Crysis Remastered PC inceleme: Remake Değil

Tayfun Kumaş 18.09.2020 - 01:07
Crysis Remastered PC inceleme: Tüm zamanların kültleşmiş en iyi FPS oyunlarından biri olan Crysis’in, Remastered sürümü artık bizimle.
Platformlar Nintendo Switch, PC, PlayStation 4, XBox One
Crysis Remastered PC inceleme: Remake Değil
  • Yapımcı - Yayıncı crytek - crytek
  • Çoklu Oyuncu: Yok
  • Oyun Türü: First Person Shooter
  • Sistem Gereksinimleri
Merlin Puanı 80
3 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%86
Artılar Crytek’in kalitesine yakışan bir Remastered oyunu
PC’deki “Can it run Crysis?” özelliği
8K özelliği ve 8K olarak yeniden tasarlanmış dokular
Hem seslendirme hem de metin olarak Türkçe dil seçeneği
PC için NVDIA DLSS özelliği
Ray Tracing yansımalarının gerçekliği
Eksiler PC’de Epic Games’e özel olması
Her sistemde oynanmayacak üzere yüksek özellikler isteyen bir sistem olması
Multiplayer modunun olmaması
O kadar uğraşmışken, Crysis Warhead’ı da ana menüye ekleyebilirdiniz

Beklenen an geldi. Zamanında tüm sistemleri yakan, dönemin konsolları olan Sony PlayStation 3 ve Microsoft Xbox 360 için bile üstün özelliklere ve grafiklere sahip olan Crysis, artık eskidi. Zaman hızlı geçiyor ve bununla birlikte teknoloji zamandan daha da hızlı ilerliyor. Günümüzde bile birçok oyuna taş çıkartan Crysis, Half Life, Doom, Quake ve hatta markalaşmış efsane isimlerden olan Medal of Honor, Call of Duty ve Battlefield gibi Crysis de kendini de kült bir yapım olarak adını altın harflerle oyun tarihine yazdırdı. Huzurlarınızda Crysis Remastered PC inceleme.

Crysis Remastered PC inceleme

Crysis için aslında ön yargı ile “Remastered” olmasına ihtiyaç duymadığımız bir yapım diyerek bir yanılgı içerisine giriyor olsak bile, gerçekten 2007’nin Crysis’in, Remastered sürümünü gördükten sonra eskidiğini net bir şekilde anlıyoruz. Peki daha iyi grafiklere sahip olmak için indirdiğimiz Texture modları ve hatta Crysis Enhanced gibi modlardan, Crysis: Remastered’ı ayrı kılan neydi?

Ana geliştirici Crytek GmbH ve Saber Interactive arasında ortaklaşa olarak yapılan bu yapım, neredeyse bir Remake gibi oyunu baştan yaratmaya yetmiş bir durumda. Tüm bunlara rağmen geliştirici firma olan Crytek, oyuna Remake demek yerine Remastered demeyi tercih etmiş.

Kimbilir belki remake olarak yeniden yapıma yönlenseler, oyun beklenilenin de üstünde olacaktı… Aşağıdaki karşılaştırma görseli bile her şeyi açıklıyor. Biri Crytek tarafından yayınlanan Crysis Remastered görseli. Diğeri ise bir oyuncu tarafından son ayarlarda ekran görüntüsü alınan 2007 çıkışlı Crysis.

Crysis Remastered PC inceleme: Remake Değil

“Can it Run Crysis?” diyoruz öncelikle!

Yani kısaca “Abi bu PC, Crysis’i kaldırır mı?” diyoruz. Crysis öyle bir oyundu ki, neredeyse birçok donanım üreten firmanın kabusu, bir yandan da kendilerini geliştirmelerine vesile olmuş bir yapımdı. Çünkü Crysis’i kaldırabilen sistem, piyasadaki her oyunu kaldırabilecek özellikteydi. Crysis konusunda sıkıntı varsa, diğer tüm işler yaştı. İnsanlar Crysis’i kaldıran bir sisteme göre donanım satın alırdı. Hatta bu oyunu oynamak için sistemlere bir servet yatıranlar bile oyun basınında gündeme gelmişti. Sözü fazla uzatmadan konuya girmek istiyorum.

“Can it Run Crysis” tam anlamıyla şudur: Crysis Remastered ile oyuna eklenen bir özellik ve oyunu 8K destekleyen bir özellik. Aslında bir bakıma da, Ultra özelliklerden sonra gelebilen bir özellik. Oyunun ayarlar kısmından bu özelliği aktif ettiğiniz an, oyun sisteminizi iyice taramaya başlıyor ve sisteminize göre en güçlü grafik ve özellikleri size sunuyor. Böylelikle oyunun gerçekten sisteminize göre uyumlu olup, olmadığını görmüş oluyorsunuz. Türkiye’de, “Abi bilgisayarım Crysis’i kaldırır mı?” diyorduk ancak dünya genelinde ise “Can it run Crysis?” adı altında bir sürü internet geyiği olan memeler her yeri etkisi altına almıştı. Crytek, hem bu esprilere gönderme yapıyor, hem de gerçekten sistemimizin Crysis’i kaldırıp kaldıramayacağını test ediyor.

Bir şey söylemem gerekirse: Şu an bu moda alarak Crysis Remastered’i tamamen tüm özelliklerini fullleyerek kaldıracak bir sistem günümüzde yok. Bunu açık ve net bir şekilde söyleyebilirim.

Minimum Sistem Gereksinimleri

- OS: Windows 10 64-bit
- İşlemci: Intel Core i5-3450 / AMD Ryzen 3
- Hafıza: 8GB
- Disk: 20GB
- Direct X: DX11
- GPU: NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti / AMD Radeon 470
- GPU hafızası: 1080p için 4GB

Önerilen Sistem Gereksinimleri

- OS: Windows 10 64-bit
- İşlemci: Intel Core i5-7600k ya da yüksek / AMD Ryzen 5 ya da yüksek
- Hafıza: 12GB
- Disk: 20GB
- Direct X: DX11
- GPU: NVIDIA GeForce GTX 1660 Ti / AMD Radeon Vega 56
- GPU hafızası: 8GB in 1080p

Aşağıdaki fotoğrafı da bizzat Crytek Frankfurt ofisinden çektim.

Crysis Remastered PC inceleme: Remake Değil

Crysis Remastered PC inceleme: Remake Değil

Crysis: Remastered’in PC versiyonu ile ilgili olarak NVIDIA’nın DLSS teknolojisini de içerisinde barındırdığını ayrıca belirtmem gerekir. Sistem özelliklerine göre bu oyun, minimum GeForce GTX 1050Ti, Radeon RX 470 gibi ekran kartları istiyor. Ortalama ise GTX 1660 Ti ya da Radeon Vega 56’nız ve bunlardan daha üstün sisteminiz varsa Crysis: Remastered’a hazırsınız ancak yine belirteyim ki, günümüzden öte bir Remastered oyunu olmuş durumda.

PC’niz ile birlikte konsollarınız da yanacak!

PC konusuna yeterince değindiğimi düşünüyorum. Crytek’in, 2007 senesinde çıkardığı Crysis’in ana platformu PC’ydi. Konsollara çıkmamıştı. Yenilenen grafik motoru olan Cry Engine 3 ile Crysis 2 sonrası sadece dijital olarak konsollara gelse de, Crysis bir PC oyunu olarak kalmaya devam etmişti. Hatta çoğunuzun bundan haberi olmadığına da eminim. O denli umursanmamış bir yapım olmuştu.

Bu sefer Remastered ile baştan yaratılan Crysis, yenilenen neslin konsolları ile bir önceki nesle kıyasla kat ve kat daha güçlendiler ve PC ile yarışacak seviyeye geldiler.

Firma, bunları da göz önünde bulundurarak oyunun Real Time Reflections (Gerçek Zamanlı Yansımalar), Rippling Caustics (Dalgalanan Kostikler), State of the Art Depth of Field (Son Teknoloji Alan Derinliği), High Quality Textures (Yüksek Kaliteli Dokular), Enhanced Particle Effect (Gelişmiş Parçacık Efektleri), Ray Tracing, Enhanced Explosion Effects (Gelişmiş Patlama Etkileri) gibi birçok özelliklere değindiler ve bununla da kalmayıp, her şeyi baştan yarattılar. Yani daha önce firma tarafından yayınlanan “8K Tech” videosu ile bu özellikler daha da ön plana çıkmıştı. Bu videoda eski ve yeni Crysis arasındaki fark açıkça belli oluyordu. Bu videoya ise aşağıdan bakabilirsiniz.

Tüm bu özellikler PC ile sınırlı kalmadı ve konsollara da taşındı. Aynı özellikleri gördüğünüz gibi konsollarda da yaşayacaksınız. Hatta yeni nesil konsolların çıkışına sayılı günler kala, bu neslin en iyi grafikli oyunlarından biriyle kapatabilirsiniz.

Bu özellikler ile PC sistemleriniz yanarken, konsollarınız da yanacak!

Crysis Remastered PC inceleme: Remake Değil

Konsollardaki en büyük özellik ne?

PC’deki en büyük özellik bence “Can it run Crysis?” özelliğiydi. Her şeyi ile en ultra grafikler…

Sony PlayStation 4 ve Microsoft Xbox One için eklenen en iyi özellikler de bence aşağıdaki gibi ayarlanabilen Quality, Performans ve Ray Tracing modu oldu. Açıklamak gerekirse:

- 4K sistemler için 30 FPS’e kadar ayarlanabilen Kalite yani Quality modu,
- 1080p için 60 FPS’e kadar Performans,
- 1080p, 30 FPS için RayTracing modu

Bu özelliklere göre oyunun akıcılığını ve televizyonunuza göre yansıtılan görselliği ayarlayabiliyorsunuz. Bu özellik tam anlamıyla stabil bir görüntü ve performans sağlayabilecek bir mod olmuş durumda. Yani 8K oyun için 8K TV satın almak zorunda kalmıyorsunuz, kendi TV’nize göre en iyi yansıtılabilecek oyunu mod ile ayarlayabiliyorsunuz.

Crysis Remastered PC inceleme: Grafik, Teknik Özellikler ve Oynanış

Teknik ve CryEngine gücü ile ayarlanan yepyeni Remastered olan Crysis’in özellikleri bunlardı. Peki oynanışta ne gibi değişiklikler var?

Özellikle Nanosuit beni etkiledi. Crysis 2 ile gelen Nanosuit 2.0 gibi bir yenilikten bahsetmiyorum tabii ki de. Zamanında Cevat Yerli ile yapılan röportajların genelinde, “Nanosuit’e yeni özellikler eklenecek mi?” diye sorulan sorulara daima “bu kıyafetteki özellikleri insanlara unutturmamız lazım, nasıl bir yol izlenecek diye düşünüyoruz” gibisinden yanılar gelirdi. İşte 2010’da duyurulan Nanosuit 2.0 ile giysimiz tamamen değişime uğramıştı ve daha ileri düzeye taşınmıştı. Oyunda da kurgulanan CryNet’in gelişimi ve hikayesi ile daha da gerçekçi bir pay almıştı.

Crysis Remastered PC inceleme: Remake Değil

Crytek, sadece grafik ve teknik özelliklerle kalmamış, oynanışa da dokunmuş.

Crysis Remastered’daki Nanosuit’in, asıl oyundaki Nanosuit olduğunu belirteyim. Nanosuit 2.0 yok. Aynı giysi üzerimizde ancak dokulardaki ve giysideki görsellik, detaylık arttırılmış ve tüm bunlar 8K’ya ulaşmış durumda. Tüm bunların dışında oyuna iki farklı ayar gelmiş. Ofiste bunu denerken fark edememiştim. Ardından Crytek çalışanlarından Steffen’ın uyarısı ile fark ettim.

Fark şuydu: Klasik ve Yeni Nanosuit özelliği

Klasik Nanosuit, PC’de mause’un orta kısmını tıklayınca açılan Maksimum Hız, Güç ve Zırh gibi özelliklere göre ayarlanabilen bildiğimiz nanosuit özelliğiyken, diğer özellikte ise Crysis 2 ve Crysis 3’te deneyimlediğimiz Nanosuit 2.0 özellikleri oluyor. Yani Q’ya basınca zırhın aktif olması, E’ye basınca da gizliliğin aktif olması gibi. Belki daha fazla özellikler de vardı ancak bu kısmı henüz keşfedememiş bile olabilirim. Sanırsam bir yerlere de yeni Easter Egg’ler saklanmış gibi bir hisse de kapılmadım değil.

Nanosuit özellikleri ile belirtmem lazım ki, Crysis Remastered Nintendo Switch incelememizde de olduğu gibi zırhın önemi daha da artmıştı. Bu incelememize de yine buradan bakabilirsiniz.

Oynanışa dair gelen bir diğer özellikler ise yenilenen modellemelerle sağlanan güzel uyum ve ateş ettiğimizde hissedilen gerçekçi vuruş hissi oluşturulmuş.

Crytek Frankfurt çalışanlarından Steffen, Crysis Remastered’ı incelediğimiz an birçok sorumuzu bizzat kendisine yönelterek teknik detaylarla ilgili bilgiler aldık. Bu yüzden kendisine teşekkür ederiz.

Crysis Remastered PC inceleme: Remake Değil

En çok eleştirilen durum? Epic Games Store konusu

Crysis Remastered’ın çıkacağı platformlar duyurulduğunda, sadece Epic Games Store’un gözükmesi oyuncuların tepkisine neden oldu.

Aslında Epic Games Store olayını çok fazla eleştiremiyorum ancak incelemenin eksilenler kısmına bu olayı yazacağım. “Neden böyle çelişkili bir şey söyledin?” dediğinizi de duyar gibiyim.

Eleştiremiyorum, çünkü dijital platformların gidişatı artık alternatif yapımlardan yana. PC’ye gelmesi imkânsız dediğimiz Red Dead Redemption 2 bile önce Epic Games Store ve Rockstar Launcher üzerinde yayınlanmıştı. Kutulu ve Steam sürümü ise sonradan gelmişti.

Bu konunun yani Epic Games Store ile özel yayınlanma ilkini yaşatan Metro Exodus, ilk deneyim olduğu için tüm eleştirileri ve eksi puanları üzerinde toplamıştı. Yani bir yandan da unuttuk bu olayları bile diyebiliriz. Bu yüzden o konuya fazla takmamak gerekiyor artık.

Epic Games olayını eleştiren diğer oyuncular gibi ben de keşke hemen tüm platformlara gelseydi diyordum ancak en iyi performansı ve fiyatlandırmayı şimdilik Epic Games’in yaptığına eminim. Ne yazık ki diğer platformlara gelip gelmeyeceği kesinlikle bilinmiyor. Bu yüzden o konuyu artık es geçmeyi ve yeni platformlara geçiş yapmayı tavsiye ediyorum.

Oyunda Türkçe dil desteği var mı?

Bu biz Türkleri ilgilendiren en önemli soruydu. Evet, oyunda Türkçe dil desteği var. Hem seslendirme, hem de Türkçe metin olarak.

Türkiye’nin köklü seslendirme stüdyosu olan Melodika tarafından, Türkiye’nin önde gelen ses sanatçılarından Bora Sivri, Levent Ünsal, Atilla Yiğit, Bahtiyar Engin, Ayhan Kahya, İpek Tuzcuoğlu gibi birçok isimler Crysis’te yer alan isimlerin sesleri Crysis’te yer alıyor.

Crysis Remastered PC inceleme: Sonuç

Crysis, inanılmaz grafiklerinin dışında hikayesi ve Inon Zur’un besteleri ile de oyuncuları etkileyen bir yapımdı. Her şeyi ile zamanında kültleşmeyi başarabilen bu yapım, eklenen birçok teknik özellikleri ve 13 senedir sürekli yenilenen son sürüm Cry Engine ile günümüzde de bizlerle buluşabilen bir yapım olduğu için memnunum.

Bu sene birçok Remastered, Remake ve hatta Reboot yapımlar gördük. Bunlara da kıyasla oyunun özellikleri ve grafikleri gayet tatmin edici diyebilirim. Umarız Crysis Remastered PC inceleme si sizin için yeterince bilgi verici olmuştur. Merak ettiğiniz konuları, yorumlar bölümünde bize sorabilirsiniz. Cevaplamaktan mutluluk duyarız.

Not: İncelemeyi yetiştirebilmek için gece girdik. Puanı 80 yerine 88 olarak girmişiz. Sabah fark ettik ve puan düzeltilmiştir arkadaşlar. 

Yorumlar 42
MK Okuru
MK Okuru 21.11.2024 18:54
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 21.10.2021 21:08
Bu ülkenin hainleri tarih boyunca hep vardı,bu gün de var..Gördüğünüz gibi sırf TÜRK şirketi olduğu için kalitali oyunlar yaptığını tüm dünya kabul etmiş amma bizim hainler bunu kabul eedmiyorlar.İt ürür kervan yürür,onlar havladıklarıyla kalıyor 1300 senedir...
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 15.10.2021 04:42
Nerden indircez
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 24.10.2020 23:19
Bugüne kadar oyunlar için pek yorum yapan bir tip değilim.Nvida 1080 ekran kartı ve iyi diyebilceğim bir sistemle 1080, 2k ve 4k çözünürlükte deneyerek oynamama rağmen oynanış kötü kardeşim düşmanlar saçmalıyor yok kaliteymiş falan çok abartılı işler daha kaliteli görünüp sistem istmyn oyunlar var.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 27.09.2020 16:04
Merhaba arkadaşlar ben videosunu çektim destek amaçlı bakabilirmisiniz
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 19.09.2020 16:12
Eski bir oyuna çabucak DLSS ve RayTracing desteği eklenebildiğine göre bu özelliklerin Nvidia'nın bahsettiği gibi Premium ve aman aman özellikler olmadığını ve pekala GTX 1080 ve 5700XT gibi kartların da bu özelliklerle çalışabileceğini bunu engelleyenin bizzat Nvidia olduğunu anlamış oluyoruz.
MK Okuru
MK Okuru 21.09.2020 11:12
He he oynarsın. Rtx ve DLSS kolay ekleniyor diye nasıl 1080 ve 5700xt de oynandığı durumuna karar verdin? Bi akıllı sensin zaten
MK Okuru
MK Okuru 20.09.2020 16:53
Büyük resmi görmüşsünüz...
Kalan Karakter: 300 Gönder
Crysis Remastered PC inceleme: Remake Değil
İlginizi Çekebilir