NBA 2K21 inceleme

Ahmet Özçilingir 14.09.2020 - 16:12
NBA 2K21 inceleme içeriğimizde oyunun PS4 versiyonuna bakıyor ve bir önceki sürümden ne kadar farklı olduğuna değinmeye çalışıyoruz.
Platformlar PC, PlayStation 4, PlayStation 5, XBox One, Xbox Series X
NBA 2K21 inceleme
  • Yapımcı - Yayıncı 2K Sports - 2K Games
  • Çoklu Oyuncu: Var
  • Oyun Türü: Spor
Merlin Puanı 74
10 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%66
Artılar + Grafikler ve detaylar
+ Gaza getiren müzik albümü
+ Yeni şut barı
+ Online maçlar hala keyifli
Eksiler - Yenilik olmaması
- Kronik sorunların tekrar etmesi
- Online maçlarda şut sokmak hala çok zor

NBA 2K21 inceleme ile karşınızdayız. EA Sports’un NBA Live serisinden bir kere daha umudu kesmesinin ardından NBA 2K serisi basketbol oyunlarında  tekel haline geldi. Bu durumun getirdiği avantajı sonuna kadar kullanan 2K, bu yıl mevcut nesle odaklanmak yerine gözünü yeni nesile dikmiş olacak ki, NBA 2K21 ile NBA 2K20 arasındaki 7 farkı bulmak neredeyse imkansız hale gelmiş.

NBA 2K21 PS4 sürümünü inceledik

NBA 2K21’i ilk açtığımda karşıma çıkan menü beni nasıl bir oyunun beklediği konusunda ilk sinyalleri veriyordu. NBA 2K21’in menüsü daha önce yayınlanan 2K serisi basketbol oyunlarına kıyasla oldukça sade tasarımıyla dikkat çekiyor. Menü o kadar sade ki adeta mahallenin damacana su satan esnafının bu işlerden anlayan bir akrabasına yaptırdığı web sitesi tasarımı ilham alınarak oluşturulmuş gibi. Şaka bir yana Blazzers’ın yıldız ismi Damian Lillard görselleriyle süslenen bu sade tasarımın, istediğiniz içeriğe hızlıca ulaşmak konusunda oldukça iyi bir iş çıkardığı da bir gerçek.

NBA 2K21 inceleme

NBA 2K21 inceleme için ilk olarak oyunun modlarından bahsedelim.  Her yıl olduğu gibi, MY Team MY Career, MyLeague ana oyun modları NBA 2K21’de sizleri bekliyor. Çevrim içi ya da bilgisayara karşı maç yapabileceğiniz ikiye iki,üçe üç sokak basketbolu modları Blacktop ve kadın basketbolu ligi WNBA de Play Now menüsü altında ulaşabileceğiniz oyun modları arasında yer alıyor. Menü tasarımında çok özenli ve yenilikçi bir iş ortaya koymayan 2K acaba oynanış dinamiklerinde de bu özensiz tavrını sürdürmüş mü? diyerek hızlıca bir maç yapmaya karar verdim. All Star Chicago Bulls’a karşı All Star Los Angeles Lakers’ı alarak başladığım ilk maçım şüphelerimi ne yazık ki haklı çıkardı. Maça giriş seremonileri, oyuncuların ısınma hareketleri, taraftar tasarımları hatta sunucuların konuşmaları dahi geçen seneki oyunla bire bir aynı. Tabii oyuncu yüz tasarımlarının grafik ve ses efektlerinin de NBA 2K21 ile aynı olduğundan söz etmeme gerek yok sanırım. Yine de bir umut oynanışta bazı değişiklikler vardır diyerek hava atışıyla birlikte ilk mücadeleme başladım. 

NBA 2K21’de dikkat çeken ilk yenilik şut barında karşımıza çıkıyor. Her yıl hem tasarım olarak hem de konum olarak (el hizası, ayak altı gibi) değişikliğe uğrayan şut barında tasarımsal olarak bir değişikliğe gidilmiş. Şut metresinin üzerine yerleştirilen hareketli bir çentik ile artık kusursuz şutu atmanız için durdurmanız gereken aralığı çok daha rahat belirleyebiliyosunuz. Özellikle geçtiğimiz yıl yapılan değişiklikle şut barında meydana gelen (oldukça tutarsız çalışan) bir türlü şut zamanlamasını doğru ayarlayamamanıza neden olan tasarım sorunu böylece düzeltilmiş. Bu yeni tasarım -çentik ayrıntısı- sayesinde çok daha rahat bir şekilde doğru zamanlamalı şutlar gönderebiliyorsunuz. Her ne kadar kendi halinize yapay zekaya karşı yaptığınız maçlarda bu durum size avantaj sağlasa da, sizin gibi bu yenilikten faydalanan binlerce NBA 2K21 oyuncu da olacaktır. Multiplayer maçlarda herkesin MJ moduna girmesi işten bile değil!

NBA 2K21 inceleme

NBA 2K21 inceleme için oynanış mekaniklerindeki tek yeniliğin şut barındaki tasarım değişikliği olduğunu söylesek çok yanlış bir değerlendirme yapmış olmayız. Ne turnike animasyonlarında, ne smaç animasyonlarında, dribbling, savunma duruşları top çalma, ribaund alma gibi temel animasyonlarda göze çarpan herhangi bir değişiklik yok. Bu durum da genel oynanış hissiyatı olarak bir sene önceki oyundan farklı bir oyun oynadığınız hissine kapılmamanıza neden oluyor. Bazı yıllar olumlu bazı yıllar olumsuz sonuçlar doğuran oynanış mekaniği değişiklikleri bu yıl hiç karşımıza çıkmıyor. 

NBA 2K20 ile NBA 2K21 arasındaki dramatik benzerlik serinin en çok oynanan oyun modu MY Career modunda da karşımıza çıkmaya devam ediyor. Bir basketbolcunun doğuşuna şahit olduğumuz My Career modundaki en büyük değişiklik “hikaye” kısmında yaşanıyor. Takma adı "Junior" olan karakterimiz, çok sevilen bir basketbolcunun oğludur. Babasının gölgesinde yaşayan Junior beklentileri karşılamak için büyük bir mücadele içine girer. Michael K. Williams (The Wire), Djimon Hounsou (Captain Marvel, Blood Diamond) ve Jesse Williams (Grey's Anatomy) Juniro’un yolculuğunda bize eşlik eden ünlü aktörler. Ayrıca NBA yıldızları Damien Lillard ve Zion Williamson'n da kendi karakterlerini seslendiriyorlar. Hikaye, Junior'ın liseden üniversiteye ve NBA'e olan yolculuğunu takip ederek bizi gerçek bir basketbolcu gibi hissetirmeye çalışıyor. Ancak bu hikaye modunun seriye abone olan oyuncular için çok da bir şey ifade etmediğini ve X’e basılıp geçilen bir klişeler yumağı olduğunu da belirtmeden geçemeyeceğim.

NBA 2K21 inceleme

Hatta lise ve yaz kampı maçları öyle çok, maç süreleri öyle uzun ki bir an önce kendinizi Mahalle moduna atmak için bu sabır testi gibi maçları oynamak, ufak bir çin işkencesine dönüşüyor. Karakter gelişim ekranı, rozet sistemi, My Career menüsü, hatta NBA’e e ulaşana kadar oynadığınız maç sıralaması dahi önceki oyun ile birebir aynı. Sadece hikaye moduna eklenen ufak bir değişiklikten bahsetmeden geçmedne olmaz.

Hikaye’de ilerlerken zaman zaman bazı kritik anlarda seçim yapmamız gerekiyor. Bu da hem hikaye ilerleyişinde ufak değişikliklere, hem de daha fazla oyun içi para (VC) kazanmamıza ya da kaybetmemize neden olabiliyor. Hikaye’nin finalindeki seçim ise daha çok paragöz bir insan olup olmadığınızı anlamanız için hikayeye yerleştirilmiş gibi. Finalde ilginç bir seçim sizi bekliyor!

NBA 2K21 inceleme

Sınıflar içinden istediğimiz rozetleri yetenek puanı harcayarak kendimiz seçtiğimiz, maç içinde yaptığımız hareketlere göre, ilgili rozetin bulunduğu sınıfın seviyesinin dolduğu, her seviye dolduğunda bir yetenek puanı daha kazandığımız, kazandığımız yetenek puanını da istediğimiz rozetin seviyesini yükseltmek için kullandığımız yeni karakter gelişim sistemi birebir korunmuş. Hatta rozet özelliklerine dahi hiç dokunulmamış. Her yıl değişen rozet özelliklerinde bu yıl hiçbir değişiklik yapılmamış. 

NBA 2K19 ile NBA 2K20 arasındaki en büyük fark yeni yetenek sistemi ve karakter yaratma seçenekleriydi. NBA 2K20’de yer alan karakter yaratma ekranı, yetenek sistemi olduğu gibi NBA 2K21’e aktarılmış. İki oyun hatta bu üç oyun arasındaki farkı varın siz düşünün. Sanıyorum üç oyun arasındaki en büyük farklardan birisi oyunun soundtracklerinde karşımıza çıkıyor. NBA 2K21 soundtrack’i yine gaza getirici moda sokucu ve basketbol sevgilisi aşılayıcı türden oldukça iyi şarkılardan oluşuyor. 

NBA 2K21 inceleme

Playstation 4 tarafında olmasa da özellikle PC tarafında oyuncular buglardan ve bağlantı sorunlarından oldukça şikayetçi. PS4’te deneyim ettiğim oyunda bug sorunlarına rastlamadım. Ancak bağlantı konusunda yine herhangi bir geliştirmenin olmadığını ve lag sorunlarının hala devam ettiğini söyleyebilirim. Grafik olarak bir yenilik bulunmadığı için üzerinde durmak istemiyorum. Mevcut neslin en iyi görünen oyunlarından olma ünvanını hala elinde bulunduruyor NBA 2K serisi. Yeni nesilde gerçekleşecek sıçramayı görmek için şimdiden sabırsızlanıyorum. 

NBA 2K21 inceleme içeriğimizde sona geldik. Oynanış mekaniklerinin farklı hissettirdiği, menü tasarımlarıyla, içeriği ile, oyun modları ve hatalarıyla meşhur spider-man meme’ine gönderme yaparcasına NBA 2K20’nin ikizi denebilecek bir oyun var karşımızda. Daha çok kadro güncellemesi gibi duran oyun geliştirici ekibin tüm eforunu yeni nesil oyun için harcadığını, yenilikleri yeni nesil konsollara çıkacak NBA 2K21 oyunu için sakladığını düşündürtüyor. Eğer yeni nesile geçiş yapmak ve MyCareer ilerlemenizi yeni nesil NBA 2K21’e aktarmak istiyorsanız şimdiden NBA 2K21 almak doğru tercih olabilir. Ancak yeni nesil ile ilgilenmiyorsanız NBA 2K20 oynamaya devam etmek mantıklı seçim olacaktır. 

Yorumlar 12
MK Okuru
MK Okuru 22.12.2024 20:21
Kalan Karakter: 300 Gönder
Naru61
Naru61 16.09.2020 13:58
Nba 2018 en son aldigim oyundu bu nba21 alacaktim ama yine husran oldu sanirim
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 15.09.2020 03:09
Eski oyundan çok fark beklemek saçma zaten. Adamlar yapmış zaten kardeşim + olarak eski oyundan nasıl bir fark bekliyorsunuz. Zaten gerçekçi ve iyi olan bir 2k20 var üzerine bu nesilde ne ekleyebilirler ki. Benim istediğim 2 şey var hikaye moduna türkçe altyazı. Milli takımlar ve avrupa kulüpleri...
MK Okuru
MK Okuru 15.09.2020 22:11
Çünkü yeni oyun kardeş :) Ben ilk defa nba alıcam benim için yeni oyun. Farzı misal 2015ten beri sadece kadro güncellemesi yapılsaydı, almazdım. Çünkü eski oyun olurdu... 2020'sine sahipsen almazsın 21'i... gerek yoktur. Ama elinde hiç nba olmayan için yeni bir oyun kendisi...
MK Okuru
MK Okuru 15.09.2020 14:19
E o zaman yeni oyun diye kakalamayacak kimseye. Kadroları güncelleyecek Pes gibi.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 15.09.2020 09:41
Hem önceki oyunla bir fark yok deyip hem de grafikleri artılamak? Bir önceki oyunla aynı oyunu çıkaranlara ceza olarak daha da düşük puan vermek gerekir.
MK Okuru
MK Okuru 15.09.2020 17:37
Farki neden bir tek grafik olarak düşündün peki? Sizin için oyunda fark olması grafiksel açıdan iyileşmesi mi sadece?
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 15.09.2020 12:00
Oyunun masaüstü adını deiştirip 419 tl ye koymuşlar.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 14.09.2020 18:48
19-20-21 neredeyse hepsi aynı oyunlar. Para vermeye değmez.
MK Okuru
MK Okuru 15.09.2020 10:29
Bencede
Kalan Karakter: 300 Gönder
NBA 2K21 inceleme
İlginizi Çekebilir