Haberin verilis tarzinda sanirim bir sikinti var. Yurtdisindan alisverisinize KDV gelmiyor, zaten mantik olarak gelemez. Sadece Amazon Turkiye'ye giris yapmasi nedeniyle artik Turk kanunlarina da uymak zorunda olacagindan, Turk sitelerinden alisveris yaptiginizda odediginiz vergiyi uygulayacak. Amazon alisverislerinde vergi diger ulkelerde de var zaten, panik yapmayin.
marketplaceden kastım amazonun satış sitesinin tamamı.
eğer fransada alışveriş yapıp vergi verdiysen demekki bu lüksemburg vergi skandalından sonra ya tamamen ya kısmen düzeltmişler. ama ingilterede pek düzeltilmedi, amazon satıcılarından sadece bazıları için vergi veriyorsun bazıları için hiç vermiyorsun amazon sarl'dan direk aldığın ürünler için %1 veriliyor. amazonun belli bi bölge için tek ülkeye konaklanması zaten tamamen çakallık üstüne işlediğinin göstergesiydi. eğer türkiyede de aynı politikayı uygulatırlarsa(siyasileri beslemeleri mümkün) diğer satış siteleri çok zorlanacak. umarım her şey tüketicinin faydasına gelişir.
costamesa11.05.2018 18:54
Aciklama icin tesekkurler. Gercekten bilgilendirici oldu. "Baska bir hedefe sapmasin", aman oyle anlasilmasin diye "becerebildigim" kadariyla dikkatli yazmaya calismistim, demek ki olmamis. Aslinda biraz daha uzunca bir cevap yazmistim, baktim konu cetrefillesecek sildim, kisalttim olabildigince.
Internet alisverislerinde AB icerisinde "vergi var" Farkli KDV oranlari konusunda haklisin ama nihayetinde ulke eger KDV uyguluyorsa o para odeniyor. Ayrica malin nereden gonderildiginin cok onemi yok, eger Amazon Fransa'dan alisveris yapiyorsam, her halukarda Fransanin KDV oranini oduyorum, Amazon'un mali Luksemburg'tan gondermesinin "bana" faydasi yok. Ha KDV oraninin dusuk oldugu ulkenin Amazon'undan alisveris yaparsam tabi o baska.
Gene aynisini soyluyorum, panik yapmayin vergi falan gelmiyor, cunku vergi zaten vardi. Devlet Amazon'dan tahsil edemedigi icin Amazon sizden almiyordu o kadar. Onun yerine zaten gumruk oduyordunuz ki devletin daha isine geliyordu, oran daha fazla :D
Gene de uzun oldu ama son olarak Turkiye'ye gelen Amazon mu, Amazon Marketplace mi? Ben Amazon diye biliyorum. Zira satisi kendileri yapacak, sadece 3. taraflarin mallarini satacagi platform olmayacak galiba?
etemelkuran11.05.2018 17:31
Haberin mantığı, başlığı yanlış senin yorumda tamamen başka hedefe atış yapıyor. Bu email bana da geldi Amazon Web Services, Amazon'un yazılım ve web geliştiriciler için sunduğu servisleri içeriyor, bu servislerin dataları bir çok ülkede tutuluyor ve paranın çekildiği yer İrlanda. Amazon Web Services ile Amazon Marketplace'in alakası yok, sadece Amazon şirketinin iki ayrı bölümü. Amazon Web Services Türkiye'ye gelmiyor, Amazon Marketplace geliyor. Ha yarın öbürgün AWS'nin bir datacenterı gelebilir orası başka. MK'da böyle bir sürü yanlış haber var, ya hit çekmek için atıyorlar ya başka bilmediklerinden. Amazon geldiğinde AWS'nin yükünü de alacağı için ikisine de vergi uygulama işine girmişler.
Ha demişsin ki, panik yapmayın diğer ülkelere de var. Bazı ülkelere yok, özellikle AB içinde. AB içinde her ülkenin vat politikası farklı fakat malların serbest dolaşımı var Amazon Lüksemburg'tan gönderiyor çünkü o çakallar(başka bi laf dicektim) düşük vergi veriyor ama her AB ülkesine ürün gidebiliyor. Daha önce dava konusu da oldu %1 vergi veriyor milletten aldığı da bu.
Henuz Resmi aciklama yok ve boyle bir aciklama var. Vergiyi amazon alacak yani. + %18 de bizim gumruk alir toplam %36 olur. Neguzel. Ayrica 18 sihirli rakammi.
Zaten Türkiye de olsa kimse yurt dışından almaz. Bu yapılan gavur eziyetinden başka bir şey değil. Komple yasaklasınlar onlarda kurtulsun biz de. Akılları sıra böyle azar azar revaçtan düşürüp vaz geçirtecekler. Kendilerinden nefret ettiriyorlar başka bir şey değil.
10 yıl önce alım gücü yoktu herkezde şuan nüfusun hepsi yabancı mal alabilecek güçte asgari ücretli bile kredi ile herşeyini alıyor.. bireysel kredilerin faizi artmadığı sürece döviz artışı durmaz.. Hükümette oy kayıp etmemek için bunu yapmıyor
Şimdi şöyle diyim hükumetin ekonomi politikası açısından bakarsan yapısal bir reform olmadığı için büyüme oranlarını arttırmak ve en azından işsizliği sabit tutmak için enflasyonun ve cari açığın oluruna bırakılması felaket bir sonuç doğurdu. Hükumetin ağır topu Mehmet Şimşek'te zaten baştan beri buna karşıydı ama sen sus otur aşağı dediler. 800 milyar TL'ye dayanan dış borcu finanse etmek için sıcak paraya ihtiyaç vardı. Sıcak para akışını sağlamak için pamuk eller cebe deyip eşdost iş adamlarına çalışmayan fabrikalar ihaleyle verildi ikinci adımda vergi paketleri geçirildi. Normal şartlarda bu olumlu bir adım derdim! Lakin internet alışverişleri artık yurtdışı alışveriş sayılmamalı. Ama sonuçta bunun bize olumlu hiç bir geri dönüşü olmayacak. Bir kazık fazladan :D
Bu yurt dışı alışverilerin den alınan vergi dünyanın her yerinde var olan birşey tabi hava yolu ile yanında limitleri aşmadan birşey alıp getirmediysen buna karşı değilim ama Türkiye vergi sistemi insanlar üstüne binen yük bakımından rezil bir durumda piyasa bu şekilde giderse iflas yakın insanlar elinde olmayan parayı harcıyor bankalar aracılığı ile amerikanın 2011 deki yaşadığı krize benzer bir kriz olucak yakında devlet zenginler batmasın diye elindeki parayı da dagıtıcak olan orta ve alt seviyeye olucak klüplere iş adamlarına milyon dolarlık indirim olur köşede simit satanı da vergi vermiyor diye döverler
Amazon.com üzerinden yapilan alışverişler zaten vergiye tabii idi, amazon web servisleri de vergiye tabii olmuş haber niteliği taşıyacak bir olay yok aynisi godaddyede domain.com'a da oldu bos haber
Hayır vergiye tabi değil kardeşim. Sadece gümrük vergisi ödüyorduk şimdi KDV de ödeyeceğiz. Amazon Türkiye de değildi o yüzden KDV ödemiyorduk. Artık o vergi ödeyeceği için Türkiye, ürün vergisini de bizden alacak.
Dolar bu kadar yüksekken yurtdışından 50-100 lira kar yapayım derken zararamı uğratacaklar ? İnşallah şu seçimlerde bir süpriz olurda bu konuya zaman ayıracak bir başkan buluruz..
Neguzel.
Ayrica 18 sihirli rakammi.
10 yıl önce herşey iyiydi Crysis gibi oyunları çıkar çıkmaz alıyorduk. 2 yılda 100 TL zam geldi rezillik