1/2

Alexander

Merlinin Kazanı 3.06.2010 - 12:31
Dünya'yı dize getiren İskender'in macerasını birlikte yaşayalım.
Platformlar PC
Alexander
Merlin Puanı 70
Artılar Grafikler gayet başarılı. Kontroller kolay. Filmden videolar mevcut.
Eksiler Oyun dünyasında kattığı bir yenilik yok. Savaşlar gerçekçi değil. Filme sırtını yaslamış bir oyundan öteye gitmiyor.

Sinema sektörü ve bilgisayar oyunları arasındaki paralellik son sürat devam ediyor. Bir filmin sadece gişe gelirinden değil; dvd, cd, video kaset ya da orijinal soundtracklerini satarak da para kazanmayı başaran yapımcılar, artık oyun sektörüne de el attılar. Üstelik film gösterime girmeden en az bir oyunun piyasada bulunmasını farz kıldılar. Bunun son örneği de 26 Kasım’da gösterime girecek olan “Alexander the Great” (Büyük İskender) filminin senaryosundan nasibini almış, Alexander oyunu oldu. Aslında bu dönemde film ile birlikte 3 adet aynı hikayeyi benimseyen oyun piyasaya çıkıyor. Fakat sadece Ubisoft’un dağıtımını üstlendiği “Alexander”, isim haklarına sahip. Haliyle aralarındaki en iddialıları da bu oyun oluyor.

Dünyayı sallayan adam; İskender…

Milattan önce 356… Makedonya’nın başşehri Pella’da doğan bir bebek, yakında medeni dünya’nın kokulu rüyası olacağının ilk çığlıklarını atıyor. Daha 12 yaşındayken savaş için eğitim gören ve 20 yaşında iken tahta geçen genç imparator, öncelikle Yunan şehirlerini daha sonra Anadolu boylarını İranlılar’ın zulmünden kurtarıyor. Kısa ömrü içerisinde sayısız muharebelerden alnı ak çıkan İskender, sınırlarını Mısır’a kadar ilerletip deyim yerinde ise; “Dünya’yı titretiyor”. Oliver Stone gibi usta bir yönetmen tarafından film olarak hazırlanan bu destansı hikayeye kısa bir süre içinde şahit olacağız. Senaryosunu ve kahramanlarının seslendirmelerini aktörlerlerden alan oyun ile bu savaş destanını önce PC’lerimizde yaşıyoruz.

Savaşlar, işgaller ve kahramanlıklar içeren bu kısa yaşam; bilgisayar oyunu olarak hazırlanınca, kaçınılmaz olarak gerçek zamanlı strateji (RTS) kimliği kazanıyor. Yıllarca alışık olduğumuz RTS yapısını ne eksik ne de fazla yansıtan Alexander, eklenen güzel grafik efektleri ve filmden alınmış videolarla biraz daha “sevilebilir” hal kazanıyor. Genel olarak baktığımızda; yıllardır alışık olduğumuz 2 boyutlu RTS oyun sistemini sonuna kadar kullanan Alexander, tüm askeri birimleri 3 boyutlu tasarlayıp, sis, toprak ve benzeri efektler ile süslemekten daha ileri gidemiyor. Orijinal filmin etinden, sütünden, hatta posasından bile yaralanan oyun, daha fazla görev içermek adına senaryoyu allak bullak edip, araya giren çeşitli konuşmalarla konu bütünlüğünü sağlamaya çalışmış.

Üretim planlaması

Alexander’ın oynanış açısından pek fazla açıklanacak noktası yok. Hayatınız boyunca bir kez olsun RTS oynamışsanız kolayca anlayabileceğiniz tarzda kontrol sistemi sunuluyor. Askeri birimler, siviller ve kahramanlardan oluşan birlikler mevcut. Yine her RTS’de olduğu gibi burada da sivil insanlar çevredeki kaynakları topluyor, binalar yapıyorlar. Kaynaklarımız ise; yiyecek, odun, taş, mermer ve altından oluşuyor. Genelde her birini toplamak için ilgili yere bina kurmak gerekiyor. Örneğin, altın toplamak için sarı taşlarla gösterilen bölgelere altın madeni kurmak gerekiyor. Odunları ise; tıpkı Age of Empires serilerinde olduğu gibi, ağaç gördüğümüz her noktada toplayıp ana binamıza taşıyabiliyoruz. İşin kaynak toplama kısmı son derece basit. Üstelik ekranın yukarısında kaynak miktarımızı gösteren sütunda; kaçar insanın o iş için çalıştığı da parantez içinde gösteriliyor. Kesinlikle kullanışlı bir ayrıntı.

Asker üretimi ve savaş kısmına gelince. Asker üretmek yine alışık olduğumuz RTS mantığını izliyor. Barrack, Stable gibi binalar yapıyor ve her binanın kendine ait olan birimini üretiyoruz. Birim üretmek ise farklı bir yöntem izliyor. Örneğin Barracks’a girip bir askeri üretmek için tıkladığımızda paramız ve kaynaklarımız el verdiği ölçüde binadan hiç durmadan asker çıkıyor. Ta ki biz tekrar binaya gelip adam üretme tuşuna sağ tuşla tıklayıp iptal edene kadar. Diyelim ki; 10 adet kılıçlı birime ihtiyacınız var. Binanızda asker üretimi tuşuna bastınız ve askerler bir bir çıkmaya başladı. Haritanın diğer ucundaki savaşla ilgilenirken, çıkan askerleri durdurmayı unutursanız; barracks’a geri döndüğünüzde, binanın önünde 50-60 adet askerin çıkmış olduğuna şahit olabilirsiniz. Çok fazla asker üretmeye ihtiyaç duyanlar için güzel bir durum olabilir ancak en güçsüz biriminizden gereksiz yere fazlasıyla üretirseniz sizin için çok da iyi olamayacağı aşikâr. Zira oyunda, toplam asker sayımızı kısıtlayan ev miktarı mevcut.