Bilim adamları 3 boyutlu yazıcılarla ürettikleri kalbi çalıştırmayı başardılar

Onur Güner 15.07.2017 - 10:42
Artık organlarımızın tamamı yapay mı olacak?
Günümüz bilimi o kadar hızlı ilerliyor ki bilim adamları artık direkt belirli hastalıklarla değil, hastalıkların olmasını kökünden engellemek için çalışmalarını sürdürüyorlar. Kök hücre tedavileri üzerinde araştırmalar sürerken bilim adamları ''ölümsüzlük veya uzun yaşam'' konusundaki çalışmalarını genişletiyorlar. Zira bilim adamları neredeyse imkansız denileni başararak günümüz teknolojisinden faydalanarak 3 boyutlu yazıcılarla tamamen metal ve plastikten üretilen bir kalbi çalıştırabildiler. Öyle ki bu kalp bir insana nakledildiğinde o insanı tam 30 dakika boyunca hayatta tutabilecek kadar verimli. Yapılan açıklamaya göre üretilen bu yapay kalp, gerçek kalp ameliyatlarında doktorların işini oldukça rahatlatabilecek. Hatta belki de kalp nakli bekleyen hastalara da büyük umut olacak.

Bilim adamları 3 boyutlu yazıcılarla ürettikleri kalbi çalıştırmayı başardılar


Ancak şu an için bilim adamlarını düşündürek iki problem var. Birincisi bu kalbin çalışma süresini nasıl 30 dakikadan fazla süreye çıkarırız sorusu. Bir diğer soru ise insanoğlunun bağışıklık sistemi kalbin üretildiği plastik ve metal maddelerine ne tür reaksiyon gösterecek olması. Bildiğiniz gibi şayet metal ve plastik insan kanına karıştığı an beyin yabancı madde olarak algılıyor ve bağışıklık sistemine bir şeylerin yanlış olduğu sinyalini gönderince bizler de zehirlenmiş oluyoruz. Kana karışan herhangi yabancı maddeden zehirlenen insanların ölüm oranı ciddi oranda fazla. İşte bilim adamları da bir nevi insanoğlunun bağışıklık sistemiyle plastik ve metal maddelerini barıştırmak istiyorlar. Şayet kalbin hem süresi uzatılır hem de maddelere karşı bağışıklık kazandırılırsa artık insanlara yapay kalpler nakledilebilecek. Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce de artık kalbi delik bir hastaya yapay kalp nakledilip hastanın yaşam süresi arttırılabilir mi?
Yorumlar 90
MK Okuru
MK Okuru 26.04.2024 10:41
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 15.07.2017 18:05
Bilim insanları*. Sanırım sadece 2017 yılında BİLİM ADAMLARI diyen kaldı mı hala? Sanki projede sadece adamlar var lol
CahilDüşmanı
CahilDüşmanı 27.07.2017 11:38
"MK Okuru, 23.07.2017 15:54"

Eğer kadınsan sorayım:

"Bir adam olarak hangi cinsiyete sahipsin? Ben bir adam olarak erkek cinsiyetine sahibim".

Adam, insan demektir. İnsan, yerel olan demektir. Kelimelerin manalarını biz yanlış kullanıyoruz. Bir kelimenin doğasını ve çıkış noktasını değiştirmek yerine kendi yanlış kullanımımızı değiştirirsek eğer daha aklı başında bir iş yapmış oluruz.
MK Okuru
MK Okuru 23.07.2017 15:54
CahilDüşmanı, şu soruyu sormak isterim, hayatında hiç bir kadından "adam" söz ettin mi?

Birisi annenizden, kızkardeşinizden "adam" diye bahsetse bunu normal karşılar mısınız?

Adam, yüzlerce yıldır "yetişkin erkek" anlamındadır. Değişmelidir. Ve değişecektir de.
MK Okuru
MK Okuru 17.07.2017 14:33
Cümlenin sonuna lol ekleyen kalmışsa, bilim adamı diyen hayli hayli kalmıştır merak buyurma sen lolcü arkadaş... Lol ne mk?
(mk bknz: Merlinin Kazanı)
CahilDüşmanı
CahilDüşmanı 16.07.2017 11:51
"adam" Akatça bir kelimedir ve "kırmızı topraktan meydana gelen, kırmızı kandan meydana gelen" manalarına gelir.

Çemkirmeden önce kelimenin manasına vakıf olsanız bence daha iyi edersiniz...
durates
durates 15.07.2017 23:31
bence o bir deyim ya da sıfat olmuş artık, bunda cinsiyetçilik aramanın manası yok.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 15.07.2017 21:49
ruh yok çalışmaz iyuahahaha imam hatip foreva
MK Okuru
MK Okuru 25.07.2017 19:17
Bilmediğin bir şey için kanıtsız bir şeyler uydurup ona inanmak zorunda değilsin. Evrim milyonlarca yıl alan bir süreç olduğu için mekanizmalarının nasıl işlediğini çoğu insan aklında canlandırıp anlamakta zorluk çekiyor. Tabii bunda ön kabuller çok büyük etken.
MK Okuru
MK Okuru 25.07.2017 19:02
Bilinen evrimsel etmenler,
*Mutasyon (her nesilde genler üzerinde oluşan rastgele değişiklikler)
*Gen akışı (bireylerin coğrafı göçü sonucunda ortaya çıkmaktadır)
* Genetik sürüklenme (nüfustaki büyük azalmalar sonucunda oluşmaktadır)
*Rastgele olmayan eş seçimi
*Ve, doğal seçilimdir.
CahilDüşmanı
CahilDüşmanı 25.07.2017 18:47
"MK Okuru, 25.07.2017 15:15"

Rastgelelik, multiverse, tanrının olmamasını iddia etmek ya da olduğunu iddia etmek, hiçlikten meydana gelmek, maddenin kendi kendine ortaya çıkması, evrenin sonsuz olması, bla bla bla...

Bunların hangisi bilimsel, hangisi deneye dayalı olarak kanıtlanmış olan bulgular?

Sen bilimi alıp kendi inançsızlığına kılıf yapmışsın. Buna da bilim demişsin aklınca. Bu bilim değil. Bunu söyleyen adama da bilim yapıyorsun denmez. Bilim yapana bilim yapıyorsun denir. Bilimin dışına çıktığında bu senin kendi hayat görüşündür denir.

Bilim tanrının varlığı ile ilgilenmez, rastgelelik diye bir şey asla söz konusu dahi olamaz, bilmin yapısına aykırıdır her şeyden önce, multiverse dediğin fanteziden öte değildir, evrenin sonsuz olduğunun kabulü, adı üstünde önden kabuldür ve bir inançtır, vs. vs. vs. Bu böyle daha da örneklendirilebilir.

Bu da bize gösterir ki, bu gerçek bilim adamlarının değil bilmi kendi inançlarına kılıf haline getirenlerin davranış kalıplarıdır.
MK Okuru
MK Okuru 25.07.2017 18:42
"Ben okuyorum da sen okuduğunu kavramakta zorluk çekiyorsun gördülüğü kadarıyla."
Övünmek gibi olmasın ama IQ seviyem 150 civarında. Her yazında beni komik bir şekilde ve utanmadan aşağılamandan bıktığım için yazdım.
MK Okuru
MK Okuru 25.07.2017 18:39
"Ama artık o donanım yeterli gelmediğinde ortadan kalkar ve sonraki nesil, kendi ortamına uygun değişime uğradığı için hayatını devam ettirir, ve önceki yapıya sahip canlılar ortada gözükmemeye başlar." Dinazor örneğini bu yüzden verdim. NESİL değil, bir TÜR tamamen yok olmuştur.
MK Okuru
MK Okuru 25.07.2017 18:28
"Hatalı olan bir şey hayatta kalamaz. O ölen %90 canlı da hatalı olduklarından değil değişen şartlara uyum sağlayamadıklarından ortadan kalkmışlardır. " Değişen şartlara uyum sağlayamamışlarsa mükemmel değildirler. Sağlayabilenler de ihtiyaçları kadar gelişmiştir, mükemmel sayılamazlar o yüzden.
MK Okuru
MK Okuru 25.07.2017 18:23
"Bugün atıl olan organ dün o canlının o ortamda yaşamasına neden oluyordu. İşte budur MÜKEMMEL olan." Hayır, mükemmel bir durumda atıl organ sonraki nesilde anında kaybolur ve gereksiz, hatta zararlı durumlara yol açamazdı.
MK Okuru
MK Okuru 25.07.2017 18:21
"O atıl organ olmasa idi, canlının bugünkü formuna erişebilmesi mümkün olur muydu?" Ben de bundan bahsediyorum. Ol deyince olduran yaratıcı fantezimiz geçersiz ya da kusurlu demektir buna göre.
MK Okuru
MK Okuru 25.07.2017 18:19
"O sözüm ona atıl organların canlının evrim mekanizması içinde gereki olmadığını neye dayanarak ileri sürüyorsun?
" Eskiden belki gerekliydi, ama artık gereksiz hatta zararlı olabilen genetik bir miras" Örnek: apandis, 20 yaş dişleri, erkek memesi, kusurlu prostat, doğuştan eğri burun kemiği vs.
Theduster
Theduster 25.07.2017 17:32
@15:18 ya evrime bütünüyle inanırsın ya da başka bir boyuttaki varlığın bizi çamurdan yoğurduğuna inanırsın. Yani artık apendiks atıl organ olmuşsa aynı şekilde 2. gözkapağımız, kuyruğumuz da atıl organlar sınıfına girer. İstediğin basamaklara inanıp istemediğine inanmamakla olmuyor bu işler.
CahilDüşmanı
CahilDüşmanı 25.07.2017 15:18
"MK Okuru, 25.07.2017 14:44".

O sözüm ona atıl organların canlının evrim mekanizması içinde gereki olmadığını neye dayanarak ileri sürüyorsun?

O atıl organ olmasa idi, canlının bugünkü formuna erişebilmesi mümkün olur muydu?

MÜKEMMEL dedim, çünkü ben olayın bütününe bakıyorum. Bir kural var ve bu kural çerçevesinde evrendeki her şey kendini duruma göre adapte edebiliyor. Bugün atıl olan organ dün o canlının o ortamda yaşamasına neden oluyordu. İşte budur MÜKEMMEL olan.

Hatalı olan bir şey hayatta kalamaz. O ölen %90 canlı da hatalı olduklarından değil değişen şartlara uyum sağlayamadıklarından ortadan kalkmışlardır. Ortam değişir, bekanizma organizmayı bu değişime uyum sağlamaya zorlar. Bu değişim içinde her değişim aşaması kendi döneminde o varlığın hayatını idame ettirmesi için gerekli donanıma kavuşur. Ama artık o donanım yeterli gelmediğinde ortadan kalkar ve sonraki nesil, kendi ortamına uygun değişime uğradığı için hayatını devam ettirir, ve önceki yapıya sahip canlılar ortada gözükmemeye başlar.

Milyonlarca senelik bir dönemde, hayvanların %90'ı aniden ortadan kalkmamıştır. Her hayvan nesli kendi yaşam periyodu içinde yaşamış ve ölmüştür. Ortam değiştikçe değişim de devam etmiş, artık yeni koşullarda eski yapı ile devam edilemeyeceğinden eski yapıya sahip canlılar artık ortada gözükmemiştir.

Ben okuyorum da sen okuduğunu kavramakta zorluk çekiyorsun gördülüğü kadarıyla.

Ergi Deniz Özsoy hocayı iyi dinleyin örneğin. Sirke sineklerinden örnek verir.

A koşulu sağlandığında daima B sonucu ortaya çıkmaktadır. Sinekler A koşulu oluştuğunda her defasında B sonucunu doğrurular. Yani B sonucuna sahip olanlar ortada gözükmeye başlarlar. Bu da demektir ki, aynı koşul altında hep aynı sonuç üretiliyor. O zaman burada tasarlanmış bir mekanizma söz konusu. Eğer rastgelelik ya da kusur olsa idi, A koşulunda bir keresinde B sonucu elde edilirken, diğer deneyde C, diğerinde D sonucu elde edilmesi gerekirdi, ama öyle olmuyor. Her deneyde hep B sonucu ortaya çıkıyor.
MK Okuru
MK Okuru 25.07.2017 15:15
Burada ateistlerin inancı diye bahsettiğin şey fizik teorilerinin bazı deney,gözlem veya önceki fizik teorilerinin kanıtlarına dayanıyor ve değişebilir oluşu. Bunu "tamamen kanıtsız inanç" olan dinle karşılaştırma. Tepkimiz buna. Elde böyle kanıtlar var, o halde bunlar mümkündür deniyor sadece.
MK Okuru
MK Okuru 25.07.2017 14:57
Bak arkadaşım, Kuranda ne yazdığından bahsetmiyordum. Yazıldığı 20 yılda bile sürekli değişen bir kitabı "değişmez kanun hükmünde" vs diye ciddiye almıyorum zaten. Sıkıntı sizin ciddiye alıp buraya yazmanızda. Madem Kuran kanunun değişmeyeceğini söylüyor, o halde paradoks oluşur dedi millet.
MK Okuru
MK Okuru 25.07.2017 14:44
Evrimle ilgili hiç bilimsel kitap bile okumamışsın ve evrimin kusursuz yaratım anlamına geldiğini iddia ediyorsun. Çok fazla dindarla tartıştım ama senin kadar anlayışsızını görmedim maalesef. Canlı türlerinin %90'ı yok olmuş, hem körelmiş ya da kötü işleyen organlar var canlılarda diyorum sana.
CahilDüşmanı
CahilDüşmanı 25.07.2017 14:15
"Theduster".

Biz bir şeyi ispatlamaya çalışmıyoruz. Siz dikkat ederseniz durduk yere çıkıp "ıyhaha" diye yorum yaparak seviyenizi ortaya koyuyorsunuz.

İnsanın bilgisi gerçeğe nüfuz edebilme ölçüsü ile sınırlıdır. SINIRLIDIR çünkü. Nüfuz etme becerisinin sonuna geldi mi orada söner onun balonu.

Siz kendinizi EVRENİN MERKEZİNE oturdup kocaman bir ego tatmini içine girdiğiniz için bunun farkına varamıyorsunuz.

Felsefe der ki, bunu en eski felsefeciler der: İnsan algı sınırlarına ulaştıktan sonra, bu sınırların dışında neyin olup olmadığıonı bilemez.

Sana "SEN İNANIYORSUN" diyoruz, yok biz "İNANMIYORUZ" diyorsun. Ama ortaya attığın tüm argümanlar "İNANÇ" üzerine kurulu.

Biz kendimize "YARATILMIŞ" diyoruz. Yaratılmış olarak YARATANI ISPATLAYAMAYIZ.

Karşılıklı yaşamın sırrı: Karşındakini aşağılamamak, kendini yükseltmemektir. Sen git ATEİST arkadaş ortamında istediğin muhabbeti kur, bize ne! Ama sen UMUMİ mecraya çıkıp insanlara saldırmaya başladın mı, bunun cevabını alırsın.

Farkımız şu: Biz "İNANÇ" faktörünün farkındayız ama siz FARKINDA DEĞİLSİNİZ. Ve de insanlara saldırarak kendinizi haklı çıkarabileceğinizi zannedecek kadar acizsiniz.

Mesajında sonra yazdığın cümle bile ne kadar aciz ve zavallı biri olduğunu ortaya koyuyor.

Sen HER ŞEYİ bilemediğini bir KABUL EDERSEN, ben her şeyi bilemiyorum diye bunun MÜMKÜN OLMADIĞI çıkarımına varmazsın. Bu şuna benziyor: Ben güzel resim yapamıyorum, o zaman güzel resim yapılamaz. Ben bu problemi çözemiyorum, o zaman bu problem çözülemek. EGO'DA TAVAN YAPMAKTIR BU, hem de bu aciz halinle.Bu kadar aciz bir varlık olmasan anlayacağım bu egonu da bir de dönüp aynaya baksaydın keşke.

Bu kendini bilmemenin, cahilliğin ve acizliğin bir numaralı göstergesidir.
Theduster
Theduster 25.07.2017 13:26
@10:32 heh sonunda anlayabildin az da olsa cahilliğinden arındın. İşin sonu İNANÇda bitiyor. Ama sen önceki yorumlarında kuranda yazanları mantık çerçevesine oturtmaya çalışıyordun ki bu imkansız. Sonsuz güçte bir varlık olamaz. Ben sana tanrının yokluğunu ispat edemem sen de bana şirin babanın yokluğunu ispat edemezsin. Ama ne olursa olsun senin inandığın dine saçma diyen birini cahillikle suçlayamazsın. Şimdi hadi sabah programlarına geri dön
CahilDüşmanı
CahilDüşmanı 25.07.2017 11:56
"MK Okuru, 25.07.2017 10:36"

Bu öernmeyi biz değil sen yapıyorsun. Kuran kanunun değişmeyeceğini söylüyor. Sen OLSA İDİ diye iddia ediyorsun. Ben de olsa idi böyle olurdu diyorum.

Kuran OLMAYACAK diyor. Öte dünya YENİ KURALLARLA YARATILMIŞ YENİ BİR EVREN OLACAK diyor.

Sen kendin varsayım üretip soru soruyorsun, sana o varsayım üzrinden cevap veriyoruz. Sonra o cevabı alıp, bak sen varsayım yaptın, paradoksa düştün diyorsun.

Sen cidden akıldan yoksun bir insansın...
CahilDüşmanı
CahilDüşmanı 25.07.2017 10:41
"MK Okuru, 24.07.2017 13:11"

Evrende "EVRİM" diye bir kanunun olması, KUSURSUZ YARATMA'ya delil değil midir?

Öyle bir sistem inşa edilmiş ki, bir canlı bulunduğu ortama adapte olsun diye yapısı baştan dizayn edilebiliyor.

Hatta bu sadece canlılar için bile geçerli değil. Bu cansız varlıklar için, hatta her varlık için geçerli bir durum. Gezegenler kendilerini dönüştürüyorlar, yıldızlar dönüştürüyorlar, evren kendisini dönüştürüyor. Her şey şartlara göre kendini o şartlara uydurmak üzerine programlanmış resmen.

Ben bundan daha kusursuz bir yaratım göremiyorum açıkçası.

Yine anlayın diye oyunlardan örnek vereceğim. Bu tüm şartları değerlendirip yapay zekasını buna göre değiştiren über üstün bir yapay zeka tasarlamaya benziyor.

Ben bundan daha üstün bir dizayn göremiyorum açıkçası.
MK Okuru
MK Okuru 25.07.2017 10:36
@zırcahil; bir kanunu veya kodu değiştirebiliyorsan "asla değiştirilemez" şekilde yapmış-yaratmış olmazsın zaten. Öyle olsaydı kanunu veya kodu istesen de değiştiremezdin zaten. Çelişkin burada. Paradoksun çözümü "her şeyi değil, birçok şeyi yapabilen tanrı"dır. Hem farklı kişilerle tartışıyorsun.
CahilDüşmanı
CahilDüşmanı 25.07.2017 10:32
"MK Okuru, 24.07.2017 12:31" O bahsettiğin şeyler asla gerçek dünyada deneyimlenemeyeceği ve bir akıl yürütmeden öte olmadığı için İNANÇ'tır. Bilim camiasında bile bu bahsettiğin konuların Bilim-Kurgu'dan öteye gitmediği zaten yıllardır dile getirilen bir olgu.

Yani bunlara mı inanmak istiyorsun? Sana ben kendi adıma karışmam. Ama sen kendine bir din icat ederken başkasının inançlarına da saldıramazsın.

Ben diyorum ki her şeyi yaratan bir kudret vardır. Sen diyorsun ki yok kendi kendine meydana gelmiştir. Bu iki önermeyi de ikimiz de ispatlayamayız. Bu durumda ikisi de İNANÇ kategorisine girer.

Burada kimin neye inandığı değil durum, birilerinin kendi inançlarını yüceltip diğerlerine durduk yere saldırmasıdır.

Yoksa senin dinin sana benim dinim bana denildiği müddetçe paşa paşa geçinir gideriz.
CahilDüşmanı
CahilDüşmanı 25.07.2017 01:46
"MK Okuru, 22.07.2017 21:36" Senin yaş kaç bilmiyorum ama oldukça küçük olduğuna eminim, yoksa vaziyet vahim demektir.

Tanrı tüm atomların hareketini durdursa eğer, o zaman taş olmaz. Taşın var olabilmesi için (en azından bizim bilebildiğimiz kadarıyla) atom altı parçacıklarının hareket etmesi gerekmektedir. Etmiyorsa, ortada bildiğimiz manada varlık da yok demektir. Çünkü "ZAMAN" ve "MEKAN" bütünleşik iki olgudur, birbirinden ayrılamaz. Birini çıkarırsan diğeri olmaz. Hareket, yani zaman olmaz ise MEKAN olmaz, yani bildiğimiz manada 3D maddi yaratılış olmaz.

0 yerçekiminde taş yarattığını farzet diyorsun, ki yaratmış zaten. Göktaşları 0 yerçekiminde takılıp duruyorlar, o gezegenin bu yıldızın çekim gücüne takıla takıla varlıklarını devam ettiriyorlar.

Ve son olarak, madem tanrının canı sıkıldıkça kuralları değiştirdiğini iddia ediyorsun (ki bu senin iddian, altını çiziyorum), eğer bir maddenin yerinden asla kımıldatılamayacağına dair bir kural koymuş ise, o taşı kımıldatmak isterse o kanunu kaldırır, yerine yenisini kor, ve taş kımıldar. Tam tersini yapmak isterse de tam tersini yapar.

Sana her defasında yazılımdan örnek veriyorum, anla diye. Ben bir fizik motoru yazarım ve örneğin bir taşın sürtünme kuvvetini o kadar artırırım ki taş yerinden asla kımıldatılamaz normal şartlarda. Ama o taşı ve fizik kurallarını kodlayan ben, yazılımcı olarak gider kodları bir değiştiririm, bir de bakmışsın ki o taş hareket ediyor. Bak sen şu işe.

Hala anlayamıyorsan da sen bu felsefe işlerine hiç girme, kaldıramıyorsun demekten başka da bir şey gelmez elimden.

Bana ezberden felsefe sorularıyla gelme lütfen. Ya kendin orijinal paradoks üret, ya da kim üretmişse bu paradoksu onu gönder, onunla konuşup tartışayım bunu.
MK Okuru
MK Okuru 24.07.2017 13:11
Canlı türlerinin yüzde 90'dan fazlasının soyları tükenmiş ve yok olmuş. En popüler örnek: dinazorlar. Ayrıca körelmiş organlar da kusursuz yaratım iddiasını çürütür. Doğada kusur var, çünkü evrim var.
MK Okuru
MK Okuru 24.07.2017 12:31
Stephen Hawking falan okuyun. Çoklu evren teorileri, sonsuz big bang teorisi, her şeyin teorisi, sicim teorisi, atom altı parçacıkların(kendiliğinden) oluşum teorisi vs. son bulgular eşliğinde okuyun. Galaksiler çarpışır, dünyaya meteorlar düşüp canlıları büyük çoğunlukla yok eder. Doğa kusurludur.
CahilDüşmanı
CahilDüşmanı 23.07.2017 11:52
21.07.2017 22:09

Bakınız "Kaos Teoremi".
MK Okuru
MK Okuru 22.07.2017 23:18
Kuranda yeryüzünde Allahın dini hakim oluncaya kadar savaşın ayeti var. Avrupalılar buna göre cehennemliktir senin dediğinin aksine. Çünkü İslamı kabul etmiyorlar. Cehennemde sonsuz işkence icadı korkuyu akla egemen kılıp itaat ettirmek içindir. Korkusuz biri sonsuz cezanın adaletsiz olduğunu anlar.
MK Okuru
MK Okuru 22.07.2017 22:55
İslamı kabul etmeyen, imansız olup da iyi ve ahlaklı olan, müslüman- imanlı olup da kötü- ahlaksız olan insanlar çok. O yüzden Allah ahlaksızları imana erdirmez, onlar cehennemliktir gibi komik, tehditkar laflar yanlıştır. Bilincin varlığı evrimin kanıtıdır. Bonobolarda daha az da olsa vardır.
MK Okuru
MK Okuru 22.07.2017 22:31
Çelişkinizin, akıl, bilim ve vicdan dışı iddialarınızın temeli cennet-cehennem inancı. Sonsuz yaşam isteği, ölümü kabullenememe, cehalet ve kocaman bir KORKU. Dinlerin temeli bunların istismarıdır. Cennet cehennem inancı olmasa hiçbiriniz dine inanmazsınız. Objektif bakıp sorgularsınız o zaman.
MK Okuru
MK Okuru 22.07.2017 21:53
Sizin inancınıza göre sanatçıların ve bilim insanlarının neredeyse tamamı ve ilginç insanların tamamı cehenneme gidecek. Onlar dininize inanmıyor. Siz ise şanslı über insansınız. Çünkü müslüman bir çevrede doğup büyüme ayrıcalığı ve şerefine eriştiniz. Tebrikler. Ama mümkünse çölünüze gidin lütfen.
Theduster
Theduster 22.07.2017 21:53
Arkadaşın sormaya çalıştığı paradox 100lerce yıldır var. 1)Tanrı herşeyi yaratabilir. 2) Tanrı yerinden oynatılamaz bir taş yaratabilir(çünkü 1. madde "herşeyi" diyor.) 3) tanrı bu taşı yerinden oynatamaz. Veya en başta bu taşı yaratamaz. Her iki sonuçta da 1. Madde geçersiz oluyor. Bazı arkadaşların anlamadığı şey bu taşın yer çekimli bir ortamda yaratırsa o yerçekimini de güçlendirmek zorunda(1. Maddeye göre yerçekimini de güçlendirebilir) ki taşı kaldıramasın. Veya başka bir arkadaşın dediği gibi evrendeki tüm enerji akışını ve atomların hareketini durdurup taşı uzay boşluğunda yaratabilir ve bu taşı sağa sola aşağı yukarı vs. oynatamaz. Paradoksun günümüze kadar bulunan tek çözümü 1. Maddedeki "herşeyi" yerine "birçok şeyi" yapabilir demektir. Tanrının pi sayısı gibi olduğu da çözüm önerileri arasındadır. Yani 3,14..... olarak sonsuza kadar gidebilir ancak 3,15 ve üstü sayılar olamaz.
MK Okuru
MK Okuru 22.07.2017 21:36
@19:53 paradoksun tam halini 13:40daki yorumumda yazdım cahil kardeşim. Orjinal hali "immovable stone" yani hareket ettirilemez taş. İlla yerçekimi ile sınırlama getireceksen taşı yerçekiminin 0 olduğu bir ortamda yarattığını düşün. Ama bi önce liseyi bitirmeyi düşün istersen.
MK Okuru
MK Okuru 21.07.2017 22:09
@18:34 sen evrene baktığın zaman düzen görürsün başkası baktığında kaos görür. Bu da apayrı bi tartışma konusu. İkincisi allahın yokluğunu kanıtlamak nedir?? Var olduğunu iddia ediyorsan kanıtlamak da sana düşer. Aksi halde bana şirin babanın var olmadığını kanıtla yoksa ona da inanmakla yükümlüsün.
CahilDüşmanı
CahilDüşmanı 21.07.2017 19:53
21.07.2017 13:21

Hala neyin derdindesin? Sana açıklamasını yaptım, hala kaldırılamaz taş diyorsun.

Bir taşın kaldırılabilmesi için yerçekimi olması gerekir. Yerçekimini yaratan tanrı olduğuna göre, yaratan yarattığına tabi olamayacağına göre, ortada bir paradoks da yok demektir.

Paradoks senin cahilliğinde. Onu çözersen paradoksu da çözersin.
hemmen
hemmen 21.07.2017 18:34
14:19, Ben hiçbir zaman Allah'ı düşünebiliyoruz öyleyse var, veya kafamızda tanrı fikri var o zaman tanrı var diye bir kanıt sunmadım ve böyle birşey de kanıt yerine geçmez zaten :). Senin dediğin de Allahın var olmadığına kanıt oluşturmaz. Allahı kabul etmezsek her en küçük atom altı parçacığın kendi kendini yoktan var ettiğini düşünmemiz lazım. Sence atomlar kendilerini kendileri mi oluşturmuş. Ayrıca var olan şeyleri bilen ve onları kapsayan bir varlığın var olması lazım. insanda irade olduğu için ve bilme yetisi bulunduğu için, yerşeyi yoktan var edenin de onları bilmesi ve iradeye sahip olması normal olandır. Varlıklar sonsuzdan gelemeyeceğine göre(mantıklıca biraz düşünürsek bulunabilir) ve varlıklar arasındaki düzen ve uyum tek elden yönetildikleri ve yaratıldıklarına delil olduğuna göre Allahın yok olduğuna dair kanıtın olmadığı ve herşeyin Allahın varlığına kanıt olduğunu söylemek mümkündür. Hadi buna da cevap verin bakalım :)
hemmen
hemmen 21.07.2017 14:20
Yani şöyle de denebilir:Her taşın kaldırılabilmesi kuralını Allah koymuştur. Kendi kendisiyle çelişmesi Allah tarafından da istenmeyen bişeydir. Ama yine de yapamayacağı bişey değildir biz ne kadar anlayamasak da(Akıl da Allahın yarattığı bişeydir sonuçta. bizim icadımız bilgisayar kalkıp da bize beni bir ve sıfırlardan oluşturmuşsun hadi iki ve sıfırlardan oluştur da göreyim diyemez. örnek pek olmasa da bu böyledir her halükarda). onun yerine bu şekilde saçmalarla kafir olanları cehenneme atmaktadır. bu size de uyar hem, ilerde bileceksiniz ve haksızlık yapılmadığını anlayacaksınız çünkü.
MK Okuru
MK Okuru 21.07.2017 14:19
@14:13 hemme bak ne güzel söyledin olamayan şeyleri bile düşünebiliyoruz diye... anladın sen onu anladınnnn ;)) bazı şeyler sadece hayal gücünde var olabilir. Her zaman her yerde olan ama yerden ve zamandan bağımsız olan sonsuz güçte bir varlık gibi mesela ;))
hemmen
hemmen 21.07.2017 14:13
Paradoksla anlamadığınız nokta şu: Öyle bir taş olmadığı için bunu düşünmeniz hata oluşturuyor. Allah olmayan şeyleri de düşünebilecek bi şekilde yaratmış bizi. Yani paradoks o zaten, bişeyi kanıtlamadığı gibi kendisi bile hatalı bir söylem.:)
MK Okuru
MK Okuru 21.07.2017 13:40
Paradoksun tam hali: 1.tanrı evrendeki bütün atomların hareketini ve enerji akışını durdurabilir(çünkü herşeyi yapabilir) 2. Tanrı evrendeki herhenagi bir yere yerinden oynatılamaz bir taş yaratabilir. 3. Tanrı taşı yerinden oynatamaz. Veya tüm bunları yapamaz. İşte bu yüzden sonsuz güç var olamaz.
MK Okuru
MK Okuru 21.07.2017 13:21
@hemmen eğer tanrı kaldırılamaz taş yapıp sonra da bi tahteravalli yardımıyla bu taşı kaldırırsa en başta taşı hatalı yaratmış olur. Yani yine paradoks baki kalır.
hemmen
hemmen 21.07.2017 04:54
cahildüşmanının söylediklerinin bazıları doğru, hepsini okumadım. Bizdeki bütün iyilikler Allahtandır ve bütün kötülükler bizdendir, herşeyi yaratan Allahtır.İmtihan için İnsanı ve cini kötülük yapabilecek kapasitede yaratmıştır.Tebareke suresinde ''O, hanginizin ameli daha güzeldir diye sizi imtihan etmek için ölümü ve hayatı yaratmıştır.''geçmektedir.Ve biz yerleri ve gökleri oyun ve eğlence için yaratmadık demektedir.
İnsanın kafir olmasının sebebi kendi ahkaksızlığıdır. ayet meali: 'Allah fasıklar topluluğunu hidayete erdirmez''. Ayrıca Allah için sonnsuz iyi tabiri doğru olmaz, Ama Allah kendi için zulmü haram ettiğini, ve bize de haram kıldığını söylemektedir.Yani Allah sadece iyilık yapar, kullarına zulmetmez. öldükten sonra cehennemlikler, neden cehenneme gittiğini ve cehennemi tam olarak hakettiğini çok iyi bir şekilde bilecek.
Allah için veya tanrı için sonsuz tabiri kullanılmış ki bu yanlış, sayılar da sonsuzdur ama tanrı değiller. Yukarı da bahsettiğim gibi bu dünya imtihan dünyası olduğu için Allah kötülükleri engellemiyor, kıyamete kadar mühlet veriyor ve sonra kötülük yapanlara (ahlaksız ve ahlaksız olması sebebiyle allahın iman nasip etmediği) cehennemi, iyilik yapanlara da cenneti nasip ediyor. Yani insanlar şansına avrupada doğup büyüse ölse nasıl cehennemi hakeder denemez, Sen onun içini bilemezsin, Allah bilir ve ne hakediyosa ona onu verir.
Cahildüşmanı: Özetle der ki, "başınıza kötü her ne geliyorsa sizin arzunuzdur, iyi her ne geliyorsa benim arzumdur."
Bu tabir doğru değil, bize iyilikleri Allah verir, bu bizim arzumuzdur da, Allah her halükarda kullarının iyiliğini ister fakat biz de kendi iyiliğimizi istemekle beraber kendimize zulmederiz de.
Sonsuz hayatın kanıtı bilinçdir. kafanızda bir simülasyon oluşturun. Kendinizi 100 yıl sonra öldü farzedin, ve sonsuza kadar da bidaha bilinciniz gelmeyecek. bu durumda nasıl şuan bilinç sahibi olabilirsiniz. Ben bu kanıtı inception filmini izlerken kafamda şimşek gibi çakarak buldum ve tatlı tatlı gülümsedim sonrasında. size de belki gelir, zorlayın, o kadar zor değil anlamak.
Kaldırılamaz taş paradoksu açıklaması: Bütün taşlar tahterevallinin karşısında yeterli ağırlık olunca kaldırılabilir. Eğer Allah kaldırılamaz bir taş yaratsaydı ve bunu bizim bilgi hazinemize verseydi, bu bir paradoks olmaktan çıkardı zaten. Bu, bu paradoksun tam çözümüdür zannımca, şimdi buldum daha:). Kafirler cehennemde sonsuza kadar yanacakları için onların müslüman olmasına ve bu konuda onları ikna etmeye bilhassa önem veriyorum. güzelce tartışmak isteyenler için gmail hesabımı yazabilirim sonsuz hayattan başka bişeyin önemi yoktur bunu da bildiririm,:) haydi kalın selametle.
CahilDüşmanı
CahilDüşmanı 20.07.2017 19:52
Paradoks'u bir yazılım uzmanına sorduğunu hatırlatırım sana. Ben paradokstan mı korkacağım?

Kaldırmak nedir? Kaldırmak, bir nesneyi yer çekimi kuvvetinin tersi yönde, yer çekiminin o nesne üzerine uyguladığı kuvvetten daha fazla bir kuvvet uygulayarak ters yönde hareket ettirme eylemidir.

Yer çekimini yaratan bir varlık için yer çekiminin bir etkisi var mıdır?

Cahilsin, anladık ama her yerde bunu belli etme en azından.
MK Okuru
MK Okuru 19.07.2017 21:34
@11:20 tanrı herşeyi yaratır demişsin o kıt aklınla ama bu durum paradoksa yol açar: Tanrı kaldırılamaz bir taş yaratabilir mi? Haydi buyur çık işin içinden. Bu paradoks tanrının sınırsız gücü olamayacağının ispatıdır. Ara sıra din kitaplarından farklı şeyler de oku.
MK Okuru
MK Okuru 19.07.2017 21:28
@11:20 sen ismini körcahil veya zırcahil olarak değiştir hemen. Şu kurduğu cümleye bak: kötü gelirse insan istediği için, iyi gelirse tanrı istediği içinmişmiş. Bu kadar da uğraşılmaz ki kılıf bulacam diye. Doktor kansere çare bulursa o fikri ona tanrı verdi, çocuk katili teröristin özgür iradesi...
MK Okuru
MK Okuru 19.07.2017 11:43
Kafana göre tanrı modeli uydurmuşsun herkes gibi. Bunu da gerçekmiş gibi savunuyorsun. Saçmalıklarını kendine sakla.
CahilDüşmanı
CahilDüşmanı 19.07.2017 09:44
Yahu hayatımda bu kadar CAHİL insan görmedim. Anlama kapasiten mi KIT senin? İYİ tanrı diye bir şey yoktur. İyiliği de kötülüğü de, bildiğin ya da bilmediğin her şeyi yaratan da tanrıdır.

Sözüm ona felsefe okuyorsun ya sen. Ben oyun programcısıyım. Ben bir oyundaki bir karakterin acı çekip çekmediğini felsefi olarak kanıtlayamam, sen kanıtlayabilir misin?

Hatta bizim acı çektiğimizi bile felsefi olarak kanıtlayamam, çünkü senin acı dediğin şey nedir? Acı dediğin şey, vücudun ürettiği elektrik sinyallerinin beyne ulaşması sonucu beynin verdiği reaksiyondur. Sen acıya fazla bir ehemmiyet vermişsin. Acı ve haz, ikisi de aynı halttır, elektrik sinyalleri sonucu oluşan beyinsel tepkiden başka hiçbir şey değildir.

Sen kendi kafandan atıp tutmaya devam et. Daha ne felsefeye vakıfsın, ne bilime. Sadece karşımda sağlıklı düşünme ve analiz etme yeteneğine kavuşamamış bir çocuk görüyorum ben.
MK Okuru
MK Okuru 18.07.2017 16:05
Tanrının oyuncağıyız, dünya da oyun alanı mı? Kötülüğe yönelik özgürlük özgürlük değildir. Cezasının olacağını iddia etmek bunu değiştirmiyor. Her şeyi bilen, gücü yeten, iyi bir varlık için yaratmak ve kötülüğe izin saçma olur. Benim inanmaya değil bilmeye ihtiyacım var. Hadi öptüm.
MK Okuru
MK Okuru 18.07.2017 15:38
Narsist,mitolojik,komik,bilim dışı,çelişkili,zalim,fırsatçı-politik yalanları bu güne kadar getirdiniz. Hem insanlar ve hayvanlar gerçekten acı çeker, oyun karakterleri çekmez. Bunu okurken canlı yenip veya yaralanıp acı çeken yüzlerce hayvan var.Kötü hayvanlar, hayvan sınavı? Objektif ol. Son...
CahilDüşmanı
CahilDüşmanı 18.07.2017 11:20
19:21

Yahu sen git önce Kuran'ı oku.

"Sonsuz iyi". Neresinde yazıyor bu Kuran'ın?

Kuran'da tanrı der ki her şeyi yaratan ben. İyiyi de yaratan ben kötüyü de yaratan ben. Ama kötüyü dilerseniz yaratırım, iyiyi de hem dilerseniz yaratırım hem de ben dilediğim için yaratırım.

Özetle der ki, "başınıza kötü her ne geliyorsa sizin arzunuzdur, iyi her ne geliyorsa benim arzumdur."

Sen Kuran'da tanrının yaratma eyleminden bir habersin daha. Tanrı an ve an her şeyi yaratır. Senin kolunu kaldırıp indirmen bile an ve an yaratım işidir. Sen istemsiz olarak istekte bulunursun kolumu kaldıracağım diye, o an ve an yaratır bunu. Kötülük de böyledir. Sen kötülük tasarlar ve bunu istersin, tanrı da an ve an yaratır. Ama bunu isteyen sensindir tanrı değil. O sana belli bir vakte kadar özgürlük vermiştir.

Anlayabil diye, ki bu art niyetle zor anlarsın, bilgisayar oyununda kötü karakteri oluşturan da programcıdır iyi karakteri oluşturan da. Ama programcı iyinin başrol olmasını tasarlamıştır. Ama yazılım kötü karakter olmak isteyene kötülüğünü yaptıracaktır, iyi karakter olmak isteyene iyiliğini yaptıracaktır, buna olanak sağlayacaktır, çünkü oyunda özgürlük olması gerek, bunu arzu etmiştir. Ama oyunda ödülü de iyi olana verecektir, çünkü öyle murad etmiştir, çünkü o iyilikten taraftır.

Tanrı der ki, her şeyi yaratan benim, ama ben iyiliği murad ederim, sizden de bunu beklerim.

Anlayabilmek için okuman, düşünmen ve bilmen gerek. O üçlüyü sen de göremiyorm yalnız. Sen Hristiynlığı okuyup Kuran'a yamarsın, Tevrat'ı okuyup Kuran'a yamarsın, Kuran'ı okuyup Tevrat'a yamarsın. Kısaca hiçbir şey bilmez ama bildiğini iddia edersin. Kendin kafandan argüman üretirsin tanrı hakkında, sonra da o argümanı yine kendi aklınca çökerttiğini zannedersin...
MK Okuru
MK Okuru 17.07.2017 19:21
Gidip biraz bilim ve felsefe kitabı okuyun. Hayali şeyler üretip inanmayın. Sonsuz güçte bir şey kötülüğü engellemiyorsa sonsuz iyi ya da her şeyi bilen değildir. Sonsuz iyiyse eğer, bunca kötülüğü düşünürsek sonsuz güçte ya da her şeyi bilen değildir. Çünkü bu mantığa aykırı olurdu. Evrimi öğrenin.
CahilDüşmanı
CahilDüşmanı 16.07.2017 23:09
15:16 - O zaman sen de olmazsın, insan da olmaz. İnsan aklı, vicdanı ve seçme özgürlüğü olduğu için insandır. Ona bu özgürlüğü veren tanrıdır. Sen bu özgürlüğe layık değilsen ki vakit dolana kadar gösterirsin bunu, o özgürlük elinden alınır, cezası da kesilir.

İnsan öldüren insandır. İnsanın kendi yaptığı haltları tanrıya atfedip cücük aklınızla dine saldırıp durmayın. Eğer siz insansanız, tanrı istediğindendir. Eğer özgürlüğünüz olmasa idi, robottan başka bir şey olmazdınız, mutluluk, huzur, hastalık, acı vs. nedir bilmez, ot gibi yaşar giderdiniz (ot dedim ama o bile sizden daha üst seviye bir varlık olurdu).

Evet, tanrı istemese hiçbir şey olmazdı. Eğer tanrı bu özgürlüğü insana vermeseydi, insan da insan olmazdı. Özgürlük diye sağda solda kıçını yırtanlara duyurulur bu. Sağda solda özgürlük diye yırtınanlar, tanrıya neden özgürüz diye hesap sorar olmuşlar. Tanrı sana o özgürlüğü vermese idi burada ahmakça ona küfredemiyor olurdun, belki de o dilini alıp başka bir uzvuna sokmuş olurdu. İster miydin bunu?

İşte cahilliğin dik alası budur...
MK Okuru
MK Okuru 16.07.2017 17:47
01:09 o isterse yaşam herkes için güzel ve mutlu olur ama istemiyor değil mi? nasıl bir hastalıklı tanrı ki bu?!
MK Okuru
MK Okuru 16.07.2017 15:16
@01:09 yani o istemezse çocuklar öldürülmez dmi mesela? Hmmm
MK Okuru
MK Okuru 16.07.2017 01:09
Sizler kendi kapasitenizi cahilliğinizi ne güzel de yansıtıyosunuz öyle.
İmamhatipli biri olarak senin bu söylemini çok aptalca bulutorum ha o senin fikrin fakat bunu imam hatiplilere maletmeye çalışıyorsun.
Allah c.c insanı üstün yaratmış ve olduran yalnızca Allahtır.
O istemezse hiçbirşey olmaz!!
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 23.07.2017 21:34
Duygular ve ruh dediğimiz şeyler beyinle alakalıdır.Beyin üretir bunları.Safsatadan başka birşey değil.İnsanlar ölümsüzlüğün peşinde siz duyguların :D Merak etmeyin insan DNA'sı değişmedikten sonra bunların da değişeceğini sanmam.Bana göre bu kavramlar DNA'mıza işlenmiş bilgilerdir.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 23.07.2017 21:30
Cihadı bilmedikten sonra bir anlamu yok bunların ne de olsa.Bilim,Cihad'sız bir hiçtir...
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 15.07.2017 11:33
bizimkilerde imam hatip aça dursun bence her evi imamhatip cami yapmalıki uzaya çıkalım
MK Okuru
MK Okuru 23.07.2017 00:15
21:16, 01:15, 10:01, beyin göçü bu ülkeden nelerden kaynaklanıyor, Türkiye de başarılı olmuş insanlar ya da güzel yerlerde okuyan gençler neden bu ülkeden kaçıp kurtulmak istiyor, neden kendisine değer verilmediğini düşünüyor, bu konu hakkında neler söylüyorlar, onların ağızların bir araştırın.
MK Okuru
MK Okuru 23.07.2017 00:13
01:15, 21:16, 10:01, ezbere konuşuyorsunuz. O üniversitelere ayrılan bütçelerle avrupa da amerika da ayrılan bütçeleri kıyaslayın. Teknoloji, ciddi para ayırmadan gelişmez.

Okullara mescit yaptırmak yerine o bütçeyle spor salonları, laboratuvar kalitesini artırırsan, o zaman fayda sağlarsın.
MK Okuru
MK Okuru 16.07.2017 16:40
İmkan sağlanmadıkça, gelecek güvencesi olmadıkça, refah olmadıkça, insanların bu ülkeye dair umudu olmadıkça isterse tüm üniversiteler odtü kalitesinde olsun pek farketmez.
MK Okuru
MK Okuru 16.07.2017 12:57
10.01 pardon yanlış.anlaşılma oldu bana cevap verdiğini sandım benim medajın altındaolunca yanlış.anladım kusura bakma.
MK Okuru
MK Okuru 16.07.2017 10:01
Terbiyesizlik yapma 28 subattan dune imamhatipler kapandi ne oldu uzayami ciktiniz adamlar uzaya turist tasimanin yollarini ararken sizin gibi zihniyetler basortu alttanmi baglansin ustten mi yoksa carprazmi baglansin diye ulkenin enerjisini yedirdiniz bitirdiniz
MK Okuru
MK Okuru 16.07.2017 01:15
Amerikada,fransada,ingikçlterede ki büyük üniversiteler yeni şeyler falan buluyor.
Bizdeki imam hatipli olmayan odtülülerde kızlı erkekli mıçma çıkardı.
İmam hatipli olmayan üniversiteler niye hala bi mok yapamıyor onu açıklasana ?
Duyanda derki uzaya çıkmak istemişlerde imam hatipliler günahdemiş:D
MK Okuru
MK Okuru 15.07.2017 21:16
keşke sizinkiler oylarımızı nasıl arttırırız diye düşünüp iktidara gelselerde,keşkeeeee uzaya çıksalar hepimiz destek oluruz,ama boş atıp dolu tutmaya çalışma,ülkede muhalefet diye birşey olmadığı için ileri gidemiyoruz,xbox one gitse ortalık ps 4 e kalsa ne olur ? aynı durum işte,çuvaldız iğne ...
MK Okuru
MK Okuru 15.07.2017 18:45
uzaya çıkmak bizi kurtarmayacağı için çokta gerek yok.
MK Okuru
MK Okuru 15.07.2017 17:50
2023 ü bekle gardaşşş bordan kalp yapıcaz.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Bilim adamları 3 boyutlu yazıcılarla ürettikleri kalbi çalıştırmayı başardılar
İlginizi Çekebilir