Dragon Ball Z: Kakarot + A New Power Awakens Set, geçmiş yıllarda Türkiye televizyonlarında da yayınlanan Dragon Ball isimli animenin devamı olan Dragon Ball Z ve devamında geçen serileri konu alan, rol yapma / aksiyon türlerini bir araya getiren bir oyun. 2020 yılında çıkış yapan ve en çok satan üçüncü Dragon Ball oyunu olmayı başaran Dragon Ball Z: Kakarot’un Nintendo Switch sürümü nasıl olmuş, artıları eksileri neler, hangi oyuncuların kaçırmaması gereken bir macera, gelin birlikte inceleyelim.
Dragon Ball Z: Kakarot + A New Power Awakens Set, Dragon Ball serisinin ana karakteri olan Goku’nun büyüyüp aile kurduğu zamanlarda başlayan ve zaman geçtikçe birçok yeni karakterin katıldığı kocaman bir hikayeye sahip. Goku’nun oğlu Gohan ile birlikte vakit geçirip eğlenmesi ile başlayan hikaye, Saiyan’ların kendisini aramak için Dünya’ya gelmesi ile ciddileşiyor. Goku aslında Kakarot adında, dünyayı yok etmek için gönderilmiş bir Saiyan olduğunu ve gezegeninin yok olduğunu öğreniyor. Eski düşmanı Picollo ile birlikte zorlu bir mücadelenin ardından Radditz’i yendiklerinde ise çok daha güçlü Saiyan’ın gezegene doğru yola çıktığını ve bir yıl içerisinde burada olacağını öğreniyorlar. Ejderha toplarının toplanıp Goku’Nun tekrar hayata döndürülmesi, dünyanın son umudu olan savaşçıların kendilerini güçlendirmesi ve Saiyan güçleri açığa çıkan Gohan’ın eğitilmesi ile uzun ama keyifli bir macera başlıyor.
Oyun içerisinde manga ve animede aşina olduğumuz hikayenin büyük bir kısmını barındırıyor. Saiyan hikayesi ile başlayan oyun, hikayeyi kronolojik bir şekilde takip edip Majin Buu hikayesine kadar ilerliyor. Hikaye anlatımı gayet iyi, seriyi daha önce bilmeyen birisi sırf bu oyunu takip ederek bile hikayeyi rahatlıkla takip edebilir. Yan görevleri yaparak ekibimize katılabilecek diğer savaşçıları açıp, ana hikayenin fırsat verdiği zamanlarda Dragon Ball dünyasını gezme şansımız da var.
Oyun ile birlikte gelen A New Power Awakens DLC paketleri ise hikayeden çok ekstra içerik üzerine yoğunlaşmış. Dragon Ball Super serisine ait karakterleri görüyoruz ve kullanımımıza açılıyorlar ama bir iki yan görev dışında hikaye içermiyor.
Bu yıl yayınlanan Trunks - The Warrior of Hope DLC paketi ise ana oyuna dahil edilmemiş. Goku’nun öldüğü ve Z Savaşçıları’nın katil androidlerin elinde teker teker can verdiği gecelekte, Gohan ile Trunks’ın hikayesini tecrübe ettiğimiz paket, oyunun en iyi hikayelerinden birine sahip. Bu hikayeyi oynayabilmek için oyunun standart sürümü dışındaki bir paketi almanız ya da DLC paketini ayrıca satın almanız gerekiyor.
Aksiyon / rol yapma türündeki oyunda iki farklı kısım bulunuyor. Ana hikayeyi izleyip önemli dövüşleri gerçekleştirdiğimiz hikaye kısmı ile hikaye arasında Dragon Ball dünyasını gezip, çeşitli yan görevleri ve etkinlikleri tamamlayabileceğimiz ara bölümler. Dragon Ball dünyası yapılacak bir sürü farklı etkinliğe sahip.
Hikaye bölümlerinde bize verilen ekip ile belirli rakiplere karşı mücadele ediyor ve zafer kazanmaya çalışıyoruz. Dragon Ball Z epik mücadeleleri ile ünlü bir seri ama Kakarot’un dövüş sistemi oldukça basit diyebilirim. Dövüş sırasında yakın ve menzilli saldırıları kullanıp uygun anlarda yetenekler aracılığıyla yüksek hasarlar veriyoruz. Yakın zamanda tekrar Dragon Ball Fighterz oynamaya başladığım için dövüş sistemi biraz basit geldi ama aynı anda büyük bir dövüşün içinde olduğunuz hissiyatını güzel veriyor.
İnsanlar için çeşitli görevleri yerine getirip ilişkimizi güçlendiriyor, bu ilişkiler sayesinde karakterimize bonus veren özellikleri açıyor, yemek yaparak daha fazla bonus kazanıyor ve bir yandan da seviye atlıyoruz. Gezdiğimiz yerlerde küçük dövüşlere giriyor, kuyruğumuzla balık tutuyor, çevrede bulunan toplanabilir nesnelerin peşinden koşuyoruz. Hikayenin belli bir noktasından sonra ünlü Ejderha Topları’nın peşine düşüp bir dileğimizi (ilerleyen kısımlarda artabiliyor) yerine getirme fırsatı bile ediniyoruz. Her dilek sonrasında toplar tekrar dünyaya dağılıyor ve yeni bir dilek için tekrar aramaya çıkabiliyoruz.
Oyunda doğrudan kontrol edebildiğimiz 7 karakter var, diğer karakterler ise yardımcı olarak yanımızda yer alabiliyor. A New Power Awakens seti ile birlikte Goku ve Vegeta’nın yeni formları da oynanabilir hale geliyor. Ayrıca seriden tanıdığımız bir çok kötü adamın yanı sıra, bu oyun için serinin yaratıcısı Akira Toriyama tarafından hazırlanmış Bonyu adınya yeni bir düşman da bulunuyor. Boss savaşlarını hikaye sonrasında tekrarlamak isterseniz ejder toplarını toplayıp onları canlandırmak da mümkün.
Dragon Ball Z: Kakarot’a sonradan eklenen kart oyunu Dragon Ball Card Warriors güncellemesi ise oyuna sonradan gelecek bir güncelleme ile eklenecek. Şu an için oyunda yok ama geldikten sonra dünyada gezip NPC’ler ile
Oyunun sahip olduğu özelliklerden bahsettikten sonra, biraz da Nintendo Switch performansından bahsetmek istiyorum. Dragon Ball Z: Kakarot diğer platformlarda gayet iyi görsellere sahip bir oyundu ve özellikle açık alanlarda Nintendo Switch’in nasıl bir performans sunacağını merak ediyordum. Üstelik güçlü konsollarda bile 30 fps kilidine sahip olan oyunun, diğerlerine oranla daha güçsüz olan konsolda fps düşüşleri yaşatıp yaşatmayacağı da belli değil. Bakalım neler olmuş.
Unreal Engine 4 ile geliştirilen oyun görsel olarak biraz downgrade yemiş, özellikle el modunda oynarken bunu fark ediyorsunuz. PC ya da diğer konsollardaki kadar iyi grafikler beklemiyorsanız rahatsız edici bir durum değil gerçi. Nintendo Switch’in en büyük avantajı her zaman taşınabilir olması zaten. Dock modundayken kaplama kalitesi biraz daha iyi ve gölgeler daha fazla gözüküyor. El modunda uzun bir süre oynadıktan sonra dock ile ekrana bağladığınızda görüntü hemen kendini belli ediyor ama dediğim gibi, elde oynadığım süre boyunca grafikler rahatsız edici derecede kötü değildi. Zaman zaman haritada gezen dinozorların dağa girmesi gibi sorunlar da gördüm, bunu da söylemeden geçmeyeyim.
Görsel kalitenin düşürülmesi oyunun iyi bir performans sunmasını sağlamış. Zaten diğer konsollarda da 30 fps kilidine sahip olan oyun, Nintendo Switch’de de bu kare hızını korumayı başarıyor. Dövüş sırasında arka arkaya özel hareketler patlayıp ortalık efektler ile dolduğunda ufak tefek düşüşler hissettim. Aynı şekilde dünyayı gezerken şehirlere girdiğimde ya da normalden kalabalık noktalarda küçük düşüşler oldu ama hiçbiri çok uzun süren düşüşler değil. Bu bahsettiğim sorunları yalnızca elde kullanırken yaşadığımı da eklemek istiyorum. Dragon Ball Z: Kakarot, yakın zamanda incelediğimiz Ni No Kuni 2 portuna göre çok daha iyi bir performansa sahip.
Dragon Ball Z: Kakarot + A New Power Awakens Set, Dragon Ball serisini seven oyuncuların çok seveceği bir oyun olmuş. Daha önce Game Boy Advanced’da Legacy of Goku serisinin yaptığı gibi, Dragon Ball Z hikayesini keyifli bir şekilde yaşama fırsatı sunuyor. Açık dünyada çok fazla “git bana bir şey kap getir” tarzı görev var ama oyun çılgın gibi grind yapmaya itmediği için görmezden gelinebilir bir durum. Biraz yan görevleri kurcalayarak ana görevi 30 saat civarı bir sürede bitirebilir, yan görevler ve DLC mücadeleleri ile ortalama 15 saat daha oynayabilirsiniz.
Seriye girmek isteyen ama animeyi izlemek istemeyenler varsa, bu oyun ile seri hakkındaki çoğu şeyi öğrenmeleri mümkün. Ama mangasını okuyup animesini izlemenizi de öneririm. Üstelik hem ingilizce hem de japonca seslendirmelerin neredeyse hepsi orjinal seslendirme aktörleri tarafından yapılmış. Büyük bir artı olarak yazıyorum.
Oyunun Switch sürümü görsel olarak biraz daha zayıf kalsa da, el modunda bile sorunsuz diyebileceğimiz performansı ve yanında iki DLC paketini de getirmesi gibi artılara sahip. Dİğer platformlarda 60 dolara yalnızca ana oyunu alabiliyorken, Nintendo Switch için ekstra karakterler ve Golden Frieza düşmanını da içeren paketler de oyuna dahil oluyor. Daha ucuza daha fazla içerik ve taşınabilir platformda oynamak, grafiklerin bir miktar kötü gözükmesi karşılığında iyi bir seçenek gibi gözüküyor.
Yurtdışında fiyat olarak karşılaştırdığımızda Switch sürümü içerik olarak daha dolu gözüküyor ama ülkemizde bu avantaj konusunu incelemek gerekiyor. 60 dolar fiyat etiketi ile satılan Dragon Ball Z: Kakarot + A New Power Awakens Set’in karşısında PC ve diğer konsollardaki oyun fiyatlarını da karşılaştırmak gerek. Dragon Ball Z: Kakarot’u PC tarafında 299 TL fiyat etiketi ile Steam üzerinden satın almak mümkün. A New Power Awakens Set’in fiyatı ise 49 TL olarak belirlenmiş. Xbox konsollarında oynamak isteyen oyuncular da PC ile aynı fiyatlara Microsoft Store üzerinden oyunu satın alıp oynayabiliyor. Playstation tarafında ise tek başına oyunun fiyatı 599 TL olarak belirlenmiş. DLC seti ise 95 TL gibi bir fiyata satılıyor.
Son tercih tamamen size kalmış durumda. Hangi platformda oynamak istediğiniz ve ekran başında geçirdiğiniz çok önemli. Ben Nintendo Switch versiyonunu çok sevdim, PC versiyonunu oynarken yapmadığım yan görevlere bile vakit ayırma fırsatım oldu. Nintendo Switch sahibi olan ve animelere ilgisi olan okuyuculara rahatlıkla öneririm.