Apple Arcade, 19 Eylül itibari ile ülkemiz de dahil olmak üzere 150'den fazla ülkede çıktı. Biz de bu videomuzda iOS 13 güncellemesi ile gelen Apple Arcade oyunlarına ve sistemin nasıl işlediğine göz atıyoruz.
Apple Arcade oyunlarına geçmeden önce sistemin biraz işleyişinden bahsedelim. Apple Arcade, Apple Store içerisine konumlandırılmış. Uygulamayı açtığınızda alt kısımda Arcade sekmesini görüyorsunuz. Buraya girdiğinizde ise Apple Arcade sistemine özel olan oyunların şık bir şekilde sıralandığını görüyoruz. Burada öne çıkan oyunlardan tutun da sisteme özel oyunları kategoriler halinde bulma gibi opsiyonlara da yer verilmiş.
Açıkçası işin içerisine döviz kuru girince fiyatın ilk etapta pahalı geldiğini söyleyebiliriz. Fakat bazı avantajları ve mobil oyunlar göz önüne alındığında bir nevi bu durumu makul görebiliyorsunuz. Öncelikle sistemin en büyük avantajı aile üyeliğine sahip olması. Yani beş farklı kişi aile üyeliği sayesinde bu sisteme abone olarak bütün oyunları bedava olarak oynayabiliyorsunuz. Bir diğer etken ise mobil oyun fiyatları. Artık kaliteli diyebileceğimiz bütün mobil oyunların hatırı sayılır bir fiyata sahip olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin şu an telefonumda yüklü olan Tropico Mobil sürümü 79.99 TL'den, Gardens Between ise 34.99 TL'den satılıyor. Bu fiyatları ve aile paylaşımını göz önüne aldığımızda oyun için mobil platformu tercih eden kullanıcılara, Apple Arcade fiyatının avantajlı olduğunu da söyleyebiliriz.
Sistemin en güzel yönlerinden birisi offline olarak oynanabilmesi ve yalın oyun keyfi sunuyor olması. Yani oynadığınız oyunlarda herhangi bir reklam, satın alma butonu ya da kesinti yaşamıyorsunuz. Bu arada Apple henüz kontrolcü konusunda bir açıklama yapmış değil. Fakat iOS cihazlarına uyumlu olan Dualshock 4 gibi birçok kontrolcüyü bu sistem üzerinde de kullanabiliyorsunuz.
Gelelim sistemde yer alan oyunlara. Apple sistemin çıkışına özel olarak yelpazeyi biraz geniş tutmuş diyebiliriz. yani platform oyunlarından tutun da spor oyunlarına ya da fantastik temalarla bezeli oyunlara kadar farklı türde oyunlar görmek mümkün. Aynı zamanda bir internet geyiği de olan Hot Lava, Frogger ya da güzel bir kaykay oyunu olan Skate City gibi anlık oynayabileceğiniz yapımlar dışında çok daha fazla zaman isteyen iddialı oyunları da sistem içerisinde görebiliyoruz.
Oynadığım oyunlar arasında Oceanhorn 2, Sasquach ya da Rayman Mini gibi favorilerim olduğunu da belirtmem gerekiyor. Oceanhorn 2 grafikleri dışında oynanış elementleriyle de dikkat çeken bir oyun. Görsel anlamda Zelda serisini de andıran yapım 15 saati aşkın süresiyle de ön plana çıkıyor. Rayman Mini ise alıştığımız Rayman oynanışına sahip. Tıpkı daha önce mobil platformlara çıkan sürümünde olduğu gibi yine eğlenceli bir yapısı var. Bu sefer çok daha minik bir dünyada bulunduğumuz oyun, muhtemelen Arcade sisteminin de en iyi platform oyunlarından biri olmaya aday diyebiliriz.
Capcom imzasını taşıyan Shinsekai ise son derece dikkat gerektiren bir oyun. Platform öğeleri su altı dünyası ile birleşince açıkçası oynaması ve ileremesi zor bir oyun olduğunu söyleyebilirim. Sistemdeki favori oyunum Sasquatch oldu. Kemal Sunal'ın oynadığı Hanzo karakterine benzetebileceğimiz bir karakteri yönettiğimiz oyunun dünyası olabildiğince geniş tutulmuş. Mini görevler, serbest dolaşım ve kendi içerisinde sahip olduğu farklı dinamikler ile keyifli bir oyun olduğunu söyleyebilirim.
Tabi saydığım tüm bu oyunlar dışında sistemde ilk etapta 50'den fazla oyuna yer verildiğini görüyoruz. İlk ay zaten bedava olduğu için Apple Arcade sistemini denemenizde fayda var. beğenmeniz ya da mobil oyunlarla çok vakit geçiriyorsanız Aile paylaşımı ile sistem üyeliğinizi devam ettirmeniz çok daha avantajlı olacaktır.