Güncellenen ve genişletilen "Dünyanın en zor 10 oyunu" listemizi aşağıda bulabilirsiniz. Sizlerden gelecek öneriler doğrultusunda bu içeriğimizi daha da genişleteceğiz.
Her oyuncu, oyun hayatının belli bir döneminde mutlaka oyunlarda çeşitli hilelere başvurmuştur. Burada bahsettiğim hileler elbette ki çeşitli oyunlarda yapılan hackler değil. Özellikle eskiden zorlandığımız oyunlarda, bir yerden sonra durumdan sıkılıp konsolu açarak, "/godmode" gibi komutları hepimiz kullandık.
Bir süre sonra fark ediyorsunuz ki bu hileler oyunun tüm keyfini kaçırmaktan başka bir şeye yaramıyor. Yine de elinizde olsa Dark Souls'da hile yapmaz mıydınız? Zorluğuyla son dönemlerde oyuncuları sinir krizlerine sokan yapım, günümüzün en zorlu oyunlarının arasına girmiş durumda.
Oyun tarihinin geçmişine gittiğimiz zamansa, Dark Souls'a gelene kadar çok ama çok daha fazla zorlayıcı oyunlarla karşılaşıyoruz. Bu galerimizde sizlere gelmiş geçmiş en zorlayıcı 10 yapımı listeledik. Aralarında mutlaka oynamış olduğunuz ve zorluğundan dolayı asla unutamayacağınız yapımların bulunduğunu düşünüyoruz.
Peki sizin en zorlandığınız oyun hangisiydi?
2011 yılında piyasaya sürülen, Aksiyon - RPG özelliklerini başarılı bir şekilde harmanlamayı başaran Dark Souls, son yılların şüphesiz en zor oyunlarının başında gelmeyi başarıyor. Hatta bir yerden sonra, sadece oyuncuyu öldürmek için yapılmış bir oyun gibi görünebilir. Fakat, Dark Souls bu listede neden mi onuncu sırada? Sorunuzun yanıtını galerinin ilerleyen sayfalarında alacaksınız.
Nintendo DS ve PSP platformları için 2008 yılında piyasaya sürülmüş olan bu yapım, oyunculara tek kişilik ve multiplayer oynama özellikleri sunuyordu. Adobe Flash ile yaratılmış olan yapım, Atari tarafından piyasaya sürülmüştü. N+, yön tuşlarının dışında sadece üç tuş ile oynanabilen bir yapıda bulunuyordu ve yapmanız gerekenler, zamanında zıplamak, tırmanmak ve gelen saldırılardan kurtulmak üzerine kuruluydu.
Akıllı telefonlar için geliştirilmiş olan bu oyunu artık duymayan kalmamıştır herhalde. Son derece çizgisel ve gerici şekilde ilerleyen yapımda, tek yapmanız gereken zamanında ekranda bulunan zıplama tuşuna basmaktan ibaretti.
1994 yılında, Mega Drive için çıkmış olan yapım, Contra III: The Alien Wars'un 5 yıl öncesini konu alıyordu. Konami tarafından geliştirilen yapım, Metal Slug serisinin atası olarak da sayılabilir. Fakat, zorluk olarak Meta Slug'dan çok daha ölümcül bir seviyedeydi.
Daha yeni bir şekilde 2014 yılında, Nintendo 3DS, Wii U, PC, Mac OS X ve Linux için piyasaya sürülen Shovel Knight, bu sene platform oyunları arasında gerek zorluğu, gerekse eğlenceli oyun yapısıyla adından sıkça söz ettirmeyi başardı. Sahip olduğunuz kürekle kendi yolunuzu açmanın dışında, karşılaştığınız çeşitli düşmanlarla da sürekli olarak savaş içinde olduğunuz yapım, kesinlikle son dönemlerin en zorlu platform oyunlarının başında gelmekte.
2004 yılında, sadece Xbox platformu için piyasaya sürülmüş olan bu aksiyon oyunu, yenilenmiş haliyle kısa sürede kendisine büyük bir hayran kitlesi yaratmayı başarmıştı. Yapımı diğer aksiyon oyunlarından ayıran en büyük özelliği, sahip olduğu ciddi zorluk seviyesiydi. Tek bir hatayla birlikte tüm bölümü tekrardan oynamak mı?
1987 yılında Nintendo platformu için çıkışını yapmış olan Mega Man, serinin daha sonradan çıkan tüm oyunlarından kesinlikle çok daha zorlu bir platform oyunuydu. Serinin diğer oyunlarında bir daha asla ilk oyunda olduğu kadar zorlayıcı bir yol izlemeyen Capcom, serinin hayranlarına rahat bir nefes aldırdı.
1987 yılında, Nintendo ve Windows için piyasaya çıkmış olan bir diğer zorlu yapım, Castlevania serisinin 2. oyunu olan Castlevania II: Simon's Quest. Konami tarafından piyasaya sürülen yapım, günümüze kadar gelmeyi başarmıştır, fakat 2. oyunun sahip olduğu zorluk seviyesi artık günümüz Castlevania yapımlarında bulunmuyor. Aslında o dönemlerde bu zorluğun bir diğer nedeni, Nintendo kontrol cihazının kısıtlı hareket imkanından kaynaklanmaktaydı.
Super Meat Boy, Xbox, PC, Mac OS X ve Linus platformları için 2010 yılında piyasaya sürülmüştü. Başlarda oldukça eğlenceli ve hareketli bir platform oyunu olan yapım, bir süre sonra zorluğuyla oyuncuları başından kaçarak uzaklaştırmayı başarabiliyordu. Burada bahsettiğimiz zorluk kesinlikle ölümcül seviyede, zaten bu durumu yapımın listenin 2. sırasında bulunmasından da rahatlıkla anlayabilirsiniz.
Yine 2014 yılında piyasaya sürülmüş olan 1001 Spikes, başlarda sıradan bir platform oyunundan ibaret gibi görünebilir. Oyunu bir süre oynadıktan sonra, kontrolden çıkan zorluk seviyesi, çevrenizde bulunan her şeyin aslında bir tuzağa dönüşmesi çok geçmeden sizi delirtebilir. 2014 yılında piyasaya sürülmüş olan bu yapım, tüm zamanların en zorlayıcı oyun listesinin 1. sırasını rahatlıkla almayı başarıyor.
Returnal, şeytani bir şekilde zordur ve Souls serisinin yanı sıra üçüncü şahıs hayatta kalma korku atıcılarına çok şey borçludur. Zorluğunun çoğu, ilerlemeyi çevreleyen katı kurallarından kaynaklanmaktadır, ancak bu fikirlerden bazıları o zamandan beri oyunu daha erişilebilir hale getirmek için yamalanmıştır.
Bu bilim kurgu macerası herkese göre değil ama cezalandırma oyunlarından hoşlananlar, özellikle katmanlı ve iyi anlatılmış bir hikayeyi takdir edenler sevecek çok şey bulacaklar. Returnal zaman zaman kuşkusuz sinir bozucu olabilse de, jeneriğe ulaşmak için acıyı zorlamaya değer.
Büyük ölçüde patronlardan oluşan Cuphead, mutlak konsantrasyon ve hassasiyet gerektiriyor. Cuphead her zaman çekicidir ve dürüst olmak gerekirse, yaratıcı bir başyapıttır, ancak oynayanlar, bilgisayar tuşları yerine kendi tuşlarına daha fazla basacaktır. Kendini cesur hissedenler oyunun Uzman Modunu da deneyebilir, sadece biraz ıstıraba hazırlanın.
Elden Ring, zorluk söz konusu olduğunda övgüyü hak eden ilk Dark Souls oyununu ele alıp, onu daha da zor, kasvetli hale getirdi. Karanlık dünyasını o kadar çok mazoşist zevkle doldurdu ki, oyun dünyasını birbirine düşürdü.