Capcom'dan Microsoft'a Red Gelecek

Tunay Şahin 25.09.2023 - 19:04
Capcom, Microsoft'tan gelecek bir satın alma teklifini reddedecek. Firma eşit ortaklık olması durumunda bunu değerlendirmeyi düşünüyor.

Capcom'un işletme müdürüne göre Capcom, Microsoft'tan gelecek herhangi bir satın alma teklifini "nazikçe reddedecek". Yönetici Haruhiro Tsujimoto, Microsft'un şirketi satın alma niyeti olmadığını söyledi.

Satın Alınmak İsterse Capcom'dan Microsoft'a Red Gelecek

Tsujimoto'ya Bloomberg tarafından Capcom'un Microsoft'tan gelecek bir satın alma teklifine nasıl yanıt vereceği soruldu. "Eşit ortaklar olmamızın daha iyi olacağına inanıyorum" şeklinde yanıt verdi.

Bu aynı zamanda Capcom'un şirket satın alma konusundaki mevcut duruşuyla da bağlantılı. Tsujimoto "Bir zamanlar biz de hedeftik" dedi ve Capcom'un stüdyo satın almak yerine "organik büyümeyi" tercih ettiğini belirtti. "Ayrıca dış ortaklardan da yararlanabileceğimize inanıyorum, ancak şirket satın almak gibi bir niyetimiz yok" dedi.

Röportaj, geçen hafta Microsoft'un Sega, Bungie ve IO Interactive gibi şirketleri satın almayı düşündüğünü ortaya çıkaran dahili Microsoft belgelerinin ve iletişimlerinin kazara sızdırılmasının ardından geldi.

Microsoft daha önce bahsi geçen stüdyolardan hiçbirini satın almadı, ancak revize edilmiş Activision Blizzard anlaşması, CMA'nın geçen hafta verdiği geçici onayın ardından muhtemelen devam edecek. Capcom'un oyunları iyi performans göstermeye devam ediyor ve Resident Evil serisi ömür boyu 150 milyon adet sattı.

Yorumlar 24
MK Okuru
MK Okuru 28.04.2024 18:08
Kalan Karakter: 300 Gönder
Ghost86
Ghost86 26.09.2023 22:28
Microsoft'un yerinde olsam bu kadar firmalara milyonlarca milyarlarca dolar para verip satın almak yerine o bütçenin çok çok daha azıyla kaliteli oyun firmalarına kaliteli oyunlar yaptırır işime bakarım. Zaten o firmaları satın almak yerine o parayla o firmalara oyun yaptırsa rakiplerinin önüne rahatlıkla geçer. Ama belli ki amaç oyun falan yaptırmak değil, gelecekte olası bütün rakipleri bir bir yutup oyun piyasasında tekel olmak ve istediği her türlü kuralı kendi kafasına göre koyarak uygulamak, yani kısacası oyun piyasasına tek başına yön vermeye çalışmak. İşte bu strateji, oyunseverler ve bu piyasadan ekmek yiyen oyun yapımcıları için çok tehlikeli. Resmen piyasayı dar boğaza sokar. Düşünsenize bütün büyük oyun firmalarını satın alıp bünyesine katmış ve çıkardığı her oyunu gamepasse koyuyor, sonra da fahiş fiyatlar çekiyor, diyor ki bu oyunları oynamak istiyorsanız sadece benim kütüphanemden faydalanmak zorundasınız, benim kütüphanemin de aylık fiyatı bu işinize gelirse. O yüzden tekelcilik kötü, rekabet her zaman iyidir. Rekabet biz tüketicilere yarar sağlar.
MK Okuru
MK Okuru 29.09.2023 05:58
Açıkcası microsoft bu firmaları alarak vergi kaçacaklığı yapıyor. Sözde yatırım altında o kadar paran var ise Amerika üstüne çöküyor
MK Okuru
MK Okuru 27.09.2023 20:03
Microsoft geçmişte bunu yaptı Rockstar San Diego'nun öncül şirketi Angel Studios ile Midtown Madness serisinin ilk iki oyununu çıkarttı mesela Angel Studios ise kaynak kodları bile paylaşmadı. Bugün MM serisinin ilk oyununu revize edip satamıyorlar mesela ellerinde kaynak kod yok diye.
MK Okuru
MK Okuru 27.09.2023 17:07
Microsoft bir oyun firması değil. Microsoft bir publisher. Her publisher gibi publisher'lıktan para gelecek yerlere odaklanıyor. Bu gayet doğal bir durum.

İkinci olarak oyun yapım maliyetleri çok artıyor. Çoğu firma bu yükü kaldıramıyor ve ortaklık ya da çatı firma arıyor günümüzde. Gerçek bu.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 26.09.2023 09:34
Açıkçası ben satın almalarından yanayım en azından capcomun oyun yapmak için hem deli gibi bütçesi olur hemde fiyatlarda belki indirim yapılır. Türkçe dil desteği de cabası.
MK Okuru
MK Okuru 27.09.2023 17:17
Tabii tabii gördük Starfield de Türkçe dil desteğini
MK Okuru
MK Okuru 26.09.2023 13:19
Capcom'un bütçe sıkıntısı yokki adamlar istediği ip'i istediği kalitede yapıyorlar zaten. Oyun motorları da kendilerine ait ayrıca dışarıya lisans parası gitmiyor.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 26.09.2023 18:24
Benim xbox'ım var. Fakat bu adamlar harbiden kıroyum ama para bende kafasıyla hareket ediyorlar. Bunlar piyasadaki oyunları toplarsalar daha sonraki hedefleri tek şirket çatısı olduğu için oyunlara çeşitli kurallar getirirler. Yok trans karakter olsun yok şu karakterin modelini değişelim vs.
MK Okuru
MK Okuru 27.09.2023 17:09
Günümüzde stüdyolar zaten dev çatılar altına alındı. Oyun yapım maliyetleri 4K, yok ultra grafik diye diye arşa ulaştı ve firmalar büyük tröstler olmadan bu maliyetleri artık karşılayamıyorlar. Bana göre asıl kıro olan doymayan, 2 sene önceki grafiği beğenmeyen ve sektörü çıkmaza sokan oyuncular.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 27.09.2023 13:08
Korkuyorum cidden. Bu işlin sonu kötü noktaya gidecek. Oyun geliştiricileri ve AAA firmaları bu firmadan ve diğeri olan EA'dan kaçmaları şart. Yoksa piyasada kimse kalmayacak, bu gidişle. Bu işin şakası yok.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 25.09.2023 22:28
Activision a onay verenler bir daha düşüsün bence.İş çığırından çıkarsa olan oyunculara olacak.Adam elinde para olan kırolar gibi ben istediğimi yaparım diyeceğine yeni studyolar açıp yeni ip ler üretsin .Her platforma oyun yapan şirketlere bulaşmasın.Bu Sony için de geçerli.
MK Okuru
MK Okuru 27.09.2023 12:50
Sony hangi multi platform firmayı satın almış bana bir örnek verir misiniz?? Adamlar Bethesdayla Activision'u aldı bu kıyasda bir örnek veirr misin Bungie demeyin o hala multiplatform çalışıyor. Bekliyorum...
MK Okuru
MK Okuru 26.09.2023 11:54
PS fanboyları bu evrende yaşamıyor aynen hamilton fanları gibiler. Kendileri yapınca sorun yok, başkaları yapınca yok almasın firma, yok domine ediyor max. haha ilginçler
MK Okuru
MK Okuru 26.09.2023 08:41
Aynen kanka, Sony satın alınca gıkınız çıkmasın, Microsoft alınca hoopp. Ne güzel dünya be
Kalan Karakter: 300 Gönder
Capcom'dan Microsoft'a Red Gelecek
İlginizi Çekebilir