Yeni düzenleme ile akıllı telefon tefeciliğine blokaj mı geliyor?

Furkan Güler 28.02.2018 - 11:43
Cep telefonlarını kredi aracı olarak kullananlara kötü haber.

Geride bıraktığımız senelerde cep telefonlarının taksitle satışı yasaklanmıştı. Bu düzenleme ile az da olsa tüketim çılgınlığının önüne geçmeye çalışan hükümet yetkilileri, Milliyet'in haberine göre bu sefer cep telefonlarında başka bir düzenlemeye daha gidiyor. Kullanıcıları GSM operatörlerine yönlendiren yetkililer, fiyatı 6 bin liralara kadar çıkan pahalı akıllı telefonları alıp taksitleri ödeyemeyenlerin sayısının yükselmesine de neden olmuş durumda. 

Cep telefonu tefeciliği sona erebilir

Telekomünikasyon ve enerji sektöründe bulunan üst düzey bir yetkili, "POS tefeciliğine benzer olarak şimdi de cihaz tefeciliği yapılıyor, yeterli kredi limitine sahip olmayanlar taze para bulmak için yüksek fiyatlı cep telefonunu finansman aracı gibi kullanıyor."açıklamasında bulundu. Bunun üzerine Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Sinan Ekşi, Türkiye genelinde her ay 500 binden fazla cep telefonunun, GSM operatörlerinin yetki verdiği bayiler üzerinden satıldığını ve bu telefonlarının yaklaşık 50 binin daha ambalajı açılmadan yeniden satışa sunulduğunu tespit ettiklerini belirtti.

Diğre bir yandan RMC Consulting’in kurucusu Abdullah Sevimli, "Bu durum, kara listede olduğu için bankalardan kredi alamayan ancak rahatlıkla cep telefonu satın alabilen kişilerin, bu işlemi bir finansman aracı olarak kullanmasından kaynaklanıyor. Ödememe niyetiyle cihaz alanlar şüpheli alacağın ana kaynağı haline geldi. Nitekim hukuka intikal eden alacağın önemli bir kısmını cihaz alan müşteriler oluşturuyor. Bu müşterilerin ödememe oranı yüzde 80 seviyesinde. Bu vakalar özellikle yüksek bedelli ithal cihazlarda yaşanıyor. Bu nedenle söz konusu suistimalin cari açığı arttıran bir boyutu da var." açıklamasında bulundu.

Bakalım yetkililer cep telefonu tefeciliğinde düzenlemeye gidecek mi? Hep beraber göreceğiz.

Yorumlar 2
MK Okuru
MK Okuru 20.04.2024 10:33
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 28.02.2018 12:07
ankara çankaya'da "herkeseye kredi" adındaki şirket bu işi yapıyor. arkadaşımı fena kazıkladılar. 3500 liralık telefona karşılık 1800 lira para verdiler. arkadaşım 3500 lirayı taksit ile gsm operatörüne ödüyor. şirket ise 3500 liralık telefonu aynı fiyata peşin olarak satabiliyor..
MK Okuru
MK Okuru 28.02.2018 16:40
Zorla kredi mi çekiştirmişler arkadaşına? Vah zavalli cok üzüldüm. Posdan da çekiyo millet o ne olacak.. Tuvalete fayans çekilecek devletimiz onada bir yasa çıkarır inşallah..
Kalan Karakter: 300 Gönder
Yeni düzenleme ile akıllı telefon tefeciliğine blokaj mı geliyor?
İlginizi Çekebilir