Cities: Skylines

Platformlar PC
Cities: Skylines
  • Yapımcı - Yayıncı Paradox - Paradox
  • Çoklu Oyuncu: Yok
  • Oyun Türü: Simülasyon
  • Web Sitesi
Merlin Puanı 88
7 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%75
Artılar Basit arayüzü ile çabuk adapte olabilmenizi sağlıyor. Oynanış açısından hiçbir sorunla karşılaşılmıyor. İnternet bağlantısı gerektirmiyor. Steam Workshop desteğinin oyunun ömrünü uzatması.
Eksiler Gece vaktinin olmaması. Türe pek bir yenilik getirmemesi.
Özel İnceleme
Furkan Sakoğlu 17.03.2015 - 16:03
İktidarımız döneminde duble yollar 3 katına çıkmıştır!
Teknoloji ve endüstri devrimi ile insanoğlu tarımcılığı bir kenara bırakıp büyük şehirlere göç etmeye başladı. Tabii ki, "Nerede çokluk, orada sorun…" deyimi de burada devreye girdi. Gürültü, kalabalık, trafik, hava kirliliği gibi terimler sık sık dile getirilir oldu. Özellikle İstanbul'da yaşayanlar bunların hepsini çok iyi bilirler. İşte bu yoğun göç ile birlikte, belediyecilik de hızla önem kazandı ve işini düzgün yapan belediyeler hem insanlara rahat bir yaşam alanı, hem de mutlu bir hayatın anahtarını sundu.

"Trafik, trafik, trafik… Bu şehirde bundan böyle yaşanmaz birader!"

Cities: Skylines'da bu düzgün belediyeciği (ben de zor yazdım) yapmak bizlere düşüyor. İlk SimCity ile oyun dünyasına merhaba diyen bu tür, peşinden gelen Cities: XL ile devam etti. 2013 yılında piyasaya çıkan SimCity ise baştaki sorunları aşarak belediyecilik hayranlarını tatmin etmeyi başardı. Cities XL ise her ne kadar başarılı bir oyun olsa da, bulundurduğu optimizasyon problemleri ve sayısız hata ile saç baş yoldurttu. Ama artık elimizde yeni bir oyun var, Cities: Skylines!

Nüfus artmadan evvel kasabada hayat ne de güzel
Cities: Skylines'ı türün diğer örneklerinden çok fazla ayıracak bir özellik yok ama Cities: Skylines sunduğu bütün özellikleri, her ne kadar fazla yenilikçi olmasa da tam sunması gerektiği gibi, sorunsuz bir şekilde önümüze sermiş. Yani şundan emin olabilirsiniz ki, oyunu oynadığınız süre boyunca hemen hemen hiçbir hata ile karşılaşmayacaksınız. İşin garip kısmı ise, SimCity'nin arkasındaki devasa ekibe rağmen, Cities: Skylines yalnızca 13 kişilik bir ekiple sorunsuz bir oyunu geliştirmeyi başarmış. Burada Paradox'a saygılarımı sunuyorum.

Yolları yapmaya başlamadan önce, kafanızda bir şehir planı oluşturmak hayati derecede önemli.
Skylines'ın amacı, tıpkı SimCity'de olduğu gibi şehrinizde yaşayan insanları olabildiğince mutlu etmek. Bunu nasıl başaracağız? Tabii ki ihtiyaçlarını gidererek, vergileri düşük tutarak, yaşanabilir bir şehir oluşturarak. Oyuna başlar başlamaz karşınıza bomboş bir harita gelecek. Yollarınızı yapmaya başlamadan önce yapmanız gereken ilk şey, kafanızda bir şehir planı oluşturmak olsun. Çünkü kötü bir başlangıç yaparsanız, ileride bunu toparlamak çok ama çok zor olacak. Naçizane tavsiyem, yol yaparken, yolun etrafına yerleştireceğiniz alanların orantısını iyi ayarlamanız, yani mümkün olduğu kadar oluşturduğunuz dikdörtgenlerde arada boşluk bırakmayın. Bu sizi hem yerden tasarruf ettirecek, hem de düzgün bir plan oluşturmanızı sağlayacak. Tabii ki mümkün olduğu kadar derken, elektrik telleri çekmek için bir karelik boşluk bulundurmayı da ihmal etmeyin.

Cities: Skylines
"Şehrin altın anahtarı, yaşayanların kalbinde saklı…"

Cities: Skylines içerisinde toplam 4 çeşit bölge şekli var. Bunlar; Residential (Yaşam alanı), Commercial (İş yerleri, lokantalar, marketler vs.), Industrial ( Endüstriyel alanlar, fabrikalar vs.) ve Office (Ofis) olarak ayrılmış. Başta vermeniz gereken ağırlık tabii ki Residential diye adlandırılan yaşam alanlarını oluşturmak. Bundan sonra sırası ile Industrial ve Commercial alanlarına yoğunluk verebilirsiniz. Tabii ki alanları oluşturmadan önce, su gideri, elektrik gibi hayati ihtiyaçları hazır etmeyi unutmayın.
Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, Cities: Skylines zor bir oyun değil. Bunu söylüyorum çünkü yukarıda belirttiğim düzeni sağlayabilirseniz, ekonomik olarak çok fazla sıkıntı çekmeyeceksiniz. Ama tabii ki oyuna başlar başlamaz fazla açılmamakta fayda var. Yani mümkün olduğu kadar küçük ölçekte oyuna başlayın. Dilerseniz zamanla şehrinizi büyütebilirsiniz. Ayrıca hayati ihtiyaçları hazır etmeden kesinlikle yeni alanlar oluşturmayın.

Elbette her oyun gibi Cities: Skylines da geliştikçe karmaşıklaşan bir oyun. İlk başladığınızda okul, hastane gibi her yerde olması gereken özellikler bile kapalıyken, nüfusunuz geliştikçe bu özellikler aktif oluyor ve bunlara ihtiyaçta hızla artıyor. Mesela bir okul yaparken, mevcut yol durumunuza göre bu okulun hangi alanlar içerisinde etkin olabileceği oyun içerisinde gösteriliyor. Eğer okul tüm yaşam alanlarını kapsamıyorsa, ikinci bir okul yapmak zorundasınız. Aksi takdirde huzursuzluk çıkabilir, çevik kuvvet olay yerine çağırılabilir.

"Belediyenin önündeki fışkiyeyi de kırmışlar!"

İhtiyaçlar sadece eğitim ile sınırlı değil elbette. Sağlık, güvenlik, atık, elektrik, su gibi bir çok ihtiyacı eş zamanlı olarak karşılamalı ve devamlılığını sağlamalısınız. Özellikle güvenlik, şehriniz büyüdükçe ciddi önem kazanıyor. Karakollara çok daha fazla yer vermek zorundasınız. Tabii ki belli nüfus kilometre taşlarını aştıkça daha büyük karakollar, okullar, hastaneler, itfaiye istasyonları emrinize amade olacak. Ama bunları yapmak ve işletmek sandığınız kadar ucuz olmayacak.

Her şehir simülasyonunun korkulu rüyası fabrikalar...
Ekonomi sisteminden bahsetmek gerekirse, ilk başlarda tüm geliriniz vergiler üzerine kurulu olacak. Cities: Skylines'ın ekonomi bölümünden ince ayarlamalar yapıp, ne şiş yansın ne kebap diyerek düzgün ve sürekli bir gelir kaynağı oluşturabilirsiniz. Tabii ki burada dikkatli olmak gerekiyor. Vergiyi fazla kaçırırsanız, işyerleri iflas edebiliyor, ve sahipleri şehri terk edebiliyor. Ben oynadığım süre boyunca bu vergi oranını %13 olarak ayarladım, sanırım en güvenli ayarda bu. Ne çok kızdılar, ne çok mutlu oldular, ben parama onlar işine baktı...

Cities: Skylines, genel hatları ile sandbox bir oyun. Yani sizden şunu yap demeyen, bir sonu olmayan, sınırın yalnızca hayal gücünüz olduğu bir yapım. Dilediğiniz ne varsa oyun içerisinde gerçekleştirebilirsiniz ve ne zaman bitti derseniz, oyun o zaman biter. Tabii ki bunu sevenler olduğu kadar sevmeyenler de mevcut. Zaten türün meraklısı değilseniz, Cities: Skylines ne kadar başarılı olursa olsun, sizi memnun etmeyi başaramaz. Bu sebepten ötürü Cities: Skylines'ı sadece, Tycoon türüne ilginiz varsa satın almalısınız, aksi takdirde sizi türe ısındıracak bir yapım değil.

Önümüzdeki seçimde oyunuzu bana verin, şehrin ortasına fıskıyeli havuz yaptırayım!
Biraz da detaylardan bahsetmek gerekirse, şehirdeki bina, araç, insan çeşitliliği sayısı yeterince fazla değil. Tabii ki 13 kişilik bir ekipten SimCity çeşitliliği beklemek saçma olur, ama yine de biraz daha fazla çeşit görebilseydik, daha hoş olabilirdi. Tabii ki bu çeşitliliğin Steam Workshop desteği ile çok yüksek seviyelere geleceğini tahmin etmek zor değil. Cities: Skylines, çıkışından itibaren Steam'in en çok oynanan 5 oyunu arasına girmeyi başardı nasılsa.

Cities: Skylines'ın grafiklerine gelecek olursak, renkli tasarımlar, hoş detaylar bizleri bekliyor ama ne yazık ki SimCity kadar bizleri etkilemeyi başaramıyor. Özellikle oyun içerisinde gece vaktinin olmaması, çok büyük bir eksiklik olarak göze çarpıyor. Gece vakti özelliği büyük ihtimal ile oyuna DLC ile dahil edilecektir ama eğer Paradox bu DLC'yi para ile satmaya kalkarsa, büyük bir yanlış yapmış olur. Seslere gelecek olursak, bir Tycoon oyunu için yeterli seviyede diyebiliriz. Özellikle oyunun tema müziği oldukça hoş olmuş.

Son sözlere gelecek olursak, Cities: Skylines, türünün en başarılı örneklerinden biri. Hatta kusursuz oynanışı ile belki de en iyisi olma potansiyeline sahip. Zamanla eklenecek özellikler ile bizlere eğlenceli vakit geçirteceğinden hiçbir şüphe yok. Yazıda belirttiğim gibi, eğer türe aşinaysanız ve yeni bir oyun arayışındaysanız, Cities: Skylines uygun fiyatı ile kesinlikle aradığınız oyun, üstelik Workshop desteği ile ömrünü katlayarak uzatacağından eminim.
Yorumlar 12
MK Okuru
MK Okuru 22.11.2024 23:53
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 6.03.2016 23:03
Güncellemek lazım modu. Çünkü gece modu geldi oyuna.
Kalan Karakter: 300 Gönder
gamepro_2001
gamepro_2001 27.08.2015 00:15
müslüm babadan bi parça gelsin merline /haberimiz yok:)
Kalan Karakter: 300 Gönder