Everybody 1-2 Switch İnceleme

Selin Yoko 2.08.2023 - 13:46
Everybody 1-2 Switch inceleme içeriğimizde parti türündeki Nintendo özel oyununa yakından bakıyoruz.
Platformlar Nintendo Switch
Everybody 1-2 Switch
  • Yapımcı - Yayıncı Nintendo - Nintendo
  • Çoklu Oyuncu: Var
  • Oyun Türü: Aile oyunu
Merlin Puanı 65
4 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%85
Artılar + Akıllı cihaz desteği ve bunlara özel mini oyunlar
+ Çoğu mini oyunun farklı çeşitleri mevcut
+ Dokunsal geri bildirim deneyimi
Eksiler - Bilgi yarışması partinin temposunu düşürüyor
- Bazı mini oyunların tekrar oynanabilirliği yok
- Bireysel yarışılan parti bulunmuyor

Everybody 1-2 Switch İnceleme: Sokakların tadını saklambaç, istop, sandalye kapmaca gibi oyunlarla çıkardığımız günleri anımsıyorsunuzdur. Yakınlarımızla eğlenmek, eğlenirken efor sarf etmek ne güzeldi. Peki, saatlerce oynadığımız bu oyunları dijital bir kontrol cihazıyla da deneyimlemek ister miyiz?

Everybody 1-2 Switch İnceleme

Everybody 1-2 Switch

Everybody 1-2 Switch İnceleme

Everybody 1-2 Switch, 2017 yılında Nintendo Switch için geliştirilen 1-2 Switch’in devam oyunu olarak piyasaya sürüldü. Nintendo geliştiricileri bu oyunu yaparken Joy-Con’un daha zengin ve hassas titreşim desenleri sunan HD Rumble özelliğinden ve hareket izleme yeteneği sağlayan IR özelliğinden faydalandıkları için kontrolcüyü merkeze alan bir oyun olduğunu söylemek mümkün.

Telefon ile uzaktaki yakınlarımızı oyuna getiriyoruz

Joy-Con ile sekiz kişiye kadar, telefon veya tablet gibi akıllı cihazlarla ise yüz kişiye oyuncunun katılmasını sağlayabiliyoruz. Bu devam oyunundaki en büyük ve öne çıkan yeniliğin akıllı cihaz desteği olduğunu söyleyebilirim. Ekrandaki QR’ı taratıyoruz ve anında oyundayız. Şahsen ben bu sayede aynı şehirde bulunmadığım arkadaşlarımla discord üzerinden ekran paylaşıp keyifli vakit geçirebildim. 

Everybody 1-2 Switch

Everybody 1-2 Switch İnceleme

Oyunda toplamda on yedi mini oyun var. Bunlardan üç tanesi akıllı cihazlara özel olarak geliştirilmiş. Ayrıca bu mini oyunların farklı çeşitleri de mevcut. Örneğin; “Balloons” oyununda tıpkı bir pompalama hareketi yapar gibi Joy-Con’u yukarı aşağı iki elimiz ile hareket ettiriyoruz. Rastgele çıkan şeklin içini pompalayarak dolduran takım kazanıyor ancak dikkatli olmakta fayda var, zira şeklin boyutunu aşarsak balonumuz patlıyor ve kaybediyoruz.

Birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için!

Bazı mini oyunların biraz önce çeşitleri olduğundan bahsetmiştim. Balon oyununu ele alırsak; birinde aşmamamız gereken şeklin sınırlarını görebiliyoruz. Diğerinde şeklin sınırlarını bir kez görebiliyoruz, sonrasında tıpkı bir hafıza oyunu gibi aklımızda kalan sınırlara kadar balonu şişirmemiz gerekiyor. Başka bir çeşidinde ise balonu önce patlatan kazanıyor. Demem o ki, bir parti oyununa göre mini oyun sayısı az gözükse de çeşitlilik sağlamaya çalışmışlar. Bu da benim beğendiğim eklemelerden biri oldu.

Everybody 1-2 Switch

Everybody 1-2 Switch İnceleme

Oyunda yirmi, kırk ve altmış dakika olmak üzere üç farklı parti seçimi var. Eğer Nintendo Switch’te Mario Party Superstars gibi oyunları oynadıysanız pek yabancılık çekmezsiniz diye düşünüyorum. Orada da partinin süresini biz belirliyorduk. Yalnız bu oyundaki en önemli fark şu; mini oyunlar bireysel değil, takım oyunu olarak tasarlanmış. Yani sekiz kişi de oynasak dört kişi de oynasak bireysel değil, A ve B takımı olarak yarışıyoruz.

Bireysel oynamak istersek partiyi iki kişi oynamamız gerekiyor. Bazı mini oyunlar iki kişilik oynamaya uygun değil. Mesela “Relay Race” isimli -bildiğimiz bayrak yarışı- bunlardan biri. Bayrak yarışının temel dinamiği, belli bir aralıkta koşup hedefe ulaşınca bir arkadaki takım oyuncusuna bayrağı teslim etmeye dayanır.

Everybody 1-2 Switch

Everybody 1-2 Switch İnceleme

Ben oynarken takımdaki tek kişi olduğumdan -komik bir şekilde- kendi kendime bayrağı vererek turu bitirdim. Böyle olmaması için tur başlarken takım oyunlarını kapatmanız gerekiyor. Diğer yönden daha önce de dediğim gibi ne kadar kişi sayısı artarsa artsın A ve B grubu olarak oynamak zorundasınız. Ben açıkçası bireysel yarıştığımız bir partinin de olmasını isterdim. Bu açıdan pek beğendiğimi söyleyemem.

Nasıl kazanıyoruz?

Eğer yirmi dakikalık parti seçtiysek üç tur kazanan, bir saatlik parti seçtiysek yedi tur kazanan yarışmanın birincisi oluyor. Her tur dört mini oyun arasından bir mini oyun seçiliyor. Burada beğendiğim şey, bir sonraki tur geri kalan üç oyun arasından seçim yapmak zorunda kalmıyoruz. Oynadığımız dördüncü oyun yerine rastgele bir başka oyun geliyor ve yine dört oyun arasından seçim yapmış oluyoruz. Mini oyunlar oyun başlamadan önce videolarla güzel açıklanmış hatta bazı oyunlarda ufak tefek alıştırmalar da yapabiliyoruz.

Mini Oyun: Bilgi Yarışması

Everybody 1-2 Switch

Everybody 1-2 Switch İnceleme

Mini oyun olarak “Quiz Show” adı altında bir bilgi yarışması da mevcut. Bildiğiniz üzere Nintendo oyunlarında Türkçe dil desteği bulunmuyor. Diğer yandan bu mini oyun başlangıç düzeyi İngilizce ile bile oynanabilecek seviyede yapılmış. Önce doğru cevaba basan daha yüksek puan kazanıyor. Ancak turlarda karşımıza çıkan karışık mini oyunlar çoğunlukla kinestetik olduğundan, bilgi yarışmasının tempo düşürdüğü fikrindeyim. Ana menüde Quiz Show ve Bingo oyunlarına özel partiler var ama keşke sadece orada oynanabilir olsalarmış veya tura dahil olmaları opsiyonel bırakılsaymış.

Ana menüden oyun oynamaktan bahsetmişken, diğer mini oyunları ana menüden oynayamıyoruz. Daha doğrusu bizim parti dışı o oyunu oynayabilmemiz için partide en az bir kez karşımıza çıkması gerekiyor. Bir nevi mini oyunun kilidini açmamız gerekiyor yani. Bunu her ne kadar keşif için yapmış olduklarını düşünsem de, ben başlangıçta hepsinin açık olmasını tercih ederdim. 

Everybody 1-2 Switch

Everybody 1-2 Switch İnceleme

Parti kurarkenki seçimlerden bahsetmem gerekirse normal ve pro seviye bulunuyor. Pro seviyede mini oyunların farklı versiyonları daha çok karşımıza çıkıyor. Bunun dışında hareket etmemiz gereken oyunları ve takım oyunlarını kapatabiliyoruz. Bu ayarlama kısmında seçeneğe göre hangi oyunların dahil olduğunu veya olmadığını görsek daha iyi olurdu. Ayrıca daha küçük takımlar için de avantaj sağlanıp sağlanmaması parti kurarken sorulanlar arasında. Bu da güzel düşünülmüş bir seçenek. 

Bazen parti esnasında puan yönünden gerideysek şans oyunu çıkabiliyor. Önümüze çıkan üç kart arasından birini seçip bir avantaj sağlayabiliyoruz. Benim deneyimimde “puanları takas et” kartı çıkmıştı. Parti oyunları için bu tip ögeler pek adil olmasa da, rekabeti kızıştırmak açısından oldukça başarılı ve parti oyunlarının olmazsa olmazlarından.

Telefon ile odada renk aramak

Akıllı cihazlara özel oyunların olduğundan bahsetmiştim. Bunlardan favorimin “Color Shoot” olduğunu söylemeliyim. Resmen dijital istop oynuyormuşum gibi hissettirdi. Nintendo Switch’in bağlı olduğu monitörde bir renk beliriyor ve bulunduğumuz odada o rengi bulmaya çalışıyoruz.

Everybody 1-2 Switch

Everybody 1-2 Switch İnceleme

Bulunca da telefonumuzla fotoğrafını çekiyoruz, ardından gösterilen renge en yakın rengi çekmiş olan kazanıyor. Fotoğraf çekme özelliği gerektiği için Joy-Con ile oynadığınızda bu mini oyun ile karşılaşmıyoruz. Color Shoot’u piknikteyken oynarsak bulabileceğimiz renkler ile deniz kıyısında oynarken bulabileceğimiz renkler değişecektir. Yani oyunu oynayacağımız her farklı mekanda yeni keşif hislerine yelken açacağından tekrar tekrar oynanabilen türden bir oyun olmuş. 

Color Shoot’a benzer olarak Joy-Con için de özel bir oyun var: Saklambaç. Takımlardan biri diğerinin Joy-Con’unu saklıyor ve diğer takım da saklanan Joy-Con’a titreşim göndererek onu bulmaya çalışıyor. Bu da çevre etmenine dayalı bir oyun olduğu için her oynanışta farklı bir deneyim alınabilir ancak diğer oyunlar için aynısını söyleyemeyeceğim. Mutfak zamanlayıcısını vaktinde çevirmek veya müzik durunca dona kalmak bir iki oynamadan sonra tekrara sarması kaçınılmaz olacaktır.

Oyun oynarken spor yapmak

Mini oyun olarak squat ve ip atlama gibi oyunlar da mevcut. Kendi adıma konuşmam gerekirse evde hareket etmeye bahane arayan ve egzersiz için motivasyon bulamayan biri için yerinde oyunlar olmuş. Tabi bu yönden bir oyun arıyorsanız Nintendo Switch Sports sizin için daha uygun olacaktır.

Everybody 1-2 Switch

Everybody 1-2 Switch İnceleme

Joy-Con özelliklerine geri dönersek, HD Rumble özelliği başarılı kullanılmış. Mutfak zamanlayıcısı geri sayım yaparken, titreşim desenleri sayesinde gerçekten elimde bir saat tutuyormuşum gibi hissettim. Saklambaç oynarken de saklanılan Joy-Con’a farklı desenlerde titreşimler gönderebiliyoruz. IR özelliğine gelirsek hareket sensörü ile ilgili bir sorun yaşamadım. 

Sonuç

Mini oyunlarının hepsini tekrar oynanabilirlik yönünden başarılı bulmadığım için benden çok yüksek puan alamadı. Her ne kadar mini oyunlara farklı meydan okumalar eklenerek çeşitlilik arttırılmaya çalışılmış olsa da daha fazla çevre etkileşimli oyun görmek isterdim. Takım olarak yarışmanın yanı sıra bireysel yarışma da yer alsa daha çok beğenebilirdim. Tüm bunları kenara koyarsak akıllı cihaz desteği sunması ve yüz kişiye kadar oynanabilmesi de Nintendo Switch özel bir oyundan beklenmeyecek kadar güzel bir özellik. 

Everybody 1-2 Switch

Everybody 1-2 Switch İnceleme

Eğer hem çevre etkileşimli, hem kontrolcü odaklı bir parti oyunu oynamak istiyorsanız 30 dolar etiketiyle satılan bu yapımı size önerebilirim. Özellikle de yaşı küçük yakınlarınızın seveceği bir şeyler arıyorsanız bu sizlik bir oyun olmuş.

Yorumlar
MK Okuru
MK Okuru 23.01.2025 15:19
Kalan Karakter: 300 Gönder
Everybody 1-2 Switch
İlginizi Çekebilir