Dört yıl önce yaşanılan talihsiz krizin ayak sesleri duymaktayız

Ege Erkek 6.08.2018 - 01:06
Dört yıl önce yaşanılan talihsiz krizin ayak sesleri duymaktayız

2014 Yılında Yaşanılan SKT Krizi 2018 Yılında Tekrarlanacak mı?

Bu güne kadar League of Legends tarihinde birçok beklenmedik sonuç ile karşılaştık. Bu beklenmeyen sonuçlar, e-sporun taraftarlara yaşattığı heyecana daha fazla renk katarak League of Legends turnuvalarının ve karşılaşmalarının içerisinde barındırdığı “bilinmezlik” metaforunun çekiciliğini hep canlı kıldı. Bu bağlamda, yıllardır istikrar kelimesinin takımca vücut bulmuş hali olan SKT’nin tarihine şöyle bir göz attığımızda evren üzerinde sadece üç kez dünya şampiyonu olan tek takım olduğunu görebiliyoruz. SKT’nin 2013 League of Legends Dünya Şampiyonası’nda birinciliği kazanarak ateşlediği “SKT Hakimiyet Düzeni” kıvılcımı, 2014 League of Legends Dünya Şampiyonası etkinliğinde bir seneliğine sönüverdi ve geçen seneye kadar devam etti (2013,2015 ve 2016). O yıl, dünyanın en iyi 16 takımı arasına giremeyen bu takımda büyük bir hayal kırıklığı yaşanmıştı.

MaRin, Impact, Bengi, Easyhoon, Faker, Bang, Wolf ve Piccaboo gibi muhteşem isimlerin yer almadığı 2014’te, dünya şampiyonasını kazanan takım, kimileri tarafından, günümüz de dahil olmak üzere, League of Legends tarihinin en iyi takımı olarak görülen Samsung White idi. Buradan hareketle, bu yazıda, kendi tarihinde ilk kez  playoff sisteminin dışında kalan SKT’nin, 2014 yılındaki SKT takımıyla aynı kaderi paylaşıp paylaşmayacağını biraz tarihi perspektiflerle biraz da sohbet havasında konuşacağız. Dört yıl sonra, tarih kendini tekrar mı edecek, ne dersiniz?

2014'e Dönüyoruz


2014 Kore Yaz Ligi içerisinde bulunan diğer yedi takım (o yılın formatında SKT’nin ve diğer takımların bir yedek takımı mevcuttu ve yedek takımlarla beraber toplam 16 takım ligde yer alıyordu), 2013 yılında dünyanın en iyi takımı olan SKT’nin psikolojik üstünlüğünün getirdiği baskı altında kendi liginin ve dünyanın en iyi takımı olmayı arzuluyordu. Nitekim Kore liginde ilk üç takımın önemli olduğunun altını çizersek SK Telecom T1 S, liginin dördüncüsü olmayı başarmıştı. Diğer üç takım ise sırasıyla; Samsung White, Samsung Blue ve lig birincisi KT Rolster Arrows. SK Telecom T1 S’in dördüncü olma sebebi, üçüncülük maçında karşılaştıkları Samsung White’a, “Best of Five” denilen beş maçlık seride, 3-0 gibi net bir skorla mağlup olmasıydı.

Bu sonuçla beraber, efsanevi 2013 SKT takımının ruhu, kendi kabuğuna çekilerek 2014 yılındaki dünya şampiyonasını dışarıdan izlemek zorunda kaldı. O dönemlerde bizler, taraftarlar olarak, bu takımın kendi içerisinde ufak bir stratejik revize yaparak bir sonraki dünya şampiyonasını (2015) domine edeceğini henüz bilmiyor olsak da 2013’ün yıldız oyuncusu olan Faker’ın, 2014’ün yıldız oyuncusu olan Easyhoon’dan daha iyi olduğunun kanıtlandığına şahit olduk. Bu yüzden 2015 League of Legends Dünya Şampiyonası’nda en kritik maçların Faker, nispeten daha rahat maçların ise Easyhoon tarafından sırtlandığını görmüştük.

2014 Yılında Yaşanılan SKT Krizi 2018 Yılında Tekrarlanacak mı?

2018’e Geri Geldiğimizde…


2018 Kore Yaz Ligi’nde şu an yedinci sırada bulunan, 8 galibiyet ve 9 mağlubiyet ile çalkantılı performansını sürdüren SK Telecom T1, yazının ilk paragrafının son kısımlarında belirttiğim gibi, tarihinde ilk kez elemeli usul etkinliğine katılamayacak. Teorik olarak 2018 League of Legends Dünya Şampiyonası’na katılma şansı devam eden bu tecrübeli takımın Kore’nin “Gauntlet” sisteminde inanılmaz bir üstün performans göstermesi şart. SKT takımının genel performansına baktığımızda bu takımın bu seneki dünya şampiyonasına gitmesi, kimi otoriteler tarafından mucize kimi otoriteler tarafından ise olası olarak değerlendiriliyor. 2014 ve 2015 yılındaki Easyhoon – Faker çatışması, yerini 2018 Pirean – Faker çatışmasına (?) bıraktı (mı). Efsane ismin yerini kendisinden daha genç bir isme bırakması, SKT’nin üzerinde olumlu bir hava bırakmış gibi olsa da takımın galibiyet – mağlubiyet performansındaki sarsıntıları devam ediyor.

4 Ağustos 2018’de Griffin’e karşı 2-0 mağlup olan SKT, Phoenix1 takımından transfer ettiği ve Şubat 2018’den beri takımda bulunan Pirean’dan daha üstün performans ve kilit hamleler bekliyor. Kore ligindeki güncel sıralamaya göz attığımızda üç takımın 12 galibiyet ve beş mağlubiyet ile birinciliği paylaştığını görüyoruz: 2017 yılında kurulan Griffin (ilk sırada),  Kingzone Dragonx (ikinci sırada) ve Gen.G (üçüncü sırada). KT Rolster ise 11 galibiyet ve 5 mağlubiyet ile dördüncü sırada. Yazının ilk paragrafının son kısmında bulunan soru cümlesi kendini burada tekrar ettiriyor: “Dört yıl sonra, tarih kendini tekrar mı edecek, ne dersiniz?” 

2014 Yılında Yaşanılan SKT Krizi 2018 Yılında Tekrarlanacak mı?

Yorumlar 1
MK Okuru
MK Okuru 24.11.2024 21:27
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 6.08.2018 01:16
teşekkürler süper
Kalan Karakter: 300 Gönder
2014 Yılında Yaşanılan SKT Krizi 2018 Yılında Tekrarlanacak mı?
İlginizi Çekebilir