11-11 Memories Retold

Ahmet Özçilingir 12.12.2018 - 13:40
Savaşın her iki tarafının da anlatacak hikayesi vardır.
Platformlar PC
11-11 Memories Retold
  • Yapımcı - Yayıncı Bandai Namco -
  • Çoklu Oyuncu: Yok
Merlin Puanı 75
55 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%82
Artılar + Etkileyici hikaye anlatımı
+ Elijah Wood'un da kadrosunda yer aldığı başarılı seslendirmeler
+ Ses tasarımı
+ Sanat tasarımı
Eksiler - Derin olmayan oynanış mekaniği
- Basit bulmaca yapısı
- Zayıf animasyonlar

Son yıllarda hikaye anlatımına önem veren oyunların sayısı gittikçe azalıyor. Büyük firmaların küçük firmaları yuttuğu, bağımsız firmaların ayakta kalmaya çalıştığı, çevrim içi odaklı oyunların popüler olduğu ve yeni trendleri de bu oyunların belirlediği tuhaf bir dönemdeyiz. Ancak arada sırada çıkan mütevazi ama bir şeyler anlatma derdi olan oyunlar, neden oyun oynamayı sevdiğimiz ve oyunların hikaye anlatımında ne denli etkili bir araç olabileceğini bize hatırlatıyor. 11-11 Memories Retold’da bize bir hikaye anlatma derdi olan. Bu hikayeyi çarpıcı bir dille ve görsellikle oyunculara sunan yapımlardan.

11-11 Memories Retold İnceleme

Tarih 11 Kasım 1916, genç bir Kanadalı fotoğrafçı olan Harry, sevdiği kızı ardında bırakıp 1. dünya Savaşı’nın Batı cephesine katılır. Harry’nin amacı 1. Dünya savaşının kahramanlık hikayelerini insanlığa duyurmak, e biraz da sevdiği kızın gözüne girmektir. Sevdiği kızın eline tutuşturduğu emanet fotoğraf makinesiyle birlikte Harry, Batı cephesinin ön hatlarına doğru yolculuğa çıkar.

11-11 Memories Retold

Cephenin öte yanında ise bir başka hikaye yaşanmaktadır. 1. Dünya Savaşı'nın Almanya tarafında, savaşa cephe gerisinde dahil olan tekniker Kurt, 11-11 Memories Retold’da kontrol edeceğimiz diğer karakter. Kurt cephe gerisinde Almanya’nın meşhur zeplinlerinden birinin inşasında görev alırken, Cephede yer alan oğlunun kaybolduğu haberini alır. Kurt bir baba olarak gerekeni yapacaktır. Teknikerliği bırakıp, savaşın ateşli bir şekilde devam ettiği ön hatlara gidecek 1. Dünya Savaşı’nın meşhur siperlerinde oğlunu bulmak için arayışa başlayacaktır. Ancak Savaş bu iki farklı insanı, iki farklı hikayeyi bir şekilde bir araya getirecektir. 11-11 Memories Retold öncellikle oldukça farklı görselliği ile dikkat çeken bir oyun. Oyunda adeta Van Gogh eserlerinin birinin içindeymiş gibi hissedebiliyorsunuz kendinizi. Aardman Animations ve Dixart’ın birlikte geliştirdiği 11-11 Memories Retold, benim daha önce görmediğim, yağlı boyayı andıran, oldukça ilginç bir grafik tarzı kullanıyor. Oyunun hikaye anlatımına oldukça yakışan bu görsellik, zaman zaman gerçekten tabloyu andıran karelerle ve ortamlarla, 1. Dünya savaşının kasvetli havasını suratımıza çarpan renk tonuyla birleşince oyunun etkileyici atmosferini ve hikayesini arttırıyor.

11-11 Memories Retold

Ancak, zaman zaman özellikle uzun saatler oyunu aralıksız oynadığınızda bu grafik yapısının sizi rahatsız etmeye başladığını da belirteyim. 11-11 Memories Retold’da kontrol ettiğimiz karakterlerin çok basit kullanım şemaları var. Tabii spoiler vermeyeyim bu karakterlerden başka oyunun ilerleyen kısımlarında bir takım minik karakterleri de kontrol ediyoruz. Ancak Kurt ve Harryiçin söylemek gerekirse, çömelme hızlı ilerleme, bir şeyleri tutup çekme gibi basit dinamikler var oyunda. Görev yapısı da Kurt için oldukça basit bulmacaları çözerek bir takım cihazları tamir etmek, bir şeyleri bulup birilerine getirmek, ya da bir yerlere takmak şeklinde Harry ile ise daha çok savaş alanında, cephede önemli anları fotoğraflamaya çalışıyoruz. Çektiğimiz fotoğraflar önemli. Zira, sevdiğimiz kıza güzel fotoğraflar gönderip onu etkilemeye çalışıyoruz.

11-11 Memories Retold

Oyunda verdiğiniz kararlar, seçimler de bazı olayları ve hikayenin finalini de etkiliyor.Hikaye ilerleyişi, zaman zaman önemli kararlar vermek zorunda bırakıyor sizi. Oyunun ilk 2 saatlik kısmı rutin bir tempoda daha çok hikaye anlatımına önem veren bir yapıda ilerlese de ilk 2 saatin ardından, 11-11 Memories Retold sizi başka oyun mekanikleriyle de tanıştırıyor. Hımm oyunun mekanikleri böyle ilerleyecek derken 2 saatin ardından farklı bir mekanikle tanışmak beni şaşırttı doğrusu. İki karakterin hikayelerinin kesiştiği noktada, bazı bulmacaları çözebilmek bulunduğunuz yerde ilerlemek için karakterler arası geçiş yapıp, ikilinini yolunu bulmasına da yardımcı oluyorsunuz. Savaşlar, insanları pek çok zorunluluğa itmiştir. 11-11 Memories Retold da bu çaresizlik duygusunu çok iyi yansıtan bir hikayeye ve atmosfere sahip, iki karakterin farklı bakış açıları ancak “hayatta kalma” dürtülerinin her şeyden baskın çıkması oyunda iyi işlenmiş.

11-11 Memories Retold

Bu ilginç grafik yapısı tercihinin riskleri elbette var ancak yapımcı firma başarılı seslendirme ve ses miksajı sayesinde, oyuncuyu oluşturulan atmosferin içine çekmeyi başarmış. 11-11 Memories Retold büyük çaplı bir oyun değil. Zaten bunu zaman zaman karşınıza çıkan teknik aksaklıklardan FPS düşmelerinden ve karakter animasyonlarının zayıflığından hissedebiliyorsunuz. Ancak hikaye anlatımına önem veren oyunculardansanız. Tarihi olayları anlatan hikayelere oyunlara ilginiz varsa, 11-11 Memories Retold’u size tavsiye ediyorum. Valiant Hearts: The Great War’dan sonra 1. Dünya temasını başarılı bir şekilde aktaran bir başka oyun. 11-11 Memories Retold. Umarım ilerde kendi topraklarımızdan çıkan, bizim bakış açımızdan bu savaşı aktaracak bir yapımla ilerde karşılaşırız. Oynanış mekaniklerinin ve bulmacaların çok derin olmadığı, ancak atmosferiyle, anlatım şekliyle, hikayesiyle ilgi çekici bir oyun 11-11 Memories Retold.

Yorumlar 2
MK Okuru
MK Okuru 28.03.2024 14:22
Kalan Karakter: 300 Gönder
cybermyberoz
cybermyberoz 29.11.2023 08:23
bugün başlıyorum.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 15.12.2018 21:43
Sorunu fark edemediniz sanırım.Hikaye bizim açımızdan değil her iki taraf açısından tarafsız bir gözle anlatılmalı.Bu oyunu iyi yapan özellikte bu zaten.
Kalan Karakter: 300 Gönder
11-11 Memories Retold
İlginizi Çekebilir