1/3

You Don't Know Jack

Anıl Kalkan 22.02.2011 - 10:01
Her şeyi bilmek ya da hiçbir şeyi bilmemek
Platformlar PC, NDS, PlayStation 3, XBox 360, Wii
You Don't Know Jack
  • Yapımcı - Yayıncı Jellyvision Games - THQ Nordic
  • Çoklu Oyuncu: Var
  • Oyun Türü: Aile oyunu,Bulmaca
Merlin Puanı 73
12 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%65
Artılar Seslendirmeler oyunun atmosferini mükemmelleştiriyor. Her zaman oynanabilecek, uzun süreli bir yapım.
Eksiler Çok kısıtlı bir kitleye hitap ediyor.
You Don’t Know Jack denilince ne geliyor aklınıza? Jack’i tanımıyorsun, bilmiyorsun mu? Öncelikle en baştan bunu atalım kafamızdan çünkü “You don’t know Jack”, “Bir şey bildiğin yok” gibi anlama gelen bir deyim ve birazdan incelemesine geçeceğimiz oyunda Jack diye bir karakter de yok! Tabii bir de video oyunları var ki geçmişi epey uzun. Jellyvision’un ilk defa 1995 yılında PC için çıkarttığı You Don’t Know Jack’in adını neredeyse unutmak üzereydik. PC için dedim bu arada çünkü seri bugüne kadar PC platformuna özel olarak çıkıyordu. “Devir konsol devri” diyerek yapımcılar bu sefer şanslarını konsollarda da denemeye karar vermişler ve açıkçası çoklu oyun seçenekleriyle konsollar sanki burun farkıyla önde gibi duruyor. Neyse, bunların hepsine yazıda bakacağız. You Don’t Know Jack, uzun bir aradan sonra yeniden bizlerle.

Neyin nesi bu oyun?

Daha önce oynamamış olanlar için kısaca özetleyelim: You Don’t Know Jack bir bilgi yarışması, TV şovu konseptinde hazırlanmış bir oyun. Bu arada bilgi yarışması dediysek de aklınıza ciddi şeyler gelmesin çünkü temel konumuz, mizah.  Sorular neleri kapsıyor derseniz, genel bir cevap veremem çünkü önceki You Don’t Know Jack oyunlarında tek bir konu üzerine eğilindiği olmuştu (Sinema, Spor vs.) ama yeni yapımda belirli bir konu mevcut değil. Sorular genel kültür, pop kültürü bilginizle alakalı. Yani Shakesepeare de çıkabilir; Britney Spears da. Ve burada şunu hatırlatmak gerekiyor: soruların neredeyse tamamı cevaplarla dolaylı olarak ilişkili. Yani net bir cevap olmuyor, dolayısıyla biraz da sizin yorum gücünüze ve magazin kültürünüze bakıyor tüm bunlar.

You Don't Know Jack
Hal böyle olunca da You Don’t Know Jack herkese hitap etmiyor. Özellikle Türk oyuncularını pek açmayabilir ki sinemayı, sporu, siyaseti, müziği, magazini vesaire güncel takip eden biri olarak (en azından ben öyle sanıyorum) birçok yerde benim de anlamadığım sorular oldu. Zira, You Don’t Know Jack popüler kültürle bolca dalga geçiyor ve siz de sorulardaki kişileri tanımayınca cevaplayamıyorsunuz. Bir de tabii İngilizce konusu var arkadaşlar. İyi veya çok iyi derecede bu dili bilmeden oynamaya kalkarsanız maksimum 10-20 dakika arası sabredebileceğinizi varsayıyorum. Soruları cevaplamak için kısıtlı bir süremiz olduğunu da hatırlarsak elde sözlükle oynanabilecek bir oyun da değil. Kısacası, İngilizce ve biraz genel kültür bilgisi oyundan zevk alabilmek için şart diye düşünüyorum.