Batman: Arkham Knight

Platformlar PC, PlayStation 4, XBox One
Batman: Arkham Knight
  • Yapımcı - Yayıncı Rocksteady Games - Warner Bros. Interactive Entertainment
  • Çoklu Oyuncu: Yok
  • Oyun Türü: Aksiyon
Merlin Puanı 85
2 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%97
Artılar Tüm Gotham'ı özgürce gezebilme imkanı. Yapılabilecek yüzlerce yan görev ve çözülmeyi bekleyen pek çok bulmaca içeriyor. Dövüş sistemi önceki oyunlara göre daha akıcı. Görsel yönden Batman: Arkham serisinin en iyi oyunu
Eksiler Hemen her görevde Batmobile kullanımının zorunlu kılınması bir yerden sonra sıkıntı veriyor. Açık dünya olması dolayısıyla hikaye anlatımda kopukluklar yaşanıyor
Özel İnceleme
Emre Günen 24.06.2015 - 18:27
Batmobile alana tam teçhizatlı Batman bedava!
Uzun zamandır bekliyorduk… 2013 yılında Warner Bros. Games Montreal tarafından Arkham Origins ismi altında sunulan üçüncü oyunu hiçe sayıp, Batman serisini efsane haline dönüştüren Rocksteady'nin hazırlayacağı oyun için resmen gün sayıyorduk… 2014'ün ortasından itibaren gösterilmeye başlayan oyun içi videoları sayesinde şahit olduğumuz yenilikleri, geliştirilmiş grafikleri ve serinin önceki oyunlarına nazaran daha büyük olacağı müjdelenen haritasıyla da sabırsızlığımız iyice arttı. Nihayet o uzun bekleyiş sona erdi ve takvimlerde kırmızı çember içine alınan o büyük gün geldi çattı. İlk bakışta klasik bir Batman: Arkham serisi oyunu olarak gözükse de Batman filmlerinin ve çizgi romanlarının değişilmez aracı Batmobile ile birlikte bambaşka bir hale büründüğü hemen göze çarpan Batman: Arkham Knight sonunda raflardaki yerini aldı. Peki, karşımızdaki oyun bu büyük bekleyişe değdi mi? Batmobile'ın oyun içine eklenmesi ile oluşturulan radikal oynanış değişikliği herkesi memnun edebilir mi?.. İşte bizim de cevabını aradığımız sorular bunlar.

Sen soldakini al. Ben de sağdakiyle karşıdakini alırım. Arkadakiler kaçar zaten...
Gotham, Gotham olalı böyle eziyet görmedi

Batman: Arkham Knight, tüm Gotham halkının şehri terk etmesi ve suçların cirit attığı bir şehir haline gelmesi ile başlıyor. Kesici ya da delici olmasına aldırmadan eline cinayet silahı geçiren her suçlunun kafasına göre at koşturduğu biçare bir şehre dönüşen Gotham'ı, çıktığı kulenin tepesinde mağrur gözlerle izliyor Kara Şövalyemiz… Karşısındaki kaotik tabloya daha fazla katlanamayan kahramanımızın, "Şimdi ananızı laciverte boyadım!" nidası ile suç batağına balıklama atlaması ile de hikaye start veriyor. Kahramanımız Batman'in işi ise hiç de kolay değil. Gotham'ı, Dingo'nun ahırına çeviren suçluların hesabını sormak ve yeniden adaleti sağlamak için yola Kara Şövalye'miz, bir yandan da kimliği belli olmayan Arkham'ın Şövalyesi ile amasız bir mücadele içine girmek zorunda kalıyor.

Batman: Arkham Knight'ta yapılması gereken görevler önceki oyunlarla aşağı yukarı benzer içeriklere sahip.
Bir kere şunu belirtmek lazım ki, önceki Batman: Arkham oyunlarını oynadıysanız, Batmobile'ı bir kenara koymamız halinde bu oyunda büyük bir farklılık hissetmeyeceksiniz. Yapılacaklar aşağı yukarı hep aynı; görev bölgesine gidip düşmanları ya sessizce ya da bağırta bağırta etkisiz hale getirmek ve yeni görev alanına doğru yola koyulmak… Her görev ve dövüşün ardından sergilediğimiz başarı ile doğru orantılı olarak deneyim puanları kazanmak, yeni kabiliyetler ve ekipmanlar edinmek de alıştığımız, bildiğimiz ve sevdiğimiz özellikler olarak karşımıza çıkıyor. Elbette tüm bu alıştığımız özellikler yeni nesil grafik teknolojilerinin de verdiği imkanlar dahilinde daha kapsamlı ve daha etkileyici biçimde sunuluyor.
Batman: Arkham serisinin önceki oyunlarını oynamış biriyseniz, ilk dikkatinizi çeken haritanın büyüklüğü olacaktır. İlk iki oyunda Arkham içerisine sıkışıp kalan kahramanımız yeterince kabiliyetini sergilememişti. Bu seferki macerada Gotham'ın tamamı gezilebilir hale geldiğinden Batman de en büyük kozunu oynamaya karar veriyor. Gotham caddelerine virüs gibi yayılan suçluları alt etmek için, Batcave'de hareketsiz biçimde durmaktan üzerinde iki parmak toz biriken Batmobile'ını ortaya çıkarıyor. İşin içine hem koca bir şehir hem de tam teçhizatlı bir araç girince, çok daha fazla görevin karşımıza çıkması da kaçınılmaz oluyor. Önceki bölümlere nazaran daha "açık dünya" olan Arkham Knight'ın yapısı da oyun süresini yukarılara doğru çekiyor.

Araç mı, tank mı; tank mı, araç mı?!

Arkham Knight'ın en büyük yeniliği olan Batmobile'ı biraz açıklamakta fayda var. Serinin önceki oyunlarında sadece belirli Batman ekipmanlarını kullanırken bu sefer oyunun gidişatını derinden etkileyen bir yenilik olarak Bamobile ile pek çok engelin üstesinden geliyoruz. Bu güzide aracımız oyun boyunca bizim en büyük yardımcımız oluyor ve hemen her görevde şu ya da bu şekilde aracımızdan faydalanıyoruz. Bazen uzun yolları kısa sürede aşmak için aracımıza atlarken bazen de zorlu düşmanların hatırını sormak için sallıyoruz direksiyonu.

Hem fizik ve kimya kurallarını, hem de zeminleri esneterek yolları rampa haline getirebiliyoruz.
Arkham Knight'taki yeni nesil Batmobile, Pursuit ve Battle olmak üzere iki farklı sürüş modu barındırıyor. Pursuit modda herhangi bir araç gibi yolda ilerlerken Battle modda ise aracımız kelimenin tam anlamı ile tanka dönüşüyor.

Her ne kadar tank modu çok dikkat çekici olsa da, aracın standart kullanım modunun da tanktan hiç aşağı kalır yanı yok. 0'dan 100'e birkaç milisaniyede ulaşmasını sağlayan jet motorundan yardım alıp pek çok engeli tereyağından kıl çeker gibi aşmak işten bile değil. Batman, sadece inşaat işçilerinin ya da kuşların ulaşabileceği yerlere kancası yardımı ile nasıl kolayca çıkabiliyorsa, Batmobile da vinç yardımı olmaksızın hiçbir aracın ulaşamayacağı yerlere rahatlıkla erişebiliyor. Bunun için ise 30-40 derecelik bir rampa bulmak yeterli. Rampaların bulunmadığı yerlerde ise kendi rampamızı kendimiz oluşturabiliyoruz. Hem modern fizik ve kimya kurallarını, hem de zeminleri esneterek yolları, çatıları, hatta köprüleri rampa haline getirebiliyoruz. Özellikle ilk görevlerde sıklıkla kullanılan bu sistem, bölümlerin geçilmesinde olmazsa olmazlar arasında yer alıyor.

Mikrobiyokimyasal fasaryal döngüsel saptamaları da ele alacak olursak katil uşak!
Batmobile'ın ölümcül bir savaş makinesine dönüştüğü Battle Mod'da ise 360 dereceye rahatlıkla manevra yapılabiliyor. Tank deyince insanın aklına hantal bir kullanım gelse de düşmanlarına mermi ve füze kusan aracımızın savaş modu o kadar kıvrak hareketler sergiliyor ki, motorlu taşıt olduğuna ihtimal vermek de güçleşiyor. "İlhan Mansız'la Buzda Dans" misali dört bir yana süzülen aracımız ile hem düşmanlara daha kolay hedef alabiliyoruz hem de saldırılardan kolayca kaçabiliyoruz. Farklı silah ve mermi seçeneğine sahip olan Batmobile ile düşmanlarımıza bitirici vuruşlar yapabiliyor, pek çok boss dövüşünü de yine Batmobile sayesinde geçiyoruz.

Ayağımız yerden kesse yeterdi aslında

Batman: Arhkam Knight'ın senaryosunda çok mühim bir yere sahip olan Batmobile'ın Batman'e de pek çok yararı dokunuyor. Söz gelimi, kahramanımızı aracın içinden bir anda fırlatıp havada süzülmesini sağlamak hiç de zor bir iş değil. Bugüne kadar hemen hiçbir aksiyon oyununda görülmemiş ölçüde çevik hareketler içeren kombinasyonları doğru zamanda kullanırsanız, araçtan çıktığınız gibi karşısındaki binanın camından içeri bir anda girebiliyor, düşmanları gafil avlayıp kolay yoldan dövüşü kazanabiliyorsunuz. Hatta bu kombinasyonu o kadar hızlı ve o kadar kolay yapmak mümkün ki, dövüş sona erdiğinde, "Bunu gerçekten ben mi yaptım?" diye insan kendine sormadan edemiyor.
Batmobile'ı sıklıkla kullanmamız oyunu daha hareketli, daha görkemli ve daha farklı kılsa da benim için çok da eğlenceli bir oynanış olmadı. Açıkçası ben, Batman: Arkham serisinin standart oyun tarzını daha çok seviyordum. Karakterimi güçlendirmek, düşmanları gizlilikle alt etmek, nazikçe sıralanmış tekme-tokat-el ense kombinasyonlarımı umarsızca kullanıp günün stresinden kurtulmak istiyordum. Tamam, Batmobile'la da stres atmak, dağı taşı patlatmak mümkün ama ben şahsen tank kullanmak değil Batman olmayı daha çok önemseyen bir oyuncuyum ve bu seriyi de asıl o oynanışı için sevmiştim.

Pek çok görevde canımın istediği gibi hareket etmek isterken, senaryo tarafından Batmobile'ı kullanmaya mecbur bırakılmak bence hiç de hoş değil. Gedikli Batman oyuncuları gibi ben de kancamı kullanıp yüksek kulelere çıkmak, pelerinimi açıp gök gürültülü ve sağanak yağışlı Gotham semalarında süzülmek isterken, bu isteklerime biraz ara verip hikayenin zorunlu olarak bana Batmobile'ı kullanma şartını koymasına boyun eğme zorunluluğundan dolayı mağdur oldum diyebilirim.

Bayağı bildiğin Batman oldum ya la!

İlk iki Batman: Arkham oyunu tempolu yapıları ve genel oynanış mekanikleri ile gündeme gelmiş olsa da bölüm ve karakter tasarımlarında kullanılan renk paketi ve özellikle de müzikleriyle etkileyici bir atmosfer sunuyordu. Arkham Knight'ta da atmosfer konusunda hiçbir sıkıntı yok. Hatta yenilenen grafikleri ile de çok daha ilgi çekici olduğu söylenebilir. Gerek dövüş animasyonları, gerek Batmobile ile birlikte kullanılan kombine bitirici vuruşlar, oynayan kişiye gerçekten çizgi filmlerindeki ya da çizgi romanlardaki gibi Gotham içerisinde suçlu avlayan Batman hissi yaşatıyor.

Vah garibim... Ders çalışırken masada sızıp kalmış... Oğlum, kalk yerine yat!
Görsel yönden konsolun tüm gücünü kullanan Batman: Arkham Knight, PC'dekinin aksine daha akıcı ve kesintisiz bir oyun zevki sunuyor. PC'ye çıktığı ilk gün optimizasyon sorunu ile boğuşan Batman: Arkham Knight'ın konsol sürümlerinde hiçbir sorun görülmediği gibi en kalabalık ve bol patlamalı sahnelerde bile yenileme hızında düşüş yaşanmaması önemli bir artı. Unreal Engine 3.5 diye bilinen, önceki oyunlara kıyasla daha geliştirilmiş bir grafik motoru kullanan Batman: Arkham Knight'ın görüntüleri gerçekten çok etkileyici. Detaylı grafikler, alıştığımız o destansı müziklerle de bir araya gelince teknik anlamda son derece başarılı bir oyun çıkıyor ortaya.

Asıl askerlik şimdi başıyor!

Kişiden kişiye göre değişse de ana senaryo 10-15 saat arasında tamamlanıyor denilebilir. Ancak pek çok yan görev ve açık dünya öğelerinin bulunması oyun süresini artırıyor. Özellikle çılgın bulmacacımızın Gotham'ın dört bir yanına serpiştirdiği bulmacaları çözmek için kafayı takan oyuncular çok daha fazla vakit geçireceklerdir.

Batmobile'ın getirdiği yenilikler, Batman: Arkham serisi ile ilk defa tanışanlar için daha çekici olacaktır.
Toparlamak gerekirse, Batman: Arkham Knight açık dünya ve aksiyon türünden hoşlanan oyunculara hitap eden bir oyun. Grafikleri, hareketli oynanışı, etkileyici dövüş sahneleri ve Gotham'ı coşturan çılgın Batmobile'ıyla dikkat çeken bir yapım. Tabii ki tüm bunlar oyunu daha önce oynamamış, Batman: Arkham serisi ile ilk defa tanışanlar için daha katmerli olacaktır. Batman serisine aşina biri için ise Batmobile kullanımının resmen zorunlu olması, hemen her yerde, "Bu bulmacayı Batmobile ile çöz!" şartının koşulması bir süre sonra bıkkınlık yaratıyor. Batman: Arkham Knight'ın yenilenmiş hali pek çok oyunsever için etkileyici gelecek olsa da, serinin hayranlarının hayal kırıklığı da yaşaması ihtimal dahilinde.

Batman: Arkham Knight yazın en başarılı ve en büyük oyunu olacak belki ama yılın en büyük oyunu olma konusu bence şüpheli…
Yorumlar 148
MK Okuru
MK Okuru 22.11.2024 08:25
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 27.02.2022 00:46
Batmobile tank görevleri,rezalet bossları ve gerçek son için yan görevleri yapma zorunluluğu gibi eksilerden ötürü bütün potansiyelini vermesede grafikleri,sağlam oynanışı,detayları,joker sahneleri ve Batmobile'i sürme imkanı sağladığından serinin en iyi ikinci oyunudur Arkham Knight.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 19.05.2020 18:30
bende türkçe yama yüklediğim halde altyazı rusça nasıl düzeltticem acaba
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 28.06.2019 13:14
Batman arkham serisine bu oyun ile girmiş olduğum halde batmobilenin o kadar fazla kullandırılması beni sıktı.
Kalan Karakter: 300 Gönder
tatarmelih
tatarmelih 30.11.2018 20:11
artık bir batman oyununun gerçek yaşayan bir dünyada geçmesini istiyoruz hep ya hapisane hep bir şehir ama devamlı suçlu var içinde oyunda hep bir teredilmişlik var...düşünsenize yaşanan bir dünyada geçen batman oyunu iyi olmazmı?????
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 15.01.2018 02:14
Oyunun çok iyi oyun ama batmobile in saçma görevleri ve kötü boss savaşları büyük eksiği
Kalan Karakter: 300 Gönder