1/4

Call of Duty: Advanced Warfare

Emin Çıtak 18.06.2014 - 18:08
Konsept sıkıntısı çeken bir efsanenin öyküsü
 
Belki de bugüne kadar en çok eleştirdiğim oyun serilerinden birisidir Call of Duty. Eleştirdiğim konuysa aslına bakarsanız her zaman oyunun kendisi olmadı. Genel olarak insanların Call of Duty’e bakış açısı oldu. Artık her yeni CoD haberiyle belli argümanları tekrarlar haldeyiz:

-Her sene her sene tadı tuzu kalmadı
-Grafik motoru çok eski
-Bir önceki oyunun farklı senaryolusu
-IW dağıldı o yüzden böyle oldu

Call of Duty: Advanced Warfare
Bu ve benzeri tepkiler artık Call of Duty standardı olmuş durumda. O zaman şunu sorarım:

“İnsanlar neden bu oyunu çılgınlar gibi alıp oynuyorlar?”

Cevap basit:  Her ne şekilde olursa olsun CoD oyun dünyasının bir numaralı kuralını mükemmel uygulayan bir oyun. CoD 25: Advanced World War 2130’u da oynasanız eğleneceksiniz. Belki daha çok belki daha az, ama eğleneceksiniz.

İşte insanların birinci sorunsalı bu noktada ortaya çıkıyor. Call of Duty serisinin amacı nedir?

Cevap yine basit, yine gerçekçi: “Satmak.”

Kabul edelim, Activision bunu harika bir şekilde başarıyor ve siz de milyon dolarlar kazandıran bir eğlence ürünün önünün kesilmesini bekleyemezsiniz. Ben her ne kadar Modern Warfare 2’den beri seride büyük bir düşüş gözlesem de kendilerine ait o çizgiyi hep korudukları için hayranlarını asla hayal kırıklığına uğratmıyorlar.

Bunun doğru veya yanlış olduğunu sizinle bütün gün tartışabiliriz. Tüm zamanların en çok satan oyun serilerinden birisi (tam rakamları bilmiyorum, en çok satan da olabilir) olan CoD neden hala aynı motoru önümüze koyuyor? Neden her yıl çıkıyor?

Call of Duty: Advanced Warfare
Gördünüz mü? Ben bile kısır döngüye düştüm. Çünkü o kadar eleştirildi, o kadar yerin dibine sokuldu ki tıpkı her yıl çıkan yeni CoD gibi eleştirilerde aynı noktada birleşmeye başladı.

Gelin bu ön incelemede elimizdeki sınırlı bilgileri kazıyarak tüm zamanların en çok tartışılan oyun serisinin son oyunu Call of Duty: Advanced Warfare’a göz atalım.