Geçtiğimiz hafta Los Angeles'ta düzenlenen bir etkinlikte AMD, Zen 5 CPU mimarisi ile getirdiği tüm değişiklikleri daha ayrıntılı olarak anlattı. Çip devi kısa bir süre için RDNA 3.5'teki yenilikleri de açıkladı - mevcut grafik işlemci tasarımına "cıvatalanmış" bir "kısmi iyileştirme". Kısacası, her şey mobil oyun performansını artırmakla ilgili.
Güncellenmiş tasarım, AMD'nin baş teknoloji sorumlusu Mark Papermaster tarafından tanıtıldı. Papermaster, değişikliklerin, AMD'nin grafik teknolojisini Exynos akıllı telefon ve tablet işlemci serisi için lisanslayan Samsung ile işbirliğinin bir sonucu olduğunu belirterek sözlerine başladı.
Görsel: AMD
RDNA 3.5, AMD'nin GPU'larının düşük güç, düşük gölgelendirici sayısı yapılandırmalarında kullanıldığında karşılaştığı bazı performans darboğazlarını iyileştirmek için var. Bu iyileştirmeler, özellikle dizüstü bilgisayarlarda ve el tipi oyun bilgisayarlarında kullanılan mobil APU'larındaki entegre Radeon GPU'larını hedefliyor. Örneğin, bir Radeon RX 6400 54 W'a kadar güç kullanabilirken, Asus ROG Ally'deki GPU'nun %80 daha az güç tüketmesi gerekiyor.
Papermaster'ın belirttiği en büyük iyileştirmelerden biri, her CU'nun doku örnekleme kapasitesini iki katına çıkarmak oldu. RDNA 3.5'te her CU, dört yerine sekiz doku birimi barındırıyor. Bu, mobil GPU'ların daha düşük çekirdek saatlerini telafi ederek saat döngüsü başına iki kat daha fazla texel almasını sağlıyor.
AMD'nin sunum slaytlarında bu iki katına çıkarmanın yalnızca "en yaygın doku örnekleme işlemlerinin bir alt kümesi" için olduğu belirtiliyor. Bu, bellek yönetimi iyileştirmeleri ve vektör ağırlıklı işlemler gibi diğer performans artırıcı özelliklerle destekleniyor. Örneğin, vektör kayıt dosyalarından çoklu veri okumaları yapmayı içeren işlemler de RDNA 3.5'te iyileştirilmiş durumda.
RDNA 3.5 ayrıca daha iyi bellek sıkıştırma algoritmalarına sahip ve iGPU'nun bellek denetleyicisi, taşınabilir oyun bilgisayarları ve dizüstü bilgisayarlar için optimize edilmiştir. Özetlemek gerekirse, AMD, RDNA 3.5 ile mobil cihazlarda aynı ya da daha az enerjiyle daha fazla performans sağlamayı hedefliyor.