George R.R. Martin OpenAI’ye Savaş Açıyor

Muhammed Kayan 1.11.2025 - 11:21
George R.R. Martin, OpenAI’ye karşı yasal süreç başlatıyor. Mahkeme, George R.R. Martin ve diğer yazarların OpenAI’ye dava açmasının önünü açtı.

George R.R. Martin ve bazı yazarlar, yapay zeka modellerinin eserlerinden izinsiz faydalandığı iddiasıyla gündeme geldi. Mahkemenin, yazarların OpenAI’ye karşı hukuki süreç başlatabileceğine yönelik kararı tartışmaları alevlendirdi. Dijital içerik üretimi ve telif hakları ekseninde yürüyen süreç, yapay zeka ve yaratıcı sektörler arasındaki gerilimi yeniden gündeme taşıyor. Konu, teknoloji ve yayıncılık dünyasında yakından izleniyor.

George R.R. Martin ve Yazarların OpenAI Davası Gündemde

ABD’de görülen davada federal yargıç, George R.R. Martin ve diğer yazarların OpenAI’ye dava açabileceğine hükmetti. Karar, OpenAI’nin davayı durdurma talebinin reddedilmesiyle kesinleşti. Mahkeme, yazarların eserlerine benzer içeriklerin üretildiğine ilişkin iddiaların incelenmeye değer olduğunu belirtti. Söz konusu değerlendirme, telif hakkı tartışmalarının hukuki zemine taşındığını gösteriyor.

George R.R. Martin OpenAI’ye Savaş Açıyor

Dosyada yer alan bilgilere göre mahkeme, ChatGPT’den bir A Song of Ice and Fire devam kitabı taslağı istendiğinde ortaya çıkan sonuçları delil olarak dikkate aldı. Hakim, bu çıktının orijinal esere “benzerlik gösterebileceği” yönünde görüş bildirdi. Ancak bunun nihai bir ihlal kararı olmadığı, sadece davanın görülmeye uygun bulunduğu açıklandı. Bu aşama davanın esasına yönelik incelemenin başlayacağını ifade ediyor.

OpenAI, dava sürecinin ilerlemesini durdurmak için girişimlerde bulunmuştu. Şirket, üretilen içeriklerin eğitim verileriyle ilişkilendirilmesinin doğrudan ihlal anlamına gelmediğini savunuyordu. Buna rağmen mahkemenin kararıyla hukuki süreç devam edecek. OpenAI tarafından konuyla ilgili yeni bir açıklama yapılmadı. Sürecin ilerleyişi teknoloji sektöründe yakından takip ediliyor.

Bu dava sonucunun, yapay zeka alanında faaliyet gösteren şirketler üzerinde etkili olabileceği değerlendiriliyor. Telif hakkı ve yapay zeka üretimi arasındaki hukuki sınırların netleşmesi bekleniyor. Benzer konularda oyuncular, yazarlar ve diğer yaratıcı meslek gruplarının da talepleri gündemde bulunuyor. Yaratıcı sektör ve teknoloji firmaları arasındaki denge, mahkeme kararlarıyla şekillenmeye devam ediyor.

Yorumlar
MK Okuru
MK Okuru 1.11.2025 14:20
Kalan Karakter: 300 Gönder
George R.R. Martin OpenAI’ye Savaş Açıyor
İlginizi Çekebilir