7 Wonders of the Ancient World

Emre Gökberk 3.06.2010 - 12:31
Dünya'nın Yedi Harikası PSP'de
Platformlar PSP
7 Wonders of the Ancient World
  • Yapımcı - Yayıncı Hot Lava Games - Mumbo Jumbo
  • Çoklu Oyuncu: Yok
  • Oyun Türü: Bulmaca,Bulmaca
Merlin Puanı 67
Artılar Bağımlılık yapıcı
Eksiler Yeni bir şey vaat etmiyor
Artık eminim; MumboJumbo Games, bildiğimiz bulmaca oyunlarını tekrar tekrar pazarlayabilmek için, işin içine tema ve birazcıkta hikaye katarak yeni bir oyun gibi piyasaya sürüyor. Genellikle de Bejeweled’ın taklitleri olan yapımlar, biraz makyaj biraz yenilikle tekrardan önümüzde bitiveriyor. İşin aslı birbirine benzeyen bu oyunlar ilk bakışta da, PSP’yi elinizden bıraktığınızda da hala aynı oyunlar. Ancak şeytan dürtüyor ve bir bölüm daha, bir bölüm daha derken ilk seviyeyi tamamlamışken buluyoruz kendimizi.

7 Wonders of the Ancient World, başka bulmaca oyunu geliştiren firmalardan, hatta aynı firmanın yapımlarından pek farklı bir içeriğe sahip değil. Aynı tipte oynadığımız oyunun farkı tematik bir yapıya sahip olması. İçinizden diğer bulmacalardan da temalı olanları oynadık diyenler olabilir, haklısınız. Bunun farkı ise farklı (!) bir temaya sahip olması. Eh, aynı oyunu sadece ismini değiştirerek önümüze çıkartamazlardı tabii ki. Yapım, isminden de anlaşılacağı üzere Dünya’nın Yedi Harikası üzerine kurulmuş bir temaya sahip. Ana menüden içeriğe kadar her şey antik bir yapıda tasarlanmış. Ana menüde Story, Free Play, Rune Quest, Options, History, Help, Scores, Credits gibi tanıdık bir içerik bulunuyor. Bizi ilk olarak ilgilendiren, her zaman olduğu gibi Story, yani hikaye modu oluyor. Hikaye moduna giriş yaptığımızda karşınıza çıkan harita sizleri biraz şaşırtabilir. Zira Mısır, Türkiye ve çevre coğrafyası, yapımın haritasını oluşturuyor. Bunun nedeni de Dünya’nın Yedi Harikası’nın bu plaka üzerinde bulunması.

Krallar Vadisi

Oynanabilir ilk bölüm, Mısır’a ait Keops Piramidi teması ile başlıyor. Ekranımızda ise farklı renkli taşlar var. Yatay ya da dikey olarak yer değiştirebildiğimiz bir taş, aynı renkte en az üç taşla bir araya geldiğinde yok oluyor ve puan kazanıyoruz. Bir araya gelen taş sayısı ne kadar fazla ise kazanılan puan da o kadar fazla oluyor. Taşların bulunduğu oynanabilir alanın arkası ve altı, temaya uygun şekilde piramit ve işçiler gibi animasyonlu öğeler içeriyor. Biz taşları yok ettikçe ekranın altına kaya parçaları dökülüyor ve aşağıda çalışan işçiler bizim döktüğümüz kayaları toplayarak işlemek üzere götürüyor. Biz ne kadar süratli taşları yok edersek çalışan işçi sayısı ve kazandığımız puan miktarı yükseliyor. Bununla birlikte ekranda satır ve sütunları yok eden, ekstra bonus veren, ya da seçtiğimiz renkteki taşların ekrandan kaybolmasını sağlayan nesnelerde kısa aralıklarla ekrana geliyor. Bizler taşları yok ettikçe yukardan da yenileri ekleniyor. Amacımız ise belli bir süre sonra ekrana gelen ana büyük kayayı, renkli taşları yok etmek sureti ile ona yol açarak en alttaki işçilere ulaşmasını sağlamak. Oynanan bölüm, ancak ana kaya işçilerin eline geçtiğinde bitirilebiliyor ve tüm bu işlemler belli bir süre kısıtlaması içinde yapılıyor. Eğer zaman bittiğinde büyük kaya henüz aşağı inemediyse bölüm başarısız sayılarak sıfırdan başlanıyor. Bölümler zaten çok kısa sürmüyor ve arada save edilemediğinden sıfırdan başlamak can sıkıcı oluyor.

Mısır seviyesi tamamlandığında sıra Babil’in Asma Bahçeleri’ne geçiyor ve tema da buna uygun şekilde değişiyor. Oynanış bu şekilde devam ediyor ve tamamlandıkça kilitli seviyeler oynanabilir oluyor. Yapımdaki diğer modlarda da ancak hikaye modunda açmayı başardığımız seviyeler oynanabiliyor. Bu bakımdan hikaye modu illaki tamamlanmak durumunda kalıyor. Ana menüde bulunan History altında da Dünya’nın Yedi Harikası’nı oluşturan yapılar hakkında kısa bilgiler bulunuyor. Ancak bu bilgilere erişebilmek içinde ilgili seviyelerin tamamlanmış olması gerekiyor.

Oyunda grafikler, temalar oldukça renkli ve sevimli şekilde yapılmışlar. Çizgi film tarzında oldukları da söylenebilir. Temaya uygun animasyonlar da atmosferi tamamlayan etkenlerden. Genellikle renkli taşları yok etmekle meşgul olduğumuzdan işçi animasyonları gibi hareketli karakterleri takip edemiyoruz. Zaten genellikle aynı hareketi tekrarladıklarından çok bir şey kaçırmıyoruz. Yine de arada esprili ve komik hareketler yapmadan edemeyen karakterler, oyundan tesadüfen fırsat bulup baktığımız anlarda gülümsememizi sağlıyor. Sesler bakımından oynanan temaya ait döngüsel bir melodi bulunuyor. Sürekli tekrar etmesi bir süre sonra kabak tadı vermesine neden oluyor. Genel olarak baktığımızda 7 Wonders of the Ancient World, yeni bir şey vaat etmeyen, ancak bağımlılık yapıcı ve eğlenceli sayılabilecek bir oynanış sunuyor.
Yorumlar
MK Okuru
MK Okuru 26.12.2024 18:45
Kalan Karakter: 300 Gönder
7 Wonders of the Ancient World
İlginizi Çekebilir