerektirdiği konusunda hep iddialı olmuşumdur.oyun yapısının tanımı,fightların dinamikleri ve teknikleri önceden çalışılan denemeler ve izlenimler.Gelinen noktada Oyun üreticileri oyun materyalleri yapımcıları yayıncılar için bile ciddi bir pazar oluşturduğu kesin. öyleki artık bizler bile hangi mekanik klavyenin tuşlarının hangi firma tarafından yapıldığını kaç ms ile tepki verdiğini biliyor ona göre bir oyun yapısı oluşturuyoruz.ben e spor denilen organizasyonların birkaç spesifik örnek dışında 30 yaşların başına kadar size bir ömür yetecek meblağı kazandıracağı konusunda şüpheliyim 30 yaşlar diyorum çünkü bu yaştan sonra reflexler yavaşladığından istemsiz bir şekildede olsa o dünya sizi dışına itecek. bir professional oyuncu günde 12-13 saat aynı oyunu oynayıp antreman yapacak diyorlar.Bu zevk değil kölelik.
E-Sporcu olmak sadece gençlere verilen boş bir hayaldir arkası yoktur. İnsanlar oyunları para kazanmak icin degil zevk almak için oynamalı ve gençlerin kafasını boş zamanlarla doldurmamalı bilime yölendirilmedilir.
1-Evet işsiz olmak
2-Hergün aynı oyunu 8-10+ saat oynayıp tiksinmemek.Psikoloji üst seviyede olmalı :)
3-Dereceli oyunlarda ilk 10a girince kendini birşey sanmamak yolun sadece başlangıcında olduğunu bilmek.
Dandik, kalitesiz, yukarıdan kamera açılı veya fps, kötü grafikli, troll ergen dolu bir tane oyun bul onda kendini geliştir ve tebrikler artık e-spor oyuncususunuz. Bu oyunları zaten saymama gerek yok siz anladınız.
2-Hergün aynı oyunu 8-10+ saat oynayıp tiksinmemek.Psikoloji üst seviyede olmalı :)
3-Dereceli oyunlarda ilk 10a girince kendini birşey sanmamak yolun sadece başlangıcında olduğunu bilmek.