Bugün Dünya Star Wars günü

Cem Süer 4.05.2012 - 17:44
Dünya çapında milyonlarca Star Wars hayranı bugün bayram yapıyor.
Yönetmen George Lucas’ın çocukluk hayalleri bugün dünya çapında milyonlarca sinema severin hayatında büyük bir öneme sahip. 4 Mayıs geçtiğimiz yıl ‘dünya Star Wars günü’ ilan edilmişti. Star Wars fanatiklerinin ve Lucasfilm’in desteklediği bugün, sosyal medya sayesinde ilk kez büyük çapta kutlanıyor. Her ülkeden Star Wars hayranları, 4 Mayıs’la ilgili fotoğraflar ve iletiler paylaşarak hayal dünyalarını süsleyen seriyi olan bağlılıklarını gösteriyor.

1977 yılında gösterime giren ilk Star Wars filmi, o döneme kadar görülmemiş bir efekt devrimi yaparak sinema sektörünün evrimi hızlandırmıştı. Bilimkurgu ve aksiyon filmlerinde, yapımcılar az görsel efekt bol diyalog formülünü kullanırken, Star Wars’un başarısı bir anda Hollywood’un da yapısını değiştirdi. Matrix, Terminator, Alien, Robocop ve Avatar gibi filmlerin hazırlanması için ön ayak oluşturan Star Wars aslında Lucas’ın kendi hayat hikayesini yansıtıyor.

Bugün Dünya Star Wars günü
Star Wars Neden Bu Kadar Çok Sevildi?
Bugün telif ücretleri sayesinde her gün Lucas’ın kişisel kasasına milyonlarca dolar giriyor. 1976 yılında George Lucas, Star Wars senaryosunu çekecek bir film stüdyosu bulamıyordu. En sonunda Fox’la filmin ücretinin bir kısmını cebinden karşılamak koşuluyla anlaşan ünlü yönetmen Star Wars’u yaratmak için iflasın eşiğine gelmişti.

İlk gösterimleri beğenilmeyen Star Wars A New Hope, gösterime girdiği 25 Mayıs 1977’de seyircileri kalbinden vurdu. Filmi izleyen seyirciler, aynı gün içerisinde defalarca bilet alarak Star Wars’un o dönem için en büyük açılış bütçesine ulaşmasını sağladı. Lucas eşi ve yakın arkadaşı Stephen Spielberg iflas açıklamaya hazırlanırken bir anda Hollywood’un yeni yıldızları oldular.

Sadece bir haftada 35 milyon dolar kazanan Star Wars, bugün, oyunlardan, çizgi romanlara ve kitaplara kadar büyük bir evreni kapsıyor. Peki ilk film 25 Mayıs tarihinde gösterime girdiği halde insanlar neden 4 Mayıs tarihini Star Wars günü olarak seçti? Aslında burada ufak bir kelime oyunu buluyor. Star Wars’un klasikleşmiş ‘May the force be with you’ repliğine kelime oyunu yapınca ‘May the fourth be with you’ cümlesini elde etmek mümkün. Türkçe’de ‘4 Mayıs sizinle olsun’ anlamına gelen bu cümle bugün Facebook ve Twitter’da her yerde olacak. 
Yorumlar 2
MK Okuru
MK Okuru 20.09.2024 01:07
Kalan Karakter: 300 Gönder
Bugün Dünya Star Wars günü
İlginizi Çekebilir