1/2

C4 Robot

Emre Gökberk 3.06.2010 - 12:31
C4 Robot'un İstanbul hatırası
Platformlar PC
C4 Robot
  • Yapımcı - Yayıncı Sobee - Citroen
  • Çoklu Oyuncu: Var
  • Oyun Türü: Yarış,Yarış
Merlin Puanı 80
Artılar %100 Türk işçiliği, İstanbul, animasyonlar, ücretsiz oluşu
Eksiler Vitese tespih takılamıyor, OGS yok
Türk oyun piyasası hareketleniyor mu sorusunun yanıtı, eskiye nazaran bir az daha olarak cevaplanabilir. Ancak genel olarak baktığımızda ülkemizde geliştirilen yapımlar hala emekleme aşamasındalar ve yurt dışına göre oldukça geriden geliyoruz. Bizden daha geri ülkelerin dahi bir şeyler ürettikleri ve piyasaya sürdükleri düşünülürse, video oyunları konusunda hazır olana alıştığımız aşikâr. Korsan kullanımın video oyun üretimini baltaladığı bir gerçek. Ancak bunun yalnız başına en büyük faktör olduğunu söylersek de çok doğru olmaz. Bir oyunun üretimi oldukça yüksek meblağlar gerektirmekte ve çoğu kişi ve guruplar altından kalkamayarak başladıkları işi de yarım bırakmaktalar. Bu nedenle ülkemizde geçim sıkıntısıyla boğuşan bireylerin bir yandan da geliştirecekleri oyun için kaynak ayırmaları pek mümkün değil. Son dönemlerde ise büyük firmaların destekleri ve reklam kampanyaları ile gelişen Türk oyunları raflardaki yerini almaya başladı. Oyun pazarının büyüklüğü ve reklam kapasitesinin yüksek olması nedenleri, firmaların Türk geliştiricileri desteklemeye iten yegâne sebep oldu. Televizyon reklamları ile başlayan Citroën C4’ün macerası da, sonunda bir oyun geliştirilmesine dönüşmeye kadar vardı. Fikri ilk kim buldu bilmiyoruz, ancak dönüşüm kelimesi Citroën’in anahtar kelimesi oldu.

Değişmeyen tek şey, değişimin kendisidir!

Oyun dünyası ile biraz içli dışlı olanlar, Mevlüt Dinç adını duymuşlardır. Uzun süre yurt dışında kendisini oyun geliştirimine adayan Dinç, Last Ninja 2, First Samurai, Enduro Racer, Street Racer gibi tanınmış oyunların yanında, son dönemlerde sıkça adı duyulan Tükiye'nin ilk MMRPG oyunu İstanbul Kıyamet Vakti ile I Can Football’un baş yapımcısı. Citroën C4 Robot oyunu geliştirilmesi de, Mevlüt Dinç önderliğindeki Kabus 22’nin yapımcıları Yasin ve Yakup Demirden tarafından tamamlandı. Yapımın en dikkat çeken yanları arasında mekan olarak İstanbul ve Marmaray’ın kullanılması, tamamen bir Türk işçiliği ürünü olması ve tabii ki Citroën C4 araç-robot’unun oynanabilir olması.

Yapım için temel olarak internet destekli rekabet içeren, mini bir yarış oyunu olduğu söylenebilir. 249MB boyutundaki kurulum dosyasını www.c4robot.com internet adresi üzerinden indiriyor ve sistemimize kuruyoruz. Kurulum ve oyun hakkında detaylı yardım sayfalarına da internet sitesinden erişilebilmekte. Yapımın internet destekli olduğunu belirtmiştim; bu bakımdan oyuna giriş yapabilmemiz ve tur zamanlamalarımızı yükleyebilmemiz için siteye ücretsiz kayıt olmamız gerekiyor. Kurulum ardından masa üstünde açılan menüden, ilk olarak bilgisayarınızın sistem performansına göre konfigürasyon ayarlarını yapmak yerinde olacaktır. Ayarlar ardından kullanıcı adımız ile oyuna giriş yapıyoruz ve sade bir menü bizleri karşılıyor. Citroën C4’ün araç rengini seçtikten sonra, parkurda hayalet araç bulunmasını isteyip istemediğimiz soruluyor. Bu noktada üç seçeneğimiz var. İnternet üzerindeki sıralamada en iyi tur skoruna erişmiş kişinin hayalet aracını oyuna dahil edebilir ya da kendi en iyi tur skorunuzu, yani kendi hayalet aracınızı geçmeye çalışırsınız. Hayalet araç kullanmadan İstanbul’un tadını çıkartarak, aheste aheste gezmekte de özgürsünüz.

Yerli Malı, Yurdun Malı

Yapımın en büyük albenilerinden biri İstanbul ve Marmaray’ı içermesi. Boğaziçi Köprüsü’nden başlayan parkur, Beylerbeyi ve Marmaray’ı takip ederek tekrar Boğaziçi Köprüsü’nde son buluyor.