Minecraft Legends inceleme

Selin Yoko 23.04.2023 - 13:45
Minecraft Legends inceleme içeriğimizde serinin yeni ve farklı bir türe sahip bu oyununa yakından bakıyoruz.
Platformlar Nintendo Switch, PC, PlayStation 4, PlayStation 5, XBox One, Xbox Series X
Minecraft Legends
  • Yapımcı - Yayıncı Black Bird Interactive - Microsoft Game Studios
  • Çoklu Oyuncu: Var
  • Oyun Türü: Aksiyon,Strateji
  • Sistem Gereksinimleri
Merlin Puanı 60
Artılar + Sinematikler
+ Üs savunması keyifli
+ Keşif için çeşitli bir dünya
Eksiler - Tek başına sıkıcı
- Kuşatmalar tekrara düşüyor
- Yapay zeka sorunları
- Sınırlı strateji

Geçtiğimiz günlerde çıkan yapım elimize ulaştı ve bekletmeden Minecraft Legends inceleme içeriğimizi hazırladık. Bu yazımızda oyunun tüm detaylarına bakacağız.

Mojang Studios tarafından geliştirilen Minecraft çıkalı on yılı aşkın bir süre geçti. Hayatta kalmak için kaynak toplanan, kaynaklardan yeni eşyalar üretilen, çeşitli düşmanlarla savaşılan bir sandbox olmasıyla tanıdık biz onu, en çokta bloklardan oluşan tasarımıyla.

Yine türü gereği açık dünyasında dolanırken inşa yeteneğimizi ve keşif ruhumuzu da öne çıkardı ve bu süreçte 238 milyondan fazla satarak oyun tarihinin en çok satan oyunu olmayı başardı. Zindan tarama (İng. Dungeon crawler) türündeki Steam'e eklenen Minecraft Dungeons çıkışından sonra şimdi ise yine farklı bir tür ile karşımızda. 

Minecraft Legends inceleme / PC

Minecraft Legends inceleme

Minecraft Legends İnceleme

Yeni Minecraft oyunu

Oyunun türü aksiyon ve gerçek zamanlı strateji olarak tanımlanıyor. Ancak baştan söylemeliyim ki eğer canınız fena halde gerçek zamanlı strateji çekiyorsa bu oyunda pek aradığınızı bulamayabilirsiniz. Yani bir Age of Empires, Red Alert beklemeyin demeye çalışıyorum. Strateji tarafı var ancak daha sığ. Hatta daha çok aksiyon tarafı yoğun denilebilir.

Oyunda bir senaryo modu, bir de arkadaşlarınızla beraber oynayabileceğiniz bir savaş modu mevcut. Tek kişi ya da dilerseniz dört kişiye kadar çoklu oyuncu ile birlikte senaryo modunu oynayabilirsiniz. Tek kişi olarak senaryo modunda sıkıldığımı söylemeliyim.

Arkadaşlarla işbirlikçi olarak oynayınca “Sen kaynak topla. Ben ‘base’i güçlendireyim. Öteki golem ordusu toplayıp piglinleri tokatlasın” derken nispeten daha keyifli bir hal aldı benim için. Savaş modunda ise arkadaşlarınızla yapay zekaya karşı oynayabildiğiniz gibi dörder kişilik iki takım olarak birbirinize karşı da mücadele verebiliyorsunuz.  

Minecraft Legends İnceleme

Minecraft Legends İnceleme

Hikaye

Minecraft Legends’ın hikayesi, Overworld'deki bir portalden piglinlerin çıkması ve dünyayı istila etmesiyle başlıyor. Bu istila sırasında, kahraman -yani siz- Overworld'ü kurtarmalısınız. Yalnız da değilsiniz. Müttefikleriniz olan zombiler, iskeletler ve creeper'lar gibi moblar da sizinle. Hatta golem’lerden oluşan mob ordularınız bile var. Şuna da değinelim: Hikayedeki bu olaylara paralel evren gibi bakabilirsiniz. Yoksa Minecraft’ta zombilerin bizimle ne işi olur? 

Basit bir kurguya sahip olmasına rağmen mizahi yönü yüksek sinematikleriyle eğlenceli bir hikaye anlatımı var. Hatta oynarken bana “Bundan da bir animasyon filmi yapsalar hiç fena olmazmış” dedirtti. Ayrıca ara sahnelerdeki görsel efektler de, oyun içi grafikleriyle öne çıkmayan Minecraft’ı şaşırtıcı bir şekilde atmosferik göstermiş. 

Oynanış

Minecraft Legends İnceleme

Minecraft Legends İnceleme

Oynanışı klasik Minecraft ögelerini de taşıyan kolay bir mantığa sahip. Kaynak topluyoruz ve ardından bu kaynakları hem köylerimizi korumak hem de düşman üslerini yok etmek için kullanıyoruz. Temel mantığı böyle diyebiliriz. Senaryo modu dışında arkadaşlarınıza meydan okuduğunuzda da aynı şekilde yapmanız gereken şey üssünüzü koruyup rakibin üssünü yok etmek. 

Senaryo modunda; hikayeli, meşhur, efsane, efsanevi olmak üzere oyunda dört farklı zorluk seviyesi var. Zorlaştırdıkça kaynaklar kıtlaşıyor, piglin üssüleri artıyor ve size yapılan piglin saldırıları ise sıklaşıyor.

Kaynak Yönetimi

Rakibin üssünü, topladığımız kaynaklarla mob ordusu kurup yok edebiliyoruz. Ayrıca saldırı ve savunma inşa edebilmemiz için de kaynaklara ihtiyacımız var.  Köylerimizdeki sandıklardan günlük kaynak ihtiyacımızı karşılamak mümkün. Elmas gibi daha nadir kaynaklar için ise harita bize rehberlik ediyor ve bulunduğu biyomu bulmamıza olanak sağlıyor. 

Minecraft Legends Kaynak Yönetimi

Minecraft Legends İnceleme

Oyuna başladıktan sonra Önsezi, Eylem ve Bilgi isimli rehberlerimiz bize yardımcı oluyor. Görünmeyen bir rehber kullanmak yerine, hikayeye dahil olan üç farklı karakter yaratmaları hoşuma giden bir detay oldu. Diğer hoşuma giden şey ise kendi isimleriyle uyumlu olarak oyuncuya yardımcı olmalarıydı. Örneğin, Eylem daha fazla düşmanın yaklaştığını bildirirken, Önsezi ileride olabilecek bir köy saldırısını önceden tahmin edebilir.  

Oyun üçüncü şahıs bakış açısına kenetli. Siz bir kahraman olarak elinizde bayrağınızla golem’leri yönlendiriyorsunuz. Fakat düşman birimlerine kılıcınızla hasar verme gibi bir şansınız yok. İşte ordunuz tam bu noktada işe yarıyor. Hem de golem’lerin menzilli, yakın hasar veren, destekçi gibi çeşitleri var.

Golem golem, sensiz ben nere gidem? 

Oyunun genel olarak yapay zekası pek iyi değil. Golem ordusuyla ilgili en çok dert yandığım konu buydu. Örneğin ben düşman üssüne erişmek için bir rampa inşa ettim. Bir bakıyorum golem ordum peşimde yok. “Dur şunları bulayım” diye gezinirken bir bakıyorum rampadan aşağı düşmüş orada bekliyorlar. Kendi ordumuz böyleyken düşman ordusu da resmen hedefi bulamıyor. Mesela köyümüze yapılan saldırılarda çeşme odaklı hareket etmek yerine alakasız yerlerdeki duvarları kırabiliyorlar. 

Minecraft Legends Golem

Minecraft Legends İnceleme

Rakip üslerine saldırırken bir süre sonra aynı şeyi oynadığınızı hissediyorsunuz. Ben genelde üssün yakınına redstone fırlatıcı ve çevresine ok kuleleri kurup oradan saldırdım. Tabi öyle bir ayarlamışlar ki ortadaki portala, dürbünle izleme yeri ile yüksek menzil ekleseniz bile, redstone fırlatıcıyı denk getiremiyorsunuz. Savunmayı ağaçların üstüne yerleştirirseniz piglinler gelemiyor, o esnada savunma kulelerini vurabiliyorsunuz.

Burada can sıkıcı olan şey portalı yok etmek zorunda olduğunuz için defalarca kez portal yok olana kadar üsse ordunuzla git gel yapmanız gerekiyor. Buna karşın bir artı olarak, düşman üslerine zamanında müdahale etmezseniz kendilerini yükseltip geliştirebiliyorlar. 

Oyunda tabya sürüsü, av sürüsü, spor sürüsü gibi farklı karakteristik özelliklere sahip üsler var. Hatta senaryo modu ilerledikçe ona göre “boss” diyebileceğimiz düzeyde bu sürülerin yüksek hasar veren liderleri de ortaya çıkıyor. Ancak üs saldırıları genel anlamda kendini çok tekrar ettiği için düşman çeşitliliğinin olması tek başına oynanışı göğüslemiyor.

Minecraft Legends Oynanış

Minecraft Legends İnceleme

Gece gündüz döngüsü

Minecraft Legends’ta gece ve gündüz döngüsü de bulunuyor. Geceleri dünya daha tehlikeli olup köylerimiz ve müttefiklerimiz saldırıya uğrayabiliyor. Haritadan bir sonraki saldırının nereye yapılacağını öğrenip ona göre önlem alabiliyoruz. Gece saldırdıklarında da belli bir süre direnmemiz lazım.

Oyun ilerledikçe bu direnme süresi de artıyor. Üssü savunmanın giderek zorlaşması oyunu daha keyifli yapmış, en azından üs saldırılarına nazaran. Tabi siz de bu sürede boş durmayıp kader kuyusuna iyileştirmeler yapıp ordunuzu büyütüyor, yeni savunma ve saldırı yapıları keşfediyor, kaynak limitinizi yükseltiyorsunuz. Bunlar benim açımdan sıkılma hissini azaltan özelliklerdi.

Daha önce gittiğiniz köylere hızlı seyahat edebiliyorsunuz ve kuyu evi inşa ederseniz yine o bölgeye bir kısa yol inşa edebiliyorsunuz. Ama diyelim ki düşmanın üssündesiniz ve o gece üssünüze saldırı olacak. İzometrik gerçek zamanlı stratejilerdeki gibi hemen haritadan bakıp kontrol edeyim diyemiyorsunuz. İşte tam da bu nedenle tek başına oynamak isteyen oyunculara hitap etmiyor veya daha sorumluluk isteyen bir oynanış sunuyor. 

İzometrik Yapı

Minecraft Legends İnceleme

Oyunda inşa ettiğimiz yapıları sökebiliyoruz. Ok kulesi, marangoz kulübesi gibi binalar için sorun yok. Hatta söktüğünüzde harcadığınız kaynağı geri de alabiliyorsunuz. Ancak konu duvara gelince geniş geniş inşa edip, karış karış söküyorsunuz resmen. Ben buna bir çözüm olamadım. 

Dur durak bilmeyen oyun

Menüye girseniz bile herhangi bir şekilde duraklatma yaşanmıyor. Çevrimiçi mod için bu durum çok normal ancak senaryo modunda tek takılırken durdurulabilirdi. Neyse ki ana menüye dönerseniz nerede bıraktıysanız orada kayıt almış oluyor, yine de pratik bir duraklatma tuşu hiç fena olmazdı.

Beni rahatsız eden durum bu değildi elbette. Ben uyarı ekranının pozisyonunu beğenmedim. Tam düşman üssüne saldırıyorum, ekranın ortasında kocaman kırmızı bir uyarı ekranı beliriyor. Strateji oyununda görüş alanı saniyelik bile olsa bu şekilde kapanmamalı. Tekrardan çok kişili oynanıştan bahsedelim. Kişi sayısı artsa da kaynak ortak toplanıyor. Bu arkadaşlarınızla oynadığınızda bir sorun teşkil etmese de, tanımadığınız insanlarla eşleştiğinizde sorun yaratabilir. 

Çoklu Oyuncu Desteği

Minecraft Legends İnceleme

Her ne kadar oyun böyle bir vaat ile çıkagelmese de Minecraft olmasından dolayı yaratıcılık ve kişiselleştirme ögeleri görmek isterdim. Köyler aynı. Köylere savunma inşa ediyorsunuz, onlar aynı çünkü binalar aynı. Farklı bir tasarım oluşturma şansınız yok. Ben birkaç sefer hangi köye geldiğimi karıştırdım hatta. Yani diyeceğim o ki biraz daha yaratıcılık yönü olsun isterdim. 

Market Bölümü

Oyunda kostüm satın alabildiğiniz market bölümü de bulunuyor, fakat oyun içi para kazanma gibi bir özellik yok. Bu market kısmında mitler bölümü de var ancak şu an için herhangi bir ekleme yapmadıklarından yorum yapamıyorum.

Ayrıca biraz Age of Empires köylüsü gibi konuşsa da oyunun menüsünde Türkçe sesli metin özelliği bulunuyor, oyun içi ise yazıların tamamı Türkçe. Erişilebilirlikte ise üç farklı renk körlüğü modu mevcut.

Türkçe Seslendirme

Minecraft Legends İnceleme

Klavye/Mouse kontrolleri oldukça rahattı ama ben DualShock 4 ile daha rahat ettiğimi söylemeliyim. Sadece burada şuna parantez açmak istiyorum: Golem ordularını kontrol etmek bu oyun için biraz daha pratik olabilirmiş. 

Sonuç

Oyunun strateji yönü çok derin değil. Diğer açıdan yaş olarak daha geniş bir kitleye hitap ediyor. Arkadaşlarınızla arada rekabetçi veya işbirlikçi girip vakit geçirebileceğiniz bir oyun ancak tek başınıza sıkılmanız muhtemel.  

Minecraft Legends, 39 dolar etiketiyle satılıyor. Bana sorarsanız Xbox Game Pass aboneliğiniz mevcutsa oyunu orada denemeniz yönünde. Orada beğenirseniz mevcut olduğu diğer bir platformdan satın alabilirsiniz. Bu fiyata hatta daha uyguna benzer türde daha başarılı oyunları bulunuyor.

Eğer arkadaşlarınızla oynayabileceğiniz hayatta kalma oyunlarına ilginiz varsa en iyi hayatta kalma oyunları makalemize de göz atabilirsiniz.

Minecraft Legends'ı Xbox, Steam, Nintendo Store ve PlayStation Store üzerinden satın alabilirsiniz.

Yorumlar 1
MK Okuru
MK Okuru 23.01.2025 15:23
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 24.04.2023 18:48
30+ senedir konsol oyuncusuyum tüm ps excleri dahil xbox oyunlarini severek oynuyorum.
Bu jenarasyonda xboxun ustünlüğu tartisilmayacak bir seviyede goruyorum.

Bu oyunu huiç tarzim olmamasina rağmen deneyimlemek icin oynadim. Hayatimda hicbir oyunu 9 saat araliksiz oynamamistim.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Minecraft Legends
İlginizi Çekebilir