Dijital oyunlara vergi: Oyun karakteri, epin, aylık...

Murat Oktay 6.02.2020 - 21:19
Oyunlara vergi veriyoruz. Yeni düzenleme ile oyun karakteri, epin, aylık ödemeli oyunlardan, oyun içi özelliklere, materyal ve ögelere erişime vergi geldi.

Geçtiğimiz aylarda konuştuğumuz dijital hizmet vergisinin, neleri kapsadığı dijital oyunlara vergi gelip gelmeyeceği belirlendi. Bu kapsamda yapılan çalışma sonucunda oyun karakteri, epin, aylık ödemeli oyunlardan, oyun içi özelliklere, materyal ve ögelere erişime varıncaya kadar tüm alanlar vergi kapsamına alındı. Geçtiğimiz aralık ayında Youtuber Vergisi olarak karşımıza çıkan bu düzenlemenin içeriği nerede ise tamamen belli oldu.

Oyunlara vergi: Oyun karakteri, epin, aylık…

"Dijital Hizmet Vergisi ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapan Kanun" önümüzdeki ayın başından itibaren yürürlüğe giriyor. Henüz içeriği belli olmayan bu kanunun, biz oyunseverleri etkileyecek kısmı ortaya çıktı. Milliyet'in haberine göre, oyunlarda nerede ise iğneden ipliğe zam gelecek. Özellikle çevrimiçi oyunlarda satılan, epin ve karakter ticareti yapacak olan firmaları etkileyecek olan yeni kanun ile bu ürünlere yansıyacak. Bu vergi artışı da muhtemelen oyunseverlerin içeriklere erişim fiyatlarını etkileyecektir.

Dijital oyunlara vergi: Oyun karakteri, epin, aylık...

Ayrıca, dijital reklam (banner), dijital dergi, karasal, uydu ya da kablo ortamları üzerinden yapılan yayınların eş zamanlı olarak dijital ortamda yayınlanması halinde, buradan doğacak reklam gelirlerinin de vergilendirilmesine karar verildi.

Bunların sonucunda Google, Facebook vs gibi firmaların, dijital ortamlarda elde ettiği verilerin satışından elde edilecek karlara vergi ödenmesi gerekiyor.

Dijital Hizmetler Vergisi başka kimleri kapsıyor?

Vergiye tabii edilecek maddeler elbette bununla bitmiyor. Ancak bizim gördüğümüz kadarı ile, şu ana kadar yasal düzenlemeler olmadığı için bu konuda hizmet veren firmaların ürünlerine etkiyecektir.  ePin konusunda faaliyet gösteren firmalar içinde yurtdışından satış yaparak, vergisini ödemeyen birçok firma bulunuyor. Bu konu ePin ya da oyuniçi para satan firmaları zorlayacak gibi görünüyor. Zira hizmetlerini vergilendirmemeleri halinde, erişim engeli gelecek. Düşünsenize çevrimiçi bir oyunun yaklaşık bir ay kadar kapalı kaldığını. Muhtemelen buradaki tüm oyuncu kitlesini kaybedecektir.

Bu vergilendirme sırasında ortaya çıkacak durumlar için de 30 günlük bir düzenleme süresi tanınıyor ilgili kuruma. Bu süreç içinde sorumluklarını yerine getirmesi halinde, herhangi bir sıkıntı olmadan hizmet vermeye devam edebilecek. Ancak bunları tamamlamaması halinde, bakanlık emri ile hizmetleri engellenecek.

Dijital Hizmet Vergisi için yaptığımız araştırmalarda aşağıdaki açıklamaları da gördük:

Dijital hizmetlerden dolayı Türkiye’de elde edilen hasılatı 20 milyon TL veya dünya genelinde elde edilen hasılatı 750 milyon € veya muadili yabancı para karşılığı TL’den az olanlar bu vergiden muaftır.

Detaylı açıklama devletin Mevzuat sitesinde yapılacaktır.

Yorumlar 30
MK Okuru
MK Okuru 24.04.2024 21:27
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 11.02.2020 23:09
Ne kadar da memnunlar artık kimse yönetimde suç bulmasın bunlara az bile beter olsunlar
Kalan Karakter: 300 Gönder
emc
emc 11.02.2020 00:17
İktisatta güzel bir konu vardır. Devlet vergileri arttırdıkca , vergisi yüksek ürünleri tüketmekten halk kaçınır. Böylece "Vergileri Yükselttim, gelirim artacak" sanan devlet, tam aksine öncesinden bile daha düşük vergi geliri elde etmeye başlar. Güzel konudur. Okuyun, uygulayın...
MK Okuru
MK Okuru 11.02.2020 12:17
kardeş ben iktisatçı ekonomist filan değilim ama bildiğim kadarıyla devlet vergiyi para kazanmak için değilde aynı zamanda tüketimden kaçındırmak içinde yapar.özelliklede batı ülkelerine kazandıracak bizden götürecek harcamalardan kaçındırmak için.oyunlara dolar bazlı para ödüyoruz ülkeye zarar.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 7.02.2020 09:31
çok doğru bir uygulama oyun sektörü lüks tüketime giriyor açıkçası, daha önceden yapılması gerekirdi.
MK Okuru
MK Okuru 10.02.2020 10:48
Oyun nasıl lüks tületim olabilir sen nasıl bi zekaya sahipsin, tamamen sanal olan bir mecranın nasıl yükü olabilir ülkeyede vergi alınması gerekiyor, sen önce aptal futbol klüplerinin borclarının halkın vergisiyle ödenmesine birsey de
MK Okuru
MK Okuru 9.02.2020 12:26
Ekmek yemekte lüksmü bu ülkede
ortamkaos
ortamkaos 8.02.2020 11:55
Yeterince lüks değil mi zaten?
ernknd
ernknd 7.02.2020 23:42
katılıyorum alınması gerekliydi oyun firmalarını zengin ettik zaten.
MK Okuru
MK Okuru 7.02.2020 21:30
Senin gibi 30 IQ luk koyunlar oldukça bu hırsızların sırtı yere gelmez helal aslan parçası devam böyle yaşamaya
MK Okuru
MK Okuru 7.02.2020 14:47
Lüks dediğin şeyden kastın nedir adam Hehangibi Fps oyunu oynuyorduk gerçekte silah alıp sıka sıka gitmekmi lüks.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 9.02.2020 14:20
Dikemeyecekler bayraklarını hiç daim köle olmadık.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 9.02.2020 13:47
Zaten oyun içi eşyalar yabancıların alım gücüne göre ayarlı olduğu için oyun içi don bile alacak paramız genelde olmuyor. Bir de vergili olursa düşünemiyorum.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Dijital oyunlara vergi: Oyun karakteri, epin, aylık...
İlginizi Çekebilir