Batman: Arkham Knight

Platformlar PC, PlayStation 4, XBox One
Batman: Arkham Knight
  • Yapımcı - Yayıncı Rocksteady Games - Warner Bros. Interactive Entertainment
  • Çoklu Oyuncu: Yok
  • Oyun Türü: Aksiyon
Merlin Puanı 60
8 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%63
Artılar Dövüş sisteminin önceki oyunlara kıyasla geliştirilmesi ve daha eğlenceli bir hale gelmesi. Açık dünya yapısının tam manası ile oyuna entegre edilmiş olması. Görsel anlamda oldukça doyurucu olması
Eksiler Batmobile'ın gereğinden fazla kullanıma zorlanmış olması. PC platformu oynanamayacak derecede kötü bir optimizasyon ile piyasaya sunulması
Özel İnceleme
Furkan Sakoğlu 23.06.2015 - 16:40
Kara Şövalye, Batmobile'ı ile geri döndü! (PC'de dönemedi)
NOT: Batman: Arkham Knight, yılın oyunu olmaya aday gösterilmiş ve pek çok oyun otoritesi tarafından da tam not almıştı. Merlin'in Kazanı olarak, PC platformunda incelememiş olduğumuz oyunda hatırı sayılır ölçüde optimizasyon sorunları ile karşılaştık. Bu nedenle de oyuna beklenenin altında bir puanı layık gördük.

Yapımcı firma Rocksteady'nin ilerleyen günlerde çıkarması muhtemel bir yama ile PC platformundaki sorunları çözmesi halinde, verdiğimiz puanda gerekli güncelleme yapılacaktır.

Batman: Arkham Knight'ın konsol sürümünü satın alacak olan okuyucularımız ise verilen puana değil, incelemenin oyunla ilgili olan kısımlarına göz gezdirmelerini tavsiye ediyoruz. Oyunun konsol incelemesi ise yarın sitemizde yer alacaktır.


Birçok kişiye göre Batman, süper kahramanlar arasında en çok sevilen kahramandır. Bunun en büyük sebebi ise Batman’in diğer süper kahramanların aksine herhangi bir doğaüstü gücünün olmamasıdır. Kara Şövalye, sahip olduğu tüm gücü eğitiminden ve teknoloji harikası ekipmanlarından alır. İşte bu yüzden Batman belki de en zayıf ama en sevilen “kahraman”dır…

Düşman pataklamayı ne kadar da özlemişiz!
Tabii ki tüm dünyada bu kadar fazla Batman hayranı olunca, buna paralel olarak Batman ile ilgili tüm ürünler, filmler, çizgi romanlar, kitaplar, oyunlar da aynı miktarda hayran kitlesine sahip. Şimdiye kadar birçok farklı Batman oyunu görmüş olsak da, Rocksteady’nin hayatımıza soktuğu Arkham serisi bir kült haline geldi. Bugün de bu serinin son yapımı, Arkham Knight’ı inceleyeceğiz.

Gotham'ı boşaltın! Biraz suçlu pataklayacağım...

Öncelikle Arkham Knight’ın serinin son oyunu olmasını göze alarak ilk incelememiz gereken noktalarına, yani yeniliklere göz atalım. Batman: Arkham Knight’ta hepimizin de kabul edebileceği gibi en çok dikkat çeken yenilik, Kara Şövalye’mizin Batmobile'ı oldu. Seride ilk defa kontrolümüz altına giren Batmobile, Arkham Knight’ın eski oyunlara nazaran daha “açık” olan açık dünyasında emrimize amade, amade ama, biraz fazla amade…

Batmobile ile ilgili eleştirilerimizi sonraya saklayalım ve oyunun genel kısmından ve diğer yeniliklerden bahsedelim. Arkham serisi denince aklımıza ilk gelen güzellik, hiç şüphe yok ki dövüş sisteminin akıcılığı ve eğlencesidir. Arkham Knight’ta önceki oyunlarda zaten oldukça başarılı olan bu sistemi, üzerine ufak eklentiler yaparak daha da geliştirmiş. Özellikle önceki oyunlarda belli bir düşmanı yere serdikten sonra farklı bir rakibe geçiş yaparken oluşan bazı hatalar giderilmiş ve dövüşün akıcılığı çok daha eğlenceli bir hale getirilmiş. Bunu özellikle birden fazla düşmanla karşılaştığınızda siz de fark edeceksiniz. Oyun içerisinde kullanabildiğimiz gadget’ların sayısı da artmış, yeni gelen gadget’lardan en ilginci the Disruptor. Keskin nişancı tüfeği gibi çalışan bu gadget'ımız karşımızdaki silahlı düşmanların, silahlarını dövüşten önce etkisiz hale getirmeye, bu sayede bize zaman kazandırmaya yarıyor. Oyunun ilerleyen kısımlarında bu gadget’ı sık sık kullanacağımızı tahmin etmek zor değil.
Bir diğer yeniliğe gelecek olursak, Arkham Knight’ın açık dünyası aklımıza ilk gelenlerden biri. Birçoğumuz oyunun ikinci oyundan sonra zaten açık dünya bir yapıya sahip olduğunu söyleyebilir ve bu konuda haklıdır. Arkham Knight’ın yapmış olduğu açık dünya vurgusunu önceki oyunlardan ayıran ilk şey, herhangi bir görevi yaptıktan sonra derhal yeni göreve yönlendirmemesi, gitmek veya yapmak istediğiniz görevi seçme imkanını vermesi olarak göze çarpıyor. Batman: Arkham Knight’ın açık dünya vurgusunun birinci nedeni bu, ikinci nedeni ise, ilerleyen kısımlarda bahsedeceğimiz Batmobile…

Evet harita büyük ama o kadar da büyük değil

Hazır açık dünya yapısından bahsetmişken, haritadan ve onun büyüklüğünden bahsetmeden geçmek olmaz. Arkham Knight’ta özgürce dolaşabildiğimiz Gotham, önceki oyunlarda karşımıza çıkan tüm haritalardan daha büyük. Ama bu büyüklük kesinlikle bir GTA V değil, hatta GTA IV’te değil. En popüler ve en çok aşina olduğumuz oyun olduğu için GTA’dan örnek vermek gerekirse, karşımızda Vice City’den biraz daha büyük bir Gotham var. Ama bu bir Batman oyunu içi fazlası ile yeterli seviyede diyebiliriz. Haritanın dağılımı ve detaylarına bakacak olursak. Şimdiye kadar Batman oyunlarında gördüğümüz en detaylı şehir tasarımı bizleri bekliyor. Döndüğünüz her köşede, bir detay, bir gizem saklı olabilir. Yalnız Gotham’ın, önceki oyunlar gibi sivillerden arınmış olduğunu belirtmeliyim, bunun sebebini oyunun başında göreceksiniz.

Batman: Arkham Knight, serinin şimdiye kadar gördüğümüz en kaliteli senaryo yapısını sunuyor
Huyum kurusun, gerek filmlerde gerekse oyunlarda “spoiler” verilmesinden nefret ederim. Özellikle hikayenin ana temeli oluşturduğu oyunlarda, ilk andan son ana kadar oyuncu tarafından keşfedilmesi gerektiğine inandığım için hikaye kısmından hiçbir detay anlatmayacağım. Şunu söyleyebilirim ki, senaryo kalitesi bakımından Batman: Arkham Knight şimdiye kadar gördüğüm en başarılı senaryoya sahip. Bunu hem duygusal, hem kurgu, hem diyaloglar açısından rahatlıkla söyleyebilirim.

Şimdi oyunun en fazla eleştiri alan ve aynı zamanda en büyük yenilik olarak tanıtılan kısmına, yani Batmobile’a gelelim. Duyurulduğundan bu yana, Arkham Knight’ın bizleri en çok heyecanlandıran özelliği, ağır zırhlı ve silahlı Batmobile’ımızdı. Macera boyunca Batmobile’ı istediğimiz zaman kullanabiliyor, A noktasından B noktasına oldukça hızlı bir şekilde ulaşabiliyoruz. Zaten Gotham’ın da Batmobile için çok daha geniş hazırlandığını, sokakların daha ferah bir yapıda olduğunu oyun boyunca görebileceğiz. Batmobile’ımız standart olarak iki farklı modda çalışabiliyor. Bunların biri standart sürüş modu iken, diğeri Battle Mod adı verilen savaş modu. Batmobile’ımız ihtiyaç duyduğumuz anda şekil değiştirebiliyor ve tıpkı bir tank gibi silahlarını emrimize amade edebiliyor. Özellikle manevra kabiliyeti bakımından oldukça büyük artılar içeren Battlemod, oyun içerisinde “çok sık” bir şekilde karşımıza çıkacak olan tankları avlamamız için bizleri bekliyor.

Her şey iyi güzel de kim bu Arkham Knight? İşte asıl mesele bu...
Batmobile sürüş kısmında ise bazı sıkıntılar mevcut. Özellikle manevra açısından oldukça zor bir kullanıma sahip olan aracımız, Gotham gibi bir şehirde sık sık canımızı sıkabiliyor. Oyun boyunca sadece manevra kabiliyeti için Battle Mod’a geçmek isteyebilirsiniz. Ama Batmobile ile ilgili asıl sorun bu değil. Rocksteady yapmış olduğu ve net bir şekilde ciddi emek sarf ettiği Batmobile’ı oyun içerisinde sık sık kullanmamız için bizleri biraz fazla zorlamış gözüküyor. Zaten birçok forumda bununla ilgili eleştiriler yer alırken, benimde bu eleştirilere katıldığımı söylemem gerekli. Oyun içerisinde özellikle tanklar ile uğraştığımız bölümlerde mecburen kullandığımız Batmobile, oyunun başında eğlenceli gelse de, ilerledikçe sıkıcılığı ve monotonluğunu artırıyor. Rocksteady oyunun ilerlemesine göre farklı geliştirmeler ekleyerek bu monotonluğu azaltmaya çalışsa da, ne yazık ki pek başarılı olamamış.
Biraz da teknik detaylardan ve grafiklerden bahsedelim. Batman: Arkham Knight önceki oyunlar gibi Unreal Engine 3 grafik motorunu kullanıyor. Tabii ki bu motor, Rocksteady tarafından Arkham Knight için ciddi anlamda modifiye edilmiş olsa da, PC için ise tersine optimize (!) edilme durumu söz konusu. Oyunun özellikle ışıklandırmalar konusunda gözlerimize şenlik yaşattığını belirtelim. Yansıma efektleri, gölgelendirmeler, çevre etkileşimi muhteşem bir görsellik  yaşatıyor. Şimdiye kadar çıkmış en güzel gözüken Batman olmak ile birlikte, son zamanlarda çıkan birçok yeni nesil oyunla rahatlıkla yarışabilecek bir seviyede Batman: Arkham Knight.

Rocksteady gibi bir stüdyo, Batman: Arkham Knight'ı bu haliyle PC'de nasıl piyasaya sürmüş, anlaşılır gibi değil!
Şimdi zurnanın zırt dediği yere gelelim ve yazının başında belirtmiş olduğum konuyu biraz açalım. Öncelikle şunu belirtmemiz gerekiyor, bir oyun çok iyi olabilir, çok emek harcanmış olabilir, tüm mekanikleri, tüm sistemleri kusursuz bile olabilir. Ama bu oyun, eğer oynanamayacak durumda ise, tüm bu artılarının hiçbir önemi kalmaz. Çünkü üretilme amacı oynanmak olan bir yapım oynanamıyorsa, burada savunulacak bir nokta olamaz. Son yıllarda ne yazık ki bir moda haline gelen, sorunlu biçimde oyunun piyasaya sürülmesi durumu, Batman: Arkham Knight’ın PC sürümünde zirve yapmış gibi gözüküyor. Rocksteady gibi işinin ehli, başarılı bir stüdyo, Batman: Arkham Knight gibi bir oyunu bu hali ile nasıl piyasaya sürmüş, anlaşılır gibi değil.

PC'de optimizasyon faciası "Badman"

Konu ile ilgili detaylara inecek olursak, Batman: Arkham Knight’ı Core i7 işlemcili, Nvidia’nın şu an için en pahalı ve en güçlü kartı olan GTX Titan X’li, 2000MHz’lik 16 GB Ram’li, SSD hard diskli test sistemimizde oynadık. Daha doğrusu oynamaya çalıştık!.. Çalıştık diyorum çünkü oyun bırakın 30 FPS’yi, Titan X gibi bir ekran kartı ile 20 FPS’leri bile gördü. Hele ki, Batmobile kullandığımız zamanlarda, oyun içerisinde yaşanan takılmalar, saç baş yolduracak cinsten. Zaten oyunun “PC” sürümü için Steam sayfasındaki incelemelere bakılırsa, yüksek bütçeli bir oyunda ilk defa gördüğümüz “Çoğunlukla Olumsuz” ibaresi her şeyi anlatıyor. Zira Metacritic’teki kullanıcı puanları 10 üzerinden 2.5 civarlarında geziniyor.

Arabaya sürünme olm! Daha yeni cilalattım.
Aramızda Batman’i çok seven, Arkham oyunlarına hayran olan okuyucularımız olduğuna eminim. Bu okuyucularımız, böyle bir yapıma bu kadar düşük puan verilmesine üzülebilir, şaşırabilir, hatta kızabilir. Ama bir editör olarak ilk görevimiz, kullanıcıya satın aldığı ürünü, satın almadan önce tanıtmaktır. Dolayısıyla bizler, ne isimlere ne de markalara taviz vermemeli, onların gölgesi altında kalmamalıyız.

Bu sitede, cebinde harçlıkları ile bu oyunu satın alacak okuyucularımız mevcut. Eğer bu okuyucularımız bizim vermiş olduğumuz puanı görüp oyunu satın alırsa ve karşılarında oynanamayacak derece optimizasyon sorunları olan bir oyun görürlerse, bu bize yakışmaz. Batman: Arkham Knight’ın PC sürümüne şu an için 60 bile yüksek bir puan. Açıkçası böyle bir firma, böyle bir oyunu geliştirdikten sonra, nasıl bir test aşaması gerçekleştirip, Arkham Knight’ı piyasaya sürmüş aklım almıyor. Bu yüzden PC kullanıcıları okuyucularımız, bu sorunların düzeltildiğine emin olmadan Arkham Knight’tan mesafeli durmalı diyorum.

Umarım Rocksteady en kısa zaman içerisinde bu sorunların üstesinden gelir ve hali hazırda sebep olduğu hayal kırıklığını telafi etmeyi başarabilir. 
Yorumlar 218
MK Okuru
MK Okuru 23.12.2024 23:15
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 13.01.2021 18:08
Oyunu nasıl ücretsiz yüklerim
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 14.07.2016 14:28
beyler oyunun kasma sorunu ekran kartı, işlemci veya ram ile alakalı değil, hard diskle alakalı. oyun mekanik diskler için değil ssd ler için optimize edilmiş. bu yüzden dikkat ederseniz hard disk devamlı zorlanıyor ve çalışıyor.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 25.01.2016 02:29
Nasıl kasıyor millette anlamadım r9 380x 12 gb ram fx 6300 ile fullde 50 fps civarı oynuyorum.
MK Okuru
MK Okuru 10.04.2016 21:59
geçti artık :D
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 16.07.2015 14:52
BATMAN in en itici tarafı insanları işkence ile, sadistçe öldüren, toplu katliamlar yapan kişileri sadece dövmesi, polisinde hapse tıması ve bu adamların sürekli kaçıp aynı pislikleri yapmasıdır.. Suçluları dövüyor ama bazen kurtarıp ölmelerinide engelleyip koruyor gibi sanki..
MK Okuru
MK Okuru 22.11.2015 18:08
Hiç birinizmi batman okumadınız arkadaş Batman derki - eğer suçuları öldürürsem onlardan bir farkım kalmaz ben fark yaratmak istiyoorum kahraman olmak değil- der ve batman kendisi asla kahraman olarak görmez
KcGüney
KcGüney 3.11.2015 12:03
Kardeşim bu kadar derin olma gotham diye bir şehir batman diye bir kahraman yok sıkma canını :)
MY085
MY085 28.07.2015 17:42
yenilmezberk, yanılıyorsun dostum. Arkham Origins'te Joker apartmandan düşüyordu ve Batman onu kurtardı. Ayrıca Arkham Asylum'da bir suçlu Joker toksininin etkisindeydi ve Batman aynen şunu dedi: Acele etmeliyim yoksa adam ölecek.
yenilmezberk
yenilmezberk 20.07.2015 17:05
oyun bu abartma ve ben bir batman oyuncusu olarak hiç bir kez suçluyu kurttarıp ölmelerini engellemesini görmedim
Kalan Karakter: 300 Gönder
KcGüney
KcGüney 3.11.2015 12:00
Hala oyunu pc de oynayanlar mı var yormayın ekran kartı ve işlemcilerinizi ram o bu değiştirme yükseltmeye harcadığınız parayı biriktirin alın ps4 sizede yazık şu torrent sitelerinde geçen zamana
Kalan Karakter: 300 Gönder