Video oyunları keşfedildiği günden bu yana çok farklı platformlarda karşımıza çıktı. Siyah beyaz göbekli televizyonlardan yüksek çözünürlüklü devasa plazmalara geçildi. Ancak bazı soruların hala net bir cevabı yok. Bilgisayarda mı oyun oynanmalı yoksa televizyonlarda mı? Hangisi daha eğlenceli ya da hangisi daha akla yatkın? Konsolların geleceği her ne kadar heyecan uyandırsa da, bu günlerde internet tarayıcılarının oyun platformlarına dönüşeceğine dair bir tartışma var ki, bu şimdiden bir çok oyuncu için merak konusu oldu.
Teknoloji öyle hızlı ilerler oldu ki bırakın yetişmeyi artık takip etmek bile çok güç. Tabii ki oyun sektöründe de durum aynı. İlk zamanlar 8 bitlik oyunlara şok geçirilirken şimdilerde internet tarayıcılarında Diablo 4 oynamanın hayalini kuruyoruz.
Haydi filmi başa sarıp bugünlere nasıl geldiğimize hızlıca bir göz atalım ve tekrar esas konumuza dönelim.
Geçmişe kısa bir yolculuk
Video oyunları, altın çağ olarak kabul edilen 1970’lerden günümüze kadar pek çok aşamadan geçti. 1970’lerde ilk ev konsolu olarak kabul edilen Odyssey I, Ralph Baer tarafından icat edilmiş ve günümüz konsollarının oluşumuna yönelik ilk adım atılmıştı. Magnavox Odyssey adlı cihaz ilk üretildiği yıl tanesi 100$’dan 100.000 adet satmış ve böylelikle Baer’in vizyonu bireylerin kendi televizyonlarında oyun oynayabilmesine imkan tanımıştı. Ardından ATARI firması ortaya çıktı. Nolan Bushnell tarafından kurulan ATARI’nin ismi aslında “Syzygy” olacaktı ancak bu isim başka bir firma tarafından çoktan alındığı için ATARI’de karar kılındı. ATARI günümüzde hala oynanan Pong ve Breakout isimli oyunlarla piyasaya hızlı bir giriş yaptı. Breakout isimli oyuna Steve Jobs’un da büyük katkısı vardır. 1980’lere damgasını vuran Space Invaders, Night Driver gibi oyunların yanında elbette Pac-Man’de vardı. Daha sonraları Pac-Man’in pazarlanmasında bayanları da çember içine alabilmek için “Pac-Man’den daha fazlası” sloganıyla Ms.Pac-Man sürümü de satışa çıkartıldı. Dikkat! Miss ya da Mrs değil. Tabii ki bu yıllarda Commodore da ortalığı kasıp kavuruyordu. 1982 yılında Time dergisi de sektördeki gelişmeyi kapağına taşımış ve bu konuyu ‘Video Oyunları Dünyaya Saldırıyor’ başlığıyla herkese duyurmuştu. 1983’lerde de Japon firması Nintendo 8-biti çıkartarak satış grafiğini hızla yükseltmiş ve oyun sektöründeki Modern Çağı da başlatmıştı. Bu durum şüphesiz ki Atarinin pazarlama stratejilerini gözden geçirmesine sebep oldu.