@Phoenixboy, Türkiye enflasyonu diğer ülkelere kıyasla yüksek oranda seyreden bir ülke. Dolayısıyla, gelişmiş ülkelerin kuru baz alınarak oyun satılırsa, fiyatlar çok yüksek kalıyor. İnsanlar asgari ücretin 4te 1ini bir oyuna verecek durumda değil. Bölgesel fiyatlandırma tek çözüm. steam gibi
Doğrudur. Sana katılıyorum. Steam gibi konsollara da Psn store vb. özel fiyatlanma gelmesi lazım. Bence de Türkiye de oyun fiyatları haddinden pahalı özellikle konsol oyunları için konuşuyorum. Ben sadece Türkiye'de niye kolay kolay türkçe oyun olmadığının durumu açıklamıştım. Yoksa bu konu baya ucu açık ve etkeni çok olan bir konu. Önce şuna değinmem lazım. Oyun fiyatlarının yükselişini dolar üzerine değil Euro ve Sterlin üzerine düşünmek gerekiyor. Türkiye'nin psn store fiyatları Sony İngiltere tarafından Sterlin üzerine hesaplanıyor. Eğer Sony Türkiye'ye göre özel fiyatlandırma yapsa dahi ne yazık ki problem orada çözülmüyor. Geçenlerde ironik bir olay olmuştu. (Merlin'in kazanında da bu konu ile ilgili bir makale var) Sony dolar yükselmesine rağmen Türk psnde oyun fiyatlarına 1-2 ay zam yapmamıştı. Hatta Preorderlar 209 tl'da kalmıştı. Bundan dolayı oyun dağıtımcılığı yapan Aral şirketi rekabete aykırı diye Sony Eurasia 'ya dava açmışti.Sony Eurasia'ya ceza gelmişti. Sonra oyun fiyatları yüksek diye Türk oyuncuları Sony Eurosaia dava açmıştı. Sony Eurosaia acımıştim...adamların bu konu ile alakası yoktu. Çünkü bütün fiyatlandırmayı Türk Psnyi kontrol eden Sony İngiltere merkeziydi. O dönemde dolar yükselmesine rağmen Türkiye psn'si oyun fiyatlarını eski kura göre sabit tutmuştu. Bu dediğin gibi Türkiye'ye özel fiyatlandırma gibi oldu. Fakat Aras'ın davasından sonra yüksek bir zam geldi. Bu durumda sorulacak soru şu. Genelde PC oyunları, (kutuda olsa) Steam gibi yerler fiyat bakımından konsola göre daha uygun oluyorlar. Bunun nedeni ne? Aras gibi şirketler veya Alışveriş merkezlerinde oyunlar niye o kadar pahalı? Steam gibi bir sistem getirilse de büyük ihtimalle Aral yine dava açacaktır. Türkiye Psn store elinden geldiğince oyuncu kitlesi için indirimler yapıyor. Bunu hafife almamak lazım. Genel olarak bakarsak, Türkiye'de oyun fiyatlarının aşırı pahalı olmasının nedenini Aral gibi şirketlere ve ülkemizin kötü ekonomisine insan bağlıyor.
bu japon firmalarda boyle bir sey var ne yazik ki. sadece oyun degil teknoloji firmalarinda da var. gireni giriyor tabi ulkeye ama bir durum var. bilincli kullanici olarak karsi markasina hayvani karlar elde ettirsen eli mahkum piyasaya girmeye calisir ama bizim piyasa tuketici tirt.
Ben oyunların Türkçe yapılmamasında da bu tarz gizli ambargo uygulandığını düşünüyorum. Orjinal desen alıyoruz, nüfus desen kalabalığız. Sıkıntı ney açık açık söyleyin bilelim
Phoenixboy, bir yazılım müh olarak ve gamer olmasam da oyun oynayan biri olarak söylüyorum, Hayır, Türkiye'de oyun satışları düşük değildir. Nüfusa oranla İtalya ve Polonya ile aynı seviyededir Rusya'dan yüksektir fakat Rusya nüfus olarak bizden çok oyun satışı rakam olarak yüksek ve CIS ülkeleri ve Doğu Avrupa Rusça'da sıkıntı yaşamıyor. Şaka yapmıyorum, atmıyorum.
Türkiye'de oyun satışları kayıtsızdır. Yani oyunlar kaçaktır. Gerek oyun mağazalarında satılanlar, gerekse internette key olarak satılan oyunlar başka ülkelere adına veya bölgesiz olarak ayırılmıştır.
Oyun firmaları Türkiye'ye kayıtsız kalmaktadır. Çünkü her şeyden önce siyasi bir güç olmalısınız. Yani etkin bir ülke olmalısınız. Bizim 2013'ten beri yaptığımız patates-domates siyasetidir.
Ubisoft oyunları Arapça olarak geliyor, fakat Arapça satılan oyun sayısı net olarak ortada bizden daha az.
Macaristan ve Polonya sayılan oyunların çoğu Türkiye'de satılmaktadır.
MK Okuru21.03.2019 21:24
Yav he he
MK Okuru21.03.2019 18:41
boktan avrupa ülkelerinde bile altyazı çıkıyor,türkiyeden daha az satan ülkelerde bile altyazı çıkıyor dillerine göre,trde çıkmıyor
Phoenixboy21.03.2019 18:21
Sıkınti Türkiye'de oyun satışları Avrupa, Asya ve Amerika'ya göre çok düşük. Türkiye nüfusunda oyuncu sayısı ne yazzık ki o bölgelere göre kıyaslanamaacak kadar az. Birde bizim toplum hep korsana alışmış. O ülkeler ilk oyun konsolu çıktığından beri adamlar orginal oyun alıyorlar. Şu an 50lerinde olan adamlarda bile o oyun sevgisi yerleşmiş ve çocuğuna bu sevgiyi aktarıyor. Bizde toplumun geniş bir kısmı hala video oyunlarının çocuklar için olduğunu düşünüyorlar. Bizde oyun kültürü orginal oyun tüketimini düşündüğünde bu Xbox X, Play station 4 döneminde oturmaya başladı. Tabii döviz aldı başını gidiyor. Millet ps4 kırdırıyor. Bilgisayarı olan ya korsan taklıyor yada Steam indirimlerini bekliyor. Sony gibi büyük şirketler dışında diğer oyun şirketleri bu konuya biraz uzak. Belki PC^'ye türkçe yama gelir fakar konsola zor
Capcom'um biz Türklerle bir sıkıntısı var, belli. Daha önce ki oyunlarında islamofobik öğelere yer veriyordu şimdi de bu. Oyunları Türkiye'de bu kadar popüler olmasına rağmen Türkçe metin desteği de vermiyor. Bize karşı olumsuz bir algıları olduğu çok bariz.
Bu üç oyun neredeyse kültürümüzün parçası haline gelmiş oyunlar. Bizi davet etmeyeceksin de, kenya yı mı davet edeceksin. Bir Türke, Capcom, Street Fighter turnuvası yapacakmış, ilk hangi ülkeyi davet eder diye sor, Türkiye der. Buna inanır. İlk oyun çıktığından beri oyun oynuyoruz biz.