CD VE CD-ROM SÜRÜCÜ
90’ların sonunda, disketlerin sınırlı kapasiteleri bir çok kullanıcının canını çoktan sıkmaya başlamıştı. Örneğin bir Windows kurulumu sırasında, 20-30 disketi sürücüye takıp çıkarmak ve onların yüklenmesini beklemek tam bir işkenceydi. Birileri bir şeyler yapmalıydı. En sonunda Sony ve Philips CD-ROM’ları icat etti. CD-ROM’lar bilgisayarlarda kullanılmaya başlandığında herkes multimedya dünyasının kapılarının sonuna kadar açılacağının farkındaydı. 650 MB’lık kapasitesiyle CD-ROM, onlarca diskete bedel bir medya olarak kısa süre içinde popüler oldu. (Bu arada şunu da hatırlatmakta fayda görüyorum; bir disketin kapasitesi 1.44 MB’dır.)
O günden bugüne… Yüksek kapasite sayesinde çeşitli formatlarda ses ve görüntü dosyalarına ev sahipliği yapan CD-ROM’lar, kaydetme maliyetinin düşmesiyle CD-RAM yani kaydedilebilir CD özelliği kazandılar. Böylece ev kullanıcıları, bilgilerini yedeklemek ya da transfer etmek için CD’leri kullanmaya başladılar.
Dikkatli Kullanımda Sorun Yok, Fakat Çiziklere Dikkat!
CD’ler, kuşkusuz bazı konulara dikkat edilirse oldukça dayanıklı ve güvenilir bir veri depolama aygıtıdır. CD’leri direkt olarak güneş altında bırakmamak, özen gösterilmesi gereken konuların başında geliyor. Bir diğer önemli konu da CD’lerin veri yazılan kısımlarına dokunmamak ya da sert cisimlerin temasını engellemek, dokunma sırasında oluşabilecek parmak izi çok önemli sorunlara yol açmasa da veri yüzeyinin sert bir cisimle ya da toz parçacıklarının sürtünmesiyle çizilmesi, okuma problemlerine yol açabilir. Gerçi koruma sırasında kullanılan elektronik ve mekanik bazı hata düzeltme yöntemleriyle problemler en aza indirilse de, aşırı yıpranmış CD’lerde bu yöntemler işe yaramayabilir.
Her halükarda yıpranmış CD’lerde okuma problemleriyle karşılaşırsanız önce yumuşak pamuklu bir bezle CD yüzeyini silmeyi deneyin. İşe yaramazsa CD temizleme kitlerinden birini satın alabilirsiniz. Ayrıca, temizleme için kullanacağınız deterjan türevi maddelerin CD’ye zarar verebileceğini unutmayın. CD’ler üzerine yazı yazarken de kurşun yada tükenmez kalem gibi sert uçlu kalemler kullanmayın. Keçe uçlu markör denilen kalemler bu iş için idealdir.