Sony, PlayStation 3’ün yanısıra, PSP ile de oyun piyasasında bir çığır açacağa benziyor. Ufak görünüşüne karşın büyük özellikleri ile takdir toplayacağa benziyor. E3 fuarında da ön planda olan PSP, ziyaretçilerin ve oyunseverlerin büyük ilgisi ile karşılaşmış. Peki neydi PSP’yi bu kadar popüler yapan özelliler?
PSP, sanki ilk bakışta, PS2’nin minyatür versiyonu olarak düşünülebilir. Siyah renk tasarımı ile de oldukça karizmatik gözüküyor. Daha şimdiden oyun yapımcıları, PSP için oyun üretme konusunda sıraya girmişler bile. Ele rahat oturacak bir şekilde tasarlanmış olan PSP; 480 x 272 32-bit renkli, 4.3 inç’lik bir TFT ekrana sahip, ekranın altında da ses ve sistem tuşları bulunuyor. 333 Mhz’lık bir CPU’ya sahip olan PSP, iki tarafında da klasik PlayStation kontrollerini bulunduruyor; sol tarafında yön tuşları ve analog stick, sağ tarafında da komut tuşları yer alıyor. İç hoparlörlere sahip ve kulaklık ile mikrofon çıkışı da bulunduruyor.
Cihazın sol alt kısmına yakın yerde, Memory Stick Pro portu ve kablosuz network adaptörü için, güç düğmesi bulunuyor. PSP, multiplayer için 802.11b built-in içeriyor ve içerik yüklemek için Internet bağlantısına sahip. Tabi LAN desteği sayesinde, hatt kablosuz olarak 2 PSP’yi birbirine bağlayıp oyun oynayabilmek de mümün oluyor. Kamera bağlantıları için, bir USB 2.0 girişine de sahip. IrDA da içeren PSP, bir remote kontrol ile birlikte geliyor
32 MB ana belleğe sahip olan PSP, 4MB’lık bir DRAM bulunduruyor. PSP, 17 x 7.4 x 2 ‘lik boyutlara sahip ve 260 gr. geliyor. UMD denilen bir disk sistemine sahip olan PSP, Sony’nin ATRAC 3+ audio formatına sahip, ayrıca MPEG 4 ve RCM gibi formatları da destekliyor. UMD disk formatı, 60 mm’lik bir çapa sahip olmasına rağmen, 1.8 GB’lık veri depolayabiliyor. UMD, hem audio, hem de video içeriyor, ayrıca okuyucusu içinde bulunan koruma sayesinde, UMD’ler okunurken, tekleme yapması da engellenmiş oluyor.
Sony, PSP’yi Japonya’da bu senenin sonlarında piyasalara sürmeye hazırlanıyor. Avrupa’ya ise ancak 2005’in bahar aylarında gelebileceği belirtiliyor. Birçok tanıdık firma, şimdiden konsola oyun yapımı için başvurmuşlar bile. E3 fuarına giden şanslı oyuncular, PSP’yi görme fırsatına sahip oldular. Nitekim konsol piyasalara sürüldüğünde muhakkak çok fanı olacaktır.